kaktus-kissan-raapimispuu-featured-cropped

Kissan raapimispuu

Moni varmasti tietää kuinka tärkeää kissalle on saada teroittaa kynsiään. Se on kissalle luontaista! Siksi kissan raapimispuu onkin yksi kissalle hankittavista vakiovarusteista, joka kannattaa löytyä jokaisesta kissakodista.

Riippumatta siitä, onko kyseessä villikissa vai kotikissa, kaikki tietävät vaistomaisesti, että niiden kynsistä huolehtiminen on hyvin suuressa roolissa niiden elämää.

Kissat käyttävät kynsiään leikkimiseen, metsästämiseen sekä mm. kiipeämiseen.

Tässä artikkelissa käydään läpi, miksi on niin tärkeää hankkia nelijalkaisellesi raapimispuu ja mitä erilaisia raapimispuita kissallesi löytyy.

Raapimislaudan tai raapimispuun puutteessa kissasi löytää varmasti toisen kohteen kodistasi, jossa se alkaa teroittaa kynsiään. Onkin siis järkevää sijoittaa jo aikaisin raapimispuuhun!

Kissoille löytyy myös erilaisia kiipeilypuita raapimispinnoilla, joista löytyy tietoa täältä.

kissanpentu-ja-raapimispuu

Miksi hankkia kissan raapimispuu?

Kissat merkitsevät alueitaan raapimalla ja teroittamalla kyntensä karvakamusi puhdistaa mahdollisia likoja ja poistaa roskia kynsistään. Kynsien teroittaminen on kissallesi siis yhtä elintärkeää kuin oman turkkinsa puhtaana pitäminen.

Teroitus auttaa myös kissaasi pysymään hyvässä kunnossa!

Sinun ja kissasi yhteiseloa saattaa varjostaa erinäisten huonekalujen merkkailu kynsin, mutta sinun tulee olla rajoittamatta kissasi teroitusvaistoa täysin.

Kissan raapimispuu auttaa nelijalkaistasi fyysisen ja henkisen terveytensä ylläpitämiseen. Se myös poistaa mirriltäsi stressiä ja huolta esimerkiksi mahdollisissa elämänmuutoksissa, eläinlääkärivierailuilta tullessa sekä muussa ahdistavissa tilanteissa.

On hyvä totuttaa kissa aikaisin raapimispuuhun, sillä näin se tottuu sinun hyväksymääsi raapimiseen – mitä nuorempana totutat lemmikkisi raapimispuuhun, sitä todennäköisempää on, ettei kissa vanhemmalla iällä raavi huonekalujasi.

Jos kuitenkin adoptoit esimerkiksi vanhemman kisun, joka ei ole tottunut raapimispuuhun, sen vieroittaminen epäsoveliaasta raapimisesta voi viedä hyvin paljon aikaa ja vaatii kärsivällisyyttä.

Sinun kannattaa sijoittaa kissaasi miellyttävään ja kiinnostavaan raapimispuuhun, johon se kiinnittää heti huomionsa ja jota se haluaa raapia mielellään. Vaihtoehtoja löytyy pilvin pimein ja olemme listanneet alle muutamia vaihtoehtoja kissallesi.

Kissan raapimispuut vertailussa

1. Raapimispuu Flamingo Bella, harmaa

Raapimispuu Flamingo Bella harmaa on täydellinen vastaus kissan raapimistarpeisiin.

Luonnossa kissa raapisi puita, sisällä saman asian ajaa raapimispuu!

Kissasi pääsee toteuttamaan luonnollista tarvettaan raapimiseen luvalliseen paikkaan eli raapimapuuhun, eikä raavi verhoja, sohvia, nojatuoleja yms.

Koko: lattia-ala 29cm x 29cm

Korkeus: 39cm

Hinta: 9,99€

kissan-raapimispuu-flamingo-bella
kissan-raapimispuu-L&B-Lepus-harmaa

2. Kissan raapimapuu L&B Lepus, harmaa

Kissan raapimapuu L&B Lepus on pieneen tilaan mahtuva kissan raapimislauta. Kaareva muoto tarjoaa kissalle miellyttävän raapimispaikan. Raapiminen on kissalle luonnollista käytöstä ja kynsien hoitamista.

Säästät huonekalujasi tarjoamalle kissalle luvallisen raapimispaikan. Kissan kiinnostusta tolpan raapimiseen voi lisätä esim. Feliway Feliscratchin tai kissanminttusuihkeen avulla.

Koko: 48cm x 52cm x 39cm

Väri: harmaa

Hinta: 19,99€

3. Kissan raapimapuu L&B Pylon, valkoinen

Kissan raapimapuu L&B Pylon on korkea raapimistolppa isommillekin kissoille.

Raapiminen on kissalle luonnollista käytöstä ja kynsien hoitamista. Säästät huonekalusi tarjoamalle kissalle luvallinen raapimispaikka.

Kissan kiinnostusta tolpan raapimiseen voi lisätä esim. kissanminttusuihkeen avulla.

Pohjan koko: 44cm x 44cm

Korkeus: 100cm

Väri: valkoinen

Hinta: 29,99€

Toimitetaan osina.

 

kissan-raapimispuu-L&B-Pylon-valkoinen
kissan-raapimispuu-dolomit-tower

4. Kissan raapimapuu Dolomit Tower

Kissan raapimapuu Dolomit Tower on puinen ja päällystetty sisalmatolla. Neutraalin luonnonvalkoinen ja puunvärinen kissan kiipeilypuu on moneen kotiin sopiva.

Dolomit Tower kolmella tasolla ja laajalla raapimapinnalla tarjoaa kissalle lepo- ja tarkkailupaikkoja, paikan kiipeilyyn ja raapimiseen. Tasoilla olevat pehmusteet on kiinni velcrotarroilla ja tyynyt voi pestä 30 asteessa.

Korkeus: 187cm

Raapimapuun halkaisija: 22cm

Tasojen halkaisija: 46cm

Muovisen pohjan halkaisija: 38cm

Hinta: 179,99€

Raapimispuu on suositeltavaa kiinnittää seinään varsinkin suurien tai vilkkaiden kissojen käytössä.

Kysymyksiä ja vastauksia liittyen kissan raapimispuuhun

1. Kuinka kauan kissan raapimispuu yleensä kestää ja säilyy?

Riippuen siitä, asustaako luonasi rauhallinen kisu vai juuri kaiken energiansa löytänyt karvakaveri, yleinen arvio on, että kissan raapimispuu kestää noin neljä vuotta.

Tämä tietenkin vaihtelee raapimispuun aktiivisen käytön mukaan. Jos siis huomaat, että kissakaverisi on tyystin rakastunut raapimispuuhun ja raapimispuu alkaa heilua tai rikkoontua jatkuvan käytön seurauksena, sinun kannattaa harkita uuden hankintaa.

2. Kuinka valitsen oikean raapimispuun kissalleni?

Jokainen kissa on yksilö ja pitää erilaisista asioista. On siis tärkeää tutustua laajaan valikoimaan raapimispuita, joka voi aluksi saada pääsi täysin pyörälle!

Monet päätyvät ostamaan raapimispuun ja monet muutkin kissan tarvikkeet pelkästään niiden ulkonäön perusteella, mutta olisi hyvä hoksata seuraavat asiat ensimmäistä tai seuraavaa raapimispuuta ostaessasi:

  • Tarkista aina, mistä materiaalista raapimispuu on tehty ja että sen runko on mahdollisimman kestävää materiaalia
  • Jos sinulla on kissanpentu, sijoita pieneen raapimispuuhun aluksi
  • Jos ostat pystyasennossa olevan raapimispuun, sijoita luonnollista sisalia sisältävään raapimispuuhun
  • Luonnollisesta puusta valmistetut raapimispuut sopivat niille lemmikkiperheille, jossa halutaan ja arvostetaan vakaata designia.
  • Pieneen kotiin sopivat täydellisesti erilaiset matalat raapimispuut kuin myös raapimislaudat
  • Suurempaan kotiin suositellaan korkeaa raapimispuuta

3. Mihin voin laittaa kissan raapimispuun?

Jos olet hankkinut kotipantterillesi matalan raapimispuun, voit sijoittaa sen oikeastaan mihin tahansa asunnossa. Sitä suositellaan kuitenkin pitämään jossain makuuhuoneessa tai olohuoneessa, jossa sillä on tilaa.

Jos olet taas ostanut korkean raapimis- tai kiipeilypuun, sijoita se olohuoneeseen ikkunan läheisyyteen. Näin kissasi voi tarkkailla ikkunasta ohivilisevää liikennettä ja ihmisiä.

Kissat pyrkivät yleisesti muutenkin aina pääsemään mahdollisimman korkealle niiden luontaisen tarkkailuvietin johdosta. Tällä tavalla kissasi näkee kuka sen tilaan tulee ja auttaa kissaasi tuntemaan olonsa turvalliseksi.

4. En voi hankkia kissalleni nyt raapimispuuta – onko minun mahdollista hankkia joku toinen vaihtoehto?

 Kissa on aktiivinen ja utelias olento. Se kaipaa virikkeitä kuten moni muu lemmikki.

Jos sinulla ei ole kotonasi raapimispuuta, sinun kannattaa turvautua luovuuteesi! Voit tehdä tilaa esimerkiksi kirjahyllystäsi siten, että kissasi pääsee hyppäämään sinne ja tarkkailemaan menoasi ylhäältäpäin.

Tee tilaa myös ikkunalaudallasi, sillä kissat rakastavat katsoa ikkunasta ulos luontoa, erilaisia eläimiä kuin myös ohitse kulkevia ihmisiä. Kotoasi löytyy varmasti joku paikka, minne kissasi haluaisi mielellään kiivetä.

Voit hankkia kissallesi myös raapimislaudan, niin se pääsee teroittamaan kyntensä sillä ja huonekalusi säästyvät merkkaamisilta.

5. Kissani raapii huonekalujani, vaikka sillä on raapimispuu/raapimislauta. Miten saan kissan kiinnostumaan raapimispuusta?

Jos kissasi olisi luonnossa, se valitsisi raavittavakseen tavallisen puun. Suosittelemme valitsemaan mahdollisimman vakaan, vahvan ja puunnäköisen raapimispuun.

Kissalle tärkeintä raapimispuussa on se, että se ei heilu sen tassujen alla ja että se saa siitä kunnon otteen.

Kissan raapimispuu kannattaa sijoittaa lähelle ns. ongelma-alueita, eli sellaiseen paikkaan, missä kissasi on raapinut esimerkiksi huonekaluja. Näin kissasi tottuu ajatukseen siitä, että sen ei tarvitse turvautua huonekalujesi raapimiseen, vaan voi teroittaa kyntensä raapimispuulla.

Voit ruiskauttaa raapimispuuhun myös muutaman suihkauksen esimerkiksi kissanminttusuihketta, joka saa kissasi varmasti vähintään kiinnostumaan raapimispuusta!

Jos sisällytät raapimispuuhun mukaan jonkinlaisen virikkeen tai lelun vielä lisäksi, kissasi todennäköisyys vaihtaa raapimiskohteensa sohvastasi raapimispuuhun kasvaa.

Jos karvakaverisi ei kuitenkaan vieläkään meinaa lopettaa huonekalujen kynsimistä, voit harkita esimerkiksi estoteippiä tai raapimissuojia, joita löytyy paljon erilaisia ja nämä estävät kissasi huonekalujen raapimisen.

Tämä saattaa jättää kissasi hieman hämmennyksiin aluksi, mutta pian minitiikerisi tajuaa, että raapimispuu on oikea paikka sen kynsille!

 

raidallinen-kissa-kissan-raapimispuu

Lisää kissajuttuja

Etsitkö muita tarvikkeita kissallesi? Käy katsomassa kauppa-osiomme!