Kesäkampanja! Mikä onkaan mukavampaa, kuin kävellä meren tai järven (tai joen) rannalla ja kuunnella lempiäänikirjaa Book Beatista? Ehkäpä ainoastaan kissa sylissä kissan koulutusoppaan kuuntelu! Lataa Book Beat -sovellus 31.7.2022 mennessä ja kuuntele 45 päivää maksutta äänikirjoja (eli koko Suomen kesän ajan)! Etu lunastettavissa alekoodilla: summerdeal22

peterbald-kissa

Peterbald

Lojaali ja ihmisiä rakastava Peterbald on karvaton tai lähes karvaton kissa, joka on kotoisin Venäjältä. Tämä kissa on hyvin koiramainen kumppani, viihtyen parhaiten omistajan sylissä tai jaloissa. Rotu on myös erittäin vokaali ja ilmaiseekin itseään äänekkäästi. 

Peterbaldit ovat tunnetusti luonteeltaan uteliaita ja seurassa viihtyviä kissoja, jonka takia ne soveltuvatkin koko perheen kissaksi. 

Tutustu alta lisään tähän suloiseen vekkuliin! 

Peterbald - sisällysluettelo

heart

Elinikä:

12-15 vuotta

measure

Pituus:

Pieni tai keskikokoinen

weight

Paino:

3,2-6,4 kg

earth

Alkuperämaa:

Venäjä

Perherakkaus
5/5
Karvanlähtö
1/5
Yleinen terveys
3/5
Leikkisyys
4/5
Älykkyys
3/5
Naukuminen
4/5
Lapsiystävällisyys
4/5
Vieraanvaraisuus
4/5
Hoidettavuus
2/5
Lemmikkiystävällisyys
4/5

Peterbald - historia

Peterbald sai alkunsa Venäjällä, kun kasvattaja Olga S. Mironova risteytti Don Sphynxin ja Itämaisen lyhytkarvan. Kissan karvattomuus herätti huomiota Venäjällä ja on siitä lähtien kasvanut yhä suositummaksi kissaroduksi. 

Rotu on perinyt muutamia Don Sphyxin ominaisuuksia, kuten muun muassa ryppyisen ihon ja lyhytkarvaisuuden. Elegantti ruumiinrakenne on peräisin Itämaiselta lyhytkarvalta.

Tämän kissarodun karvoitus vaihtelee samettimaisesta, pörrökkäästä veluurista täysin alastomaan. Kissan syntyessä ei pystytä vielä sanomaan, millainen karvoitus kissalla tulee olemaan, sillä se vaihtelee läpi kissan elämän. 

Kansainvälinen kissayhdistys (TCA) hyväksyi rodun vuonna 1997. Sekä myöhemmin vielä World Cat Federation (WCF) tunnusti rodun vuonna 2003.

Koko ja ulkonäkö

Rotu on pieni- tai keskikokoinen. Ruumiinrakenteeltaan lihaksikas ja pitkäjänteinen.

Luonne

Nämä kissat ovat tunnettuja erittäin suloisesta ja vekkulimaisesta luonteestaan. Ne tykkäävätkin seurata omistajaansa ympäri taloa ja osallistua kaikkeen tekemiseen, johtuen uteliaasta luonteestaan. Leikkisyys ja aktiivisuus säilyvät koko kissan eliniän. 

Kissan lempiharrastuksiin kuuluu pötköttely lämpimissä paikoissa. Kevät auringon alkessa paistamaan, voit löytää ”Peten” pötköttelemässä ikkunasta kajastavan valon alla. Jos olet auringonpalvoja, voit saada tämän rodun edustajasta oivan auringonotto kaverin. Kylmästä kissa ei tykkää, vaikka tuleekin Venäjältä. 

Talvisin kannattaa järjestää lämpimiä paikkoja tälle kissalle mihin se voi hautautua. Älä myöskään hämmenny, jos talvisin sänkysi peiton alle ilmestyy pieni möykky. Peterbald on aktiivinen kissa ja sitä tulisikin aktivoida eriläisillä leikeillä. Parhaiten kissalle soveltuu erilaiset saalistusleikit, esimerkiksi laserosoittimen jahtaaminen tai tavaroiden noutaminen. 

Peterbaldin hoito

Peterbaldia pidetään yleisesti helppohoitoisena kissana turkkinsa tai turkittomuuden takia. Vaikka tämä kissa onkin yleensä turkiton, se vaatii viikoittaista pesua ja rasvaamista. 

Pesujen välissä iho tulisi pyyhkiä puhdistuspyyhkeillä. Jos aloitat kissan kylvettämisen pentu ikäisenä se oppimaan kestämään tai parhaimmassa tapauksessa nauttimaan lämpimästä kylvystä. 

Turkittomuus altistaa kissan loukkaantumisille helpommin, joten leikkihetkiä tulisi vahtia, varsinkin rodun ollessa erittäin leikkisä ja aktiivinen kissa

Harjaa hampaat parodontiitin ja ientulehduksen estämiseksi. Päivittäinen hammashygienia on parasta, mutta viikoittainen harjauskin on parempi kuin ei mitään.

Leikkaa kynnet viikoittain. Pyyhi silmänkulmat pehmeällä, kostealla liinalla mahdollisten vuotojen poistamiseksi. Käytä erillistä kangasaluetta molemmille silmille, jotta et levitä tauteja.

Tarkasta korvat viikoittain. Jos ne näyttävät likaiselta, pyyhi ne puuvillapalloilla tai kostealla ja pehmeällä pyyhkeellä, johon on laitettu omenaviinietikkaa ja lämmintä vettä.

Kiinnitä huomiota hiekkalaatikon puhtauteen. Jos sen puhtaus ei miellytä kissaa, se saattaa alkaa tekemään jätöksiä muualle.

Suositeltua ruokaa Peterbaldille

Lyder Kissanruoka – Nauta

 

Suomalainen kissan märkäruoka kaikille kissoille. 

Lyder kissanruoat valmistetaan Suomessa, suomalaisista raaka-aineista.

Mukana niveliä voitelevat glukosamiini ja kondroitiinisufaatti sekä kissoille elintärkeä tauriini.

Lyder nauta
5/5

Turkin väri ja hoito

Rotu on yleensä karvaton, mutta välillä kissalla voi olla ohut pörröinen kerros karvaa. Rodun edustajat saattavat olla usean värisiä.

Konsultoi eläinlääkäriäsi kissa ystävällisestä aurinkorasvasta, koska kissan nahka palaa herkästi auringossa kesäisin, ellei sitä rasvaa.

Lapset ja muut eläimet

Tämä kissa on rotuna erittäin sosiaalinen ja aktiivinen kissa, joka mahdollistaa helpon toimeen tulemisen muiden eläinten ja lasten kanssa. Tämän takia kissa soveltuukin myös isommalle perheelle. Tälle kissalle tavanomaista on valita lempi perheenjäsen, joka saa erityisen paljon huomiota kissalta. 

Rotu on myös verrattain älykäs, joka oppii helposti uudet temput. Kissan touhuja tulisi aina kuitenkin vahtia, sillä turkin karvattomuus altistaa kissan haavereille.

Peterbald pennut

Tykästyitkö Peterbaldiin ja voisit harkita pennun ottamista hoitoosi?

Ainakin Sfinxit ry:n sivuilta kannattaa käydä katsomassa, jos juuri nyt olisi mahdollista ostaa itselleen Peterbaldin pentu!

 

Peterbald hinta

Peterbald on rotukissa ja se tietysti maksaa kohtuullisen summan rahaa. Miksi rotukissat maksavat? Moni luulee, että kissa pitäisi saada jopa ilmaiseksi.

Kasvattamisesta koituu kuitenkin kustannuksia:

  1. Ruokakustannukset
  2. Emokissan hankinta
  3. Kissaliiton rekisteröintimaksut
  4. Näyttelymaksut
  5.  Kasvattajanimen rekisteröinti
  6. Eläinlääkärimaksut
  7. Lääkemaksut
Tämän takia rotukissojen hinnat lähtevät usein min. 500€. Peterbaldin pentujen keskimääräiset myyntihinnat ovat olleet 800€-1100€ välillä. 
 
Kannattaa myös muistaa, että se on vain kissan hankintahinta. Kissan huolehtimiseen täytyy varata kuukausittain rahaa ruokiin ja muuhun hoitoon. Mahdolliset eläinlääkärikäynnit maksavat myös, joten suositeltavaa on pitää pientä kissapuskurirahastoa.
 
Kaikenkaikkiaan kissan tuottamaa lisäarvoa ei voi edes mitata rahassa. Kaunis ja lojaali olento vierelläsi päivästä toiseen ilahduttamassa sinua. Pitämässä psyykkisestä terveydestäsi huolta ja viihdyttämässä sinua ja vieraitasi. Kyllä siitä kannattaakin maksaa – se on sijoitus!

Kysely: oletko kiinnostunut edullisista kissanruokatarjouksista?