Turkkilainen Angora-kissa leikkii lasten kanssa

Turkkilainen angora

Eriparisilmistään, valkoisesta turkistaan ja mantelinmuotoisista silmistään tunnettu turkkilainen angora on valloittanut vuosisatojen saatossa ihmisten sydämet.

Ensimmäinen maininta näistä kissoista on löydetty 1400-luvulta, eli kyseessä on vanha, ellei jopa muinainen rotu!

Turkkilaista angoraa kutsutaan myös pelkästään angoraksi tai ankaraksi. 

Tämä mirri on luonteeltaan leikkisä, energinen ja seurallinen. Se seuraa mielellään sinun askareitasi ja seuraa sinua paikasta toiseen.

Ollessasi kotona se saattaa viettää aikaa sinun olkapäilläsi. 

Turkkilainen angora - sisällysluettelo

heart

Elinikä:

12-18 vuotta

measure

Pituus/Korkeus:

22-26 cm

weight

Paino:

2-4 kg

earth

Alkuperämaa:

Ankara, Turkki

Perherakkaus
5/5
Karvanlähtö
2/5
Yleinen terveys
3/5
Leikkisyys
5/5
Älykkyys
4/5
Naukuminen
1/5
Lapsiystävällisyys
3/5
Vieraanvaraisuus
4/5
Hoidettavuus
4/5
Lemmikkiystävällisyys
3/5
Turkkilainen Angora-kissa vaanimassa ja seuraamassa omistajaa

Turkkilainen angora - historia

Tämä suorastaan muinainen kissarotu mainitaan ensimmäisiä kertoja historiankirjoissa noin 1400-luvulla. Turkkilainen angora on peräisin Ankaran vuoristoseudulta, kuten nimi antaa olettaa.

Nämä kissat olivat suosittuja tuliaisia Turkin valloittajien tai vierailijoiden keskuudessa ja se saattaakin olla ensimmäinen pitkäkarvainen rotu, joka saapui Eurooppaan! 

Yhden teorian mukaan viikingit toivat nämä pitkäkarvaiset tassuttelijat Turkista mukanaan tuhansia vuosia sitten.

Turkkilaiset angorat kuitenkin vähenivät suurissa määrin jossain vaiheessa, jonka vuoksi käynnistettiin kasvatusohjelma, jonka ansiosta kissojen määrä nousi kasvuun ja normalisoitui.

Yhdysvaltoihin tämä rotu tuotiin ensimmäisen kerran vuonna 1954, mutta rotu tunnustettiin ensimmäisen kerran vasta 1960-luvun loppupuolella. 

Valkoiset rodun edustajat tunnustettiin vuonna 1972 ja värilliset sukulaisensa vasta 1978.

Koko ja ulkonäkö

Turkkilainen angora on keskikokoinen kissa, joka voi painaa mitä tahansa 2-4 kilogramman väliltä. Korkeudeltaan turkkilainen angora on 22-26 cm pitkä.

Tällä kissalla on upea, silkkinen ja keskipitkä turkki. Kesäisin se voi olla lyhyempi. Tämä kissa tunnetaan kaikista parhaiten sen silkkisestä ja kauniista turkista. Turkin pituus sekä väri voivat vaihdella.

Turkkilaiset angorat tulevat muutamassa eri värissä ja kuviossa. Värivaihtoehtoja ovat mm. kilpikonnaväritys, tabby (tiikeri), calico ja muut kokovärit kuin vain valkoinen.

Sen pää on kiilamainen ja silmät mantelinmuotoiset sekä hieman vinot. Kissan leuka on yleensä vahva ja sen korvat ovat suuret, joissa on myös yleensä pienet tupsut aivan korvien kärjessä.

Turkkilaisella angoralla on hoikat jalat, joista takajalat ovat yleensä hieman korkeammalla kuin etujalat.

Luonne

Turkkilainen angora on elegantti, leikkisä, siro ja kaunis. Sen pinnan alla piilee kuitenkin suuri halu saada huomiota ja olla huomion keskipisteenä. Turkkilainen angora on fiksu ja kekseliäs, mikään hylly tai kaappi ei ole sille liian korkea kiivettäväksi!

Tämä kissa on aktiivinen ja eloisa – turkkilaista angoraa ei haittaa joutua hieman pulaankin saadakseen sinun huomiosi…

Nämä mirrit säilyttävät kissanpentumaisen energisyytensä ja tapansa leikkiä ja ne ovat ystävällisiä kaikille, mutta erityisesti valitsemilleen ihmisille.

Turkkilainen angora rakastaa seuraa ja sopii kaikista parhaiten sellaiseen talouteen, jossa sillä olisi jo valmiina joku toinen karvakaveri. Tämä kissa saattaa ripustautua olkapäillesi ollessasi kotona ja kun menet nukkumaan, se löytää varmasti vierestäsi paikan.

Päättäväisenä ja joskus hieman itsepäisenäkin tunnettu turkkilainen angora on vaikeaa saada muuttamaan mieltään kun se jonkun idean saa. Ollaksesi paras ystävä tälle rodulle, sinulta pitää löytyä huumorintajua ja aimo annos kärsivällisyyttä.

Turkkilainen angora on kaikesta leikkisyydestään ja energisyydestään huolimatta hyvin ihmisrakas ja hellä kissa, mutta kaipaa paljon älyllisiä haasteita ja pähkinöitä purtavaksi. Lyhyt keskittymiskyky voi kuitenkin osoittautua haasteelliseksi tämän rodun kanssa.

Tämä maukuja oppii helposti kävelemään myös valjaissa!

Turkkilainen Angora-kissa matkustaa omistajansa kanssa

Turkkilaisen angoran hoito

Koska turkkilaisella angoralla ei ole aluskarvaa, sen turkki on helppohoitoinen. Turkki kannattaa kuitenkin harjata noin kerran viikossa mahdollisen lian ja takkujen poistamiseksi ja täten kissasi terveyden ehkäisemiseksi.

Tämän mirrin turkki saavuttaa täyden pituutensa kissan ollessa noin kaksivuotias.

Hampaiden harjausta suositellaan noin kerran päivässä, mutta jos se ei ole mahdollista, kerta viikkoon on myös sopiva ja parempi kuin ei koskaan. Kynnet kannattaa leikata kerran parissa viikossa ja silmät pestä kostealla liinalla, jos niissä esiintyy likaa tai rähmää.

Korvia suositellaan tarkistettavaksi kerran viikossa. Jos ne näyttävät likaisilta, ne kannattaa pyyhkiä vanulapulla tai kostealla liinalla, johon on käytetty pieni seos vettä sekä omenasiiderietikkaa.

Turkkilainen angora on hyvin tarkka omasta hiekkalaatikostaan, joka kannattaa pitää puhtaana aktiivisesti.

Vaikka tämä rotu tottuu valjaisiin helposti (löydät tietoa valjaista ja niiden käytöstä täältä!) ja tykkää olla ulkona, se kannattaa kuitenkin pitää suurimmaksi osaksi ajasta sisällä.

Lapset ja muut eläimet

Hyvin koulutettu kissa tottuu lapsiin ja mukautuu elinoloihinsa.

Oikeanlaisessa valvonnassa turkkilainen angora pärjää hyvin lasten kanssa ja se osaa arvostaa lasta, joka kohtelee sitä kunnioituksella sekä rakkaudella.

Nämä kisut tulevat toimeen myös hyvin koulutettujen koirien kanssa, joten toinen karvakaveri taloudessasi ei ole ongelma! Muiden nelijalkaisten on vain syytä ymmärtää, että turkkilainen angora on aina pomo.

Tutustutathan lemmikit rauhallisesti ja kärsivällisesti!

Turkkilainen angora-pennut

Rakastuitko turkkilaiseen angoraan?

Niin mekin!

Jos mielesi halajaa kumppaniksi tätä viekasta hurmuria, kannattaa käydä katsomassa ajankohtaisimmat tiedot ja uutiset Suomen Rotukissayhdistyksen sivuilta, josta löydät myös enemmän tietoa tästä rodusta!

Turkkilainen Angora-kissa nukkuu omistajansa sylissä

Turkkilaisen angoran hinta

Tämä kissa maksaa mitä tahansa 700-1300 välillä – riippuen tietenkin siitä ostatko kissan näyttelyitä varten vai kenties vain kotikumppaniksi.

Kannattaa kuitenkin myös muistaa, että se on vain kissan hankintahinta. Kissan huolehtimiseen täytyy varata kuukausittain rahaa ruokiin ja muuhun hoitoon.

Mahdolliset eläinlääkärikäynnit maksavat myös, joten suositeltavaa on pitää pientä kissapuskurirahastoa.

Kaiken kaikkiaan kissan tuottamaa lisäarvoa ei voi edes mitata rahassa. Kaunis ja lojaali olento vierelläsi päivästä toiseen ilahduttamassa sinua.

Se pitää psyykkisestä terveydestäsi huolta ja viihdyttää sinua ja vieraitasi. Kyllä siitä kannattaakin maksaa – sinun kissallesi sekä kissasi sinulle antama rakkaus on korvaamatonta!

Lisää kissajuttuja