scottish-fold-naama

Scottish fold

Scottish fold -rodun edustajat pitävät hyvin paljon omistajistaan ja osallistuvat mielellään arjen aktiviteetteihin. Rodun nimi tulee niiden luppakorvista. Skotlannista kotoisin oleva rodun alkuperäksi sanotaan Susie-niminen latokissa, joka työskenteli ahkerana hiirivahtina.

Näitä kissoja kuvaillaan herkiksi, kohtalaisen aktiivisiksi ja ilmaiseviksi. Ne ovat hyvin seurallisia ja rakastavat leikkimistä, joten rotu ei sovellu parhaiten jätettäväksi pitkiksi ajoiksi yksin. Jos kuitenkin joudut näin toimimaan, kannattaa harkita hankkivansa niitä kaksi, jotta ne voivat pitää seuraa toisilleen. 

Jos onnistut tarjoamaan Scottish foldille sen tarvitsemaa huomiota ja huolehtimaan sen muista tarpeista, saat siitä rakastavan pörröisen perheenjäsenen, jota kenties oletkin etsinyt.

Geenimutaatio aiheuttaa rodulle vakavia terveysongelmia. Tästä syystä rodun jalostaminen on pyritty lopettamaan. Myöskään kissaliitto ei enää hyväksy rotua eli rekistöröinti ei ole mahdollista.

Lue lisää alta tästä erikoisesta kissasta!

Scottish fold - sisällysluettelo

heart

Elinikä:

11-14 vuotta

measure

Pituus:

Keskikokoinen

weight

Paino:

2,5-6 kg

earth

Alkuperämaa:

Skotlanti

Perherakkaus
5/5
Karvanlähtö
3/5
Yleinen terveys
1/5
Leikkisyys
3/5
Älykkyys
4/5
Naukuminen
4/5
Lapsiystävällisyys
5/5
Vieraanvaraisuus
3/5
Hoidettavuus
2/5
Lemmikkiystävällisyys
4/5
scottish-fold-vaalea

Scottish fold - historia

Usein uusi kissarotu syntyy luonnollisen geneettisen mutaation seurauksena, kun muuten tavallinen kissa saakin hieman erityisemmän jälkeläisen. 

Näin myös Scottish fold sai alkunsa. Kaikkien rodun jäsenten voidaan sanoa olevan lähtöisin Susie-nimisestä latokissasta, joka oli valkoinen turkiltaan ja korvat olivat taitetut. Kyseinen kissa piti hiiret kurissa ja sai mainetta, ainakin hiirten keskuudessa, työteliäänä latokissana Skotlannissa Taysiden alueella.

Susie olisi muuten saattanut jäädä ladon hämärään, ellei William Ross -niminen paimen olisi ollut kiinnostunut kissoista ja huomannut tämän erityispiirteet vuonna 1961. Kun Susie sai pentuja paikallisen kollin kanssa, Ross hankki pennuista yhden naaraan, jonka hän nimesi Snooksiksi.

Kun Snooks myöhemmin sai itse pentuja, yhdelle sen urospennuista annettiin kumppaniksi Brittiläinen lyhytkarva. Näin alkoi näiden luppakorvaisten kissojen tarina ja kehitys, jotka nimettiin niiden kotimaan ja erityispiirteen mukaan.

Kun useat muut kasvattajat osallistuivat Scottish fold -rodun kehitystoimintaan, huomattiin korviin liittyvän geenimutaation olevan hallitseva, joka tarkoittaa sitä, että jos toisella vanhemmista on suorat korvat ja toisella taitetut, näiden kissojen pennuille tulee hyvin todennäköisesti taitetut korvat.

Ikävää kyllä, mutta Scottish fold -rotua ei tunnusteta kotimaassaan sen vuoksi, että taitettu korva voi johtaa moniin eri terveysongelmiin kuten korvatulehduksiin, kuurouteen ja siihen liittyvään rustovaivaan. Myöskään kissaliitto ei nää hyväksy rotua.

Monet eläinlääkärit ovat suositelleet rodun jalostuksen lopettamista, koska valitettavasti monet tämän rodun edustajat ovat sairaita.

Suomessa rotua on tavattu vuodesta 2003 lähtien.

Koko

Scottish fold on keskikokoinen kissa, jolla on kompakti rakenne. Naaraat painavat yleensä n. 2,5-4 kg ja urokset n. 4-6 kg. Tosin monet rodun edustajat saattavat olla paljon kevyempiä tai painavampia kuin annetut keskiarvot.

Luonne

Kunhan erikoisten korvien hämmennyksestä on päässyt yli, voivat seuraavat asiat hämmentää Scottish foldissa lisää: Ne makoilevat usein oudoissa asennoissa, kuten raajat levällään makuultaan tai selällään, tassut kohti taivasta. Tämäkin käytös on seurausta sen terveysongelmista, joten se mahdollisesti pyrkii löytämään kivuttomimman asennon itselle. Ne pystyvät myös liikuttelemaan korviansa yllättävän hyvin ja ne saattavatkin käyttää niitä kommunikointiin kanssasi.

Tätä rotua kuvaillaan usein aika älykkääksi ja kohtalaisen aktiiviseksi. Ne nauttivat leluista, jotka testaavat niiden ketteryyttä ja älykkyyttä. Ihmisten kanssa kommunikointi ja leikkiminen on niille hyvin mieluista puuhaa. Ne nauttivat huomiosta ja sen vuoksi viimeinen asia, joka kannattaa tehdä, on jättää ne yksin pitkiksi ajoiksi. Asian voi kuitenkin paikata hankkimalla kissoja kaksi, jotta ne voivat pitää seuraa toisilleen.

Voit kuitenkin olla varma siitä, että ne odottavat paluutasi kotiin, jotta voit taas leikittää niitä ja tarjota niille huomiota. Vähintään ne kyllä kääriytyvät viereesi tai syliisi, kun katsot tv:tä.

scottish fold katsoo peiliin

Scottish fold hoito

Harjaa hampaat parodontiitin ja ientulehduksen estämiseksi. Päivittäinen hammashygienia on parasta, mutta viikoittainen harjauskin on parempi kuin ei mitään. Leikkaa kynnet viikoittain. Perehdy oikeanlaiseen kynsien leikkaus tyyliin, jotta et vahingossa aiheuta kissallesi kipua.

Pyyhi silmänkulmat pehmeällä, kostealla liinalla mahdollisten vuotojen poistamiseksi. Käytä erillistä kangasaluetta molemmille silmille, jotta et levitä tauteja. 

Tarkasta korvat viikoittain. Jos ne näyttävät likaiselta, pyyhi ne puuvillapalloilla tai kostealla ja pehmeällä pyyhkeellä, johon on laitettu puolet omenaviinietikkaa ja puolet lämmintä vettä.

 Kiinnitä huomiota hiekkalaatikon puhtauteen. Jos sen puhtaus ei miellytä kissaa, se saattaa alkaa tekemään jätöksiä muualle.

scottish-fold-makoilee

Turkin väri ja hoito

Kampaa Scottish Foldin turkki viikoittain kuolleiden karvojen poistamiseksi ja ihon öljyjen levittämiseksi. 

Lyhytkarvaisilla Scottish fold -kissoilla on tiheä ja muhkea turkki, jonka rakenne on pehmeä. Pitkäkarvaisten kissojen turkki kannattaa harjata muutaman kerran viikossa, jotta takkuja ei pääse muodostumaan.

Turkilla on useita värejä ja kuvioita, mukaan lukien kiinteä, tabby, tabby ja valkoinen, bicolor ja particolor. Usein silmien väri riippuu turkin väristä. Esimerkiksi valkoisilla ja kaksivärisillä kissoilla voi olla siniset silmät tai parittomat silmät, joissa kummallakin silmällä on eri väri.

 

Lapset ja muut eläimet

Tämä lempeä ja rauhallinen kissa soveltuu elämään lapsiperheen ja kissaystävällisten koirien kanssa. Se tykkää, jos saa kohteliasta ja kunnioittavaa huomiota lapsilta. Se osaa myös olla anteeksiantava kömpelöille pikkulapsille. Valvo pieniä lapsia ja näytä heille, miten kissaa tulee silittää.

Muiden kissojen kanssa tämä rotu tulee yleensä varsin hyvin toimeen. Kuitenkin parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi, tutustuta muut lemmikkieläimet hitaasti ja valvotussa ympäristössä.

Scottish fold pennut

Tykästyitkö Scottish foldiin ja voisit harkita pennun ottamista hoitoosi?

Ainakin Kissala Hattikatin sivuilta kannattaa käydä katsomassa, jos juuri nyt olisi mahdollista ostaa itselleen Scottish foldin pentu!

 

scottish fold pentu

Scottish fold hinta

Miksi rotukissat maksavat? Moni luulee, että kissa pitäisi saada jopa ilmaiseksi.

Kasvattamisesta koituu kuitenkin kustannuksia:

  1. Ruokakustannukset
  2. Emokissan hankinta
  3. Kissaliiton rekisteröintimaksut
  4. Näyttelymaksut
  5.  Kasvattajanimen rekisteröinti
  6. Eläinlääkärimaksut
  7. Lääkemaksut
Tämän takia rotukissojen hinnat ovat usein minimissään 500€.
 
Kannattaa myös muistaa, että se on vain kissan hankintahinta. Kissan huolehtimiseen täytyy varata kuukausittain rahaa ruokiin ja muuhun hoitoon. Mahdolliset eläinlääkärikäynnit maksavat myös, joten suositeltavaa on pitää pientä kissapuskurirahastoa.
 
Kaikenkaikkiaan kissan tuottamaa lisäarvoa ei voi edes mitata rahassa. Kaunis ja lojaali olento vierelläsi päivästä toiseen ilahduttamassa sinua. Pitämässä psyykkisestä terveydestäsi huolta ja viihdyttämässä sinua ja vieraitasi. Kyllä siitä kannattaakin maksaa – se on sijoitus!

Lisää kissajuttuja

Kissakirjat

Haluatko syventyä lisää kissojen ihmeelliseen maailmaan? Kissoista on tehty lukemattomia kirjoja ja niitä on myös käännetty suomen kielelle paljon. 

Kokosimme kirjat osioomme suosituimpia ja suositeltuja kissateoksia, joista varmasti tykkäät. 

Käy tutustumassa ja löydä itsellesi mielenkiintoisin kissakirja!

Äänikirjat

Tuntuuko, ettei aika riitä kaiken tekemisen lomassa pysähtyä lukemaan kirjaa? Silloin sinulle voi olla äänikirja paras vaihtoehto!

Äänikirjoja tarjoavissa BookBeatissa ja Storytelissä on hyviä kissakirjoja kuunneltavana ja palveluja voi testata 14 päivän ajan maksutta!

Käy luomassa maksuttomat testitunnukset ja uppoudu kissatarinoiden maailmaan vaikka heti.

* Storytelissä hinta kokeilun jälkeen on 16,99€/kk (Unlimited paketti) ja palvelun voi downgreidata 9,99€/kk, jos kuuntelua ei ole niin paljoa.

** Bookbeatissa hinta kokeilun jälkeen on 14,99€/kk, palvelun voi myös vaihtaa Basic versioon, joka on vain 9,99€/kk.