kissan raapimispuu featured

Kissan kiipeilypuu

Kissat rakastavat kiipeilyä. Siksi jokaisella ihmisen kotona asustavalla kissalla tulisi olla kissan kiipeilypuu. 

Tässä artikkelissa kerromme, miksi kiipeilypuu on niin tärkeä kissalle, millainen kiipeilypuu on hyvä sekä esittelemme erilaisia vaihtoehtoja.

Kissan seinäkiipeily on kissalle ominta puuhaa. 

Tutustu erilaisiin kiipeilypuihin ja löydä mirrillesi sekä kotisi sisustukseen parhaiten sopiva malli!

kissan-kiipeilypuu-2

Miksi kissa tarvii kiipeilypuun?

Kissat ovat synnynnäisiä metsästäjiä, mutta niitä metsästävät myös suuremmat eläimet, kuten kulkukoirat, kojootit ja suuremmat kissarodut. 

Puut ja korkeat paikat tarjoavat turvaa. Useimmat kotikissat oleskelevat tai nukkuvat mieluiten korkeilla paikoilla – ne tuntevat olonsa turvallisemmaksi ja rennommaksi siellä. 

Jos maassa oleva kissa näkee tuntemattoman koiran lähestyvän, se hyppää usein varmuuden vuoksi lähimmälle seinustalle, kunnes koira on mennyt ohi.

Puut ja seinät tarjoavat hyvän paikan tarkkailla lähiympäristöä – joko nähdäkseen, onko lähistöllä vihollisia, tai tarkkaillakseen saalista. 

Vaikka kissat kiipeilevätkin joskus puihin yrittäessään pyydystää lintuja, ne todennäköisemmin väijyvät ja hyökkäävät maassa olevia lintuja vastaan. Kissat juoksevat puihin myös huvikseen ja saadakseen huomiomme.

Kissat ovat hyviä kiipeilijöitä, koska niiden ulosvedettävät kynnet antavat niille mahdollisuuden tarttua puunrunkoon, kun taas niiden takajalat työntävät itsensä ylöspäin. 

Ne pitävät vartalonsa niin, että niiden painopiste on lähellä puuta, jotta ne eivät putoa taaksepäin. Vaikka leopardit voivat kiivetä puusta alas pää edellä, meidän kotikissojemme on opittava tulemaan alas takaperin.

Kiipeily kuuluu kissojen esi-isiin. Kaksikymmentäviisi miljoonaa vuotta sitten niiden pitkäaikainen esi-isä, Proailurus lemanensis, josta kaikki kissat polveutuvat, kiipesi puihin. 

Jotkut nykyisistä suurimmista kissoista (leijonat ja tiikerit) kiipeävät aikuisina harvoin puihin, ehkä siksi, että niiden paino olisi liian suuri monille oksille. Painon toisessa ääripäässä margai – Etelä-Amerikasta kotoisin oleva pieni villikissa – viettää lähes kaiken aikansa puissa.

Erilaisia kissan kiipeilypuita

Kissan kiipeilypuu sisal- raapimispylväillä tummanharmaa 190 cm

  • Väri: tummanharmaa
  • Materiaali: Tekninen puu, plyysi, sisal
  • Mitat: 47,5 x 94 x 190 cm (P x L x K)

Hinta: 88,12€

keskikokoinen kiipeilypuu kissalle sisätiloihin
korkea kiipeilypuu kissalle sisätiloihin, integroitu pesä, raapimapuu

Kissan kiipeilypuu sisal- raapimispylväillä tummanharmaa 174 cm

  • Väri: tummanharmaa
  • Materiaali: Tekninen puu, plyysi, sisal
  • Kokonaismitat: 148 x 61 x 174 cm (P x L x K)
  • Sisältää raapimispylväät ja tasot
  • Asennus vaaditaan: kyllä

Hinta: 141,93€

isokiipeilypuu

Mitä jos kissa kiipeää oikeaan puuhun?

Tarkoitus ei ollut jättää ulko-ovea auki, mutta kun sisäkissasi ryntäsi ulos ja sai naapurin koiran huomion, se meni paniikkiin ja juoksi lähimpään puuhun. Oksien väliin noustuaan pelästynyt kisu jähmettyi, eikä pystynyt kiipeämään alas.

Kuulostaako tutulta? Saatat olla yksi niistä lukemattomista lemmikkieläinten vanhemmista, jotka ovat huomanneet kissansa juuttuneen puuhun.

Kissat ovat luonnostaan loistavia kiipeilijöitä, jotka pakenevat nopeasti vaaraa tai saadakseen upean näköalan. Niiden kaarevat kynnet sopivat hyvin puun kuoreen tarttumiseen, kun ne kiipeävät ylös, mutta niitä ei ole suunniteltu samalla tavalla alas tulemiseen.

Toisin kuin oravat, kissat eivät voi laskeutua pää edellä. Niiden on astuttava taaksepäin, kuten ihmiset kiipeävät tikkaita alas. Valitettavasti tätä liikettä on vaikeampi hahmottaa, ja putoamisen pelossa kissaparka saattaa joutua shokkitilaan.

Tilanne voi olla täysin normaali kissoille, jotka ovat tottuneet liikkumaan ulkona. Sisäkissat, joilla on vain vähän kiipeilykokemusta, voivat joutua pulaan.

Erityisesti kissat, joilla ei ole sisällä ollut kissan kiipeilypuuta ja eivät siten ole tottuneet kiipeilemään, ovat vaikeuksissa.

Näiden neljän vinkin avulla saat kissan takuuvarmasti alas puusta:

1. Houkuttele kissa alas puusta

Paras toiveesi on, että kissa kiipeää alas omin avuin. Usein se kiipeääkin, kun sille annetaan aikaa ja tilaa, eivätkä muut eläimet häiritse sitä. Kutsu lemmikkiäsi

rauhoittavalla äänellä ja houkuttele sitä herkuilla.

Jos tämä ei toimi, jätä ruokakuppi puun juurelle ja astu taaksepäin. Tonnikala on hyvä valinta, koska sillä on voimakas haju. Jos kissa on tarpeeksi nälkäinen ja haistaa ruoan, se saattaa riittää houkuttelemaan sen alas.

Voit myös kokeilla levittää lakanan tai asettaa vanhan patjan puun alle. Jos kissalla on keskipiste maassa, se saattaa todennäköisemmin hypätä tai kiivetä alas päästäkseen kohteeseen. Pysy ennen kaikkea rauhallisena. Jos kissa aistii jännitystä, se saattaa ahdistua entisestään ja kiivetä korkeammalle.

Pidä lemmikkiäsi silmällä, mutta varmista, että kohtaus pysyy mahdollisimman rauhallisena. Ja pidä kirjaa siitä, kuinka kauan kissa on ollut jumissa.

2. Tarjoa apua

Jos kissa pysyy edelleen paikallaan, voit yrittää toimia aktiivisemmin auttamalla sitä kiipeämään alas puusta. Ohjaa kissaa kohdistamalla laserosoitin kohtaan puussa, jonka se näkee, ja siirtämällä pistettä sitten runkoa pitkin alaspäin sytyttääksesi kurssin. Voit myös nojata tikkaat tai ison oksan puuta vasten.

Varmista vain, että se on tukevasti paikallaan, ja kävele sitten pois. Tuo “silta” saattaa olla juuri se, mitä kissa tarvitsee hahmottaakseen polun turvaan.

Jos pelastautuminen on monimutkaisempaa, lemmikkieläinten kantokori tai pyykkikori voidaan nostaa kissan luo köyden avulla, jos oksa ei ole liian korkea. ’

Kokeile laittaa sisälle ruokaa tai herkkuja ja katso, houkutteleeko se kissaa kiipeämään kyytiin. Jos on onnea, se tarttuu syöttiin, ja voit laskea kantokorin tai korin maahan.

3. Mene pelastamaan

Jos aiemmat keinot eivät toimi, voit harkita nousemista noutamaan kissaa. Tukevat tikkaat ovat suositeltavat, ellet ole kokenut puuhun kiipeilijä. Älä yritä tätä yksin.

Tarvitset jonkun auttamaan sinua, jos putoat. Varmista, että sinulla on käsineet ja pitkät hihat. Jopa kesy kissa voi muuttua aggressiiviseksi näissä ahdistavissa olosuhteissa, eli putoaminen ei ole ainut vaara tässä puuhassa.

Hanskat auttavat sinua myös pitämään kiinni puusta ja eläimestä. Jos mahdollista, laita kissa lemmikkieläinten kuljetuslaitteeseen ja laske se pelastuskumppanisi luo. Se tekee alas kiipeämisestäsi helpompaa ja turvallisempaa.

4. Kutsu apua

Jos kaikki muu epäonnistuu, kutsu ammattiapua. Joidenkin asiantuntijoiden mukaan kannattaa odottaa 24 tuntia, mutta käytä omaa harkintaasi.

Jos on kylmä, myrskyinen sää tai kissa vaikuttaa olevan hädässä, pyydä apua. Muista, että puuhun juuttunut kissa ei pääse syömään tai juomaan, ja se kuivuu ja heikkenee nälissään.

Muista, että palomiehillä saattaa olla liian kiire sammuttaa tulipaloja ja pelastaa ihmisiä palavista rakennuksista.

Voit kuitenkin ottaa yhteyttä puunkaatoyrityksiin, ja pientä korvausta vastaan he todennäköisesti menevät ylös ja hakevat kissan.

kissan-kiipeilypuu-kuva