korat-tarkkaavaisena

Korat

Korat on rotu, joka rakastaa omistajansa varjon jatkeena olemista ja joka kiintyy vahvasti ihmiseensä sen valitessaan. Se haluaa olla kodin laumanjohtaja ja rakastaa seurata vihreillä silmillään jokaista touhuasi.

Tämän kompaktin pakkauksen turkki kiiltää hopeisena ja se toivoo saavansa huomiosi mitä tahansa teetkin.  Nämä kissat haluavat olla lähelläsi usein.

Rotu sopii kaikille niille kaksijalkaisille, jotka ovat valmiita harjaamaan sen turkin ainakin kerran viikossa ja jotka ovat halukkaita osoittamaan tälle tassuttelijalle rakkautta suurin elein.

Korat ilmaisee itseään naukaisuilla ja kehonkielellä. Tämä hopeinen kaunotar tunnetaan myös hyvän onnen symbolina.

Lue lisää tästä muinaisesta lajista alhaalta!

Korat - sisällysluettelo

heart

Elinikä:

15-20 vuotta

measure

Pituus:

38-46 cm

weight

Paino:

2,7-4,5 kg

earth

Alkuperämaa:

Thaimaa

Perherakkaus
5/5
Karvanlähtö
1/5
Yleinen terveys
4/5
Leikkisyys
3/5
Älykkyys
5/5
Naukuminen
5/5
Lapsiystävällisyys
3/5
Vieraanvaraisuus
2/5
Hoidettavuus
5/5
Lemmikkiystävällisyys
3/5
korat-söpö

Korat - historia

Tämä ikivanha kissarotu on alun perin kotoisin Thaimaasta, missä sitä kutsutaankin myös Si-Sawatiksi ja se tarkoittaa vaurauden väriä tai onnentuojaa.

Muinaisen kirjallisuuden kuvailujen mukaan Korat on peräisin 1400-luvulta ja niitä annettiinkin lahjaksi yleensä pareittain. Tyypillisesti näitä upean siniharmaan ja kiiltävän turkin omaavia kissoja annettiin lahjaksi vastanaineille hääpareille tuomaan
onnea, hedelmällisyyttä ja iloa.

Länsimaihin tämä nelijalkainen rantautui vasta kuitenkin 1900-luvun taitteessa tai hieman jälkeenpäin, mutta tieto ei ole täysin varmaa. Ensimmäiset lajinsa edustajat saapuivat Yhdysvaltoihin vuonna 1959 juurikin lahjana pariskunnalle joka saapui takaisin maahan miehen jäätyä eläkkeelle ulkoasiainhallinnosta.

Maailman suurin rotukissarekisteri The Cat Fanciers’ Association tunnusti rodun vuonna 1967.

Suurin osa näiden kissojen sukujuurista voidaan jäljittää suoraan Thaimaahan ja se onkin täysin luonnollinen rotu eikä sitä ole koskaan risteytetty muiden rotujen kanssa.

Ensimmäinen rodun edustaja saapui Suomeen Norjasta vuonna 1987, mutta ihka ensimmäinen Suomessa rekisteröity pentue syntyi 1988.

Koko ja ulkonäkö

 Keskikokoinen kissa, joka painaa mitä tahansa 2,7-4,5 kg:n välillä. Ne ovat korkeudeltaan 25-30 cm pitkiä.

Korat eli toiselta nimeltään onnentuoja tunnetaan kaikista parhaiten sen upeasta ja kiiltävästä, siniharmaasta turkista ja hieman ulkonevista, smaragdinvihreistä silmistä. Sillä on myös sydämenmuotoinen pää, suuret korvat ja valpas katse.

Syntyessään näillä kissoilla on siniset silmät, mutta ne muuttuvat myöhemmin meripihkanvärisiksi, jonka jälkeen se saa lajilleen ominaiset vihreät silmät. On kuitenkin poikkeustapauksia, jolloin yksilön silmät jäävät meripihkan tai oranssinvärisiksi.

Tämän sulavan kissan nenä, huulet sekä tassut voivat vaihdella väreiltään tummansinisestä aina laventeliin.

 Vahva, notkea sekä lihaksikas kissaeläin, joista naaras on yleensä sirompi kuin uros. 

Luonne

Tämä upean ja kiiltävän turkin omaava yksilö on luonteeltaan hyvin fiksu ja ystävällinen, mutta myös jääräpäinen. Se saattaa tulla mustasukkaiseksi omistajistaan ja osoittaakin kiintymyksensä seuraamalla ihmistään melkeinpä joka paikkaan.

Korat sopii täydellisesti niille, joita ei haittaa sen jatkuva seuraaminen. Tämä kissa harvemmin jättää suosimansa ihmiset yksin vieraiden saapuessa, mutta se suostuu ottamaan vastaan huomiota myös uusilta ihmisiltä.

Ne muodostavat hyvin läheisen sekä vahvan siteen omistajiensa kanssa ja ne ovatkin aina kovin kiinnostuneita jokapäiväisistä tekemisistämme. 

Koratit ovat luonteeltaan seurallisia, joten ne eivät viihdy pitkiä aikoja yksin. Tämän vuoksi olisikin tärkeää, että siniharmaalla ystävälläsi olisi vähintään toinen nelijalkainen seuranaan. Liika yksinolo saattaakin aiheuttaa Koratillesi eroahdistusta ja surua.

Tämä energinen ja terävä pakkaus rakastaa temppujen oppimista, noutamista ja suostuu jopa kävelemään hihnassa. Korat onkin siis täydellinen leikkikaveri hetkeen kuin hetkeen ja erilaiset mieltä jumppaavat sekä aktivoivat lelut ovatkin sille suurta herkkua!

Korat on oppinut miellyttäjäksi ja toteuttaa mielellään jokaisen lemmikkitoiveesi järjellisyyden rajoissa, mutta vaikka se onkin energinen sekä aktiivinen rotu, tämä laji nauttii erityisen paljon omistajansa kanssa olemisesta, sekä hiljaisesta ympäristöstä ollen tyytyväisenä itsekin melko hiljainen karvakaveri.

Tuntiessaan olonsa huonoksi tai ahdistuneeksi, se voi olla hyvin äänekäs ja vaativa.

korat katsoo ylospain

Koratin hoito

Koska kissan rasvaprosentti on kovin alhainen, moni saattaa yliruokkia sitä aina reiluun painonnousuun sekä ylipainoonkin asti. Tämän rodun terveelliseen ruokavalioon ja ruokkimiseen kannattaakin perehtyä kokonaisvaltaisesti ennen ostamista.

Hampaiden harjaaminen viikoittain on suositeltavaa erilaisten tulehdusten ja muiden ongelmien ehkäisemiseksi. Kynnet kannattaa leikata vähintään joka toinen viikko.

Tämän kissan ulkonevat silmät kannattaa puhdistaa rähmästä ja muusta liasta kostealla sekä pehmeällä liinalla. Muista pyyhkiä silmät aina puhtaalla kohdalla liinasta – näin vältät mahdollisten tulehdusten levittämisen.

Korvia suositellaan tarkistettavaksi kerran viikossa. Jos ne näyttävät likaisilta, ne kannattaa pyyhkiä vanulapulla tai kostealla liinalla, johon on käytetty pieni seos vettä sekä omenasiiderietikkaa.

Korat on myös hyvin tarkka omasta hiekkalaatikostaan, joka kannattaa pitää puhtaana aktiivisesti.

Hopeanhohtoinen ystävämme on ehdottomasti sisäkissa, vaikka sen voi viedä ulos hihnassa. On kuitenkin hyvä pitää Korat muutoin sisällä.

korat peitonalle

Turkin väri ja hoito

Sen turkki on yleensä lyhyt tai keskipitkä ja niillä ei ole aluskarvaa. Karvojen juuret ovat vaaleansiniset ja ne tummuvat juuresta karvanpäähän asti, joka on täysin hopeinen.

Tämän kissan turkki kaipaa vain vähän harjausta. Se kuitenkin kannattaa tehdä ainakin kerran viikossa, jotta saat kissasi turkista pois mahdolliset roskat ja takut. Koratia tarvitsee kylvettää vain hyvin harvoin.

 

Lapset ja muut eläimet

Oikeanlaisessa valvonnassa Korat pärjää hyvin lasten kanssa ja se osaa arvostaa lasta, joka kohtelee sitä kunnioituksella sekä rakkaudella. Tämän nelijalkaisen perusluonteeseen ei kuulu pelko tai aggressio ja se tulee hyvin toimeen ihmisten kuin muiden lemmikkien kanssa. Kaikista parhaiten nämä kissat kuitenkin viihtyvät toisten Koratien kanssa.

Koratit ovat ylpeitä sekä dominoivia kissaeläimiä ja joskus tämä saattaa olla ongelmallista, jos taloudessa on toinen samankaltainen lemmikki. Onnentuojamme haluaa nimittäin aina varmistaa olevansa johtoasemassa.

Tämä karvakaveri kuitenkin nauttii suuresti seurasta, joten jos se viettää paljon aikaa toisen lemmikin kanssa, ne voivat helposti muodostaa vahvankin ystävyyssuhteen.

Koratin pennut

Veikö muinainen onnentuoja sydämesi ja harkitset hankkivasi Koratin? Hienoa!

Suomen Koratrengas ry:n sivuilta löytyy kaikki tarpeellinen tieto tästä kissasta ja sen hankinnasta kiinnostuneille. 

korat haukoittelee

Koratin hinta

Koratpentujen hinta pyörii noin 800-1000€:n paikkeilla ja hinta vaihtelee sen mukaan, onko kissalla jotain harrastuskäyttöön liittyviä ongelmia tai virheitä.

Kannattaa kuitenkin myös muistaa, että se on vain kissan hankintahinta. Kissan huolehtimiseen täytyy varata kuukausittain rahaa ruokiin ja muuhun hoitoon. Mahdolliset eläinlääkärikäynnit maksavat myös, joten suositeltavaa on pitää pientä kissapuskurirahastoa.

Kaiken kaikkiaan kissan tuottamaa lisäarvoa ei voi edes mitata rahassa. Kaunis ja lojaali olento vierelläsi päivästä toiseen ilahduttamassa sinua. Pitämässä psyykkisestä terveydestäsi huolta ja viihdyttämässä sinua ja vieraitasi. 

Kyllä siitä kannattaakin maksaa – sinun kissallesi sekä kissasi sinulle antama rakkaus on korvaamatonta.

Lisää kissajuttuja