maatiaiskissa ihastelemassa omistajan ruokaa

Maatiaiskissa

Maatiaiskissa ei ole kissarotu, vaan metsäkissoista polveutuva kesy nisäkäslaji.

Suomalaisilla ja maatiaiskissalla on tuhatvuotinen yhteinen historia. Pohjolan karuissa ja niukoissa oloissa molemmista kasvoi sisukkaita selviytyjiä. 

Maatiaiskissamme on osa historiaamme ja kulttuuriperintöämme. Kaunis, konstailematon kissamme koskettaa sieluamme syvältä. 

Kissa opetti meidät jäyhät suomalaiset hellimään ja leikkimään.

heart

Elinikä:

11-18 vuotta

measure

Pituus:

43-63 cm

weight

Paino:

3,5-8 kg

earth

Alkuperämaa:

Venäjä

Lojaalius
5/5
Karvanlähtö
4/5
Yleinen terveys
4/5
Leikkisyys
5/5
Älykkyys
4/5
Naukuminen
2/5
Lapsiystävällinen
5/5
Vieraanvaraisuus
4/5
Hoidettavuus
2/5
Muut lemmikit
4/5

Tarinaa maatiaiskissasta

Muutin kuusi vuotta sitten Kolin Kortelahden pientilalle kahden lapinporokoiran kanssa. Syksyllä ilmojen viiletessä sisälle alkoi tunkea seuraksemme runsaasti pieniä jyrsijöitä. Sain vinkin oranssivalkoisesta maatiaiskissanpennusta naapurikylästä.

Pieni Hilla Ilona oli jo syntymäkodissa tottunut koiriin, joten se ystävystyi nopeasti lapinporokoirieni kanssa. Hilla oppi pienestä pitäen kulkemaan porokoirien matkassa. Kolmen kuukauden ikäisenä Hilla pyydysti ensimmäisen hiiren tuvasta.

Aloin haaveilemaan kissanpennuista. Perinteisestihän maalaiskylässä kollit ilmestyivät paikalle, kun tyttökissat tulivat keväisin kiimaan. Kolin kylällä oli muutama leikattu kolli. Yhtään tosisulhasta ei kuitenkaan ilmestynyt. Kyselin sulhoa muualta huonolla menestyksellä. Kaikki maatiaiskollit oli kastroitu. Niinpä hankin seuraavana syksynä Hillan kaveriksi oranssin poikakissanpennun.

Vuoden kuluttua Kortelahteen syntyivät ensimmäiset oranssit kissanpennut, jotka muuttivat uusiin koteihin ympäri Suomea kolme kuukauden ikäisinä. Hilla ja Käpy saivat toisen pentueen, josta jätin itselleni tyttöpennun, Liinun. Tarkoitus oli talven tullen kastroida Käpy. Ilves ehti kuitenkin surukseni ensin.

Hillan ja Liinun kevätkiiman tuoksut olivat niin voimalliset, että jostain ilmestyi Kortelahden pihapiiriin oranssivalkoinen kolli. Kukaan ei tuntunut tietävän kollin alkuperää. Kesän kynnyksellä syntyi sekä äidille että tyttärelle viisi oranssivalkoista ja kermanväristä kissanpentua. Sen kissakesän jälkeen Hilla steriloitiin.

Kymmenen kissanpennun hoitaminen luovutusikään oli kokopäiväistä työtä. Liinun jätin vielä leikkaamatta ja vanha sulhanen ilmestyikin taas seuraavana keväänä. Annoin parin kohdata, koska minulta oli jo kyselty kissanpentuja.

Moni oli ikihyviksi ihastunut Hillan ja Liinun aikaisempiin pentuihin ja halusivat itselleen oman lemmikin. Kissanpentuja on mennyt kaupunkikoteihin sisäkissoiksi, usein koiran tai toisen kissan kaveriksi. Moni pentu on päässyt maalle kotikissaksi tai navettakissaksi. Kissanpentuja on mennyt myös hoivatyöhön perhekotiin.

Maatiaiskissa on rotujen geenipankki

Usein maatiaiskissanimitystä käytetään virheellisesti kaikista kissoista, jotka eivät ole rotukissarekisterissä. Maatiaiskissa pitää erottaa sekarotuisesta kissasta, jossa eri rotukissat ja maatiainen ovat sekoittuneet.

Maatiaiskissalla tarkoitetaan kissaa, joka on kehittynyt tietyllä alueella vuosisatojen aikana lisääntyen vapaasti ilman että ihminen on tietoisesti jalostanut jotain tietyn näköistä kissaa. Eri maissa maatiaiskissat ovat erinäköisiä, koska ne ovat sopeutuneet paikalliseen ilmastoon ja  ympäristöolosuhteisiin.

Aito maatiaiskissa on rotukissojen tärkeä geenipankki. Ilman maatiaisia ei olisi rotukissojakaan. Rotukissat on jalostettu maatiaisista.

Suomalainen maatiaiskissa on kehittynyt ilmastoon ja oloihimme sopivaksi noin tuhannen vuoden aikana. Kauppalaivoissa laivakissana, kaupungeissa kujakattina ja erityisesti maatiloilla se on toiminut hyödyllisenä ja välttämättömänä tuholaistorjujana. Samalla se on ollut lasten lemmikki ja yksinäisen mökineläjän tärkeä seuralainen.

maatiaiskissat

Kuka pelastaisi maatiaiskissan?

Kissan merkitys hoivaeläimenä ja lemmikkinä kasvaa koko ajan. Monissa hoitolaitoksissa ja seniorikodeissa kissa tuo virikkeitä ja sisältöä asiakkaiden elämän. 

Kotieläinten rehuvarastoissa kissa on edelleenkin myrkytön ja tehokas tuholaistentorjunnan vaihtoehto, jota terveystarkastajatkin suosittelevat. Maatiaiskissaa siis tarvitaan ja arvostetaan.

Kissankasvatuksessa maatiaiskissaan kuitenkin suhtaudutaan vähättelevästi. Aiemmin kissanpentuja syntyi maalla miten sattui. Se johti usein ongelmallisiin villikissan pentueisiin ja hylättyihin kissoihin. 

Eläinsuojelujärjestöt ovat tehneet ansiokasta työtä järjestämällä kissojen sterilointeja ja kastraatioita. Vieläkin Suomessa on kodittomia kissoja ja eläinsuojelijoille riittää töitä.

Maaseudulla on kuitenkin arvokasta maatiaiskissakantaa. Jos kaikki maalaiskissat leikataan ja estetään lisääntyminen, hävitetään samalla suomalaisen maatiaiskissan monimuotoinen perimä. 

Suurin osa suomalaisista kotikissoista on edelleen maatiaisia. Lisääntyvien maatiaiskissojen määrä kuitenkin hupenee koko ajan uhkaavasti samaa tahtia maaseudun autioitumisen kanssa.

Näiden kissojen kasvattaminen ei ole samalla tavalla järjestelmällistä kuin rotukissojen. Nyt olisi tärkeää herätä säilyttämään kotoista maatiaiskissaamme. Maatiaisten kasvatus olisi hoidettava yhtä huolellisesti kuin rotukissojenkin.

Kasvatuksessa pitäisi kuitenkin keskittyä enemmän suojeluun niin, että geenikanta säilyisi elinvoimaisena ja monimuotoisena. Erityisesti säilyttämisessä olisi huomioitava pohjoisen kannan erityisominaisuudet. Maatiaiskissa selviää hyvin Suomen pakkasissa. 

Se on kuitenkin aina arvostanut myös leppoisaa elämää tupakissana uuninpankolla. Siksi se on luonteeltaan seurallinen ja luottavainen. Maalaistalossa arvostettiin hyviä saalistajia, jotka pitivät hiiret ja rotat poissa ruoka-aitoissa. Maatiaiskissa on edelleenkin erinomainen saalistaja.

Kissa on rakenteeltaan sopusuhtainen ja liikkeissään notkea. Maatiaiskissat ovat nykyään enimmäkseen lyhytkarvaisia mutta pitkäkarvaisiakin löytyy. 

On arveltu, että aiemmin pitkäkarvainen kissa olisi ollut yleisempi. Pitkäkarvaisuus on väistyvä ominaisuus. Maatiaiskissan pää on pieni ja kolmion muotoinen. 

Värikirjo on runsas, koska ei-toivottuja värejä ei ole. Kissoja on mustia, valkoisia, sinisiä, punaisia, kilpikonnanvärisiä, cremejä, savunharmaita, kuviollisia ja laikukkaita.

Mitä olisi maalaisen elämä ilman pihapolulla astelevaa maatiaiskissaa! Mitä olisi eläkeläisen elämä ilman seurallista kissakaveria kaupunkikaksiossaan! Mitä lasten riemusta ja elämyksistä puuttuisikaan, jos he jäisivät vaille villien, kirjavien kissanpentujen leikkejä! 

Kaikki tämän kissatyypin omistajat ymmärtävät kissansa ainutlaatuisuuden. Pidetään huoli maatiaiskissastamme.

Voit myös liittyä Maatiaiset Ry:n jäseneksi, mikäli maatiaiskissan ja muidenkin maatiaisten suojelu kiinnostaa.

 

Maatiaiskissanpennut

Olisiko maatiaiskissa sinulle täydellinen seuralainen? 

Jos ihastuit tähän nelijalkaiseen, suosittelemme sinua katsomaan Maatiainen -sivulta lisää kiinnostavaa tietoa tästä kissasta.

Jos sinulla on haaveena saada tämä suloinen nelijalkainen perheeseesi, käy katsomassa esimerkiksi Kissakoti Kattilasta, jos löytäisit sieltä unelmiesi tupatiikerin. 

Maatiaiskissan hinta

Maatiaiskissojen hinta vaihtelee iästä ja paikasta riippuen kuin myös siitä, onko kyseessä löytökodista hankittu kissa vai kenties suoraan kasvattajalta hankittu. 

Maatiaiskissanpentujen hinta on mitä tahansa 100€-175€ ja aikuisten maatiaiskissojen hinta pyörii samoissa määrissä.

Kasvattamisesta koituu kuitenkin muitakin kustannuksia:

  1. Ruokakustannukset
  2. Emokissan hankinta
  3. Kissaliiton rekisteröintimaksut
  4. Näyttelymaksut
  5. Kasvattajanimen rekisteröinti
  6. Eläinlääkärimaksut
  7. Lääkemaksut

 Kannattaa myös muistaa, että se on vain kissan hankintahinta. Kissan huolehtimiseen täytyy varata kuukausittain rahaa ruokiin ja muuhun hoitoon.

Mahdolliset eläinlääkärikäynnit maksavat myös, joten suositeltavaa on pitää pientä kissapuskurirahastoa.

 

Kaiken kaikkiaan kissan tuottamaa lisäarvoa ei voi edes mitata rahassa. Kaunis ja lojaali olento vierelläsi päivästä toiseen ilahduttamassa sinua.

Pitämässä psyykkisestä terveydestäsi huolta ja viihdyttämässä sinua ja vieraitasi. 

Kyllä siitä kannattaakin maksaa – sinun kissallesi sekä kissasi sinulle antama rakkaus on korvaamatonta.