norjalainen metsäkissa punainen

Norjalainen metsäkissa

Norjalainen metsäkissa on lempeä ja ystävällinen kissarotu, joka kiintyy perheenjäseniin, mutta ei silti vaadi jatkuvaa huomiota ja hoitoa. Se on myös Suomen kissaliiton hyväksymä rotu.

Tämä metsien kuningas tai kuningatar huokuu Pohjolan karujen oloissa selviytyvän eläimen viileää itsevarmuutta. 

Tausta Viikinkien työkissana on kuitenkin pitänyt sen nöyränä – voisiko enää täydellisempää kissaa kuvitella?

Norjalainen metsäkissa - sisällysluettelo

heart

Elinikä:

12-16 vuotta

measure

Pituus:

30-45 cm

weight

Paino:

5-10 kg

earth

Alkuperämaa:

Norja

Perherakkaus
2/5
Karvanlähtö
4/5
Yleinen terveys
2/5
Leikkisyys
5/5
Älykkyys
5/5
Naukuminen
4/5
Lapsiystävällisyys
4/5
Vieraanvaraisuus
2/5
Hoidettavuus
2/5
Lemmikkiystävällisyys
4/5
norjalainen metsäkissa historia

Norjalainen metsäkissa - historiatietoa

Norjalainen metsäkissa on peräisin Norjasta. Sillä on pitkä historia takanaan: satoja, ellei jopa tuhansia vuosia. Hän esiintyy lukuisissa saduissa ja tarinoissa, esimerkiksi tarun mukaan Norjan jumalatar Freyan sotavaunuja veti kuusi suurta kissaa. 

Mistä kissa on alkujaan peräisin, sitä ei tarkkaan tiedetä. Ne saattavat olla Turkkilaisten pitkäkarvaisten kissojen perillisiä, jotka Skandinaaviset sotilaat ovat tuoneet takaisin Bysantin valtakunnasta. Ne voivat olla myös sukulaisia venäläiselle Siperian kissalle. 

Ne saattavat olla Viikinkien saaliita tai ne voivat yksinkertaisesti olla luonnonvalinnan tulosta: lyhytkarvaisia kissoja, jotka ovat mukautuneet kylmään ja karuun Arktiseen ilmastoon, minkä seurauksena ne ovat saaneet villaisen aluskarvan ja pitkän päälykarvan, mikä hylkii vettä hyvin.

Satojen vuosien ajan metsäkissa selvisi tarjoamalla hiirenmetsästyspalveluita maanviljelijöille ja kotiäideille, josta hän sai palkkioksi suojaa ladoista, talleista ja kodeista. 

Koko

Nämä ovat isoja kissoja. Urokset voivat painaa 5-10 kiloa tai jopa enemmän. Naaraat ovat jonkun verran pienempiä. Norjalainen metsäkissa aikuistuu hitaasti ja saavuttaa täysikasvuisuutensa vasta 5 vuoden iässä.

Persoonallisuus

Lempeä ja ystävällinen metsäkissa on kiintynyt perheenjäseniin, mutta ei vaadi jatkuvaa huomiota ja hoitoa. Hän on tyytyväinen, kun saa olla samassa huoneessa ihmisten kanssa ja viihdyttää hyvin itseään ollessaan yksin kotona. Vaikka hän arvostaakin ihmisen seuraa, saattaa hän olla hieman varautunut vieraiden seurassa.

Jopa perheen seurassa tämä kissa ei ole sylikissa, mutta mukava rapsuttelu korvien välistä tai kaulan alta on aina tervetullut ja hän usein vastaa puskemalla tai poskisuudelmalla. Hän kommunikoi tyypillisella Skandinaavisella tyylillä. Hänen hiljainen äänensä kuuluu ainoastaan kun hän tarvitsee jotakin –  päivällisaikana – tai kun hänet on jätetty kokonaan huomiotta.

Tämä suuri ja atleettinen kissa on hyvä kiipeilijä. Voit usein löytää hänet majailemassa talosi korkeimmassa paikassa – tai ainakin korkeimmassa mihin tämä kissa suinkin pääsee.

Norjalaisella metsäkissalla ei myöskään ole mitään esteitä puissa kiipeilyyn tai muihin korkeisiin paikkoihin. Kiitos villin perimän ja maatilakissahistoria, varustettuna vedenpitävällä turkilla, Norjalainen metsäkissa voi hyvin hypätä veteen kalastamaan itselleen herkullisen aterian. Akvaariot ja muut kala-altaat ovat siis uhan alla tämän kisun läsnäollessa!

Vaikka hän rakastaa ulkoilua ja metsässä olemista, hän tykkää myös asua hiljaa kotonaan. Tämä on älykäs ja itsenäinen kissa joka oppii nopeaksi ja sillä on hereillä oleva luonne. Hän rakastaa leikkiä ja kukoistaa kiireisessä perheessä, joka rakastaa häntä.

Hoito

Harjaa Norjalaisen metsäkissan pitkä turkki kerran tai kahdesti viikossa. Kylpy on harvoin tarpeellinen, mikä on tietysti hyvä asia. Norjalaisella metsäkissalla on käytännössä vedenpitävä turkki, joten voi olla erittäin vaikeaa saada tämä kissa tarpeeksi märäksi kunnon pesua varten.

Harjaa hampaat välttääksesi ientulehduksia. Päivittäinen suuhygienia on tietysti paras, mutta viikoittain harjaaminen on parempi kuin ei mitään.

Leikkaa kynnet joka toinen viikko. Harjaa silmäkulmat pehmeällä ja kostealla pyyhkeellä poistaaksesi epäpuhtaudet. Käytä pyyhkeen eri puolia pyyhkeestä eri silmille välttääksesi levittämästä mahdollisia tartuntoja. 

Tarkasta myös korvat viikoittain. Jos ne näyttävät likaiselta, puhdista ne puuvillapallolla tai pehmeällä ja kostealla pyyhkeellä, joka on kosteutettu 50-50 suhteessa lämpimää vettä ja omenaviinietikkaa. Vältä korvapuikkoja, jotka voivat vahingoittaa korvaa.

Pidä kissanhiekkalaatikko puhtaana. Kissat ovat erittäin tarkkoja kylppärin puhtaudesta ja likainen kissanhiekkalaatikko voi aiheuttaa sen, että kissa alkaa käyttämään muita paikkoja talossa tarpeiden tekemiseen kylppärin sijaan.

Vaikka Norjalainen metsäkissa onkin syntynyt elämään villinä luonnossa, kannattaa se pitää ainoastaan sisäkissana suojellaksesi häntä muiden kissojen levittämiltä taudeilta, koirien hyökkäyksiltä ja muolta vaaroilta, jotka odottavat ulos luontoon meneviä kissoja. Pitämällä tämän kissan sisällä suojelet myös paikallisia lintuja ja muita eläimiä tältä innokkaalta metsästäjältä.

Jos mahdollista, rakenna Norjalaisellesi laaja ulkoilmatila, missä hän voi hyppiä ja kiipeillä turvallisesti. Itsenäisesti ulkoilevat Norjalaiset metsäkissat saatetaan myös varastaa, sillä se on kaunis kissa.

Norjalainen metsäkissa talvi

Lapset ja muut eläimet

Aktiivinen ja sosiaalinen Norjalainen  metsäkissa on täydellinen valinta lapsiperheille, joissa on kissaystävällisiä koiria. Hän voi leikkiä, oppii uusia temppuja heposti ja nauttii lasten antamasta huomiosta, jotka kohtelevat häntä ystävällisesti ja kunnioittavasti. 

Esittele kuitenkin uudet eläimet aina hitaasti ja kontrolloidusti. 

Turkin väri

Norjalainen metsäkissa on tunnettu sen pitkästä, paksusta ja kauniista turkista ja suuresta koostaan. Pää on kolmioin muotoinen osoittaen leukaan ja sitten leventyen joka puolella ylös asti kohti keskikokoisia tai suuria korvia, jotka ovat hyvin karvaisia.

Suuret mantelinmuotoiset silmät ovat vihreät, kultaiset tai kuparin väriset, vaikkakin hänellä voi olla myös siniset silmät tai jopa eri väriset. Jokseenkin pitkä vartalo näyttää voimakkaalla laajan rinnan ja lihaksikkaiden reisien kanssa.

Isot pyöreät tassut ovat karvaisia varpaiden väleistä. Tuuhea häntä on lähes vartalon pituinen.

Kesällä Norjalainen metsäkissa näyttää lähes alastomalta verrattuna sen talviseen majesteettiseen turkkiin. Turkkeja voi tavata lähes kaikissa väreissä ja muodossa. Valkoisena tai ilman valkoista. Poikkeuksena ovat suklaan värit, laventeli tai lila, tai pistemäinen kuvio.

Norjalaisen metsäkissan pennut

Saiko tämä lempeä jättiläinen huomiosi ja nyt olisit kiinnostunut toivottamaan sellaisen tervetulleeksi talouteesi?

Mahtavaa!

Norjalainen metsäkissa -sivustolta löydät ajankohtaisimmat tiedot niin tämän kissan terveydestä kuin pentueista sekä aikuisista yksilöistä!

Norjalaisen metsäkissan hinta

Norjalainen metsäkissa maksaa mitä tahansa 700€-1000€ väliltä. Hinta riippuu monesta tekijästä, kuten kasvattajasta, turkin väristä ja muista pienemmistä seikoista. Merkittävin tekijä hinnassa on kuitenkin turkin värin ja kuvion harvinaisuus. 

Norjalaisen metsäkissan hinta voi olla myös mainittua hinta-haitaria kalliimpi tai halvempi, ja etenkin halvemmissa kissoissa kannattaa olla tarkkana, että rotukissan kasvattaminen on tehty korkeiden laatustandardien mukaisesti. 

Jos sinulla on suunnitelmissa kasvattaminen, otathan huomioon myös seuraavat kulut:

  1. Ruokakustannukset
  2. Emokissan hankinta
  3. Kissaliiton rekisteröintimaksut
  4. Näyttelymaksut
  5. Kasvattajanimen rekisteröinti
  6. Eläinlääkärimaksut
  7. Lääkemaksut 

Kannattaa myös muistaa, että se on vain kissan hankintahinta. Kissan huolehtimiseen täytyy varata kuukausittain rahaa ruokiin ja muuhun hoitoon.

Mahdolliset eläinlääkärikäynnit maksavat myös, joten suositeltavaa on pitää pientä kissapuskurirahastoa.

Kaiken kaikkiaan kissan tuottamaa lisäarvoa ei voi edes mitata rahassa. Kaunis ja lojaali olento vierelläsi päivästä toiseen ilahduttamassa sinua.

Pitämässä psyykkisestä terveydestäsi huolta ja viihdyttämässä sinua ja vieraitasi. 

Kyllä siitä kannattaakin maksaa – sinun kissallesi sekä kissasi sinulle antama rakkaus on korvaamatonta.