kissan-lelut-sininen-featured-cropped

Kissan lelut

Leikkivää kissaa voi katsella kauan kyllästymättä ja se onkin kissan omistamisen yksi parhaimpia puolia!

Jokaiselta tupatiikerin omistajalta löytyy varmasti kotinsa nurkista kissan lelu tai parikin. 

Markkinoilla on nykyään pilvin pimein toinen toistaan erilaisempia leluja ja tästä artikkelista löydät juuri nyt kaikkein suosituimmat lelut mirrillesi.

Jokaisella kissalla on eri tyyli leikkiä ja koska erilaisia vekottimia keksitään kokoajan lisää, löytyy kissallesi varmasti joku lelu, joka sille sopii.

Leikkiminen on kissalle hyväksi. Se pitää kissasi kunnossa ja se harjoittaa kissan metsästysvaistoa ja auttaa esimerkiksi hyvin aktiivisia nelijalkaisia purkamaan energiaa.

Kissan lelut ovat täydellinen ratkaisu kissasi leikittämiseen!

Seuraavassa osiossa käymmekin läpi kaikki leikkimisen hyödyt kissallesi.

kissan-lelu-vihreä

Leikkimisen hyödyt ja eri lelut

Kun hankit ensimmäisen kerran kissan, alat luoda siihen saman tien suhdetta erilaisin keinoin. Sinulta löytyy kodistasi kissalle vessa, kiipeilypuu, raapimislauta, kantokoppa ja jopa valjaat. Lelujakin olet tullut todennäköisesti ostaneeksi jo heti alussa.

Kissat ja kissanpennut ovat syntymästään asti leikkisiä ja eloisia olentoja, jotka leikkiessään harjoittavat täysin luontaista metsästysvaistoaan. Kissat perivätkin tämän vaiston muinaisilta esi-isiltään, joten kotikissan leikkiminen on sille täysin normaalia.

Leikkiminen on kuitenkin itseasiassa kissallesi elintärkeiden toimintojen, kuten metsästämisen, vaanimisen, jahtaamisen ja pyydystämisen harjoittelemista. 

Vaikka kotikissasi ei tarvitsekaan asuinympäristössään näitä taitoja, ne pysyvät silti hyvin vahvoina vaistoina.

Nämä nelijalkaiset rakastavat leikkimistä kanssasi ja leikkimisen avulla voit kehittää sinun ja kissasi välistä suhdetta alusta lähtien ja vahvistaa sitä. 

Sitä paitsi, kissan kanssa leikkiminen on hauskaa myös sinulle!

Kissan leikittäminen auttaa myös kissaasi pysymään henkisesti ja fyysisesti terveenä, se pitää karvakamusi lihakset kunnossa ja auttaa purkamaan ylimääräistä energiaa.

Jos talouteesi saapuu kissanpentu, leikkiminen vahvistaa sen motorisia, kognitiivisia,  sosiaalisia ja fyysisiä taitoja. Onkin siis tärkeää, että tutustutat kissasi leikkimisen ihmeelliseen maailmaan jo pentuna.

Nykyään kissoille tosiaan löytyy hyvin monenlaisia leluja, joista jokainen on hyvä eri tilanteeseen ja eri ominaisuuksien vahvistamiseen kuin myös harjoittamiseen.

Myös teknologialla ja sen kehittymisellä on ollut suuri vaikutus erilaisten ja monipuolisten lelujen räjähdysmäiseen lisääntymiseen. 

Toinen kissa saattaa pitää erilaisista ladattavista kalaleluista tai nopeasti ohi viuhahtavista hiiristä, toinen perinteisestä huiska- tai sulkaleluista ja joku taas esimerkiksi aktivointileluista. Valinnanvaraa tosiaan riittää!

– Aktivointilelut antavat kissalle mahdollisuuden ongelmanratkaisuun kuin myös joissakin tapauksessa namien saamiseen, jotka toimivat houkuttimena kissallesi. 

Erilaiset ”naminystyrät” vahvistavat kissasi motorisia ja älyllisiä taitoja sen joutuessa liikuttelemaan herkkuja lelun sisältä ulos saadakseen ne syötäviksi.

– Monet pattereilla toimivat ja ladattavat lelut varastavat varmasti kissasi huomion ja ne aktivoivat kissasi metsästysvaiston kehittäen sitä samalla. Pattereilla toimivia kissan leluja löytyy paljon erilaisia.

– Pehmolelut ihastuttavat joitakin kissoja ja ne sisältävät hyvin usein esimerkiksi kissanminttua tai muuta kissasi rakastamaa yrttiä. Lemmikkisi voi vaarattomasti leikkiä tällä lelulla vaanien, metsästäen, purren ja potkien sitä.

– Pallot ja huiskut ovat jokaiselle kissanomistajalle varmasti tuttu kategoria ja kotoasi luultavimmin löytyy jompikumpi näistä tai molemmat. 

Pallot saavat kissasi juoksemaan hullun lailla ympäri asuntoa sen viilettäessä pallon perässä. Huiskut tarjoavat nelijalkaisellesi mahdollisuuden vahvistaa jalkalihaksiaan kissan yrittäessä hypätä pyydystään kiinni.

– Myös erilaiset laserit toimivat kissojen aktivoimiseen, mutta olethan varovainen, ettet osoita kissaasi niillä silmiin!

Jos vaikuttaa siltä, että kissasi ei innostu oikein mistään lelusta, kannattaa sinun harkita esimerkiksi kissanminttusuihkeen ruiskauttamista johonkin leluun. Ylipainoisten kissojen kanssa on syytä harkita jonkinlaista dieettiä, jolloin ne jaksavat leikkiä paremmin.

Jos kissasi on yleensä leikkisä ja nauttii leikkimisestä, mutta sen kiinnostus on yhtäkkiä kadonnut, kissasi saattaa voida huonosti. Tällaisissa tilanteissa on syytä viedä kissa eläinlääkäriin.

Miten saan kissani leikkimään?

Pääsääntöisesti kaikki kissat rakastavat leikkimistä tavalla tai toisella, joten jos maukujasi välttelee kaikkea leikkiin liittyvää on syytä ottaa seuraavat asiat huomioon.

1) Mahdollinen eläinlääkärikäynti – muutokset kissan käyttäytymisessä kannattaa aina tarkastuttaa eläinlääkärillä. Jos kissasi on ennen ollut leikkisä ja tykkää leikkimisestä, mutta on lopettanut leikkimisen yhtäkkiä, syy voi olla kissan voinnissa.

Selvitä siis mahdolliset terveyteen liittyvät seikat ennen kuin yrität saada kissasi leikkimään uudestaan. Pidä huolta kissasi painosta ja tarjoa sille mahdollisimman terveellinen ruokavalio.

2) Stressi – jopa kissat voivat tuntea olonsa stressaantuneiksi! Oletko juuri muuttanut? Oletko siirtänyt kissasi vessan tai huonekaluja toiseen paikkaan vai ovatko kenties yhteiset rutiininne muuttuneet?

Kissat pitävät rutiininomaisuudesta ja ne tuntevat olonsa turvalliseksi kun asiat pysyvät samanlaisina. Lemmikkisi kokee kotisi sen alueena, joten muutokset alueella saattavat aiheuttaa kissallesi stressiä.

Pyri siis muuttamaan kotiasi mahdollisimman vähän kun luonasi asustaa karvakaveri. Kissoilla on luonnolliset vaistot, vaikka ne eivät olisikaan koskaan olleet ulkona.

3) Terveellisten namien ja herkkujen käyttäminen – näiden avulla pidät ensinnäkin kissasi painon kurissa, joka taas edesauttaa kissasi hyvinvointia. Namien avulla myös palkitset kissaasi hyvästä käytöksestä kuin myös leikkimisestä.

On suositeltavaa tarjota kissalle herkkuja, joissa on vain lihaa.

4) Hanki älyllisesti ja fyysisesti aktivoivia leluja – kun mietit, mitä kissa pyydystää ollessaan luonnossa, mieleesi voi tulla ensimmäisenä esimerkiksi linnut ja pienet nisäkkäät.

Kissat tykkäävät metsästää myös käärmeitä, ötököitä ja mm. kaloja veden äärellä ollessaan.

 

On siis syytä panostaa leluihin, jotka muistuttavat kissaa mahdollisimman paljon elävistä pyydystettävistä. Kokeile liikuttaa lelua ensin nopeasti ja sitten hitaasti, näin näet minkälaisesta tyylistä leikkiä lemmikkisi tykkää!

5) Tee leikistä rutiini – rutiininomaisuus tuo turvan tunnetta kissasi elämään. Näin kissasi oppii myös odottamaan leikkiaikaa kanssasi. Sinun kannattaa leikkiä kotigepardisi kanssa ennen ruokailua, sillä näin ne toimivat luonnossakin.

Ne pyydystävät ruokansa ennen syömistä.

 

Jos kissasi taas herättelee sinua keskellä yötä, sinun kannattaa yrittää leikkiä kissan kanssa ennen omaa nukkumaanmenoasi väsyttääksesi sen.

6) Ole kärsivällinen – jotta leikkiaika toimisi mahdollisimman käytännöllisesti ja hyvin, on itsestään selvää, että niin omistajan kuin myös kissan pitää molempien olla innoissaan leikkimisestä!

Jotkut kissat ovat arkoja ja eivät lähde heti leikkiin, toiset taas vanhempia ja väsyneempiä. Ole siis kärsivällinen ja tarkkaile kissasi käytöstä leikkimisen aikana ja ennen sitä.

 

Kun kissasi väsyy, pidä tauko. Palkitse mirriäsi terveellisiä nameilla!

7) Ole pitkäjänteinen – jos kissasi ei heti hyökkää sulkahuiskun kimppuun, sinun on muistettava, että luonnossakin kissa ensin tarkkailee saaliinsa liikkeitä ja sitten vasta hyökkää kimppuun.

Kissat säästävät omaa energiaansa metsästämiseen, joten ole kärsivällinen ja anna kissallesi aikaa nauttia ”saaliin” tarkkailusta ja sen liikkeiden tutkimisesta.

8) Ole luova – netistä löytyy paljon ohjeita itsetehtyjen lelujen tekemiseen, jos kissasi ei tunnu välittävän kaupasta ostettujen lelujen kanssa leikkimisestä.

Voit piilottaa muutaman namin tai lelun ympäri asuntoasi esimerkiksi huonekalujen tai peiton alle, ovien päälle ja mihin tahansa mistä kissasi voi ne löytää.

 

Aktivointilelut auttavat sinua ja kissaasi vahvistamaan tunnesidettänne ja välejänne. Ne voivat myös nopeuttaa kissasi kiinnostusta leikkimiseen, sillä kissat rakastavat leikkiä omistajiensa kanssa.

9) Rikasta kissasi ympäristöä – sisällä leikkiminen on kotona asustavan kissasi versio luonnossa metsästämisessä. Tarjoa tassuttelijallesi siis mahdollisuus ympäristöön, jossa se voi stressittömästi ja vapaasti toteuttaa luonnollisia vaistojaan.

Sinun kannattaa hankkia myös kissan kiipeilypuu, kissan raapimispuu tai raapimislauta ja kissanpeti. 

Jos kissan kiipeilypuu ei mahdu asuntoosi, raivaa tilaa ikkunalaudalta ja anna kissasi seurata mitä ulkona tapahtuu.

roikkuva-kissan-lelu

Erilaiset kissan lelut

Suosituimpiin kissanleluihin vuonna 2021 lukeutuvat tähän asti monet kissanminttua sisältävät tuotteet kuin myös aktivointilelut.

Klassikoiksi muodostuneet erilaiset rapinahiiret ja huiskat toimivat nykyisin myös yhtä hyvin kuin aina ennenkin. Tykkääkö kissasi pehmeistä, kilisevistä palloista, seinille yhtäkkiä ilmestyneistä lasevarloista, pulmapeleistä, joista saa herkkuja palkinnoksi vai onko mirrisi mieleen enemmän jännittävä ja rapiseva tunneli?

Vain taivas on rajana sinun keksiessäsi lemmikillesi kaikista paras mahdollinen lelu!

1. Kissanlelu All for Paws Bubble'nip mansikka 2-pack

Kissanlelu All for Paws Bubble’nip mansikka 2-pack tarjoaa kissallesi hupia!

Näitä mansikoita kissa saalistaa mielellään, sillä niiden sisällä on kissanminttua. Kahdesta lelusta riittää iloa pidempään. 

Lelu on verkkomateriaalia, josta saa kynsillä otteen. Lelun taskussa on pussi kissanminttua: voit tarvittaessa täyttää pussin uudella kissanmintulla.

Koko: 10cm

Hinta: 3,99€

all-for-paws-bubblenip-mansikka-2-pack-
kissanlelu-flamingo-cat-dangler-feather

2. Kissanlelu Flamingo Cat Dangler Feather

Kissanlelu Flamingo Cat Dangler Feather höyhenongella voit helposti hauskuuttaa kissaasi!

Heiluta onkea ilmassa tai vedä sitä lattiaa pitkin, niin kissa saa vaania ja hyökätä vastustamattoman höyhentupsun kimppuun kerta toisensa jälkeen.

Koko: 92cm

Hinta: 4,50€

3. Kissanhuiska Trixie riikinkukon sulalla

Kissanhuiska Trixie riikinkukon sulalla villitsee kissaa leikkimään kanssasi.

Kissanongen päässä on elastisella narulla kiinnitetty riikinkukon sulka.

Kissanlelun pituus on 47cm.

Yhdessä leikkiminen vahvistaa kissan ja omistajan suhdetta sekä tarjoaa kissalle luontaista tekemistä ja liikuntaa.

Hinta: 4,99€

 

kissanhuiska-trixie-riikinkukon-sulalla
kong-cat-better-buzz-banana

4. KONG Cat Better Buzz Banana

Kong Cat Better Buzz Banana on hauska kissan painilelu!

Lelun pitkänmallinen muoto on ideaali painiin ja takajaloilla potkimiseen.

Banaani on kokonaan täytetty kissanmintulla hauskuuden maksimoimiseksi. Mesh-kankaasta saa hyvän otteen kynsillä ja rapiseva kangas aktivoi kissan saalisviettiä.

Lajitelma, lelusta on useita variaatioita eri ilmeillä. Toimitamme varastolta saatavissa olevan tuotteen.

Hinta: 5,99€

5. Kissanhuiska AFP Cat Bait Sinisiipi

Kissanhuiska AFP Cat Bait Sinisiipi on aidonnäköinen ja innostaa kissaa saalisleikkiin! Perhoslelussa on kissanminttua lisäämään kissan kiinnostusta leluun.

Kissanhuiskaan on saatavilla vaihtoötököitä, jotta leikki voi jatkua pidempään!

Varren pituus: 36cm

Hinta: 7,99€

kissanhuiska-afp-cat-bait-sinisiipi
littlebigger-kickfish-usb-ladattava-kalalelu-kissanmintulla

6. Little&Bigger KickFish USB-ladattava kalalelu

Little&Bigger KickFish USB-ladattava kalalelu kissanmintulla on kuin aito, sätkivä kala!

Realistisen näköinen kala heiluttelee pyrstöään itsestään – tätä kissa ei voi vastustaa!

Kissat ovat luonnostaan saalistajia ja ne nauttivat kalojen vaanimisesta ja pyydystämisestä: liikkuva kala nappaa taatusti kissan huomion! Kalalelua kissan on hauska vaania, purra ja potkia.

USB-ladattava kissanlelu kestää jopa 24 tuntia yhdellä latauksella.

Koko: 25cm x 10cm x 4cm

Hinta: 9,99€

7. Catit Senses 2.0 Digger

Kissan aktivointilelu Catit Senses 2.0 Digger tarjoaa kissallesi mahdollisuuden toteuttaa lajityypillistä käyttäytymistään.

Digger-aktivointilelun sisälle kissan omaa kuivaruokaa ja anna kissan tehdä töitä ruokansa eteen. Monipuolinen aktivointilelu sopii niin vasta-alkajakissoille kuin jo etevimmille aktivointilelukonkareillekin.

Vasta-alkajille suosittelemme lelun täytteeksi harjoitteluvaiheessa kuivamuonan sijaan herkulliselta tuoksuvia herkkupaloja, jotka motivoivat kissaasi kokeilemaan lelua.

 • Aktivointilelu kissan jokapäiväiseen ruokintaan
 • Kissalle peli, joka tarjoaa kissalle tekemistä
 • Vähentää ahmimista ja tarjoaa kissalle haasteita
 • Lelun erikokoiset kupit ovat haastavuudeltaan eritasoisia
 • Sopii niin yhden kuin usean kissan talouksiin
 • Helppo puhdistaa

Hinta: 17,99€

catit-senses-2-digger
kissan-rapinatunneli-littlebigger-leopardi

8. Kissan rapinatunneli Little&Bigger, leopardi

Kissan rapinatunneli Little&Bigger, leopardi rapisee ja tarjoaa kissalle hauskan leikkipaikan!

Tunnelia voi käyttää suorana tai U-mallisena solmimalla narut yhdeltä puolelta yhteen. Sivulla on kaksi kurkistusaukkoa ja lisähauskuutena tunnelin suuaukoilla lelut.

Tunneli on ulkopuolelta leopardikuvioista plyysiä ja vuorena on koko matkalla rapisevaa materiaalia

Tunnelin halkaisija: 25cm

Pituus avattuna: 130cm

Kokoontaitettuna: 28cm x 28cm x 7,5cm – menee säilytyksessä pieneen tilaan

Tunnelin sivuilla on nyörit, joilla tunnelin saa kasattua.

Hinta: 19,99€

9. Rapinatunneli Flamingo Feline, raidat

Rapinatunneli Flamingo Feline on kissan oma jännittävä leikki- ja nukkumapaikka. Sopii sisä- ja ulkotiloihin.

Materiaali kestävää ja pestävää nailonia.

Koko: 25cm x 90cm

Värilajitelma. Toimitettavan tuotteen väri vaihtelee (sininen/keltainen, punainen/beige ja musta/valkoinen).

Hinta: 25,95€

rapinatunneli-flamingo-feline-raidat
catit-senses-food-tree

10. Catit Senses 2.0 Food Tree

Kissan aktivointilelu Catit Senses 2.0 Food Tree tekee kissasi ruokailuhetkestä hauskan leikin.

Tue kissasi lajityypillistä käyttäytymistä aktivointilelun avulla.

Täytä Food Tree-aktivointilelu kissan omalla kuivamuonalla ja anna kissan tehdä töitä ruokansa eteen.

Monipuolinen aktivointilelu sopii niin vasta-alkajille kuin jo etevimmille aktivointilelukonkareillekin.

Vasta-alkajille suosittelemme lelun täytteeksi harjoitteluvaiheessa kuivamuonan sijaan herkulliselta tuoksuvia herkkupaloja, jotka motivoivat kissaasi kokeilemaan lelua.

 • Aktivointilelu kissan päivittäisiin ruokailuhetkiin
 •  Kissalle peli, joka tarjoaa mahdollisuuden lajityypilliseen käyttäytymiseen.
 • Tarjoaa kissalle niin älyllisiä kuin fyysisisä haasteita
 • Tukeva pohja pitää lelun pystyssä rajummissakin leikeissä
 • Kolme eri vaikeustasoa

Hinta: 29,99€

11. Kissan aktivointilelu AFP Butterfly

Kissan aktivointilelu All For Paws Butterfly tarjoaa kissallesi kesäistä viihdykettä ympäri vuoden!

Lelu liikuttaa ihanaa perhosta ennalta-arvaamattomasti houkutellen kissan mukaan hauskaan saalistuleikkiin.

Kissalle peli, joka aktivoi kissan lajityypillistä saalistusvaistoa ja tekee kissasi päivästä mukavampaa.

Vaihtamalla lelun paikkaa esim. lattialta korkealle pöydän päälle tarjoat kissallesi uuden saalistusympäristön.

Koko: 15cm x 11,5cm x 16cm

Hinta: 24,99€

Saatavilla erikseen myytävät vaihtoperhoset

Huomaa: Mikään lelu ei ole rikkoutumaton. Jos kissa rikkoo lelun, voi irronnut pala olla vaarallinen.

kissan-aktivointilelu-afp-butterfly
cat-senses-speed-circuit

12. Catit Senses Speed Circuit

Aktivointilelu Cat It Senses Speed Circuit on iso leikkirata (pituus noin 90cm), jonka sisällä oleva valopallo tarjoaa kissallesi hauskuutta.

Kehittää notkeutta ja tyydyttää kissan metsästysviettiä.

Sopii yhdistettäväksi tai laajennettavaksi muilla Cat it-tuotteilla. 9 osaa.

Hinta: 26,95€

Kysymyksiä ja vastauksia liittyen kissan leluihin ja leikkimiseen

1. Mitä jos en leiki kissani kanssa?

Jos kissasi ei saa harjoittaa luontaista metsästys- tai saalisviettiään, sen paino voi alkaa esimerkiksi nousta ja kissallesi voi tulla erilaisia käytökseen liittyviä ongelmia.

Nelijalkaisesi kanssa leikkiminen on siis ehdottoman tärkeää! Se stimuloi kissasi kognitiivisia, sosiaalisia ja fyysisiä kykyjä. Leikkivä ja aktiivinen kissa on iloinen kissa.

2. Miksi kissani on niin laiska nykyään?

Ylipainoisilla kissoilla on hyvin usein vaikeuksia alkaa leikkiä, sillä useimmiten leikissä tapahtuvat rajut ja nopeat liikkeet voivat tuottaa isolle kissallesi kipua.

Tällaisessa tapauksessa sinun kannattaa muuttaa kissasi ruokavaliota ja ennen kaikkea rutiinejanne. Voit yrittää leikittää kissaasi pienissä määrin ja jopa käydä kävelyttämässä sitä.

Kissoille on myös hyvin luontaista nukkua paljon, sillä ne säästävät energiaa vaistomaisesti metsästämiseen ja vaanimiseen.

Siksi olisikin tärkeää, että saat leikitettyä isompaa kissaasi ainakin muutaman minuutin verran päivässä.

Jos kissasi tuntuu silti olevan laiska ja ei innostu leluista tai leikkimisestä, sinun kannattaa viedä minitiikerisi eläinlääkäriin.

3. Miten saisin kissani leikkimään enemmän?

Luovuus on valttia!

Kissat rakastavat leikkimistä omistajiensa kanssa, joten sisällytä itseäsi enemmän mukaan kissan leikkihetkiin. Kissaeläimet leikkivät mieluummin ihmisensä kanssa kuin yksin. Ole siis kärsivällinen ja pitkäjänteinen.

Voit tehdä itsekin kissallesi leluja ajatellen sen luontaisia metsästys- ja vaanimisviettejä!

4. Miksi kissat lopettavat leikkimisen?

Koska kissat ovat luontaisia metsästäjiä, ne rakastavat leikkimistä sinun kanssasi. Siksi sinun on syytä huolestua, jos kissasi ei enää kiinnostu leluista tai leikistä laisinkaan.

Jos kissasi on ylipainoinen, vaihda sen ruokavaliota ja koita sisällyttää liikuntaa enemmän sen elämään.

Jos kissasi taas on normaalipainoinen, muttei ole siltikään kiinnostunut leikeistä, sinun kannattaa viedä kissasi eläinlääkäriin.

kissan-lelut-sininen

Lisää kissajuttuja

Etsitkö muita tarvikkeita kissallesi? Käy katsomassa kauppa-osiomme!