pyhä_birma_hinta

Pyhä Birma

Pyhä Birma on hieman harhaanjohtava nimi tälle kissarodulle, sillä se viittaa Burma -nimiseen kissarotuun.

Burma ei kuitenkaan ole sama kissarotu kuin Pyhä Birma. Englanniksi Pyhän Birman nimi on Birman tai Birman cat.

Pyhä Birma kommunikoi pehmeällä äänellä muistuttaakseen sinua, että ehkä se voisi olla päivällisen aika tai ehkä sitä voisi kutitella vähän sohvalla.

Lue lisää tästä kissarodusta alla!

Pyhä Birma - sisällysluettelo

heart

Elinikä:

12-16 vuotta

measure

Pituus:

38-45 cm

weight

Paino:

2,5-5,5 kg

earth

Alkuperämaa:

Tuntematon

Perherakkaus
5/5
Karvanlähtö
3/5
Yleinen terveys
2/5
Leikkisyys
4/5
Älykkyys
4/5
Naukuminen
4/5
Lapsiystävällisyys
5/5
Vieraanvaraisuus
4/5
Hoidettavuus
2/5
Lemmikkiystävällisyys
5/5
pyhä_birma_historia

Pyhä Birma - historia

Kaunis kissa ansaitsee kauniin kuvauksen sen syntyperästään.

Pyhän Birman on sanottu saaneen ulkomuotonsa sinisilmäiseltä jumalattarelta, joka palkitsi erään temppelin kissan rakkauden ja omistautumisen hänen papilleen muuttamalla Birman valkoisen turkin kultaiseksi sekä keltaiset silmät siniseksi.

Hänen tassut pysyivät valoisina symbolina sen puhtaudesta. Sen jälkeen temppelin kissat ovat syntyneet jumalattaren suosion merkkinä ja on myös sanottu, että papit syntyvät uudelleen Pyhän Birman ulkomuodossa.

Miten nämä kissat todella syntyivät on vielä tuntematon. Eri teorioiden mukaan Pyhä Birma on sekoitus Siamilaista, Anggorakissaa tai Persialaista, mutta milloin tai missä nuo alkuperäiset kissojen tapaamiset olivat, on täysin hämärän peitossa.

Ne voivat olla tapahtuneet Kaakkois-Aasiassa useiden erilaisten kissojen välillä, jotka kantoivat sinisten silmien, pilkkuisten turkkikuvioiden sekä pitkän turkin geenejä.

Tai rotu on saatettu myös luoda Ranskassa kissoista, jotka toivat sinne Eurooppalaiset Auguste Pavie ja Major Gordon Russell, joille oli annettu pari temppelikissaa palkintona pappien lääkehoidosta.

Kissat tuotiin laivalla Ranskaan, mutta uros ei selvinnyt laivamatkasta hengissä. Ennen kuin hän kuoli, hän oli kuitenkin ehtinyt saattaa naaraskissan raskaaksi ja hänen kissanpoikaset auttoivat perustamaan rodun Euroopassa.

Rankassa rotu tunnustettiin 1925 juurikin nimellä Pyhä Birma, mistä rodun nykyinen englanninkielinen nimi Birman, tulee.

Amerikkaan kissat löysivät ensi kertaa tiensä 1959 ja ne tunnustettiin kissaroduksi the Cat Fanciers Associationin toimesta vuonna 1967. 

Myös the American Cat Fanciers Association, the Canadian Cat Association ja The International Cat Association (kansainvälinen kissaliitto) ovat tunnustaneet kissan roduksi.

Koko

Pyhä Birma painaa tyypillisesti 2,5 – 5,5 kg.

Luonne

Jos tykkäät Siamilaisen kissan teräväkuvioisesta turkista, mutta et sen maukuvasta äänestä, Pyhä Birma voi olla juuri oikea kissarotu sinulle. Se on kuuliainen ja hiljainen kissa joka rakastaa ihmisiä ja seuraa heitä huoneesta toiseen.

Sen lisäksi että Pyhä Birma haluaa osallistua tekemisiisi, se ei myöskään ole yhtä pomottava luonne kuin Siamilainen kissa.

Kuuliainen ei tarkoita tyhmää. Pyhä Birma on älykäs kissa ja tietysti myös utelias (kuten kissojen kuuluu olla). Hän tykkää tutkia ympäristöään ja jää usein tunnetusti ansaan vaikkapa korjattujen lattioiden alle tai unohtuu vahingossa (tai ehkä tarkoituksella) liikkuvan auton katolle.

Kannattaa pitää kokoajan mielessä, missä se suunnilleen menee. Vähän kuin kolmivuotiaan lapsen kanssa, joka säntäilee karkuun heti kun silmä välttää.

Pyhä Birma kommunikoi pehmeällä äänellä, useimmiten muistuttaakseen päivällisajoista tai että sitä pitäisi rapsutella vähän sohvalla. Pyhä Birma rakastaa ja nauttii siitä, että sitä pidetään. Se rentoutuu käsivarsillasi kuin pörröinen vauva.

pyhä_birma_terveys

Pyhän Birman hoito

Huolimatta Pyhän Birman turkin pituudessa, sillä on silkkinen kuvio joka ei likaannu helposti. Harjaa se viikoittain ja poista kuolleet karvat.

Pyhä Birma luovuttaa talviturkkinsa keväällä, joten kannattaa harjata se useammin keväisin ja poistaa kuolleet karvat turkista. Lämmin kylpy voi myös auttaa löysyttämään ja poistamaan poistuvia karvoja helpommin.

Jotta saat pestyä Pyhän Birman kissan, kannattaa kastella kissa käsisuihkulla kylpyammeen sijaan.

Harjaa hampaat, ettei kissalle tule ientulehdusta. Päivittäinen suuhygienia on tietysti paras, mutta viikoittainenkin hammashoito on parempi kuin ei mitään. Leikkaa kynnet muutaman viikon välein. Pyyhi silmäkulmat pehmeällä ja kostealla pyyhkeellä ja poista kaikki epäpuhtaudet.

Käytä pyyhkeen eri puolia eri silmiin, ettei lika siirry silmästä toiseen tai ettet levitä toisessa silmässä mahdollisesti majailevaa tulehduksen aiheuttajaa. Tarkasta korvat viikoittain. Jos ne näyttävät likaiselta, pyyhi ne puuvillapalloilla tai kostealla ja pehmeällä pyyhkeellä, johon on laitettu omenaviinietikkaa ja lämmintä vettä.

Vältä vanupuikkojen käyttöä, koska ne voivat vahingoittaa korvaa sisäpuolelta.

Pidä Pyhän Birman kissanhiekka-astia täysin puhtaana. Kissat ovat erittäin tarkkoja niiden hygieniastaan, ja puhdas hiekkalaatikko auttaa pitämään myös turkin puhtaana. Muussa tapauksessa kissankakkaa jää kiinni sen tassuihin ja turkkeihin – ja sittenhän ne ovat joka puolella kotiasi! Eli kannattaa pitää se puhtaana.

Pyhä Birma kannattaa pitää sisäkissana, jotta se ei joudu ulkona vaanivien vaarojen uhriksi: muiden kissojen levittämät sairaudet, koirien hyökkäykset tai muut kissojen vaarat, kuten joutuminen auton alle.

Pyhä Birman kissa voidaan myös varastaa, ne ovat arvokkaita kissoja ja pitkäkyntiset, ainakin jotkut tietävät niiden arvon.

pyhä_birma_terveys

Turkki, ulkomuoto ja muut ruumiinosat

Pyhällä Birmalla on silkkinen, keskipitkä turkki ja ainutlaatuinen “colorpoint”-värimallinsa, joka tarkoittaa, että sillä on tummemmat värit (eli “pisteet”) sen korvissa, naamassa, jaloissa ja hännässä. Sillä on pyöreä pää jossa on keskikokoiset korvat, kirkaansiniset silmät, jotka antavat sille ihanan ulkonäön.

Keskipitkä-pitkä turkki on silkkinen ja siinä on vain vähän aluskarvaa, mikä tarkoittaa, että se ei likaannu helposti. 

Yksi pyhän Birman tunnusomaisista piirteistä on sen valkoinen “käsine”-kuvio jaloissa. Etujalkojen “käsineet” ulottuvat vain tassuihin, kun taas takajalkojen käsineet voivat ulottua ylemmäksi säären keskikohtaan.

Tabby-kuvioisilla Birmoilla on selkeästi kuvattu M -merkki otsassa, vaaleat merkit, jotka muistuttavat silmälaseja silmien ympärillä, täplikkäät viikset, yksiväriset korvat joissa ei ole raitoja ja ”peukalomerkit” korvien takana.

Lapset ja muut eläimet

Ystävällinen ja rento Pyhä Birma on täydellinen valinta lapsiperheille, missä on kissaystävällisiä koiria. Hän rakastaa lapsilta saatua huomiota, ja lapsia yleensä, jotka kohtelevat häntä ystävällisesti ja kunnioittavasti.

Pyhä_birma_muut_eläimet

Pyhä Birma tykkää myös elää kissäystävällisten koirien kanssa, kiitos sen ystävllisen luonteen. Esittele uudet lemmikkieläimet hitaasti ja hallitussa olosuhteissa, jotta ne oppivat olemaan yhdessä.

 

Pyhä Birma pentu

Tykästyitkö Pyhään Birmaan ja voisit harkita pennun ottamista hoitoosi?

Hienoa! Pentuja saa hankittua esimerkiksi Pyhä Birman Kissa ry:n kautta. He pitävät luotettavista kasvattajista listausta ja heihin voi olla yhteydessä.

Pyhän Birman pentuja saa lähes ympäri vuoden. Suomen kissaliiton 2015 tekemän selvityksen mukaan Pyhä Birma oli suomen kolmanneksi suosituin kissarotu. Eli pentuja ja kasvattajia on hyvin saatavilla.

Pennut luovutetaan rokotettuina ja n. 14 viikon ikäisenä ja 1200g painavina. Pennut ovat myös eläinlääkärin tarkastamia ja madotettuja. Kaikki pennut myös tunnistemerkitään asianmukaisessa pentukaupassa.

Pyhän Birman pennulla täytyy olla aina rekisterikirja.

Pyhä-birma-ruoka

Pyhä Birma hinta

Pyhä Birma on rotukissa ja se tietysti maksaa kohtuullisen summan rahaa. Miksi rotukissat maksavat? Moni luulee, että kissa pitäisi saada jopa ilmaiseksi.

Kasvattamisesta koituu kuitenkin kustannuksia:

  1. Ruokakustannukset
  2. Emokissan hankinta
  3. Kissaliiton rekisteröintimaksut
  4. Näyttelymaksut
  5.  Kasvattajanimen rekisteröinti
  6. Eläinlääkärimaksut
  7. Lääkemaksut
Tämän takia rotukissojen hinnat lähtevät usein min. 500€. Pyhän Birman pentujen keskimääräiset myyntihinnat ovat olleet 800€-1200€ välillä. 
 
Kannattaa myös muistaa, että se on vain kissan hankintahinta. Kissan huolehtimiseen täytyy varata kuukausittain rahaa ruokiin ja muuhun hoitoon. Mahdolliset eläinlääkärikäynnit maksavat myös, joten suositeltavaa on pitää pientä kissapuskurirahastoa.
 
Kaikenkaikkiaan kissan tuottamaa lisäarvoa ei voi edes mitata rahassa. Kaunis ja lojaali olento vierelläsi päivästä toiseen ilahduttamassa sinua. Pitämässä psyykkisestä terveydestäsi huolta ja viihdyttämässä sinua ja vieraitasi. Kyllä siitä kannattaakin maksaa – se on sijoitus!

Lisää kissajuttuja

Kissakirjat

Haluatko syventyä lisää kissojen ihmeelliseen maailmaan? Kissoista on tehty lukemattomia kirjoja ja niitä on myös käännetty suomen kielelle paljon. 

Kokosimme kirjat osioomme suosituimpia ja suositeltuja kissateoksia, joista varmasti tykkäät. 

Käy tutustumassa ja löydä itsellesi mielenkiintoisin kissakirja!

Äänikirjat

Tuntuuko, ettei aika riitä kaiken tekemisen lomassa pysähtyä lukemaan kirjaa? Silloin sinulle voi olla äänikirja paras vaihtoehto!

Äänikirjoja tarjoavissa BookBeatissa ja Storytelissä on hyviä kissakirjoja kuunneltavana ja palveluja voi testata 14 päivän ajan maksutta!

Käy luomassa maksuttomat testitunnukset ja uppoudu kissatarinoiden maailmaan vaikka heti.

* Storytelissä hinta kokeilun jälkeen on 16,99€/kk (Unlimited paketti) ja palvelun voi downgreidata 9,99€/kk, jos kuuntelua ei ole niin paljoa.

** Bookbeatissa hinta kokeilun jälkeen on 14,99€/kk, palvelun voi myös vaihtaa Basic versioon, joka on vain 9,99€/kk.