musta-kissa-kissan-valjaat

Kissan valjaat

Jokaisen kissan kuuluisi saada mahdollisuus kokeilla kävelemistä  ulkona ja kissan valjaat ovat täydellinen ratkaisu!

Jotkut yksilöt eivät pidä valjaista tai kävelyttämisestä, mutta toisille nelijalkaisille kissan valjaat voivat avata kokonaan uudenlaisen maailman.

Valjaissa kävelyttäminen voi rikastaa kissasi kuin myös omaa maailmaasi. Ulkona kissa pääsee haistelemaan erilaisia tuoksuja ja katselemaan paikkoja, joita ei ole aikaisemmin nähnyt.

Moni kissa rakastaakin ulkona kävelemistä ja olemista, joten jos hankinnassasi on kissan valjaat ja haluat esitellä ne kissallesi, löydät alhaalta kaiken tarvitsemasi tiedon.

Lue mitä kaikkea sinun pitää tietää valjaiden ostamisesta, niiden esittelemisestä kissakaverillesi ja miten pääset alkuun kävelyttämisessä. 

Pääset myös tutustumaan erilaisiin valjaisiin tässä artikkelissa, josta löytyvät varmasti juuri sinun kissallesi sopivat ulkoilutusvälineet!

oranssi-kissa-kissan-valjaat

Miksi hankkia kissalle valjaat?

Moni on varmasti nähnyt ulkoilutettavia kissoja ja miettinyt, miten se onnistuu ja miten kissa viihtyy ulkona. Osa kissoista ilmaisee heti, jos se ei pidä valjaista ja yleensä yrittäminen päättyy siihen.

Kyse on kuitenkin kissan omasta tahdosta. Jos kissasi ei tahdo lähteä ulos tai se pelkää, ei sitä saa pakottaa ja se on täysin hyväksyttävää.

Joillekin kissoille ulkoileminen on täysin luonnollista. Tietyt kissat haluavat pyöriskellä ruohossa ja hiekassa. Myös luonnossa olevien puiden raapiminen on tavallista.

Monet kissaeläimet rakastavat ulkona liikkumista ja nauttivat saadessaan katsella erilaisia eläimiä tai haistaessaan eri hajuja ja tuoksuja. 

Kissan lenkittäminen valjaissa voi parhaimmillaan vahvistaa omistajan ja nelijalkaisen välistä suhdetta sekä antaa mahdollisuuden uusiin kokemuksiin.

Ulkoilu antaa kissallesi tilaisuuden kehittää kognitiivisia kykyjään – miten se käyttää kehoaan, kuuloaan, haju-, maku- tai näköaistiaan. Tämä voi vaikuttaa myös esimerkiksi aikaisemmin pelokkaan kissan luonteeseen antamalla tälle rohkeutta!

Jokainen kissa on yksilö ja yksilöllinen. Jos sinun kissasi kokee valjaat mukavaksi tai jos haluat saada selville olisiko mirristäsi ulkoilijaksi, sinun tarvitsee myös tietää miten valjaat laitetaan nelijalkaisesi päälle.

Miten kissan valjaat toimivat?

Kun olet ostanut valjaat ja testaat niitä kissasi ylle ensimmäisen kerran, aloita sisätiloissa. Sinun kannattaa antaa kissallesi mahdollisuus tutustua valjaisiin ennen kuin laitat ne nelijalkaisesi päälle.

Valjaita on kuitenkin hyvin paljon erilaisia ja ne toimivat suurilta osin samalla tavalla, mutta niissä voi olla pieniä eroavaisuuksia.

Jätä valjaat kotiisi kissasi haisteltavaksi ja jopa leikittäväksi, jotta eläin tietää niiden olevan vaarattomat ja jotta se ei pelkää niitä. Kun kissasi vaikuttaa olevan sujut valjaiden olemassaolon suhteen, voit pukea ne kissallesi.

Ennen kuin viet karvakaverisi ulos, anna kissasi kulkea rauhassa ympäri asuntoa totutellen valjaiden tuntuun sen päällä ja voit palkita kissaa nameilla ja erilaisilla herkuilla.

Kun olet valmis viemään kissasi ulos, anna sen ensin haistella ulko-ovella ilmaa ja tarkkaile miten kissasi käyttäytyy. Jos se vaikuttaa pelokkaalta tai haluttomalta lähteä ulos, älä pakota sitä.

Jos asut keskustan vilskeessä, sinun kannattaa miettiä tarkoin missä haluat kissaasi ulkoiluttaa. Paikkana voi hyvin toimia aluksi vaikkapa takapihasi tai hieman keskustan ulkopuolelta löytyvä puisto. 

Suurin osa kissoista ei pidä liian kovista äänistä tai suurista määristä ihmisiä ja nämä tekijät voivatkin tuntua lemmikistäsi hyvin pelottavilta.

Joskus kissasi voi rakastua ulkopuoliseen maailmaan niin kovin, että se pyrkii karkaamaan kotoasi heti kun avaat oven. Varmista siis, että kissasi ainoa mahdollisuus päästä ulos on juurikin valjaissa.

raidallinen-kissa-valjaissa

Kadonnut kissa - kuinka toimia?

Kissavanhempana teet varmasti kaikkesi, jotta lemmikkisi olisi turvassa ja jotta se voisi hyvin. Joskus kissa saattaa ulkoillessa kuitenkin pelästyä esimerkiksi voimakasta ääntä, koiraa, toista ihmistä tai sinulle näkymätöntä asiaa jolloin se pääsee karkuun.

Tällaisissa tilanteissa kannattaa aina pitää pää kylmänä, vaikka tilanne voi tuntua hyvin hermostuttavalta ja kaoottiselta.

Jos kissasi on vain päässyt irti valjaista, ensimmäisenä sinun kannattaa kyykistyä ja houkutella lemmikkiäsi tulemaan luoksesi rauhallisella äänellä. Näin se ei pelästy lisää ja saattaa tulla takaisin. 

Kissaa ei kannata myöskään tuijottaa suoraan silmiin vaan räpytellä hitaasti omia silmiä tai kääntää katse poispäin hetkeksi.

Jos kissasi tulee tarpeeksi lähelle, voit puhua sille edelleen rauhallisesti ja paijata sen poskia antaen sen samalla haistella kättäsi. Näin voit nostaa kissan itsevarmasti syliisi ja lukita sen takaisin taluttimeen kiinni.

Jos karkuri on kuitenkin ehtinyt jo viilettää pidemmälle, voit käydä vilkaisemassa, josko kissasi olisi pinkaissut jonnekin lähistön pensaaseen, kenties kiivennyt puuhun tai kadonnut  ruohikkoon. 

Usein kissa ei lähde kovin kauas ja löytyy läheltä!

Jos lemmikkiäsi ei kuitenkaan löydy, älä vaivu epätoivoon. Voit nimittäin käyttää houkuttimena vielä nameja, herkkuja ja ruokaa.

Voit myös ilmoittaa paikalliseen kissaryhmääsi tai ilmoitustaululle somessa karkuristasi, jolloin muutkin silmäparit pitävät vahtia sinun kanssasi.

Jos kissasi on sirutettu ja joku toinen löytää sen, saat kisusi näin nopeammin kotiin sen tunnistamisen jälkeen. Kissan tunnistus ei kuitenkaan yksin riitä, vaan sinun kannattaa myös rekisteröityä.

Näin tietosi löytyvät helpommin ja tassuttelijasi saadaan palautettua sinulle vielä nopeammin. 

Löydät rekisteröintiohjeet kissaliiton sivuilta.

valkoinen-kissa-auringonlaskussa

Lisää kissajuttuja