Somali-kissa kiukkuisena odottamassa ruokaa

Somali

Näiden kissojen maailmanvalloitus on alkanut jo kauan aikaa sitten, mutta ensimmäiset somalit kasvatettiin vasta 1960-luvulla. 

Somalit tunnetaan helpoiten leikkisyydestään, älykkyydestään, lämmöstään ja suuresta kiintymisestä ihmisiinsä.

Keskikokoinen, lihaksikas ja kiinteä somali on utelias, ystävällinen, mutta itsenäinen kissa. Se tykkää olla ulkona ja oppii olemaan helposti myös valjaissa.

Korkean älykkyytensä vuoksi omistajia suositellaan hankkimaan kissalle paljon erilaisia leluja, jotka haastavat somalin älynystyröitä ja myös perinteisiä huiskuja tai palloja joiden perässä tämä kissa juoksee mielellään.

Vaikka meillä on nykyisin jonkinlainen aavistus siitä, miten somali-rotu on syntynyt, kissan alkuperä on edelleen mysteeri.

Somali on täydellinen perheenjäsen monenlaiseen perheeseen. Oli sinulle sitten kissoja, koiria tai lapsia, somali tottuu ja mukautuu elinympäristöönsä helposti – olethan kuitenkin kunnioittava ja hellä uudelle ystävällesi!

 

Somali - sisällysluettelo

heart

Elinikä:

11-16 vuotta

measure

Pituus/Korkeus:

27-36 cm

weight

Paino:

2-4 kg

earth

Alkuperämaa:

Yhdysvallat

Perherakkaus
5/5
Karvanlähtö
4/5
Yleinen terveys
4/5
Älykkyys
5/5
Lemmikkiystävällisyys
5/5
Naukuminen
1/5
Lapsiystävällisyys
5/5
Vieraanvaraisuus
4/5
Hoidettavuus
3/5
Leikkisyys
5/5
Somali-kissa uljaana tuuhealla turkilla ja isoilla korvilla

Somali - historia

Kukaan ei tiedä, milloin somali ilmestyi ensimmäisen kerran, mutta niiden ajatellaan olevan luontainen mutaatio abessinialaisesta. Somaleiden on kuitenkin aina ajateltu olevan egyptiläisten kissoja, jotka luotiin Iso-Britanniassa risteyttämällä hopeisia ja ruskeita tabby-kissoja keskenään.

Molempien maailmansotien jälkeen monet kissarodut olivat lähellä sukupuuttoa, jolloin kasvattajien oli alettava risteyttää eri rotuja keskenään – näin somalikin on todennäköisesti saanut alkunsa.

Näiden kissojen kasvatus alkoi 1960-luvulla ensin Pohjois-Amerikassa ja Australiassa kun kasvattajat kiinnostuivat abessinialaisille syntyneistä pitkäkarvaisista pennuista.

Somali onkin siis abessinialaisen ns. sisarrotu pitkäkarvamuunnoksella.

Ensimmäinen Suomeen saapunut somalikissa tuotiin vuonna 1983 Australiasta ja helmikuussa 1984 syntyivät ensimmäiset somalipennut.

Pohjois-Amerikassa rotua varten perustettiin täysin oma rotuyhdistys vasta 1972 ja vuonna 1978 somali hyväksyttiin koko alueella. Nykyään näitä kissoja löytyy Euroopasta sekä Amerikasta ja ne ovat jättäneetkin sisarrotunsa abessinialaisen lähes täysin varjoonsa.

Koko ja ulkonäkö

Somali on kooltaan keskikokoinen ja mitä tahansa 2-4kg välillä. Tämä rotu on pituudeltaan 27-36cm väliltä.

Somali muistuttaa paljon sukulaistaan abessinialaista, paitsi että sillä on pitkä karva. Tämä rotu tunnetaan parhaiten kesyttämättömästä ulkonäöstään, jonka tunnetuimpia ominaisuuksia ovat sen viirumainen ja raitamainen turkki, jossa saattaa olla kahta tai kolmea eri väriä.

Nämä kissat ovat virtaviivaisia ja elegantteja. Niiden luusto on hyvin siro, mutta lihakset ovat hyvin vahvat. Tassut ovat ovaalit ja häntä pitkä sekä tuuhea.

Somaleiden turkin värimaailma on runsas ja yleensä hyvin lämmin ja näitä kissoja esiintyy mm. seuraavanlaisissa väreissä: ruskea, riista, punainen, sininen ja beige.

Kissan turkki on yleensä pitkä tai puolipitkä, erittäin hieno ja hyvin pehmeä. Vanhemmalla kissalla saattaa olla myös turkissaan ”kauluri”, joka tekee kissasta erittäin näyttävän näköisen!

Somalin silmät ovat yleensä suuret ja mantelinmuotoiset sekä hyvin ilmaisuvoimaiset. Silmienväri on yleisimmin kultainen tai vihreä.

Luonne

Jos kaipaat aktiivista ja leikkisää ystävää, joka kutkuttaa samalla huumorintajuasi, somali on täydellinen karvakaveri sinulle!

Nämä kissat ovat harvinaisen älykkäitä ja oppivat avaamaan ovia sekä raollaan olevia ikkunoita, ne liikkuvat paljon ja tarvitsevat leikkiseuraa.

Monet kissoista voivat jopa oppia noutamaan, mutta suurin osa kuitenkin rakastaa perinteistä pallon perässä juoksemista ja sen pompottamista.

Somaleiden luonteesta ja käytöksestä paistaa myös lämminhenkinen ilkikurisuus. Niiden on sanottu olevan viekkaampia ja kekseliäämpiä kuin ketut. 

Somali-kissa saattaa herättää sinut keskellä yötä leikkiessään hieman liian kovaan ääneen ollessaan kiinnostunut vaikkapa pöydällä olevasta lasista, kaukosäätimestä tai kirjasta.

Voit löytää tassuttelijasi katsomassa salamyhkäisesti ulos ikkunasta asuntosi korkeimmasta paikasta tai kiehnäämässä vasten jalkaasi hakien huomiotasi suurella kaipuulla.

Somali elää elämäänsä täysillä ja haluaa sinun pysyvän perässä.

Se hyppää korkealla ja leikkii niin kuin huomista ei olisikaan!

Leikkisyydestään ja ilkikurisuudestaan huolimatta somali rakastaa seuraasi ja haluaa olla lähelläsi – mitä ikinä teetkään. Se tutkii huolellisesti ja kiinnostuneena kun puuhaat jotain entuudestaan tuntematonta ja tehdessäsi töitä, se muistuttaa sinua tauoista mätkäisemällä hellästi sormiasi.

Somalit viihtyvät usein myös ulkona valjaissa tai niitä varten tehdyllä, katollisella alueella, jossa ne voivat katsoa maailman menoa jostain korkealta. Se ääntelee mielellään ja paljon, mutta ei kovaäänisesti.

Somali on hyväluontoinen, leikkisä, älykäs, utelias ja ne muistuttavat luonteeltaan abessinialaisia. Nämä kissat ovat hyvin ihmisrakkaita ja lempeitä, mutta niillä on myös taito saada sinut nauramaan harmaanakin päivänä.

Somali-kissa korkealla paikalla kotona

Somalin hoito

Näiden tassuttelijoiden keskipitkä turkki tarvitsee jonkin verran harjausta ja siistimistä. Harjausta suositellaan kerran tai kaksi viikossa teräsharjalla, mutta vähintään kerran kahdessa viikossa.

Keväisin kissa karistaa talviturkkinsa, jolloin turkkia kannattaa harjata päivittäin. Somaleiden takapuolta kannattaa tarkkailla usein niiden tarpeilla käymisen jälkeen, jotta turkkiin ei jää roskaa, likaa tai ulostetta. Epäpuhtaudet suositellaan pyyhittäväksi kosteuspyyhkeellä.

Hampaiden harjausta suositellaan noin kerran päivässä, mutta jos se ei ole mahdollista, kerta viikkoon on myös sopiva ja parempi kuin ei koskaan. Kynnet kannattaa leikata kerran parissa viikossa ja silmät pestä kostealla liinalla, jos niissä esiintyy likaa tai rähmää.

Korvia suositellaan tarkistettavaksi kerran viikossa. Jos ne näyttävät likaisilta, ne kannattaa pyyhkiä vanulapulla tai kostealla liinalla, johon on käytetty pieni seos vettä sekä omenasiiderietikkaa.

Somali on hyvin tarkka omasta hiekkalaatikostaan, joka kannattaa pitää puhtaana aktiivisesti.

Vaikka tämä rotu tottuu valjaisiin helposti ja tykkää olla ulkona, se kannattaa kuitenkin pitää suurimmaksi osaksi ajasta sisällä.

Suositeltua ruokaa somalille

Lyder Kissanruoka – Nauta

 

Suomalainen kissan märkäruoka kaikille kissoille. 

Lyder kissanruoat valmistetaan suomalaisista raaka-aineista.

Mukana niveliä voitelevat glukosamiini ja kondroitiinisufaatti sekä kissoille elintärkeä tauriini.

Lyder nauta
5/5
Somali-kissa leikkii lasten kanssa

Lapset ja muut eläimet

Somali viihtyy erittäin hyvin kodissa, jossa on lapsia ja kissaystävällisiä koiria! Ne ovat seurallisia ja oppivat helposti erilaisia temppuja.

Lapset, jotka kohtelevat somalia hyvin ja kunnioituksella, saavat erityisen paikan tämän rodun sydämessä.

Vaikka somali tuleekin hyvin toimeen myös hyvin koulutettujen koirien ja muiden kisujen kanssa, tutustutathan lemmikit silti aina rauhallisesti ja kärsivällisesti!

Somalin pennut

Innostuitko somalista ja sen leikkisästä, mutta hellästä luonteesta? Sopisiko somali sinun kotitalouteesi? Täydellistä!

Suosittelemme käymään Abys ry:n sekä Somakiss ry:n sivuilla, josta löydät enemmän tietoa tämän rodun pennuista kuin myös aikuisista. 

Sinun kannatta käydä myös vilkaisemassa Suomen Rotukissayhdistyksen sivuja!

Somali-kissan pentu kotona

Somalin hinta

Tämä kissa maksaa mitä tahansa 700-1000 euron välillä – riippuen tietenkin siitä ostatko kissan näyttelyitä varten vai kenties vain kotikumppaniksi.

Kannattaa kuitenkin myös muistaa, että se on vain kissan hankintahinta. Kissan huolehtimiseen täytyy varata kuukausittain rahaa ruokiin ja muuhun hoitoon.

Mahdolliset eläinlääkärikäynnit maksavat myös, joten suositeltavaa on pitää pientä kissapuskurirahastoa.

Kaiken kaikkiaan kissan tuottamaa lisäarvoa ei voi edes mitata rahassa. Kaunis ja lojaali olento vierelläsi päivästä toiseen ilahduttamassa sinua. Pitämässä psyykkisestä terveydestäsi huolta ja viihdyttämässä sinua ja vieraitasi. 

Kyllä siitä kannattaakin maksaa – sinun kissallesi sekä kissasi sinulle antama rakkaus on korvaamatonta.

Lisää kissajuttuja