venäjänsininen-istuu

Venäjänsininen

Venäjänsininen on luonteeltaan hiljainen ja lempeä. Se myös tykkää leikkiä kanssasi. Suosikkihoitajaansa se seuraa arjen askareissa.

Kyseessä on varsin herkkä kissa muutoksille. Sille on tärkeää säännölliset ruokailuajat ja vakaa, hiljainen ympäristö.

Turkki on silkkimäisen pehmeä ja helppohoitoinen. Venäjänsininen soveltuu hyvin sisäkissaksi ja tulee toimeen sekä lasten että muiden eläinten kanssa.

Lue lisää alta tästä lyhytkarvaisesta tassuttelijasta!

Venäjänsininen - sisällysluettelo

heart

Elinikä:

10-15 vuotta

measure

Pituus:

38-46 cm

weight

Paino:

3-7 kg

earth

Alkuperämaa:

Venäjä

Perherakkaus
4/5
Karvanlähtö
4/5
Yleinen terveys
4/5
Leikkisyys
2/5
Älykkyys
4/5
Naukuminen
2/5
Lapsiystävällisyys
3/5
Vieraanvaraisuus
2/5
Hoidettavuus
2/5
Lemmikkiystävällisyys
4/5
venäjänsininen-olalla

Venäjänsininen - historia

Monista kissaroduista tiedetään harmittavan vähän varmuudella ja niin on tilanne myös Venäjänsinisen kohdalla. Se on todennäköisesti kotoisin Venäjältä, kuten nimestä voikin päätellä. 

Sen paksu turkki on kehittynyt kylmissä olosuhteissa ja rotua pidetään luonnollisena, eli rodun alkuperäiseen kehitykseen ei ole ihminen vaikuttanut. 

Rotua on kuitenkin alettu myös jalostamaan Briteissä ja pohjoismaissa 1900-luvun loppupuoliskolla, jolloin kissanäyttelyistä ja kasvatuksesta alkoi tulla suosittua toimintaa. Ensimmäisen kerran Venäjänsininen oli mukana kissanäyttelyssä Lontoon kristallipalatsissa vuonna 1875.

Kissa sai lempinimeksi Arkkienkelikissa, koska rodun uskottiin tulevan Venäjän arkkienkeli -saarelta. Näyttelyssä oli muitakin samanvärisiä kissoja, joita vastaan rotu kilpaili. 

Rotua kuvailtiin erittäin komeaksi ja pörröiseksi. Raportissa mainittiin myös niiden turkin koostumuksen muistuttavan yleisen villikanin turkkia, joka oli myös harmaa. Rotua on kutsuttu myös nimillä ’’Maltese’’ ja ’’Foreign Blue’’.

Brittiläinen kissankasvattaja Carew-Cox aloitti Venäjänsinisen maahantuonnin Iso-Britanniaan vuonna 1890 ja harjoitti niiden kasvatus ja näyttelytoimintaa vuosisadan vaihteessa. 

Vuonna 1912 Venäjänsiniset olivat saaneet tarpeeksi tassunsijaa Briteissä, jotta niitä pystyttiin näyttelyissä pitämään omana rotunaan sen sijaan, että ne vain nakattiin muiden siniharmaiden kissojen kanssa samaan osastoon. Suomessa rotua on kasvatettu ammattimaisesti 1980-luvulta lähtien.

Toinen maailmansota meinasi koitua rodun tuhoksi. Hyvin harvat kissat selvisivät sodasta ja rotua jouduttiinkin elvyttämään muiden rotukissojen tuella. Elvytykseen käytettiin Brittiläistä lyhytkarvaa ja Siamilaista kissaa. 

Siamilaisen vaikutuksesta, Venäjänsinisen ulkonäkö ja turkin koostumus muuttui ja rodun palauttaminen alkuperäiseen ulkonäköönsä kestikin sen jälkeen vuosia. 

Rodun palauttamisesta alkuperäiseksi kuitenkin yritettiin ja lopputuloksena on kissa, jollaisena Venäjänsininen tänä päivänä tunnetaan.

Koko ja ulkonäkö

Keskikokoinen kissa. Lyhytkarvainen. Väriltään hopea/siniharmaa. Silmät ovat kirkkaan smaragdinvihreät.

Luonne

Venäjänsininen on luonteeltaan lempeä, hiljainen ja ehkäpä hieman ujo. Mutta vaikka kissalla on hieman varautunut luonne, se ei tarkoita, etteikö se rakastaisi leikkiä. 

Rodun edustajat tykkäävät tyypillisesti esineiden noutamisesta, hyppimisestä ja kiipeilystä korkeille paikoille. Korkeuksista se tutkii ihmisiä ja tilanteita, tekee omat johtopäätöksensä ja osallistuu jos kokee asioiden olevan hänen huomionsa arvoisia.

Muiden kissojen tapaan, se valitsee perheestä suosikkihoitajansa. Heitä kohtaan se on hyvin uskollinen, seuraa pitkin taloa ja saattaa jopa ratsastaa olalla. Venäjänsininen on herkkä kissa, joten älä jätä sitä huomiotta. Se saattaa loukkaantua, jos se ei saa tarpeeksi huomiota ja hellyyttä kuin se haluaisi. Huomion puute saattaakin aiheuttaa sille ahdistusta.

Vaikka Venäjänsininen onkin tarkka huomiosta, se kykenee tulemaan toimeen myös itsekseen päivisin, kun olet itse arjen askareissa. Toisin kuin monet muut aktiiviset ja älykkäät kissarodut, se ei ole tuhoisa, vaan se liikkuu asunnossasi aiheuttamatta sen suurempia yllätyksiä. 

Kun olet kotona, se hurmaa sinut hienovaraisella huumorillaan ja saattaa hymyn huulillesi. Älä kuitenkaan naura tälle herkälle kissalle pilkallisesti. Se on hyvin tarkka aistimaan erilaisia asioita ja ei varmasti pidä siitä, jos sitä pilkataan.

Tämä kissa pitää hiljaisesta ja vakaasta ympäristöstä. Se ei pidä jatkuvista muutoksista ja sille on erityisen tärkeää, että ruoka-ajat ovat säännölliset. Voit luottaa siihen, että se itse myös kantaa kortensa vakaudenkekoon, heräämällä säännöllisesti samoihin aikoihin ja vaatimalla aamupalansa.

Jos olet valmis käyttämään aikaa kehittääksesi hyvän suhteen kissaasi, saat varmasti luotua Venäjänsinisen kanssa syvän ja pitkäkestoisen ystävyyden.

venäjänsininen-kadulla

Venäjänsinisen hoito

Harjaa hampaat parodontiitin ja ientulehduksen estämiseksi. Päivittäinen hammashygienia on parasta, mutta viikoittainen harjauskin on parempi kuin ei mitään. Leikkaa kynnet viikoittain. Perehdy oikeanlaiseen kynsien leikkaus tyyliin, jotta et vahingossa aiheuta kissallesi kipua.

Pyyhi silmänkulmat pehmeällä, kostealla liinalla mahdollisten vuotojen poistamiseksi. Käytä erillistä kangasaluetta molemmille silmille, jotta et levitä tauteja. Tarkasta korvat viikoittain. Jos ne näyttävät likaiselta, pyyhi ne puuvillapalloilla tai kostealla ja pehmeällä pyyhkeellä, johon on laitettu puolet omenaviinietikkaa ja puolet lämmintä vettä.

Kiinnitä huomiota hiekkalaatikon puhtauteen. Jos sen puhtaus ei miellytä kissaa, se saattaa alkaa tekemään jätöksiä muualle.

Venajansininen nukkuu

Turkin väri ja hoito

Venäjänsinisen tiheä turkki on varsin helppohoitoinen. Se kannattaa kammata kahdesti viikossa kuolleiden karvojen poistamiseksi ja ihon öljyjen levittämiseksi. Turkki on lyhyt ja silkkimäisen pehmeä. 

Tunnustellessa se tuntuu tuuhealta, syynä on turkin rakenne. Sekä aluskarvat että päällyskarvat ovat yhtä pitkiä. Turkki on väriltään hopealta hohtava ja kiiltävän siniharmaa.

Rotumääritelmän mukaan muut värit eivät ole toivottuja. Karvanlähtö on hyvin vähäistä.

Lapset ja muut eläimet

Venäjänsinisellä on varsin suvaitsevainen luonne pieniä lapsia kohtaan, jotka kohtelevat sitä kunnioittavasti ja ystävällisesti. Ne osaavat antaa anteeksi pienten lasten kömpelyyden. Opeta kuitenkin lapsia, kuinka kissaa silitetään oikein, hellästi ja oikeista paikoista.

Venäjänsininen pystyy tulemaan toimeen myös muiden eläinten, kuten kissaystävällisten koirien kanssa. Tutustuta muut eläimet hitaasti ja valvotuissa olosuhteissa parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi.

Venäjänsininen pennut

Tykästyitkö Venäjänsiniseen ja voisit harkita pennun ottamista hoitoosi?

Ainakin Suomen Venäjänsiniset ry:n sivuilta kannattaa käydä katsomassa, jos juuri nyt olisi mahdollista ostaa itselleen suloisen pörröinen, Venäjänsinisen pentu!

 

venäjänsininen-pennut

Venäjänsininen hinta

Venäjänsininen on rotukissa ja se tietysti maksaa kohtuullisen summan rahaa. Miksi rotukissat maksavat? Moni luulee, että kissa pitäisi saada jopa ilmaiseksi.

Kasvattamisesta koituu kuitenkin kustannuksia:

  1. Ruokakustannukset
  2. Emokissan hankinta
  3. Kissaliiton rekisteröintimaksut
  4. Näyttelymaksut
  5.  Kasvattajanimen rekisteröinti
  6. Eläinlääkärimaksut
  7. Lääkemaksut
Tämän takia rotukissojen hinnat lähtevät usein min. 500€. Venäjänsinisen pentujen keskimääräiset myyntihinnat ovat olleet 800-1200€ välillä. 
 
Kannattaa myös muistaa, että se on vain kissan hankintahinta. Kissan huolehtimiseen täytyy varata kuukausittain rahaa ruokiin ja muuhun hoitoon. Mahdolliset eläinlääkärikäynnit maksavat myös, joten suositeltavaa on pitää pientä kissapuskurirahastoa.
 
Kaikenkaikkiaan kissan tuottamaa lisäarvoa ei voi edes mitata rahassa. Kaunis ja lojaali olento vierelläsi päivästä toiseen ilahduttamassa sinua. Pitämässä psyykkisestä terveydestäsi huolta ja viihdyttämässä sinua ja vieraitasi. Kyllä siitä kannattaakin maksaa – se on sijoitus!

Lisää kissajuttuja