Singapura-kissa matkustaa omistajansa kanssa

Singapura

Singapurat ovat pieniä pallosalamia, jotka löydät jahtaamassa sulkalelua tai palloa ympäri asuntoa. Pienestä koostaan huolimatta singapurat ovat suuriluonteisia – ne tapaavat mielellään uusia ihmisiä ja rakastavat seuraa!

Nämä energiset ja aktiiviset kissat haluavat olla lähelläsi niin paljon kuin mahdollista. Vaikka singapura on aktiivinen ja eloisa rotu, se on silti hellä ja ystävällinen.

Pieni ja lyhytkarvainen singapura omaa suuret korvat kokoonsa nähden ja yleisimmin sen silmät ovat ruskeat, keltaiset tai vihreät.

Singapura on yleisesti perusterve lukuunottamatta muutamaa geneettistä sairautta. Näihin sairauksiin on kuitenkin mahdollista saada hoitoa ja singapura pystyykin elämään täysin normaalia elämää sairaudestaan huolimatta.

Nämä mirrit viihtyvät parhaiten seurassa ja eivät tykkää, jos ne jätetään yksin pitkiksi ajoiksi. Jos et kuitenkaan pysty olemaan paljoa kissasi seurassa, huolehdithan, että singapurallasi on seuraa koiran, toisen ihmisen tai toisen kissan muodossa!

Singapura - sisällysluettelo

heart

Elinikä:

9-15 vuotta

measure

Pituus/Korkeus:

15-20 cm

weight

Paino:

2,5-4 kg

earth

Alkuperämaa:

Singapore

Perherakkaus
5/5
Karvanlähtö
2/5
Yleinen terveys
4/5
Älykkyys
5/5
Lemmikkiystävällisyys
4/5
Naukuminen
5/5
Lapsiystävällisyys
4/5
Vieraanvaraisuus
4/5
Hoidettavuus
4/5
Leikkisyys
5/5
Singapura-kissa suurine korvineen ja ruskeine silmineen

Singapura - historia

”Viemärikissoina” alun perin tunnetut, pieniääniset singapurat havaittiin ensimmäisen kerran suuremman yleisön toimesta vuonna 1965, jonka jälkeen rotu on päässyt myös Guinnessin ennätystenkirjaan pienimpänä kotikissana.

2008 tehdyn DNA-tutkimuksen mukaan burmalaisella ja singapuralla on vain hyvin vähän eroja geneettisesti, jos ollenkaan.

Rotu tuotiin ensimmäisen kerran Yhdysvaltoihin 1970-luvulla, jonka jälkeen sitä alettiin heti jalostaa ja rotu onkin levinnyt tämän jälkeen ympäri maailmaa.

Singapura on todennäköisimmin sukua siamilaiselle sekä burmalaiselle. CFA (Cat Fanciers Association) tunnusti rodun vuonna 1988 ja Singapore on ottanut singapuran viralliseksi matkamaskotikseen!

Koko ja ulkonäkö

Guinnessin ennätystenkirjaan kokonsa puolesta päätynyt singapura on tosiaan pieni rotu. Se voi painaa mitä tahansa 2-4kg:n välillä. Urokset ovat kuitenkin yleisesti selkeästi naaraita isompia.

Rotu on lihaksikas ja tanakka, niiden käpälät ovat pienet ja soikeat, häntä taas keskipitkä ja se kapenee kärkeä kohden.

Rodun silmät ovat suuret, mantelinmuotoiset ja ilmeikkäät. Silmienväri voi olla mitä tahansa pähkinänruskean, vihreän tai keltaisen välillä.

Singapuralla on hieno ja silkkinen, lyhyt turkki. Se myötäilee kissan vartaloa ja värinä on yleisimmin sallittu sepia. Karvan pää on tumma ja jokaisesta karvasta löytyy tickingraitoja. Ainoa alue, missä kyseistä tickingiä ei ole, on vatsapuolella.

Kissalla on selkeä kuvio kasvoissa ja sen nenä on yleisimmin sievän lohenvärinen.

Luonne

Jos sinulla on singapura ja et satu löytämään kissakamuasi mistään, muista nostaa katseesi ylös.

Singapurat viihtyvät tyypilliseen, kissamaiseen tapaan korkeissa paikoissa. Ilkikurisina ja rakastavina tunnetut singapurat löytävät tiensä usein omistajansa syliin ja paijattaviksi. Rotu on utelias, aktiivinen, ystävällinen ja kiinnostunut kaikesta, mitä sen omistaja tekee.

Tämä kissa valitsee usein omistajansa leikkien tai muiden aktiviteettien sijaan ja pitää mielellään sinulle seuraa. Se myös mielellään nukkuu kanssasi samassa sängyssä ja pitää sinut lämpimänä kylminä öinä.

Joskus singapura kuitenkin saattaa uteliaan luonteensa ansiosta löytää itsensä kiinnostumasta sellaisista asioista tai paikoista, jonne se ei saisi mennä. Sinun kannattaakin pitää tätä kissakaveria silmällä ja varmistaa, että kotisi on ”kissavarmistettu”.

Singapurasi tahtoo olla huomion keskipisteenä ja ansaitessasi sen luottamuksen, kissa luottaa sinuun ehdoitta ja tämä rotu valloittaa omistajan kuin omistajan! Tämä petipantteri on myös loistava matkakumppani.

Singapuran hoito

Näiden tupatiikereiden turkki kaipaa harjausta noin kerran viikossa tavallisella harjalla roskien ja muiden epäpuhtauksien suitsimiseksi. Singapura on varsin helppohoitoinen kissa ja sitä tarvitsee kylvettää vain erittäin harvoin.

Hampaiden harjausta suositellaan noin kerran päivässä, mutta jos se ei ole mahdollista, kerta viikkoon sopii myös ja on parempi kuin ei koskaan. Kynnet kannattaa leikata kerran parissa viikossa ja silmät pestä kostealla liinalla, jos niissä ilmenee likaa tai rähmää.

Korvia suositellaan tarkistettavaksi kerran viikossa. Jos ne näyttävät likaisilta, ne kannattaa pyyhkiä vanulapulla tai kostealla liinalla, johon on käytetty pieni seos vettä sekä omenasiiderietikkaa.

Singapura on hyvin tarkka omasta hiekkalaatikostaan, joka kannattaa pitää puhtaana aktiivisesti

Lapset ja muut eläimet

Hyvin kasvatettu ja sosiaalistettu kissa on täydellinen eläin perheeseen kuin perheeseen aktiivisen ja uteliaan luonteensa vuoksi. Nämä kissat ovat sosiaalisia ja ystävällisiä ja tulevat täten erittäin hyvin toimeen myös lasten kanssa.

Jos sinulla on siis perheessäsi jo entuudestaan hyvin koulutettu koirakaveri tai lapsia, singapura sopeutuu ja tottuu uusiin perheenjäseniin helposti. 

Huolehdithan, että lapset kohtelevat kissaa kunnioittavasti ja silittävät sitä kauniisti, eivätkä esimerkiksi vedä karvaa tai turkkia.

Singapura juoksee mielellään aktiivisten lasten kanssa pallon perässä ja leikkii suurella intohimolla. Kunnioittavasti ja lempeästi tätä kissaa kohtelevat lapset ovat erittäin mieluista seuraa singapuralle.

Muistathan kuitenkin tutustuttaa singapuran rauhallisesti ja kärsivällisesti toisiin kotieläimiin. Kaikista tärkeintä on lemmikkiesi viihtyvyys ja turvallisuus.

Singapura-kissa kiipeilemässä kotona

Singapuran pennut

Ihastuitko tähän pieneen, vauhdikkaaseen ja ystävälliseen pallosalamaan? Niin mekin!

Suosittelemme lämpimästi käymään lukemassa vielä lisätietoa tästä rodusta Suomen Rotukissayhdistyksen sivulla. Singapura voi olla haasteellinen kasvatettava sen pienen geenivarannon takia.

Singapuran hinta

Tämä rotu voi maksaa mitä tahansa 600-1020 euron välillä – riippuen tietenkin siitä ostatko kissan näyttelyitä varten vai kenties vain kotikumppaniksi.

Kannattaa kuitenkin myös muistaa, että se on vain kissan hankintahinta. Kissan huolehtimiseen täytyy varata kuukausittain rahaa ruokiin ja muuhun hoitoon.

Mahdolliset eläinlääkärikäynnit maksavat myös, joten suositeltavaa on pitää pientä kissapuskurirahastoa.

Kaiken kaikkiaan kissan tuottamaa lisäarvoa ei voi edes mitata rahassa. Kaunis ja lojaali olento vierelläsi päivästä toiseen ilahduttamassa sinua. Pitämässä psyykkisestä terveydestäsi huolta ja viihdyttämässä sinua ja vieraitasi. 

Kyllä siitä kannattaakin maksaa – sinun kissallesi sekä kissasi sinulle antama rakkaus on korvaamatonta.

Lisää kissajuttuja