manx-kissa-2-featured-cropped

Manx

Nämä kissat erottuvat edukseen erikoisella hännällään, pyöreällä ja suurehkolla päällään ja silmillään kuin myös tanakalla vartalollaan. 

Manxeilla voi olla pitkä, keskipitkä tai lyhyt häntä ja on olemassa yksilöitä, joilla ei ole häntää laisinkaan.

Tämä ystävällinen ja sinun touhuistasi kiinnostunut vahtikissa päästelee hiljaisia kurnauksia sekä liverryksiä ja se mielellään vastaa kun juttelet sille! 

Se voi myös oppia temppuja sekä avaamaan ovia ja erilaisia kahvoja, joten varmistathan, että kaikki sinulle tärkeimmät ja henkilökohtaisimmat asiat ovat lukkojen takana.

Manxit ovat luonteeltaan todellisia metsästäjiä ja ne reagoivat kaikkiin poikkeavuuksiin kodissasi valppailla korvillaan, mutta jos sinä et reagoi, Manx yleensä rentoutuu.

Tämä suloinen ja erityinen nelijalkainen on rauhallinen, fiksu ja nauttii saadessaan olla sylissäsi. Jos se ei kuitenkaan pääse heti syliisi, se etsii kaikista mukavimman paikan lähettyviltäsi, jotta se voi pitää sinua silmällä.

Manx on rotu, joka seikkailee mielellään ulkona valjaissa, jos se on opetettu siihen pennusta alkaen ja on luonteeltaan yleisesti sopeutuvainen kaikkiin muutoksiin. 

Muista kuitenkin palkita kisuasi aina kun joku muutos tapahtuu.

Manx on erittäin ihmisläheinen kissa, joka haluaa ja tarvitsee omistajan, jolla on sille runsaasti aikaa!

Sopeutuvaisen luonteensa ansiosta se myös kuuntelee toiveitasi, eikä yritä pomottaa sinua – jos se esimerkiksi raapii sohvaa, voit kieltää sitä ja tarjota sille raapimispuun korvaavaksi vaihtoehdoksi.

Nämä mirrit tervehtivät uusia ihmisiä mielellään, jos omistaja ensin osoittaa, että vieras on tervetullut!

Manx - sisällysluettelo

heart

Elinikä:

8-14 vuotta

measure

Pituus:

25-30 cm

weight

Paino:

3,65-5,4 kg

earth

Alkuperämaa:

Mansaari

Perherakkaus
4/5
Karvanlähtö
3/5
Yleinen terveys
3/5
Leikkisyys
3/5
Älykkyys
4/5
Naukuminen
2/5
Lapsiystävällisyys
2/5
Vieraanvaraisuus
3/5
Hoidettavuus
3/5
Lemmikkiystävällisyys
2/5
manx-kissa-söpö

Manx - historia

Manx tunnetaan myös nimellä mansaarenkissa ja sen ajatellaan olevan alun perin 1750-luvulta. 

Nämä kissat ovat peräisin Mansaarelta ja niillä on myös sisarrotu nimeltä cymric. Niitä on kutsuttu kissan ja kanin risteytyksiksi.

Manxeista on olemassa paljon erilaisia kansantaruja ja kertomuksia, joista kaikki liittyvät sen pieneen häntään.

Raamatulliset versiot kertovat Nooan arkista ja Nooasta, joka katkaisi vahingossa Manxin hännän sulkiessaan arkkinsa oven.

Toiset tarinat taas kertovat, että Manx ui haaksirikkoutuneesta laivasta rantaan, jolloin se toi lyhythäntäisen piirteensä maihin, jolloin lyhythäntäiset ja hännättömät Manxit lisääntyivät ilmestyen muuhun kissapopulaatioon.

Ennen vanhaan uskottiin myös, että pelkän Manxin läheisyydessä oleminen voisi typistää muiden kissojen hännät!

Manx on yksi vanhimmista näyttelykissoista, joka esiintyi ensimmäisissä näyttelyissä Iso-Britanniassa ja onkin yksi ensimmäisistä Cat Fanciers’ Associationin tunnistamista roduista. 

Rotu tunnistettiin vuonna 1903.

Koko ja ulkonäkö

Manx on keskikokoinen kissa ja se tuntuu yllättävän raskaalta sitä nostettaessa. 

Nämä kissat painavat mitä tahansa 3,65-5,4 kg välillä ja ovat pituudeltaan 25-30 cm. Manxit elävät mitä tahansa 8-14 vuoden väliltä!

Tämä kissarotu kypsyy hitaasti ja ne saattavat saavuttaa täyden kokonsa vasta viisivuotiaina.

Manxien kaikista tunnistettavin piirre on niiden lyhyt tai typistetty häntä, joka on syntynyt geneettisen mutaation ansiosta.

Ne ovat voimakkaita, lihaksikkaita ja erittäin kompakteja kissaeläimiä, joilla on laaja rinakehä sekä pyöreä olemus. Näitä kisuja tulee pitkä- sekä lyhytkarvaisina ja turkin väri sekä kuviointi vaihtelee.

Kuvio- sekä väriskaala on valtava! 

Manxeja on paljon erilaisia ja niiden värimaailmasta löytyvät esimerkiksi seuraavat: kokoväri, kaksivärinen, kolmivärinen, calico, tabby (tiikeri), ruskea, laventeli, valkoinen, musta, punainen, kermanvärinen, hopeinen, sinikermanvärinen, ja kilpikonnaväritys.

Näiden kisujen silmät ovat suuret ja pyöreät ja niitä tulee myös eri väreissä, kuten kultainen, kuparinen, eriparit, sininen, vihreä tai esimerkiksi pähkinäinen.

 

Luonne

Lempeä, valpas, rauhallinen ja seurallinen – näistä on Manx tehty!

Tämä rotu oppii temppuja helposti. Rotu on juurikin luonteensa perusteella voittanut ihmiset puolelleen, vaikka sillä on joitakin synnynnäisiä sairauksia ja ongelmia.

Manxit ovat erinomaisia seurustelijoita ja seuralaisia, jotka rakastavat leikkimistä!

Ne muodostavat hyvin vahvan siteen omistajiinsa ja nauttivat laatuajan viettämisestä sinun kanssasi, oli kyseessä sitten rauhallinen illanvietto sohvalla tai viilettäminen ympäri asuntoa lelun perässä.

Vahvojen ja lihaksikkaiden takajalkojensa ansiosta ne ovat mitä mainioimpia hypääjiä – kotona, jossa Manx asuu, ei olekaan yllättävää nähdä tätä melko korkealla ”lentävää” kissaa.

Tämä pyöreydestään tunnettu kissa on leikkisyydestään ja valppaudestaan huolimatta itseasiassa hyvin hellä otus ja tulee toimeen monenmoisen asustajan kanssa, oli kyseessä sitten toinen kissa tai hyväkäytöksinen koira.

Manxit ovat myös hyvin kiinnostuneita vedestä! 

Tämä luultavimmin saa alkunsa niiden saari-alkuperästä. Jos haluat tutustuttaa Manxisi veteen tai esimerkiksi uimiseen, tee se kuitenkin rauhallisesti ja hitaasti, ettei Manx pelästy.

Manxin hoito

Tärkein asia, joka Manxin omistamisessa tulee esiin, on tämän kissan turkinhoito.

Manxeilla on pehmeä ja silkkinen karva, jota suositellaan harjaamaan tai kampaamaan ainakin kerran viikossa.

Lyhytkarvaisten turkki pitää harjata kerran tai kaksi kahdessa viikossa ja pitkäkarvaisten taas muutamaan otteeseen viikossa. Turkinhoidosta enemmän täältä!

Näiden kissojen takapuoli kannattaa tarkistaa tarpeilla käymisen jälkeen, ettei karvaan ole jäänyt ylimääräistä ja ettei siitä jää jälkiä asuntoon.

Manxien hampaita kannattaa harjata päivittäin tai ainakin muutaman kerran viikossa, jotta voit ennaltaehkäistä mahdolliset hampaisiin liittyvät ongelmat ja haitat.

Silmänurkat kannattaa putsata kostealla liinalla ja korvat katsastaa viikottain mahdollisen lian ja muiden epäpuhtauksien varalta.

Vessa pitää pitää siistinä ja tarkistaa usein!

Tätä kissaa suositellaan pitämään sisällä, jotta suojelet sitä mahdollisilta ulkona tapahtuvilta vaaroilta. 

Jos Manxisi tykkää olla ulkona, varmista, että sinulla on oikeanlaiset valjaat ja kantokoppa sitä varten.

Lapset ja muut eläimet

Jos tämä lyhythäntäinen tupatiikeri esitellään ja tutustutetaan pentuna lapsiin sekä muihin eläimiin, Manx on täydellinen lemmikki lapsi- ja/tai koiraperheisiin.

Oikeassa valvonnassa Manx pärjää mainiosti lasten kanssa ja se osaa arvostaa lasta, joka kohtelee sitä kunnioituksella sekä rakkaudella.

Manxit ovat luonteeltaan lempeitä vartijoita, jotka suojelevat mielellään sinua ja perhettäsi.

Tämä kissa voi oppia noutamaan esimerkiksi koirakaverin kanssa sekä jättämään mahdolliset kalakamut ja linnut rauhaan.

Jo varttunut Manx on hankalampaa tutustuttaa lapsiin – erityisesti silloin, jos se on tottunut hiljaisempaan ympäristöön. Voimakkaat äänet saavat rauhallisuuteen tottuneen Manxin stressaamaan.

Kun tutustutat tämän kisun lapsiin, koiriin tai muihin lemmikeihin, tee se hitaasti, lempeästi ja rauhallisesti.

Manx-pennut

Saiko tämä pyöreäkasvoinen ja vahvajalkainen saarikissa huomiosi? Mahtavaa!

Suomen Rotukissayhdistyksen sivuilta löydät ajankohtaisimmat tiedot saatavilla olevista Manxin pennuista kuin myös varttuneemmista yksilöistä.

Manxin hinta

Aikuinen Manx maksaa mitä tahansa 671-1258 välillä.

Kasvattamisesta koituu kuitenkin kustannuksia:

  1. Ruokakustannukset
  2. Emokissan hankinta
  3. Kissaliiton rekisteröintimaksut
  4. Näyttelymaksut
  5.  Kasvattajanimen rekisteröinti
  6. Eläinlääkärimaksut
  7. Lääkemaksut
Tämän takia rotukissojen hinnat lähtevät usein min. 500€. Manxin  pentujen keskimääräiset myyntihinnat ovat olleet 126€-421€ välillä. 
 
Kannattaa myös muistaa, että se on vain kissan hankintahinta. Kissan huolehtimiseen täytyy varata kuukausittain rahaa ruokiin ja muuhun hoitoon.

Mahdolliset eläinlääkärikäynnit maksavat myös, joten suositeltavaa on pitää pientä kissapuskurirahastoa.
 
Kaiken kaikkiaan kissan tuottamaa lisäarvoa ei voi edes mitata rahassa. Kaunis ja lojaali olento vierelläsi päivästä toiseen ilahduttamassa sinua.
Pitämässä psyykkisestä terveydestäsi huolta ja viihdyttämässä sinua ja vieraitasi. 

Kyllä siitä kannattaakin maksaa – sinun kissallesi sekä kissasi sinulle antama rakkaus on korvaamatonta.

Lisää kissajuttuja