selkirk rex-featured-cropped

Selkirk rex

Suvaitsevainen ja rakastava Selkirk Rex ei ole tyypillisesti sylikissa, mutta se pitää ihmisistä ja muista eläimistä. Se myös kiintyy omistajaansa.

Luonteeltaan Selkirk rexit ovat tyypillisesti leikkisiä, mutta rauhallisia. Ystävällisen luonteensa vuoksi tämä rotu sopii erinomaisesti lemmikiksi.

Lue lisää alta tästä pörröisen ihanasta kissasta!

 

Selkirk rex - sisällysluettelo

heart

Elinikä:

10-15 vuotta

measure

Pituus:

Keskikokoinen tai pitkä

weight

Paino:

4,5-7 kg

earth

Alkuperämaa:

Yhdysvallat

Perherakkaus
4/5
Karvanlähtö
4/5
Yleinen terveys
3/5
Leikkisyys
4/5
Älykkyys
3/5
Naukuminen
2/5
Lapsiystävällisyys
5/5
Vieraanvaraisuus
4/5
Hoidettavuus
2/5
Lemmikkiystävällisyys
4/5
selkirk rex-makoilee

Selkirk rex - historia

Paksun kiharaisen villakerroksen vuoksi Selkirkia kutsutaan joskus kissaksi lampaan vaatteissa. Kuten kiharat serkkunsa Cornish ja Devon Rexit, Selkirkin ulkonäkö on seurausta luonnollisesta geneettisestä mutaatiosta, mutta näyttää hyvin erilaiselta paksun turkkinsa ja painavan kehonsa vuoksi.

Selkirk rex on kotoisin Montanasta, jossa ensimmäinen tunnettu tämäntyyppinen kissa syntyi vuonna 1987. Se oli yksi kuudesta eläinten löytökodista löydetyistä pennusta. Muilla oli lyhytkarvaisen kotikissan tyypillinen suora turkki, mutta kiharainen naaras oli niin epätavallinen, että hänet luovutettiin paikalliselle persialaisten kissojen kasvattajalle Jeri Newmanille, joka adoptoi hänet.

Newman kutsui häntä Miss DePestoksi. Sen tuottamista kuudesta pennusta kolmella oli kihara turkki, mikä osoittaa, että piirteen geeni oli hallitseva. Sillä oli myös pitkien hiusten geenit ja terävä turkki. Molemmat piirteet näkyivät myös sen jälkeläisissä.

Tämä kissarotu on nimetty Selkirk-vuorten mukaan. Perään on lisätty sana Rex osoittamaan, että turkki on kihara.

Geneettisen monimuotoisuuden ylläpitämiseksi ja kissojen miellyttävämmän ulkonäön saavuttamiseksi hän ja muut kasvattajat risteyttivät ne persialaisten lisäksi myös amerikkalaisten ja brittiläisten lyhytkarvojen kanssa. 

Kissarodun tunnustivat Kansainvälinen kissaliitto ja American Cat Fanciers Association 1990-luvulla ja Cat Fanciers Association vuonna 2000, vaikka CFA aloitti kissojen rekisteröinnin vuonna 1992.

Koko ja ulkonäkö

Selkirk rex painaa tyypillisesti n. 4,5-7 kg.

Selkirk rex on keskikokoinen tai suuri kissa, jolla on raskas luut, mutta lihaksikas vartalo, pyöristetty pää ja pehmeä, villaisen kiharainen turkki.

Pennun turkki on aluksi kiharainen, sitten se käy läpi suoran vaiheen murrosiässä ja muuttuu lopulta muhkeaksi, tiheäksi kiharaksi noin kahden vuoden iässä.

Silmät voivat olla lähes mitä tahansa väriä.

 

Luonne

Selkirk on rento Rex. Hänen persialaiset ja brittiläiset lyhytkarvaiset esi-isänsä antavat hänelle rauhallisen, kodikkaan luonteen, mutta hän on aktiivisempi kuin nämä rodut ja tykkää leikkiä. Selkirkien kanssa asuvat ihmiset kuvaavat niitä suloiseksi ja rakastettavaksi, hieman hassuttelevalla vivahteella.

Suvaitseva ja rakastava Selkirk ei ole aina sylikissa, mutta ihmiset ja muut eläimet pitävät siitä. Sosiaalisuutensa vuoksi sitä ei pidä jättää yksin pitkäksi aikaa. Pidä tämä hauska kissa viihdytettynä kalastuslelulla tai taskulampulla, niin se on onnellinen. 

Jätä hänet huomiotta omalla vastuullasi. Se ei epäröi kiinnittää huomiotasi pienellä, matalalla äänellä, jos hänen mielestään huomiota täytyisi saada.

selkirk rex istuu

Selkirk rexin hoito

Harjaa hampaat parodontiitin ja ientulehduksen estämiseksi. Päivittäinen hammashygienia on parasta, mutta viikoittainen harjauskin on parempi kuin ei mitään. Leikkaa kynnet viikoittain. Pyyhi silmänkulmat pehmeällä, kostealla liinalla mahdollisten vuotojen poistamiseksi. Käytä erillistä kangasaluetta molemmille silmille, jotta et levitä tauteja.

Tarkasta korvat viikoittain. Jos ne näyttävät likaiselta, pyyhi ne puuvillapalloilla tai kostealla ja pehmeällä pyyhkeellä, johon on laitettu omenaviinietikkaa ja lämmintä vettä. Kiinnitä huomiota hiekkalaatikon puhtauteen. Jos sen puhtaus ei miellytä kissaa, se saattaa alkaa tekemään jätöksiä muualle.

selkirk rex pentu2

Turkin väri ja hoito

Selkirk Rexillä on tiheä turkki, joka tulisi kammata pari kertaa viikossa takkujen estämiseksi tai poistamiseksi. Säännöllinen kampaaminen poistaa myös kuolleet karvat, jotka muuten päätyisivät vaatteisiisi tai huonekaluihisi. Sormien varovainen kuljettaminen hänen turkkinsa läpi auttaa kohottamaan sen kiharat karvat.

Kylpy on harvoin välttämätöntä, mutta jos Selkirk likaantuu, käytä kosteuttavaa shampoota ja anna sen kuivua muutaman tunnin ajan lämpimässä paikassa. Hiustenkuivaajan käyttö antaa hänelle villakoiran ulkonäön.

Turkki voi olla mitä tahansa geneettisesti mahdollista väriä tai väriyhdistelmää.

 

Lapset ja muut eläimet

Hellävarainen, mutta sosiaalinen Selkirk rex, soveltuu elämään lapsiperheen ja kissaystävällisten koirien kanssa. Se tykkää, jos saa kohteliasta ja kunnioittavaa huomiota lapsilta. Se osaa myös olla anteeksiantava kömpelöille pikkulapsille. 

Valvo pieniä lapsia ja näytä heille, miten kissaa tulee silittää. Muut kissat eivät häiritse tämän rauhallisen kissan rauhaa. Kuitenkin parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi, tutustuta muut lemmikkieläimet hitaasti ja valvotussa ympäristössä.

Mistä Selkirk Rex pentuja?

Tykästyitkö Selkirk rexiin ja voisit harkita pennun ottamista hoitoosi?

Ainakin Rex kissa ystävät Ry:n sivuilta kannattaa käydä katsomassa, jos juuri nyt olisi mahdollista ostaa itselleen suloisen pörröinen, Selkirk rexin pentu!

Kaikki yhdistyksen kotisivuilla olevat kissat ovat rekisteröityjä rotukissoja ja kissoilta löytyy aina rekisterikirja.

 

selkirk rex pentu

Paljonko Selkirk Rex maksaa?

Selkirk rex on rotukissa ja se tietysti maksaa kohtuullisen summan rahaa. Miksi rotukissat maksavat? Moni luulee, että kissa pitäisi saada jopa ilmaiseksi.

Kasvattamisesta koituu kuitenkin kustannuksia:

  1. Ruokakustannukset
  2. Emokissan hankinta
  3. Kissaliiton rekisteröintimaksut
  4. Näyttelymaksut
  5.  Kasvattajanimen rekisteröinti
  6. Eläinlääkärimaksut
  7. Lääkemaksut
Tämän takia rotukissojen hinnat lähtevät usein min. 500€. Selkirk rexin pentujen keskimääräiset myyntihinnat ovat olleet 500€-1000€ välillä. 
 
Kannattaa myös muistaa, että se on vain kissan hankintahinta. Kissan huolehtimiseen täytyy varata kuukausittain rahaa ruokiin ja muuhun hoitoon. Mahdolliset eläinlääkärikäynnit maksavat myös, joten suositeltavaa on pitää pientä kissapuskurirahastoa.
 
Kaikenkaikkiaan kissan tuottamaa lisäarvoa ei voi edes mitata rahassa. Kaunis ja lojaali olento vierelläsi päivästä toiseen ilahduttamassa sinua. Pitämässä psyykkisestä terveydestäsi huolta ja viihdyttämässä sinua ja vieraitasi. Kyllä siitä kannattaakin maksaa – se on sijoitus!

Lisää kissajuttuja