Maine coon

Maine Coon

Maine Coon on Suomen kissaliiton hyväksymä kissarotu. Vuonna 2019 se Suomen suosituin kissarotu, eli se on löytänyt selvästi tien suomalaisten sydämeen.

Ensimmäistä kertaa nähdessäsi Maine Coonin saatat kiinnittää huomion siihen, että tämä kissa on muuten iso,  siis todella iso! Itseasiassa sillä on pisimmän kotikissan maailmanennätys hallussaan. Tämä kyseinen kissa kasvoi yli 120cm pituiseksi!

Pituutensa lisäksi tällä kissalla on myös paljon muuta annettavaa: ne ovat hyvin rakastettavia kissoja ja mukautuvaisia. Ja aikojen kuluessa niiden metsästysvaistot ovat säilyneet terävänä – siltä varalta että tarvitset hyvän hiirestäjän.

Jos pystyt laittamaan kissanhoitoon paljon aikaa, tämä kisuli voi olla täydellinen lisäys perheeseenne.

Maine Coon - sisällysluettelo

Elinikä:

9-15 vuotta

Pituus:

75-100 cm

Paino:

4-8 kg

Alkuperämaa:

Maine, USA

Rakastaa perhettä
3/5
Karvanlähtö
4/5
Yleinen terveys
3/5
Leikkisyys
4/5
Älykkyys
4/5
Taipumus naukumiseen
4/5
Lapsiystävällisyys
5/5
Vieraanvaraisuus
2/5
Hoidettavuus
4/5
Lemmikkiystävällisyys
5/5
maine coon

Maine Coonin historiaa

Maine Coon, kuten nimikin jo sanoo, viittaa Maineen, missä rotu oli tunnettu suosittuna hiirestäjänä, maatilakissana ja laivakissana 1900-luvun alkuun asti. He ovat luonnollisia rotuja, eli niitä ei ole ihminen risteyttänyt. 

Tarinoiden mukaan Viikingit toivat heidän Pohjois-Amerikkaan satoja vuosia ennen Kolumbuksen Amerikanvalloitusta.

Toisten tarujen mukaan ne saattavat olla pitkäkarvakissojen perillisiä, kuuluen Marie Antoinettelle, lähetetty etukäteen Amerikkaan tuomitulle kuningattarelle, joka toivoi pakenevansa sieltä. 

Merikapteenit saattoivat tuoda takaisin pitkäkarvaisia kissoja, jotka sitten ystävystyivät paikallisten lyhytkarvaisten kissojen kanssa. 

Yksi asia on kuitenkin varma: Maine Coon ei ole pesukarhun ja kissan risteytys, vaikka molempien raidallinen turkki ja karvainen rengasmainen häntä viittaavatkin tähän biologiseen mahdottomuuteen.

Samankaltaisuus on tosin se, että molempien englanninkielisessä nimessä esiintyy sana ”Coon”: Maine Coon ja Raccoon. Itse asiassa Maine Coonit, joilla ei ollut ruskeaa raidallista turkkia, tavattiin kutsua Maine Shagheiksi.

Ensimmäinen julkaistu kirjallinen viittaus Maine Cooniin tulee vuodelta 1861 ja se kertoi mustavalkoisesta kissasta nimeltä Kapteeni Jenks. Kirjan nimi oli the Book of the Cat. 

Koko

Tämä on ISO kissa. Useimmat Maine Coonit painavat 4-8 kiloa. Urokset ovat isompia ja painavimmillaan voivat painaa jopa 9 kiloa. Täyden mittansa he saavuttavat aikaisintaan 3-5 vuotta vanhoja.

Luonne

Hyväluontoinen ja ystävällinen Maine Coon mukautuu hyvin monenlaisiin elämäntyyleihin ja persoonallisuuksiin. He tykkäävät olla ihmisten kanssa ja heillä on tapana seurata ihmisiä minne ikinä he menevätkin, mutta ne eivät ole kuitenkaan monkumassa ruokaa tai muutakaan. 

He ovat iloisia kun kohdistat huomiosi heihin, mutta varsin tyytyväisiä vain tarkkailemaan toimintaasi. Jos suljet oven Maine Coonin nenän edestä, he odottavat kyllä kärsivällisesti kunnes päästät heidät sisään. He eivät ole tyypillisesti sylikissoja, mutta tykäävät oleilla lähelläsi.

Maine Coonit tykkäävät yleensä leikkiä hyvin kissanpentumaisesti aikuisuuteen asti. Urokset erityisesti ovat taipuvaisia hupsuun käytökseen. Naaraat ovat ylpeämpiä, mutta eivät silti kivan leikin yläpiuolella. Erityisesti naaraat tykkäävät, kun heitä pispitetään.

Suositeltua ruokaa Maine Coonille

Royal Canin Maine Coon Adult -täysravinto: tasapainoista täysrehua erityisesti aikuisille yli 12 kk ikäisille Maine Coon -kissoille.

Oikeanlainen ravinto kissallesi on tärkeä valinta. Royal Canin Maine Coon Adult -täysravinto auttaa tukemaan kissan luuston ja nivelten hyvinvointia. 

Se sisältää runsaasti omega-3-rasvahappoja (EPA & DHA), jotka yhdessä tauriinin kanssa auttavat sydänlihasta toimimaan ihanteellisesti. Tasapainoinen kivennäisainekoostumus auttaa ylläpitämään täysikasvuisen kissan virtsateiden hyvinvointia.

Royal Canin Ragdoll Adult -täysravinto kuuluu Feline Breed Nutrition -sarjaan. Se on kehitetty eri rotujen erityistarpeet huomioiden: persialaiset, maine coonit, siamilaiset, sfinxit, brittiläiset lyhytkarvat, norjalaiset metsäkissat ja ragdollit voivat sen ansiosta nauttia rodulle erityisesti suunnitellusta ruuasta.

maine coon ruoka
4/5

Terveys

Molemmilla syntyperäisillä ja sekarotiusilla kissoilla on vaihtelevasti terveysongelmia, jotka saattavat olla luonteeltaan geneettisiä. Ongelmat, jotka saattavat vaikuttaa tähän kissaan ovat seuraavanlaisia:

 

  • Lonkkavika: joissakin tapauksissa voi aiheuttaa ontumista
  • Hypertrofinen kardiomyopatia: sydänsairauden muoto, joka on Maine Cooneille perinnöllinen. Markkinoilla on saatavilla DNA-pohjaisia testejä, joiden avulla voi tunnistaa ne yksilöt, jotka kantavat sairauteen johtavia mutaatioita.
  • Polykystinen munuaissairaus: Hitaasti etenevä perinnöllinen munuaissairaus, joka voi johtaa munuaisten vajaatoimintaan
  • Selkärangan lihasten surkastuminen: Geneettinen sairaus, joka vaikuttaa selkärangan ja raajojen lihaksiin.
maine coon harmaa

Hoito

Huolimatta Maine Coonin turkin pituudesta, siinä on silkkikuvioinen tekstuuri, joka ei likaannu helposti, jos harjaat sitä säännöllisesti. Kissa on helposti hoidettu kaksi kertaa viikossa harjaamalla kuolleet hiukset sekä öljyämällä turkkia.

Hyödyllisiä hoitotyökaluja ovat ruostumattomasta teräksestä tehdyt ”hoitoharavat”, joiden avulla saa poistettua kuolleen alusnahkan, mikä aiheuttaa turkin takkuuntumista, mikäli sitä ei poista. Kannattaa siis poistaa.

Käytä harjaa hellävaraisesti erityisesti mahan alueelta ja hännästä. Maine Coonit ovat kärsivällisiä, mutta eivät ne tykkää niiden hiusten vetämisestä sen enempää kuin sinäkään tykkäät. 

Tarkasta häntä kissankakan palasista ja poista ne wipeseillä. Kylvetä Maine Coon tarpeen mukaan, mikä voi vaihdella kerran viikosta muutaman kuukauden välein. Jos niiden turkki näyttää takkuiselta tai sitkeältä, silloin tiedät että kissa pitää laittaa kylpyyn.

maine coon valkoinen

Pese Maine Coonin hampaat välttääksesi ientulehduksen. 

Harjaa hampaat välttääksesi ientulehduksia. Päivittäinen suuhygienia on tietysti paras, mutta viikoittain harjaaminen on parempi kuin ei mitään. Leikkaa kynnet joka toinen viikko. Harjaa silmäkulmat pehmeällä ja kostealla pyyhkeellä poistaaksesi epäpuhtaudet. Käytä pyyhkeen eri puolia pyyhkeestä eri silmille välttääksesi levittämästä mahdollisia tartuntoja. 

Tarkasta myös korvat viikoittain. Jos ne näyttävät likaiselta, puhdista ne puuvillapallolla tai pehmeällä ja kostealla pyyhkeellä, joka on kosteutettu 50-50 suhteessa lämpimää vettä ja omenaviinietikkaa. Vältä korvapuikkoja, jotka voivat vahingoittaa korvaa.

Pidä roskakori puhtaana. Kissat ovat erittäin tarkkoja kylppärin puhtaudesta ja likaiset roskikset voivat aiheuttaa sen, että kissa alkaa käyttämään muita paikkoja talossa kylppärin sijaan.

Maine Coon kannattaa pitää ainoastaan sisäkissana suojellaksesi häntä muiden kissojen levittämiltä taudeilta, koirien hyökkäyksiltä ja muolta vaaroilta, jotka odottavat ulos luontoon meneviä kissoja. Tämä kaunis kissa saatetaan myös varastaa!

Turkin väri ja hoito

Maine Coon on iso ja jylhä kissa, jolla on sileä ja takkuinen turkki. Se näyttää siltä, kuin voisivat metsästää hiiriä päivät pitkät maatilalla säässä kuin säässä. 

Juuri sellaiseen puuhaan ne ovatkin tehty Mainen ankarassa ilmastossa. Ja heidän rotu standardi viittaa niiden perintöön –  keskikokoisesta suuriin kissoihin, joilla on lihaksikas vartalo. Maine Coonilla on keskipitkät jalat ja isot pyöreät karvan peittävät tassut, joita voi käyttää talvella lumikenkinä.

Painava turkki on lyhyempi olkapäiden kohdalta, pidempi mahan kohdalta ja niskasta, röyhelökaulus edessä ja karvainen häntä vilkuttamassa teveisiä. Suuret, karvaiset korvat ovat leveät tyvestä, kaventuen loppua kohden. 

Laajat silmät ovat vihreät, kultaiset, viherkultaiset tai kupariset. Valkoisilla tai kaksivärisillä Maine Cooneilla voi olla siniset tai parittomat silmät. 

Ruskean raidallinen kuvio on niin yleinen tällä kissarodulla, että monet ihmiset eivät tiedä, että Maine Coonit voivat olla monenvärisiä ja -kuvioisia. 

He voivat yllättyä, että Maine Cooneja tavataan eheissä väreissä, kuten mustana, punaisena tai valkoisena. Kokonaan raidallisena, kaksivärisenä, kuten sinivalkosena, tai punavalkoisena, ja erimuotoisena kuten calico tai kilipkonnakuvioisena.

Lapset ja muut eläimet

Tämä ystävällinen ja rento kissa on täydellinen valinta perheeseen, jossa on lapsia ja kissaystävällisiä koiria. He rakastavat lasten antamaa huomiota, jotka kohtelevat heitä ystävällisesti ja kunnioittavasti. Näitä kissoja ei haittaa vaikka niitä välillä puetaankin vauvanvaatteisiin tai niitä työnnetään lastenrattaissa.

Esittele uudet eläimet hitaasti ja kontrolloidusti, jotta varmistat että ne oppivat tulevaan toimeen yhdessä.