Siperiankissa makoilemassa

Siperiankissa

Venäjän Siperiasta, subarktisesta ilmastosta kotoisin oleva Siperiankissa on näyttävä näky.  Rotu on kansainvälisen kissaliiton tunnustama.

Tässä kissassa on elävän luonnon tuntua. Rotu on oletettavasti syntynyt luonnollisesti, ilman kasvattajia, Siperian karussa luonnossa. 80-luvulta asti tätä kissarotua on myös kasvatettu tavoitteellisesti. 

Tämä keskikokoisen tanakka, keskipitkäkarvainen kissa on kuitenkin kaikkea muuta kuin keskivertokissa. Tämä rotu hurmaa ulkonäöllään ja mukavalla luonteellaan lähes jokaisen kissaihmisen. 

Perhettään rakastava Siperiankissa on leikkisä ja seuraa sinua mielellään arjen puuhissa.

Siperiankissa - sisällysluettelo

heart

Elinikä:

11-18 vuotta

measure

Pituus:

43-63 cm

weight

Paino:

3,5-8 kg

earth

Alkuperämaa:

Venäjä

Lojaalius
5/5
Karvanlähtö
4/5
Yleinen terveys
4/5
Leikkisyys
5/5
Älykkyys
4/5
Naukuminen
2/5
Lapsiystävällinen
5/5
Vieraanvaraisuus
4/5
Hoidettavuus
2/5
Muut lemmikit
4/5
Siperiankissa ruohikolla valppaana

Siperiankissan historiaa

Siperian taigasta kotoisin olevan kissan lämmin turkki on ilman epäilystäkään kehittynyt kylmien talvien vaikutuksesta.

Tämä kissarotu on ollut tunnettu Venäjällä jo yli 1000 vuoden ajan ja esiintyykin monissa kansantarinoissa.

Kuten muissakin kulttuureissa, kissoja pidettiin arvossa niiden kyvystä pitää ruokavarastot puhtaana hiiristä ja rotista. 

Rotu on saanut suosiota sen väitetyn hypoallergeenisuuden vuoksi. On kuitenkin yksilöllistä saako kissasta allergisia reaktioita.

Koko

Keskikoinen kissa. Naaras kissa painaa 3,5-4,5 kg ja uros 5-8 kg.

Luonne

Kotimaansa kylmyydestä riippumatta, tämän kissan sydän on lämmin. Se on hyvin ihmisrakas ja tykkää pyöriä mukana arjen askareissa. Myöskään vieraiden seurassa se ei yleensä ujostele, toisin kuin monet muut kissat.

Mutta ei tässä kaikki. Se on myös hyvin leikkisä ja lähes asiasta kuin asiasta voit tehdä sille mieluisan lelun. Tästä syystä kuitenkin korut ja muut sitä mahdollisesti kiehtovat arvoesineet on hyvä pitää piilossa. 

Metsien asukki -historiansa vuoksi tämä kissa ei vettä pelkää. Sillä on kenties geneettinen muisto kalastamisesta, joten älä ylläty, jos se viihtyy veden äärellä ja lätkäiseekin tassunsa lätäkköön.

Melu ja meteli ei tätä kissaa juurikaan haittaa. Sen rauhallisessa luonteessa on potentiaalia hyväksi terapiakissaksi. Kun mielesi tekee vain käpertyä peiton alle, silloin Siperiankissa onkin paras ystäväsi.

Vaikka se rakastaakin huomiota se ei sitä kuitenkaan vaadi. Kärsivällisen luonteensa ansiosta, se odottaa aikaa, jolloin ehdit antaa sille huomiota.

Siperiankissa tuolilla

Hoito

Harjaa Siperiankissan hampaat välttääksesi ikäviä tauteja. Päivittäinen hammaspesu on parasta, mutta viikottainen harjauskin on jo hyväksi. Muutaman viikon välein on hyvä leikata kynnet. 

Silmän kulmat on hyvä pyyhkiä kosteuspyyhkeellä rähmän poistamiseksi. Käytä eri aluetta pyyhkeestä molemmissa silmissä, jotta et levitä tauteja.

Tarkista korvat viikoittain. Jos ne näyttävät likaisilta, puhdista ne vanulapulla tai pehmeällä ja kostealla liinalla. Vältä käyttämästä vanupuikkoja, jotka voivat vahingoittaa korvan sisäosaa.

Suurin osa kissan kasvusta tapahtuu ensimmäisen puolentoista vuoden aikana. Jotta se saa kaiken tarvittavan ravinnon, olisi hyvä syöttää sille kissanpennuille tarkoitettua ruokaa tuona aikana.

Pidä hiekkalaatikko puhtaana, se vaikuttaa myös turkin puhtauteen.

Siperiankissa leikkipuussa

Turkin väri ja hoito

Siperiankissa on tunnettu kolminkertaisesta turkistaan, jossa on suojakarvat,  keskikarvat ja untuvainen aluskarva. Turkki kannattaa harjata tai kammata muutaman kerran viikossa takkuisuuden ehkäisemiseksi.

Turkkia irtoaa kausiluonteisesti keväällä ja syksyllä, noina aikoina voitkin joutua harjaamaan hieman useammin. 

Tämä kissarotu tarvitsee kylpyä hyvin harvoin, joka on hyvä asia, koska turkki on hyvin veden pitävä. Sitä voi olla vaikea saada tarpeeksi märäksi, jotta voit pestä sen shampoolla.

Sillä on runsaasti röyhelöistä pitkää karvaa kaulan ympärillä, mutta lapaluissa ja rinnan alaosassa vähemmän karvaa. Vatsassa ja ylhäällä takajaloissa sillä on runsaasti karvaa. Aluskarva sakeutuu, kun on kylmä sää. 

Silmien värinä vihreä on yleisin, mutta myös kultaista, vihreä-kultaista ja kuparista väriä esiintyy. Turkin värit jakautuvat yhdeksään eri väriryhmään, kuten vaikkapa Maine Coonilla.

Lapset ja muut eläimet

Siperiankissalla on rohkea temperamentti, eikä juuri mikään pilaa sen rauhaa. Tästä syystä se onkin erinomainen valinta myös lapsiperheille. Yksikään mörkö ei pääse sen vartioinnin ohi nukkuvan lapsen luo.

Se pystyy tulemaan myös toimeen muiden kissojen ja kissaystävällisten koirien kanssa, kunhan ne tunnustavat sen olevan pomo. Esittele muut lemmikit hitaasti ja valvotuissa olosuhteissa varmistaaksesi, että ne oppivat tulemaan toimeen keskenään.

Siperiankissa ulkoilee talvella

Mistä Siperiankissan pentuja?

Rakastuitko tähän lämminsydämiseen sekä ihmisrakkaaseen nelijalkaiseen ja haluaisit sellaisen omaksesi? 

Suomen Siperiankissat -sivulta löytyy ajankohtaista informaatiota pentueista kuin myös aikuisista yksilöistä! 

siberiankitten compressed

Siperiankissan hinta

Siperiankissojen keskihinta on noin 900€ ja se johtuu niiden suuresta kysynnästä.

Nämä kissat voivat kuitenkin maksaa puhdasrotuisina mitä tahansa 1000€-3300€ väliltä.

Jos sinulla on suunnitella kasvattaminen, sinun kannattaa ottaa huomioon myös seuraavat kustannukset:

  1. Ruokakustannukset
  2. Emokissan hankinta
  3. Kissaliiton rekisteröintimaksut
  4. Näyttelymaksut
  5. Kasvattajanimen rekisteröinti
  6. Eläinlääkärimaksut
  7. Lääkemaksut

Kannattaa myös muistaa, että se on vain kissan hankintahinta. Kissan huolehtimiseen täytyy varata kuukausittain rahaa ruokiin ja muuhun hoitoon.

Mahdolliset eläinlääkärikäynnit maksavat myös, joten suositeltavaa on pitää pientä kissapuskurirahastoa.

Kaiken kaikkiaan kissan tuottamaa lisäarvoa ei voi edes mitata rahassa. Kaunis ja lojaali olento vierelläsi päivästä toiseen ilahduttamassa sinua.
Pitämässä psyykkisestä terveydestäsi huolta ja viihdyttämässä sinua ja vieraitasi. 

Kyllä siitä kannattaakin maksaa – sinun kissallesi sekä kissasi sinulle antama rakkaus on korvaamatonta.