Savannah kissa nauttimassa ihmisen rapsutuksesta

Savannah kissa

Savannah kissa on yksi ihmeellisimmistä kissaroduista. Se on selkeästi erilainen kuin muut rodut. Se on villin näköinen ja eksoottinen.

Savannah kissa on hybridikissarotu, kotikissan ja Afrikan Servalin risteytys. Savannah nimi tuleekin Servalin luonnollisesta elinympäristöstä.

Nämä ihmeelliset kissat ovat yleensä paljon pidempiä kuin muut kissat ja niillä on suuret korvat ja pitkä kaula. Tämän kissan turkki on pistemäinen, jossa on raitoja siellä täällä.

Rodun kasvatuksessa on täysi työ, mutta ne ovat myös erittäin sosiaalisia ja rakastavaisia, joten työsi palkitaan takuulla!

Savannah kissa - sisällysluettelo

heart

Elinikä:

12-20 vuotta

measure

Pituus:

50-55 cm

weight

Paino:

5-9 kg

earth

Alkuperämaa:

USA

Perherakkaus
4/5
Karvanlähtö
3/5
Yleinen terveys
5/5
Leikkisyys
5/5
Älykkyys
5/5
Naukuminen
3/5
Lapsiystävällisyys
4/5
Vieraanvaraisuus
5/5
Hoidettavuus
4/5
Lemmikkiystävällisyys
5/5
savannah kissa historia

Katsaus Savannah-kissan historiaan

Mistä Savannah kissat tulevat? Useimmat ammattilaiset ovat yhtä mieltä siitä, että ensimmäinen onnistunut risteytys tapahtui 1980-luvun alkupuolella. 

Bengalin kissojen risteyttäjä Pennsylvaniasta, nimeltään Judee Frank työskenteli Patrick Kelley nimisen miehen kanssa 1990-luvulla lajin kehityksen parissa. Kansainvälinen kissajärjestö (TICA) hyväksyi kissarodun 90-luvulla.

Savannah on melko nuori kissarotu verrattuna moniin muihin. Huolimatta siitä se on erittäin suosittu. Maailmalla on tuhansia kasvattajia ja paljon erilaisia Savannaheja, harmaista ja mustista aina standardiin punaruskeaan väriin.

Uros Savannah on jostakin syystä hedelmällinen vasta kuudennessa sukupolvessa. Tämä tarkoittaa, että naaraat ovat paljon houkuttelevampia hankkia kasvattajien näkökulmasta. 

Valitettavasti hybridi taustasta johtuen, Savannah kissaa ei välttämättä ole lupa omistaa joissakin maissa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa jotkut osavaltiot kieltävät Savannahin omistamisen, sääntely kieltää omistamasta eksoottisia eläimiä.

Savannah-kissan omistaminen on Suomessa sallittua, mutta rotuun liittyy tiettyjä rajoituksia ja vaatimuksia. Suomessa Savannah-kissa luokitellaan ns. eksoottiseksi eläimeksi, joka tarkoittaa, että sen omistamiseen tarvitaan erityislupa. Lupa tulee hakea elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselta (ELY-keskus), ja sen myöntämiseen liittyy tietyt vaatimukset ja ehdot.

ELY-keskuksen edellyttää, että Savannh-kissan omistajalla on asianmukaiset tilat kissalle, jotta sen hyvinvointi voidaan taata. Lisäksi omistajan tulee olla tietoinen Savannh-kissan tarpeista, hoidosta ja ravinnosta sekä pystyä tarjoamaan kissalle asianmukaista hoitoa ja hoivaa.

Savannah-kissan omistaminen voi siis olla mahdollista Suomessa, mutta siihen liittyy tiettyjä rajoituksia ja vaatimuksia, jotka on otettava huomioon ennen kissan hankkimista.

Koko

Nämä ovat isoja kissoja. Urokset voivat painaa 5-9 kiloa tai jopa enemmän. Naaraat ovat jonkun verran pienempiä. Savannah aikuistuu hitaasti ja saavuttaa täysikasvuisuutensa vasta 5 vuoden iässä.

Luonne ja asenne

Savannahin villi ja eksoottinen ulkomuoto saattaa aiheuttaa joillekin ihmisille käsityksen, että ne ovat vaarallisia. Nämä ovat isoja kissoja, risteytetty eksoottisista eläimistä –  ja niillä on isot hampaat myös!

Kuitenkaan Savannah ei ole niin pelottava miltä se näyttää. Nämä kissat rakastavat lapsia ja muita eläimiä ja ne ovat myös erityisen lojaaleja – kuin koirat. Ne ovat erittäin helliä ja leikkisiä.

Savannah on sosiaalinen ja rakastaa muiden lemmikkien seuraa – mikä voi toki olla ongelma, jos sinulla ei ole muita eläimiä. Erittäin energinen ja leikkisä luonne tarkoittaa, että kissa voi helposti tulla yksinäiseksi, jos et ole paljon sen kanssa.

Sillä on tapana seurata ihmisiä ja osallistua kaikkeen mitä teet. Silti ne voivat olla valikoivia, milloin ne ovat halukkaita ottamaan vastaan hellyyttä.

Nämä kissat ovat erittäin voimakkaita ja atleettisia, mikä tekee heistä erinomaisia hyppimään. Eli ei ole mitään keinoa pysäyttää heitä hyppimästä tasoilta tasoille. Lisäksi, on huomionarvoista mainita, että nämä älykkäät kissat oppivat saamaan sen minkä ne haluavat.

Ne voivat hyvin oppia avaamaan ovia ja kaappeja, joten saatat joutua ostamaan lapsilukkoja, jos säilytät kissalle vaarallisia asioita. On myös suositeltavaa pitää ruoka sen ulottumattomissa, koska ne mielellään repivät pakkaukset auki itse – ilman apuasi.

Savannahit tykkäävät leikkiä vedessä – mutta niitä voi silti olla hankala saada kylpyyn. Nämä kissat oppivat temppuja kohtalaisen helposti. He myös tykkäävät leikkiä noutoleikkejä. Ne saattavat jaksaa tuoda heittämiäsi leluja takaisin uudestaan ja uudestaan tuntikausia.

Muista, että vaikka Savannahit tulevat hyvin toimeen muiden eläinten ja lasten kanssa, kannattaa varmistaa että kasvattajasi on ”sosialisoinut” kissimirrisi hyvin, ennen kuin haet sen.

Savannahin Hoito

Paljonko lopulta Savannah kissan hoidon eteen pitää tehdä töitä riippuu muutamasta tekijästä, mukaan lukien kissan F-tasosta. Jos sinulla on F1 kissa, se tarvitsee paljon enemmän harjoitusta kuin esimerkiksi F4 tai korkeampi F-taso.

Savannah-kissan F-taso (filial generation) kertoo sen sukupolven jalostushistoriasta ja siitä, kuinka kaukana se on villikissasta eli afrikkalaisesta servaalista, jota käytetään tämän rodun jalostuksessa.

F-taso määritellään sen mukaan, kuinka monta sukupolvea kyseinen kissa on erossa alkuperäisestä servaalivanhemmasta. Tämä määrittää myös kissan ulkonäön ja käyttäytymisen, ja siten myös sen hintaluokan.

Mitä alhaisempi F-taso, sitä lähempänä se on villikissaa, ja sitä enemmän se muistuttaa ulkonäöltään ja käyttäytymiseltään afrikkalaista servaalia. Korkeammat F-tasot tarkoittavat, että kissan sukupuu on laajempi, ja että siinä on käytetty enemmän muita rotuja, kuten esimerkiksi kotikissoja. Näin ollen korkeammat F-tasot tarkoittavat yleensä sitä, että kissa muistuttaa enemmän tavallista kotikissaa ulkonäöltään ja käyttäytymiseltään.

F-taso ilmoitetaan numeroina 1-7, ja se on yksi tärkeimmistä tekijöistä, joka vaikuttaa Savannah-kissan hintaan. Esimerkiksi F1-Savannah-kissa on ensimmäisen sukupolven risteytys villikissan ja kotikissan välillä, kun taas F6-Savannah-kissa on jo kuudennen sukupolven risteytys.

Turkki kannattaa harjata viikoittain, jottei turkkiin tule takkupalloja. Nämä lyhyet ja keskipitkäkarvaiset luovuttavat karvaa enemmän kuin luuletkaan. 

Kissan kynsien leikkaaminen säännöllisesti on myös hyvä idea, jos yrität estää sitä raapimasta huonekalujasi. Savannah kissoilla on nimittäin taipumusta raapia paljon. Hanki sille raapimispuu, jotta se saa toteuttaa raapimistarpeensa niihin.

Jos olet valmis tekemään työn mitä tämän kissan hoito vaatii, siitä saa lojaalin ja sitoutuneen seuralaisen. Voit hyvin löytää sen jatkuvasti kehräämässä sylistäsi.

savannah-kissa

Suositeltu ruokavalio Savannah kissalle

Savannah-kissarodulle suositellaan ravintoa, joka vastaa sen ravitsemuksellisia tarpeita. Laadukas kissanruoka, joka sisältää runsaasti proteiinia ja välttämättömiä ravintoaineita, on erittäin tärkeää Savannh-kissan terveyden ja hyvinvoinnin kannalta.

Savannah-kissan ruokavalioon tulisi sisällyttää runsaasti korkealaatuista eläinproteiinia, kuten kanaa, kalaa tai naudanlihaa, joka tarjoaa tärkeitä aminohappoja lihasten ja kudosten kasvulle ja korjaukselle. Lisäksi ruokaan tulisi sisällyttää hieman hiilihydraatteja, kuitua, vitamiineja ja hivenaineita, jotta kissan ruoansulatus, immuunijärjestelmä ja yleinen terveys pysyvät kunnossa.

On myös tärkeää valita kissanruoka, joka sopii kissan ikään, aktiivisuustasoon ja terveyteen. Jotkut Savannah-kissat voivat olla alttiita allergioille, joten omistajan tulee seurata kissan reaktioita uusiin ruokiin ja tarvittaessa keskustella eläinlääkärin tai kasvattajan kanssa sopivan ruokavalion valinnasta.

Kissalle on myös tärkeää tarjota raikasta vettä aina tarvittaessa, sillä riittävä nesteytys on tärkeää kissan terveydelle.

Useimmat eläinlääkärit suosittelevat antamaan Savannah kissallesi tauriinia. Kaupasta löytyy kissanruokia, mihin on lisätty tauriinia. Myös raaka sydän sisältää runsaasti tauriinia. Vältä viljoja ja maissia Savannahin kuivaruuissa, koska heidän esi-isänsä ovat tottuneita proteiiniruokavalioihin.

Savannahin plussat ja miinukset:

+ Kaunis eksoottinen ulkomuoto, toisin kuin monilla muilla kissoilla

+ Erittäin hellä ja lojaali rotu

+ Leikkii hyvin muiden eläinten ja lasten kanssa

+ Loistava ottaa mukaan kävelylenkeille ja leikkeihin

+ Älykäs ja viihdyttävä luonne

+ Helppohoitoinen, vain säännöllisesti harjattava

– Ei ole saatavilla kaikissa maissa

– Savannahit ovat vielä erittäin harvinaisia ja melko kalliita

– Ruokavalio on hieman hintava

– Taipuvainen jonkinmuotoisille sydänsairauksille

– Voivat helposti rikkoa asioita kodissasi

 

Lopuksi

Kuten useimmat kissat, jokainen Savannah on ainutlaatuinen, ja jokaisella on erilaisia piirteitä. Jotkut kasvattajat saattavat sanoa, että kissa ei missään nimessä ole sylikissa, mutta totuus voi olla täysin päinvastainen. Useimmiten kuitenkin kaikki Savannahit ovat energisiä ja erittäin lojaaleja.

Muutama fakta:

  1. Savannaheilla on ällistyttävän hieno ulkomuoto valtavine korvineen – ne todella muistuttavat esi-isistään
  2. Savannah on monilta osin ”koiramainen”
  3. Nämä kissat ovat atleetteja ja niillä on paljon korkeita paikkoja tutkittavanaan
  4. Useimmat näistä kissoista tykkäävät leikkiä vedessä – mutta ne eivät saata haluta kylpyyn
  5. He ovat älykkäitä ja oppivat asiat nopeasti
  6. Helppo kouluttaa valjaiden avulla

Jos aiot hankkia Savannahin itsellesi, pidä huoli, että annat sille oikean määrän hoitoa ja huomiota joka päivä.