Aikuinen Maine Coon studiossa kuvattavana

Maine Coon

Maine Coon on Suomen kissaliiton hyväksymä kissarotu. Vuonna 2019 se oli Suomen suosituin kissarotu, eli se on löytänyt selvästi tien suomalaisten sydämeen.

Ensimmäistä kertaa nähdessäsi Maine Coonin saatat kiinnittää huomion siihen, että tämä kissa on muuten iso,  siis todella iso! Itseasiassa sillä on pisimmän kotikissan maailmanennätys hallussaan. Tämä kyseinen kissa kasvoi yli 120cm pituiseksi!

Pituutensa lisäksi tällä kissalla on myös paljon muuta annettavaa: ne ovat hyvin rakastettavia kissoja ja mukautuvaisia. Ja aikojen kuluessa niiden metsästysvaistot ovat säilyneet terävänä – siltä varalta että tarvitset hyvän hiirestäjän.

Jos olet valmis varaamaan kissanhoitoon riittävästi aikaa, tämä kisuli voi olla täydellinen lisäys perheeseenne.

Maine Coon - sisällysluettelo

heart

Elinikä:

9-15 vuotta

measure

Pituus:

75-100 cm

weight

Paino:

4-10 kg

earth

Alkuperämaa:

Maine, USA

Karvanlähtö
4/5
Rakastaa perhettä
3/5
Yleinen terveys
3/5
Leikkisyys
4/5
Älykkyys
4/5
Taipumus naukumiseen
4/5
Lapsiystävällisyys
5/5
Vieraanvaraisuus
2/5
Hoidettavuus
4/5
Lemmikkiystävällisyys
5/5
maine coon ulkoilemassa kotipihassa

Maine Coonin historiaa

Tämän kissarodun alkuperästä on useita teorioita, mutta yleisesti uskotaan, että rotu on peräisin Pohjois-Amerikasta, erityisesti Maine-osavaltiosta, joka on myös antanut rodulle sen nimen.

Yksi teoria Maine Coonin alkuperästä on, että se on syntynyt risteytyksen seurauksena Pohjois-Amerikan villikissojen ja Euroopasta tuotujen siirtokuntien kissojen välillä. Toinen teoria on, että rotu on peräisin ranskalaisista kuninkaallisista kissoista, jotka on tuotu Amerikkaan 1600-luvulla.

Maine Cooneja käytettiin 1800-luvulla laajalti maatiloilla, sillä ne olivat erinomaisia hiirien ja rottien metsästäjiä. Rotu oli myös suosittu näyttelykissa, ja sitä esiteltiin ensimmäisen kerran virallisessa näyttelyssä New Yorkissa vuonna 1878.

1900-luvun alussa rodun suosio kuitenkin väheni ja se oli jopa lähellä häviämistään. 1950-luvulla rotu alkoi kuitenkin nousta uudelleen suosioon ja sen jalostusohjelmat käynnistyivät uudelleen. Nykyään Maine Coon on yksi suosituimmista kissaroduista maailmassa.

Vaikka rodun syntyyn liittyy villejäkin teorioita, yksi asia on kuitenkin varma: Tämä rotu ei ole pesukarhun ja kissan risteytys, vaikka molempien raidallinen turkki ja karvainen rengasmainen häntä viittaavatkin tähän biologiseen mahdottomuuteen.

Samankaltaisuus on tosin se, että molempien englanninkielisessä nimessä esiintyy sana ”Coon”: Maine Coon ja Raccoon. Itse asiassa Maine Coonit, joilla ei ollut ruskeaa raidallista turkkia, tavattiin kutsua Maine Shagheiksi.

Ensimmäinen julkaistu kirjallinen viittaus rotuun on vuodelta 1861 ja se kertoi mustavalkoisesta kissasta nimeltä Kapteeni Jenks. Kirjan nimi oli the Book of the Cat. 

Koko

Suuri koko on yksi rodun ominaispiirteistä. Useimmat rodun edustajat painavat 4-8 kiloa. Urokset ovat isompia ja painavimmillaan voivat painaa jopa yli 10 kiloa. Täyden mittansa ne saavuttavat aikaisintaan 3-5 vuotta vanhoina.

Luonne

Tämä rotu tunnetaan yleisesti ystävällisestä ja leikkisästä luonteestaan. Ne ovat sosiaalisia kissoja, jotka tulevat hyvin toimeen ihmisten ja muiden eläinten kanssa.

Ne ovat myös älykkäitä ja uteliaita kissoja, jotka nauttivat vuorovaikutuksesta omistajiensa kanssa. Ne ovat erittäin energisiä, joten ne tarvitsevat paljon liikuntaa ja aktiviteetteja.

Maine Coonit ovat erittäin kärsivällisiä ja lempeitä kissoja, jotka sopivat hyvin perheisiin, joissa on lapsia tai muita eläimiä. Ne ovat myös erittäin äänekkäitä ja saattavatkin jutella omistajiensa kanssa pitkiäkin aikoja.

Ne ovat hyvin itsenäisiä kissoja, mutta ne tarvitsevat myös paljon huomiota ja rakkautta omistajiltaan. Ne voivat olla hieman arkoja vieraiden kanssa, mutta yleensä ne tulevat hyvin toimeen kaikkien kanssa, jotka osoittavat niille ystävällisyyttä ja rakkautta.

maine coon harmaa

Hoito

Näiden kissojen turkki on pitkä ja pörröinen ja se vaatii säännöllistä hoitoa, jotta se pysyy terveenä ja kauniina.

Turkin hoitoon kuuluu säännöllinen harjaus. Kissan turkki tulisi harjata vähintään kerran viikossa, mutta useammin on suositeltavaa, erityisesti turkin pohjavillan ollessa takussa. Kissojen vatsan ja hännän alueet ovat erityisen herkkiä takuille, joten nämä kohdat tulisi harjata erityisen huolellisesti.

Takkuja voi poistaa varovasti sormilla tai pehmeällä kammalla ja takkujen selvittäminen onnistuu helpoimmin, jos ne poistetaan heti kun ne huomataan.

Sen turkkia ei yleensä tarvitse leikata, mutta jos turkki on erityisen pitkä tai takkuuntunut, sitä voidaan lyhentää hieman ammattilaisen toimesta. 

Turkin hoito on tärkeä osa tämänkin kissan hyvinvointia ja terveyttä, joten omistajan tulee huolehtia siitä säännöllisesti. Turkin hoitoon voi tutustua tarkemmin turkin hoito -osiossa.

Maine Coonin peseminen kylvettämällä ei ole yleensä tarpeen, sillä kissat ovat itse erittäin hyviä pitämään turkkinsa puhtaana. Rodun turkki on myös vettähylkivä, mikä auttaa pitämään sen puhtaana ilman kylpemistä.

Jos kissan turkki kuitenkin likaantuu tai haisee voimakkaasti, se voidaan pestä. Tällöin suositellaan käytettäväksi erityisesti kissoille tarkoitettua, mietoa shampoota ja lämmintä vettä. Kissan turkki tulee kuivata huolellisesti pesun jälkeen, jotta se ei jää kosteaksi ja altista kissaa vilustumiselle.

Kissan kylpeminen ei ole kuitenkaan suositeltavaa liian usein, sillä se voi kuivattaa kissan ihon ja turkin. Useimmiten pesu kerran tai kaksi vuodessa riittää, mutta tarvittaessa pesua voidaan toistaa useammin. On kuitenkin tärkeää seurata kissan ihon ja turkin kuntoa, ja tarvittaessa kääntyä eläinlääkärin puoleen.

maine coon valkoinen

Harjaa hampaat välttääksesi ientulehduksia. Päivittäinen suuhygienia on tietysti paras, mutta viikoittain harjaaminen on parempi kuin ei mitään. Leikkaa kynnet joka toinen viikko. 

Harjaa silmäkulmat pehmeällä ja kostealla pyyhkeellä poistaaksesi epäpuhtaudet. Käytä pyyhkeen eri puolia pyyhkeestä eri silmille välttääksesi levittämästä mahdollisia tartuntoja. 

Tarkasta myös korvat viikoittain. Jos ne näyttävät likaiselta, puhdista ne puuvillapallolla tai pehmeällä ja kostealla pyyhkeellä, joka on kosteutettu 50-50 suhteessa lämpimää vettä ja omenaviinietikkaa. Vältä korvapuikkoja, jotka voivat vahingoittaa korvaa.

Pidä hiekkalaatikko puhtaana. Kissat ovat erittäin tarkkoja vessansa puhtaudesta ja likaiset hiekkalaatikot voivat aiheuttaa sen, että kissa alkaa käyttämään muita paikkoja talossa sen sijaan.

Maine Coon kannattaa pitää ainoastaan sisäkissana suojellaksesi sitä muiden kissojen levittämiltä taudeilta, koirien hyökkäyksiltä ja muilta vaaroilta, jotka odottavat ulos luontoon meneviä kissoja. Tämä kaunis kissa saatetaan myös varastaa.

Kun pidät kissaa sisällä, haluat kenties hellitellä sitä ja tarjota sille parhaan mahdollisen kasvuympäristön. Kissa pitää erilaisista tarvikkeista kuten kiipeilypuista ja erilaisista kissan leluista.

Maine Coon tarkkailemassa ympäristöään sisätiloissa

Maine Coonin ulkonäkö

Maine Coon on yksi maailman suurimmista kissaroduista ja sen tunnistaa helposti sen pitkästä, pörröisestä turkista ja mahtavasta olemuksesta. Näiden kissojen ulkonäkö on erottuva ja vaikuttava, mikä tekee niistä suosittuja ja haluttuja lemmikkieläimiä.

Sen turkki on yksi sen tunnusomaisista piirteistä, koska se on pitkä, pehmeä ja pörröinen, joka suojaa kissaa kylmältä ja kosteudelta.

Turkki on erittäin monimuotoinen ja voi olla useina eri väreinä ja kuvioina, kuten punaruskeana, mustavalkoisena, kermanvärisenä ja valkoisena.  Turkki vaatii säännöllistä hoitoa, jotta se pysyy terveenä ja kauniina.

Sen kehossa on myös muita huomionarvoisia piirteitä. Niillä on pitkät, suorat jalat ja suuret käpälät, jotka ovat tärkeitä niiden kyvyssä juosta ja kiivetä. Niiden korvat ovat suuret ja tupsulliset, ja niiden silmät ovat suuret ja soikeat.

Sen pää on suuri ja leveä, joka lisää sen vaikuttavaa ulkonäköä. Ne ovat suuria ja voimakkaita kissoja, joilla on vahva luusto ja lihaksikas keho. 

Tämä kissarotu on ihanteellinen valinta kaikille, jotka etsivät vaikuttavaa, mutta samalla lempeää ja ystävällistä kissaa. Se näyttää siltä, kuin voisivat metsästää hiiriä päivät pitkät maatilalla säässä kuin säässä. 

Juuri sellaiseen puuhaan ne ovatkin tehty Mainen ankarassa ilmastossa. Sillä on keskipitkät jalat ja isot pyöreät karvapeitteiset tassut, joita voi käyttää talvella lumikenkinä.

Paksu turkki on lyhyempi olkapäiden kohdalta, pidempi mahan kohdalta ja niskasta, röyhelökaulus edessä ja karvainen häntä vilkuttamassa terveisiä. Suuret, karvaiset korvat ovat leveät tyvestä, kaventuen loppua kohden. 

Isot silmät ovat vihreät, kultaiset, viherkultaiset tai kupariset. Joissakin harvinaisissa tapauksissa Maine Coonilla saattaa olla eriväriset silmät, esimerkiksi toinen silmä voi olla sininen ja toinen kuparin värinen. Tätä kutsutaan heterokromiaksi.

Ruskean raidallinen kuvio on niin yleinen tällä kissarodulla, että monet ihmiset eivät tiedä, että rodun edustajat voivat olla myös monenvärisiä ja -kuvioisia. 

Söpö Maine Coon kissanpentu

Maine Coon pentuja

Kiinnostuitko Maine Coon kissoista ja haluaisit omistaa oman Maine Coonin? Tämän kissan pentuja on kohtuullisen hyvin saatavilla ja kasvattajia löytyy ympäri Suomea.

Esimerkiksi Vantaalainen Adreams tarjoaa pentuja omasta pentueestaan. 

Pentuja voi löytää myös Maine Coon rotuyhdistyksen sivuilta ja siellä on tarjolla myös pennunostajalle opas avuksi. 

Maine Coon hinta - paljonko pennut maksaa?

Maine Coonin pentujen hinta vaihtelee tyypillisesti 650-1100€ välillä. Hintaan vaikuttaa moni asia. Terveemmät yksilöt ja harvinaisemman väriset Coonit maksavat enemmän.  

Maine Coon on rotukissa ja se tietysti maksaa kohtuullisen summan rahaa. Miksi rotukissat maksavat? Moni luulee, että kissa pitäisi saada jopa ilmaiseksi.

Kasvattamisesta koituu kuitenkin kustannuksia:

  1. Ruokakustannukset
  2. Emokissan hankinta
  3. Kissaliiton rekisteröintimaksut
  4. Näyttelymaksut
  5.  Kasvattajanimen rekisteröinti
  6. Eläinlääkärimaksut
  7. Lääkemaksut
Tämän takia rotukissojen hinnat ovat usein vähintään 500€.
 
Kannattaa myös muistaa, että se on vain kissan hankintahinta. Kissan huolehtimiseen täytyy varata kuukausittain rahaa ruokiin ja muuhun hoitoon. Mahdolliset eläinlääkärikäynnit maksavat myös, joten suositeltavaa on pitää pientä kissapuskurirahastoa.
 
Kaikenkaikkiaan kissan tuottamaa lisäarvoa ei voi edes mitata rahassa. Kaunis ja lojaali olento vierelläsi päivästä toiseen ilahduttamassa sinua. Pitämässä psyykkisestä terveydestäsi huolta ja viihdyttämässä sinua ja vieraitasi. Kyllä siitä kannattaakin maksaa – se on sijoitus!
Lähikuva Maine Coon -kissan kasvoista, joissa korostuvat tuuhean turkin ja suurien korvien ominaispiirteet

Lapset ja muut eläimet

Tämä ystävällinen ja rento kissa on täydellinen valinta perheeseen, jossa on lapsia ja kissaystävällisiä koiria. Ne rakastavat lasten antamaa huomiota, jotka kohtelevat niitä ystävällisesti ja kunnioittavasti. Näitä kissoja ei haittaa vaikka niitä välillä puetaankin vauvanvaatteisiin tai niitä työnnetään lastenrattaissa.

Esittele uudet eläimet hitaasti ja kontrolloidusti, jotta varmistat että ne oppivat tulevaan toimeen yhdessä.