Kesäkampanja! Mikä onkaan mukavampaa, kuin kävellä meren tai järven (tai joen) rannalla ja kuunnella lempiäänikirjaa Book Beatista? Ehkäpä ainoastaan kissa sylissä kissan koulutusoppaan kuuntelu! Lataa Book Beat -sovellus 31.7.2022 mennessä ja kuuntele 45 päivää maksutta äänikirjoja (eli koko Suomen kesän ajan)! Etu lunastettavissa alekoodilla: summerdeal22

Savannah kissa featured

Savannah kissa

Savannah kissa on yksi ihmeellisimmistä kissaroduista. Se on selkeästi erilainen kuin muut rodut: villin näköinen ja eksoottinen laji.

Savannah kissa on hybridikissarotu, kotikissan ja Afrikan Servalin risteytys. Savannah nimi tuleekin Servalin luonnollisesta elinympäristöstä.

Nämä ihmeelliset kissat ovat usein paljon pidempiä kuin useimmat kissat valtavine korvineen ja pitkine kauloineen. Tämän kissan turkki on pistemäinen, jossa on raitoja siellä täällä.

Rodun kasvatuksessa on täysi työ, mutta ne ovat myös erittäin sosiaalisia ja rakastavaisia.

Savannah kissa - sisällysluettelo

heart

Elinikä:

12-20 vuotta

measure

Pituus:

50-55 cm

weight

Paino:

5-9 kg

earth

Alkuperämaa:

USA

Perherakkaus
4/5
Karvanlähtö
3/5
Yleinen terveys
5/5
Leikkisyys
5/5
Älykkyys
5/5
Naukuminen
3/5
Lapsiystävällisyys
4/5
Vieraanvaraisuus
5/5
Hoidettavuus
4/5
Lemmikkiystävällisyys
5/5
savannah kissa historia

Katsaus Savannah-kissan historiaan

Mistä Savannah kissat tulevat? Useimmat ammattilaiset ovat yhtä mieltä siitä, että ensimmäinen onnistunut risteytys tapahtui 1980-luvun alkupuolella. 

Bengalin kissojen risteyttäjä Pennsylvaniasta, nimeltään Judee Frank työskenteli Patrick Kelley nimisen miehen kanssa 1990-luvulla lajin kehityksen parissa. Kansainvälinen kissajärjestö (TICA) hyväksyi kissarodun 90-luvulla.

Savannah on melko nuori kissarotu verrattuna moniin muihin rotuihin. Huolimatta siitä se on myös erittäin suosittu. Maailmalla on tuhansia kasvattajia ja paljon erilaisia Savannaheja tutkittavaksi harmaista ja mustista kissoista aina standardiin punaruskeaan väriin.

Uros Savannah on jostakin syystä hedelmällinen vasta kuudennessa sukupolvessa. Tämä tarkoittaa, että naaraat ovat paljon houkuttelevampia adoptoida kasvattajien mielestä. 

Jos etsit Savannah kissaa, huomaat että heidän geeniperimässä on mainintana sarja ”F” numeroita. F1 Savannah kissalla on yksi vanhempi, joka on kotikissa ja yksi Servaali. Tämä on suurin ja villein muoto Savannah kissasta.

Valitettavasti hybridi taustasta johtuen, Savannah kissaa ei välttämättä ole lupa omistaa joissakin kaupungeissa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa jotkut osavaltiot kieltävät Savannahin omistamisen, sääntely kieltää omistamasta eksoottisia eläimiä.

 Jos olet aikeissa etsiä kasvattajaa, kannattaa tarkistaa vielä kerran oman kaupunkisi säännökset.

Koko

Nämä ovat isoja kissoja. Urokset voivat painaa 5-10 kiloa tai jopa enemmän. Naaraat ovat jonkun verran pienempiä. Savannah aikuistuu hitaasti ja saavuttaa täysikasvuisuutensa vasta 5 vuoden iässä.

Luonne ja asenne

Savannahin villi ja eksoottinen ulkomuoto saattaa aiheuttaa joillekin ihmisille käsityksen, että ne ovat vaarallisia. Nämä ovat isoja kissoja, risteytetty eksoottisista eläimistä –  ja niillä on isot hampaat myös!

Kuitenkaan Savannah ei ole niin pelottava miltä se näyttää. Nämä kissat rakastavat lapsia ja muita eläimiä ja ne ovat myös erityisen lojaaleja – kuin koirat. Ne ovat erittäin helliä ja leikkisiä.

Savannahin Hoito

Paljonko lopulta Savannah kissan hoidon eteen pitää tehdä töitä riippuu muutamasta tekijästä, mukaan lukien kissan F taso. Jos sinulla on F1 kissa, se tarvitsee paljon enemmän harjoitusta kuin F4 ja siitä edespäin. Jos sinulla virtaa (ja rahaa) riittää, hoidon ei pitäisi olla sen kummempi juttu.

Sinun pitää harjata kissasi turkki viikoittain, jottei sen turkkiin tule takkupalloja. Nämä lyhyet ja keskipitkäkarvaiset luovuttavat karvaa enemmän kuin luuletkaan! 

Kissan kynsien leikkaaminen säännöllisesti on myös hyvä idea, jos yrität estää sitä raapimasta ympäriinsä. Savannah kissoilla on nimittäin taipumusta raapia paljon..

Jos olet valmis tekemään työn mitä tämän kissan hoito vaatii, hän on lojaali ja sitoutunut seuralainen. Voit hyvin löytää sen jatkuvasti kehräämässä sylistäsi. Hän on sosiaalinen ja rakastaa muiden lemmikkien seuraa – mikä voi toki olla ongelma, jos sinulla ei ole muita eläimiä. Erittäin energinen ja leikkisä luonne tarkoittaa, että kissa voi helposti tulla yksinäiseksi, jos et ole paljon sen kanssa.

Sillä on tapana seurata heidän ihmisiään ja osallistua kaikkeen mitä teet. Silti ne voivat olla valikoivia, milloin ne ovat halukkaita ottamaan vastaan hellyyttä.

Nämä kissat ovat erittäin voimakkaita ja atleettisia, mikä tekee heistä erinomaisia hyppimään. Eli ei ole mitään keinoa pysäyttää heitä hyppimästä tasoilta tasoille. Lisäksi, on huomionarvoista mainita, että nämä älykkäät kissat oppivat saamaan sen minkä he haluavat.

He voivat hyvin oppia avaamaan ovia ja kuppeja, joten saatat joutua ostamaan lapsilukkoja, jos säilytät kissalle vaarallisia asioita. On myös suositeltavaa pitää ruoka sen ulottumattomissa, koska ne mielellään repivät pakkaukset auki itse – ilman apuasi.

Savannahit tykkäävät leikkiä vedessä – mutta niitä voi silti olla hankala saada kylpyyn. He ovat usein koiran kaltaisia ottamaan vastaan valjastreeniä. Voit opettaa heille temppuja (vaikkapa tuomaan postin sinulle). He myös tykkäävät leikkiä noutoleikkejä. Ne saattavat jaksaa tuoda vaikkapa leluja uudestaan ja uudestaan tuntikausia.

Muista, että vaikka Savannahit tulevat hyvin toimeen muiden eläinten ja lasten kanssa, kannattaa varmistaa että kasvattajasi on ”sosialisoinut” kissimirrisi hyvin, ennen kuin haet sen.

savannah kissa

Suositeltu ruokavalio Savannah kissalle

Myöhempien F sukupolvien kissat yleisesti ottaen noudattavat samoja ravitsemussuosituksia, kuin suurin osa kotikissoista. Aikaisemmat sukupolvet voivat tosin hyötyä enemmän raa’asta lihasta. Kannattaa puhua eläinlääkärisi kanssa sekä kasvattajasi kanssa, että mikä ruokavalio sopii parhaiten kissallesi.

Useimmat eläinlääkärit suosittelevat antamaan Savannah kissallesi Tauriini boostin. Kaupasta löytyy kissanruokia(linkki), missä on extra tauriinia mukana. Sen lisäksi voit ostaa sille lisäravinteita, jos sinulla on haasteita antaa kissalle sopivaa määrää. 

Vältä viljoja ja maissia Savannahin kuivaruuissa, koska heidän esi-isänsä ovat tottuneita proteiiniruokavalioihin, koska ne kasvattavat heidän lihaksiaan.

Muista, että on tärkeää tarjota paljon raikasta ja puhdasta vettä Savannah kissallesi, myös siinäkin tapauksessa, vaikka hän leikkii vedessä paljon.

Esittele kuitenkin uudet eläimet aina hitaasti ja kontrolloidusti. 

Savannahin plussat ja miinukset:

+ Kaunis eksoottinen ulkomuoto, toisin kuin monilla muilla kissoilla

+ Erittäin hellä ja lojaali rotu

+ Leikkii hyvin muiden eläinten ja lasten kanssa

+ Loistava ottaa mukaan kävelylenkeille ja leikkeihin

+ Älykäs ja viihdyttävä luonne

+ Helppohoitoinen, vain säännöllisesti harjattava

– Ei ole saatavilla kaikissa maissa

– Savannahit ovat vielä erittäin harvinaisia ja melko kalliita

– Ruokavalio on hieman hintava

– Taipuvainen jonkinmuotoisille sydänsairauksille

– Voivat helposti rikkoa asioita kodissasi

 

Lopuksi

Kuten useimmat kissat, jokainen Savannah on ainutlaatuinen, ja jokaisella on erilaisia piirteitä. Jotkut kasvattajat saattavat sanoa, että kissa ei missään nimessä ole sylikissa, mutta totuus voi olla täysin päinvastainen. Useimmiten kuitenkin kaikki Savannahit ovat enerigisiä ja erittäin lojaaleja.

Muutama fakta:

  1. Savannaheilla on ällistyttävän hieno ulkomuoto valtavine korvineen – ne todella muistuttavat esi-isistään
  2. Savannah on monilta osin ”koiramainen”
  3. Nämä kissat ovat atleetteja ja niillä on paljon korkeita paikkoja tutkittavanaan
  4. Useimmat näistä kissoista tykkäävät leikkiä vedessä – mutta ne eivät saata haluta kylpyyn
  5. He ovat älykkäitä ja oppivat asiat nopeasti
  6. Helppo kouluttaa valjaiden avulla

Jos aiot hankkia Savannahin itsellesi, pidä huoli, että annat sille oikean määrän hoitoa ja huomiota joka päivä.

Kysely: oletko kiinnostunut edullisista kissanruokatarjouksista?