ragdoll kissa featured

Ragdoll kissa

Omistajansa kannustavalla tuella, Ragdollit ovat nopeasti oppiva kissarotu. Ne oppivat temppuja ja hyvää käyttäytymistä kuten raapimispuun käyttöä verrattain nopeasti.

Suomen kissaliitto ilmoitti hiljattain, että Ragdoll on palannut Suomen suosituimmaksi kissaroduksi!

Tästä kissasta lähes jokainen voi saada parhaan kissakaverinsa – ja oppia myös itse rentoutumaan enemmän. Ne tykkäävät ihmisistä ja viihtyvät myös lasten seurassa. Toisten lemmikkien kanssa toimeentulo ei myöskään ole ongelma.

Tämä maireasti maukaiseva ihmisrakas kissa jopa tervehtii omistajiansa heidän tullessa kotiin. Jos etsit suloista ja iloista kissakaveria, juuri parempaa valintaa et voi tehdä kuin hankkia rennon Ragdollin.

Ragdoll kissa - sisällysluettelo

heart

Elinikä:

12-17 vuotta

measure

Pituus:

43-53 cm

weight

Paino:

4-11 kg

earth

Alkuperämaa:

Riverside, California, USA

Perherakkaus
5/5
Karvanlähtö
4/5
Yleinen terveys
3/5
Leikkisyys
4/5
Älykkyys
4/5
Naukuminen
4/5
Lapsiystävällisyys
5/5
Vieraanvaraisuus
2/5
Hoidettavuus
1/5
Lemmikkiystävällisyys
4/5
ragdoll historia

Ragdollin historiaa

Ragdoll ei ole rotuna kovin vanha. Kaliforniassa 1960-luvulla, kasvattaja Ann Baker risteytti angorakissamaisen uroskissan naaraskissan kanssa, josta ei tarkempia tietoja valitettavasti löydy. Uroskissa on ollut ragdollimainen ulkonäöltään.

Baker halusi luoda kissan, jolla on rauhallinen ja lempeä persoonallisuus, iso koko ja kaunis puolipitkä turkki.
Baker nimesi kissan Ragdolliksi eli suomeksi ’’räsynukeksi’’, koska se heittäytyi täysin veltoksi syliinostaessa.
Ann Baker on patentoinut kissarodun nimen. Se onkin ensimmäinen kissarotu, jolle on hankittu patentti.

Koko

Ragdollit ovat todella isokokoisia kissoja. Urokset voivat painaa täysikasvuisina 6-11 kg ja naaraat 4-7 kg.

Luonne

Kissan huomattavin ominaispiirre on niiden veltoksi heittäytyminen syliinnostaessa. Ne rakastavat omistajiansa, tervehtivät ovella kotiintullessa ja seuraavat ympäri taloa. Ne myös tulevat mielellään syliin aina kun siihen annettaessa mahdollisuus. Ne oppivat tulemaan luokse nimeltä kutsuttaessa ja osaavat usein myös hakea heille heitettyjä leluja.

Ragdolleja usein kuvaillaan säyseiksi ja kuuliaisiksi kissoiksi. Se ei kuitenkaan tarkoita, että ne olisivat passiivisia. Ne haluavat leikkiä ja olla mukana perheen toiminnassa. Omistajiensa lempeällä tuella ja ruokapalkinnoilla, ne oppivat nopeasti temppuja ja hyvää käyttäytymistä kuten raapimispuun käyttöä.

Hiljaisella ja suloisella äänellä ne muistuttavat omistajaansa, kun on aika ruokailla tai silitellä. Liian äänekkäiksi niitä ei voi kutsua.
Ne ovat hyvätapaisia ja eläminen on helppoa niiden kanssa. Löydät usein Ragdollin sohvalta tai sängystä, mutta myös harvemmin jostain korkealta. Ne mieluiten pysyttelevät samalla tasolla muiden kanssa, mutta kissojen tapaan korkeat paikat myös kiinnostavat niitä.

Hoito

Harjaa Ragdoll kissan hampaat välttääksesi ikäviä tauteja. Päivittäinen hammaspesu on parasta, mutta viikottainen harjauskin on jo hyväksi. Muutaman viikon välein on hyvä leikata kynnet. Silmän kulmat on hyvä pyyhkiä kosteuspyyhkeellä rähmän poistamiseksi. Käytä eri aluetta pyyhkeestä molemmissa silmissä, jotta et levitä tauteja.

Hiekkalaatikko kannattaa pitää puhtaana, se myös vaikuttaa turkin puhtauteen. Huomio hiekkalaatikkoa hankkiessasi sen koko: Ragdoll tarvitsee tarpeeksi ison laatikon, jotta sillä on tilaa kääntyä ja kyykkiä.

Rodun ominaisuutena on vatsassa oleva rasvatyyny. Älä anna sen hämätä arvioidessasi kissan kokoa. Sillä kestää neljä vuotta kasvaa täysikasvuiseksi. Kunnes kissasi on täysikasvuinen, kiinnitä erityishuomiota siihen, että sillä on runsaasti ruokaa kasvunsa tueksi.

ragdoll kissa katsoo

Turkin väri ja hoito

Ragdollien turkkien kuvioinnit ovat nimeltään bicolour, colourpoint ja mitted. Perinteisimmät värit ovat sininen, ruskea, lila ja suklaa. Uusia värejä ovat punainen ja creme. Kaikki värit voivat esiintyä myös ns. tabbyvariaatioina.
Bicolourissa naamiokuviointi on maskissa, hännässä ja korvissa.


Colourpointissa kaikki vartalon ääripäät ovat tummaa väriä: sitä on käpälissä, hännässä, korvissa ja maskissa.
Mitted-kuvioinnissa Ragdolleilla on etukäpälissä niin sanotut hansikkaat, mutta takajaloissa valkoiset saappaat ulottuvat yleensä kantapäähän asti.


Turkinhoito kannattaa aloittaa jo pentuna. Näin kissa tottuu siihen ja oppii nauttimaan huomiosta, joka sen mukana tulee.


Ragdollin puolipitkässä turkissa on vähän pohjaturkkia, joten turkin irtoaminen on vähemmän todennäköistä. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettei turkki tarvitsisi hoitoa. Kampaa Ragdolliasi kahdesti viikossa ruostumattomalla teräskammalla irronneiden karvojen ja irronneen alusnahan poistamiseksi. Näin vältytään turkin takkuisuudelta.


Kiinnitä erityshuomiota kammatessa jalkoja ja kehoa yhdistävään alueeseen. Ragdoll on kärsivällinen hoidettava. Ole kuitenkin varovainen, sinäkään et tykkää, jos hiuksiasi revitään!


Vuodenajat ja hormonaaliset vaihtelut vaikuttavat turkkiin ja sen pituuteen. Turkki on pisimmillään talvella. Steriileillä Ragdolleilla on yleensä pitkä turkki läpi vuoden, koska niillä ei ole hormonaalisia vaihteluita.


Tarkista, ettei häntään tai turkkiin ole tarttunut kakanpalasia. Puhdista ne tarvittaessa kosteuspyyhkeellä. Pese Ragdoll tarvittaessa. Yleensä riittää, kun se pestään muutaman kuukauden välein. Jos sen turkki tuntuu rasvaiselta tai näyttää taipuisalta, se todennäköisesti tarvitsee kylvyn.

Lapset ja muut eläimet

Tämä rauhallinen ja rento kissa sopii täydellisesti perhe-elämään mukaan. Ne levittävät kynsiä harvoin leikkiessään, eikä niitä haittaa, jos niiden kanssa hassuttelee vaikkapa pukemalla ne vaatteisiin ja työntämällä rattaissa.

On kuitenkin tärkeää valvoa ja opettaa lapsia, etteivät he kiusaa kissaa. Opeta lapselle, kuinka kissaa pidetään oikein sylissä. Älä koskaan roikota kissaa ylösalaisin.

Ragdollit tulevat yleensä hyvin toimeen muiden kissojen ja kissa ystävällisten koirien kanssa, heidän kaikkia miellyttävän luonteensa ansiosta. Esittele muut lemmikkieläimet hitaasti ja valvotuissa olosuhteissa. Näin varmistat, että he oppivat tulemaan toimeen yhdessä.

Ragdoll pentuja

Ragdoll kissan pentuja on saatavilla eri kasvattajilta. 

Heidän kuvauksen mukaan ragdoll pentuja annetaan:

  • Pysyviin, rakastaviin uusiin koteihinsa aikaisintaan 14 viikon ikäisinä.
  • Ne ovat kahteen kertaan rokotettuja, madotettuja tai testattu madottomiksi ja eläinlääkärin tarkistamia
  • Pennut rekisteröidään Suomen Kissaliittoon (SRK) ja luovutetaan virallisten rekisterikirjojen kanssa
  • Pennut saavat mukaansa kirjalliset/suulliset ruokinta- ja hoito-ohjeet.
  • Pentupaketit, jossa mukana tuttua ruokaa/leluja.
Toinen kasvattamo on Kyröstä löytyvä Purppuralinnan kasvattamo, josta saa myös Ragdoll pentuja.
 
 
Söpö ragdoll pentu

Ragdoll hinta

Ragdoll pentujen hinta vaihtelee tyypeittäin. Jos haluat esimerkiksi Ragdollin lemmikkikissaksi, maksaa se Purppuralinnassa 1000€.

Erkatin kissalassa Ragdolleista pyydetään 900-950€ vuonna 2021. Kissalassa on myös tarjolla siitostasoisia kissoja, joita myydään vain rekisteröidyille ja vastuuntuntoisille kasvattajille. Niiden hinnat ovat 1400€.

Ragdollin hinta, kuten muidenkin rotukissojen hinnat määräytyvät saman kaavan mukaan. Kasvattamisessa on omat kulunsa sekä niiden hoitoon käytetään paljon aikaa. Kissat madotetaan, rekisteröidään rotuyhdistykseen, rokotetaan, käytetään eläinlääkärissä ja sen sellaista. 

Rotukissat kuitenkin maksavat aina lähemmäs 1000€, kuten rotukoiratkin. 

Lisää kissajuttuja