
© Kissakirja.fi | Kaikki oikeudet pidätetään 2023 |
Kissa kantokopassa on suloinen näky. Sen tarkkaavaiset silmät katsovat pienen oven takaa vaihtuvia maisemia missä tahansa liikutkin.
Kissan kantokoppa tulee tarpeen jokaiselle, joka on ajatellut hankkivansa nelijalkaisen töpsöttelijän ja kantolaatikot toimivat myös pienille koirakamuille!
Jokainen, joka kissan omistaa myös todennäköisesti on jo hankkinut itselleen kuljetuskopan, mutta jos olet vasta sellaista ostamassa ja mietit millainen sinun kannattaisi hommata, jatka lukemista.
Tässä artikkelissa selviää miksi kissalle kannatta hankkia kuljetuslaatikko, ja mitä hyötyä siitä on. Täältä löydät myös sopivat vaihtoehdot mirrille kuin mirrille!
Kissan kantokoppa on täydellinen ratkaisu kun joudut kuljettamaan kisuasi pidempiä matkoja esimerkiksi autolla, bussissa tai junassa. Kuljetuslaatikossa oleva kissa on muutenkin rauhallisempi saadessaan olla pienessä tilassa.
Kissan kantokoppa tuo mukavuutta ja turvaa kissallesi kuin myös sinulle itsellesi. Jokaiselle karvakaverille tulee eteen ennemmin tai myöhemmin vierailu eläinlääkärillä ja kantokoppa auttaakin poistamaan stressiä, joka kissallasi saattaa ilmetä vierailun myötä ja ennen tai jälkeen.
Eläinlääkärillä kissasi törmää uusiin tuoksuihin, ihmisiin, hajuihin kuin myös ääniin, jotka saattavat pelottaa ja ahdistaa naukuvaa kumppaniasi. Siksi onkin tärkeää tehdä tällaisista visiiteistä mahdollisimman stressittömiä ja helppoja kissallesi!
Suurin syy hankkia kantokoppa onkin ehkäistä lemmikillesi aiheutuvaa stressiä, sillä stressaantuneena kissaeläimesi saattaa aiheuttaa sinulle tai itselleen vahinkoa.
Kantokoppia kuin myös kuljetusreppuja löytyy monenlaisia ja niistä muutama on listattu alapuolella!
1. Koko
Oiva sääntö on, että kissan kantokopan pitää olla 1,5 kertaa isompi kuin itse kissasi.
Myös kantokoppaa ostaessa on syytä muistaa, että kissat ovat yksilöitä ja pitävät eri asioista. Joillekin kissoille kantokoppaan meneminen on ehdoton ei, jolloin sinun kannattaa harkita koppaa, jossa on irrotettava yläosa.
Älä koskaan valitse liian suurta tai liian pientä koppaa kissallesi. Ollessaan vääränkokoisia, kissan kantokopat ovat vaarallisia ja kissasi saattaa kompuroida sen sisällä kuljettaessasi sitä.
Vääränkokoinen kissan kantokoppa aiheuttaa mirrillesi myös epämukavuutta.
Kissasi kuuluisi pystyä seisomaan, makaamaan ja kääntymään helposti kantokopissaan. Jos nämä kohdat eivät toteudu, koppa on todennäköisesti liian pieni.
Jos sinulla on kissanpentu, sinun kannattaa sijoittaa sellaiseen kantokoppaan, johon se mahtuu aikuisenakin. Kissanpennulle voit laittaa kantokoppaan pyyhkeen tai muun vaatteen, jotta se ei liu’u kopassa kuljetuksen aikana.
2. Materiaali
Jos kissasi on matkustamisen konkari tai muuten rauhallinen, voit ostaa kissallesi pehmeän tai nylonista tehdyn kantokopan. Jos kissasi taas ahdistuu nähdessään kantokopan, on suositeltavaa hankkia kestävämmästä materiaalista tehty koppa.
Nylonkoppa on täydellinen matkustamiseen tottuneille kissoille ja voit varmistaa sen kestävyyden asettamalla painavan esineen tai kirjan pohjalle nähdäksesi, riippuuko kopan pohja suuresti.
Jos pohja riippuu, valitse toinen nylonkoppa, jossa on vahvempi pohja tai sijoita muoviseen kantokoppaan.
Sinun kannattaa myös etsiä koppaa, jossa vetoketjut sijaitsevat yläpuolella, sillä näin saat kissasi helpommin sisälle.
Muoviset kissan kantokopat sopivat taas niille kissoille, joille matkustaminen on vielä täysin uutta tai jotka pelkäävät matkustamista. Nämä kopat kestävät hyvin raapimista.
On suositeltavaa myös harkita metalliristikko-ovella varustettua koppaa muovisen sijasta.
Sinun pitää tietää kissasi paino, jotta voit hankkia mahdollisimman kestävän kantokopan.
Jos kissallasi on hätätilanne ja sinulla ei ole kantokoppaa, pahvilaatikko sopii kissasi väliaikaiseen kuljetukseen. Pahvilaatikon pohjalle kannattaa laittaa pyyhe, liina tai peitto, jotta sen pohja ei anna periksi.
Suosittelemme kuitenkin kantokoppaan sijoittamista jo hyvin varhain.
Kun vedät varastosta kissan kantokopan, kissasi alkaa nähdä punaista ja piiloutuu sohvan tai sängyn alle käsiesi ulottumattomiin. Kuulostaako tutulta? Ei huolta, olemme keränneet alas parhaimmat tavat ja keinot totuttaa kissasi kantokoppaan kuin myös sen sisälle menemiseen.
Koska otamme kissan kantokopat esille vain yleensä silloin kun tiedossa on kissaa stressaava tilanne, on selvää, että kissa ahdistuu ja haluaa pois sen läheisyydestä mahdollisimman äkkiä ja katoaa salamana paikalta.
Jos mahdollista, kissan kantokopat suositellaan pitämään päivittäisessä ympäristössäsi usein, ellei jopa jatkuvasti, sillä kissasi tottuu sen olemassaoloon. Tämä voi olla esimerkiksi olohuoneessa, vessassa tai lähellä kissan unisijaa.
Kantokoppaa ei kuitenkaan suositella sijoittamaan lähelle niiden ruokailu- tai vessatiloja, sillä nähdessään kopan ne saattavat ahdistua ja menettää ruoka- tai ”asiointihalunsa”.
Jos sinulla ei ole mahdollisuutta pitää koppaa jatkuvasti esillä, ota se esiin muutama päivä ennen lääkärikäyntiä totuttaaksesi kissasi siihen.
Sinun kannattaa myös ruiskauttaa muutama suihkaus Feliwayn feromonisuihketta kantokoppaan. Feromonisuihke on tarkoitettu kissoille erilaisiin pelkotiloihin ja käytöshäiriöihin.
Suihke sopii mm. kissan kuljetukseen rentouttamaan kissaa, stressaaviin tilanteisiin ja mm. kissojen välisien ristiriitojen laukaisemiseen.
Käy lukemassa lisää suihkeesta täältä!
Myös kissoille täysin turvallinen kissanminttu toimii hyvänä houkuttimena kuin myös positiivisten mielleyhtymien luojana kissallesi. Voit kokeilla leikkimistä kantokopan vierellä ja laittaa koppaan kissasi lempileluja tai herkkuja!
Näin kissasi oppii, että kantokoppaa ei tarvitse pelätä ja että et sinä kiusallasi nelijalkaistasi kantokoppaan laita.
1. Miten kuljettaa kissa oikein?
Jos olet lähdössä pidemmälle matkalle autolla, bussilla tai junalla, on hyvä ottaa kissa mukaan juurikin kantokopassa. Tämä ehkäisee ja helpottaa kissalle mahdollisesti aiheutuvaa ahdistusta ja stressiä, näin ollen sinun sekä lemmikkisi matka sujuu leppoisammin.
Esimerkiksi junista löytyvät lemmikkipaikat ovat täydellisiä matkustukseen karvakaverin kanssa! Eläimet matkustavat lemmikkivaunussa omistajansa jalkatilassa tai omalla paikallaan.
Myös tietyissä pitkän matkan busseissa syliin mahtuvat lemmikit saavat matkustaa ilmaiseksi tai ne voivat matkata auton lattialla tai matkustajan sylissä.
Kun lähdet autolla pidemmälle matkalle kissasi kanssa, huolehdithan, että kissan kantokopan tai kantolaukun ovi on kunnolla kiinni, jotta se ei pääse karkaamaan kesken matkan. Muista kiinnittää kuljetuslaatikko turvavyöhön.
Varmista, että kantokopasta löytyy liina tai vaate kissallesi, sillä kissa saattaa tahtomattaan esimerkiksi oksentaa tai tyhjentää rakkonsa matkan aikana.
Koska kissat ovat herkkäluonteisia, on syytä tarkistaa tietyin väliajoin, miten lemmikkisi voi matkan aikana ja tehdä sen olo mahdollisimman mukavaksi. Jos sinulla on mahdollisuus, tuuleta auto hyvin ennen matkalle lähtöä.
Kissojen herkän kuuloaistin vuoksi on parempi jättää radio pois päältä ja keskittyä kissalle lempeästi juttelemiseen, joka rauhoittaa kissaa kuin myös kuskia.
Jos matka on pitkä, on syytä tarjota kissalle vettä ja ruokaa toisinaan ja jos kissasi tekee tarpeensa kopassa olevalle liinalle, se kannattaa ehdottomasti vaihtaa pysähtyessäsi. Älä koskaan pidä auton ja kantokopan ovea auki yhtäaikaisesti.
Kun olette päässeet perille, anna kissasi totuttautua uusiin maisemiin, tuoksuihin ja tunnelmaan antamalla sen ensin olla rauhassa, jotta mirrisi voi tuntea olonsa turvalliseksi.
2. Miten saada kissa menemään koppaan mielellään?
Tähän ei ole olemassa yhtä oikeaa vastausta, sillä jokainen kissa on erilainen ja siinä missä toiset oppivat olemaan kantokopassa täysin luonnollisesti, osalla se voi viedä todella kauan ja jotkut yksilöt eivät opi koskaan rentoutumaan täysin kopassa.
Jotta saat kissasi stressitason ja ahdistuneisuuden mahdollisimman alhaisiksi sen harjoitellessa, sinun tulee olla kärsivällinen.
Kuten ylhäällä on mainittu, kissan kantokoppaan totuttamiseen löytyy valtavasti erilaisia keinoja ja osa puree varmasti joihinkin yksilöihin, mutta toisiin ei.
Jos voit niin pidä koppaa asunnossasi siten, että kissasi voi nähdä sen ja tottuu siihen. Jos sinulla ei mahdollisuutta tähän, tuo koppa hyvissä ajoin kissasi tai kissojesi nähtäville.
Voit luoda positiivisia mielikuvia kantokopasta kissallesi leikkimällä kopan vieressä, heittämällä kissasi lempileluja tai sen lempiherkkuja suoraan kantokoppaan ja irrottamalla ensin kopan etuoven.
Vie koppa huoneeseen tai tilaan, jossa kissasi viettää suurimman osan ajastaan. Voit käyttää hyväksesi tutulta ja turvalliselta tuoksuvaa liinaa tai vaatetta jonka asetat koppaan.
Kun kissasi astuu ensimmäistä kertaa kopan sisään, älä sulje heti ovea vaan anna kissan rauhassa tutustua kopan sisällä olemiseen ja toista tätä muutamia kertoja.
Anna kissallesi nameja tai raksuja kun se menee sisälle koppaan ja palkitse sitä. Näin voit vähitellen alkaa sulkea ovea vähitellen ja joka kerta kun työnnät ovea enemmän kiinni, anna kissallesi nami.
Älä kuitenkaan yliruoki kissaasi nameilla, sillä tämä voi johtaa painonnousuun tai pahimmillaan oksentamiseen.
Kaikista parasta on toimia hitaasti, lempeästi ja kärsivällisesti. Jos kissasi säikähtää, ota takapakkia niin pitkälle kunnes karvakamusi rauhoittuu ja voit yrittää uudelleen. Säikähtämisen jälkeen on parasta yrittää esimerkiksi seuraavana päivänä uudestaan.
Tärkeintä on olla kärsivällinen ja antaa kissalle aikaa.
3. Saako kissan viedä kauppaan kantokopassa?
Tämä riippuu varmasti kaupasta, mutta pääsääntöisesti kissaa eikä esimerkiksi koiraa saa viedä ruokakauppaan.
Lemmikki- ja eläinkaupat ovat asia erikseen.
Elintarvikelain mukaan eläimiä ei saa päästää elintarvikehuoneistoihin.
4. Mitä jos kissa karkaa kantokopasta?
Kissavanhempana teet varmasti kaikkesi, jotta lemmikkisi olisi turvassa ja jotta se voisi hyvin. Kissat karkaavat monesta syystä ja ne ovatkin varsinaisia karkailun mestareita.
Joskus kissa saattaa kantokopassa ollessaan kuitenkin pelästyä esimerkiksi voimakasta ääntä, koiraa, toista ihmistä tai sinulle näkymätöntä asiaa, jolloin se pääsee karkuun.
Tällaisissa tilanteissa kannattaa aina pitää pää kylmänä, vaikka tilanne voi tuntua hyvin hermostuttavalta ja kaoottiselta.
Jos kissasi on päässyt karkuun kantokopasta autoa ajaessasi, etsi lähin pysähdyspaikka ja puhele kissallesi rauhallisesti. Pidä ikkunat ja ovet kiinni tarkkaillen samalla kissasi reaktioita.
Joskus kissa voi rauhoittua hyvin helposti ja parin ensimmäisen minuutin aikana, jolloin voit varovaisesti ottaa kissan syliin ja laittaa sen takaisin kantokoppaan. Näin voit samalla tarkastaa, onko kissa tehnyt mahdollisesti koppaan tarpeensa.
Kissaa ei kannata myöskään tuijottaa suoraan silmiin vaan räpytellä hitaasti omia silmiä tai kääntää katse poispäin hetkeksi.
Jos kissasi tulee tarpeeksi lähelle, puhu sille rauhoittavasti ja paijaa sen poskia antaen sen samalla haistella kättäsi. Sitten voit nostaa kissan itsevarmasti syliisi ja laittaa sen takaisin kantokoppaan.
Jos karkuri on kuitenkin ehtinyt jo viilettää pidemmälle, voit käydä vilkaisemassa, josko kissasi olisi pinkaissut jonnekin lähistön pensaaseen, kenties kiivennyt puuhun tai kadonnut pitkään ruohikkoon. Usein kissa ei lähde kovin kauas ja löytyy läheltä!
Jos lemmikkiäsi ei kuitenkaan löydy, älä vaivu epätoivoon. Voit nimittäin käyttää houkuttimena vielä nameja, herkkuja ja ruokaa sekä ilmoittaa paikalliseen kissaryhmääsi tai ilmoitustaululle somessa karkuristasi, jolloin muutkin silmäparit pitävät vahtia sinun kanssasi.
Jos kissasi on sirutettu ja joku toinen löytää sen, saat kisusi näin nopeammin kotiin sen tunnistamisen jälkeen. Kissan tunnistus ei kuitenkaan yksin riitä, vaan sinun kannattaa myös rekisteröityä niin tietosi löytyvät helpommin ja tassuttelijasi saadaan palautettua sinulle vielä nopeammin. Löydät rekisteröintiohjeet kissaliiton sivuilta.
© Kissakirja.fi | Kaikki oikeudet pidätetään 2023 |