karvaton kissa ja isot silmät

Karvaton kissa – Sfinx

Onko vastaasi tullut karvaton kissa? Kyseessä on todennäköisesti Sfinx kissa, englanniksi  Sphynks Cat. Sfinx kissarotu on yksi epätyypillisimmistä roduista, joita on saatavilla nykyään.

Rotu on saanut nimensä Egyptin sfinkseistä, vaikkakin nimi lausutaan hieman eri tavalla.

Huolimatta ruhtinaallisesta ulkomuodostaan, Sfinxit ovat leikkisiä kissoja jotka usein käyttäytyvät kuin lojaali koira.

Nämä ihmeelliset kisut eivät ota itseään kovinkaan vakavasti ja he tykkäävät keksiä keinoja, joilla viihdyttää ihmisiä.

Jos olet miettimässä Sfinxin adoptointia, ota huomioon, että he vaativat paljon rakkautta ja huolenpitoa, mutta antavat toki myös paljon takaisin!

Sfinx - Sisällysluettelo

heart

Elinikä:

8-14 vuotta

measure

Pituus:

20-38 cm

weight

Paino:

4-6 kg

earth

Alkuperämaa:

Kanada, Toronto

Rakastaa perhettä
5/5
Karvanlähtö
1/5
Yleinen terveys
2/5
Leikkisyys
4/5
Älykkyys
4/5
Taipumus naukumiseen
4/5
Lapsiystävällisyys
5/5
Vieraanvaraisuus
5/5
Hoidettavuus
2/5
Lemmikkiystävällisyys
5/5
Karvaton kissa ruskea

Karvattoman kissan historiaa

Sfinx kissarotu saattaa näyttää ihan kuin se olisi peräisin muinaisesta Egyptistä, mutta se on oikeasti rotu, jonka juuret ovat Kanadasta, Toronton kaupungista.

Tällä karvattomalla kissalla on sivistynyt, mutta epätyypillinen ulkomuoto – sillä ei ole juurikaan turkkia. Näistä kissoista saat loistavan kaverin, koska ne ovat jatkuvasti hakeutumassa ihmisten ja muiden eläinten seuraan lämmikettä hakemaan.

Vuonna 1966 Sfinx saapui maailmaan, kiitos satunnaisen geenimutaation. Kasvattajat tykästyivät karvattoman kissan ulkomuotoon ja alkoivat kasvattaa yksilöitä, jotka synnyttäisivät myöhemmin lisää karvattomia kissoja.

Karvattoman kissan alkuperäinen nimi oli Kanadan karvaton, mutta lopulta Amerikkaan päästyään se sai nimen Sfinx.

Sfinx ansaitsi kansainvälisen kissaliiton huomion 2000-luvun alussa ja ne ovat myös suosittuja useiden itsenäisten kissakerhojen keskuudessa. 

Huolimatta tästä, useat kissajärjestöt eivät silti tunnusta tätä viralliseksi kissaroduksi, koska sen perimä on geneettisesti epänormaali.

Yleisesti

Karvaton kissa on parhaiten tunnettu erittäin lyhyestä turkistaan, minkä takia se näyttää karvattomalta kissalta.

Todellisuudessa nämä kissat eivät ole täysin turkittomia. Voit myös löytää uniikkeja kuvioita ja värejä niiden turkista.

Luonne

Sfinx kissarotu ei ole pelkästään erityinen sen ulkomuodon takia – näiden kissojen peroonallisuus on myös omaperäinen. 

Lihaksikkaan vartalon ja leveiden silmien ansiosta nämä kissat näyttävät eleganteilta, mutta ne ovat myös usein erittäin leikkisiä ja hupsuja. Ne ovat jatkuvasti osallistumassa erilaisiin outoihin juttuihin.

karvaton kissa luonne

Hoito

Sfinx on energinen ja leikkisä kissa, joka rakastaa pitää hauskaa ihmisten kanssa. Monet lemmikkien omistajat kehuvat, että nämä kissat ovat ystävällisiä, rakastavaisia ja täynnä yllätyksiä.

Yleensä löydät nämä kissat seuraamasta ihmisiä ympäri taloa, nuuhkimassa tai hengailemassa muiden eläinten kanssa. Sfinskit myös heiluttavat häntäänsä kuin koirat!

Nämä leikkisät atleetit ja aktiiviset yksilöt eivät pistä pahakseen, vaikka ne joutuvat viihdyttämään itseään tuntikausia, joten sinun ei tarvitse huolehtia sen harjoittamisesta kovinkaan paljoa.

Joskin voit huomata, että ne ovat paljon onnellisempia, jos niillä on kaveri kenen kanssa leikkiä. Ja koira on muuten ihan yhtä houkutteleva kaveri kuin kuka tahansa muu eliö!

Sfinx tykkäävät hyppiä ja leikkiä ja ne ovat riittävän älykkäitä oppiakseen uusia temppuja. He vastaavat myös positiivisesti erilaisiin kasvatustoimiin.

Yksi asia mistä saatat yllättyä karvattomissa kissoissa on se että ne vaativat paljon hoitoa –  vaikka ne näyttävätkin olevan käytännössä karvattomia. 

Koska heillä ei ole juurikaan turkkia, joka imisi erilaisia ihon hoitoon tarkoitettuja öljyjä, sitä pitää hoitaa säännöllisesti, jotta se välttyy iho-ongelmilta.

Karvaton kissa pitää kylvettää kerran viikossa ja harjata kaikkien taipeiden välistä.

Sfinxit eivät myöskään ole hypoallergeenisiä vastoin yleisiä uskomuksia. Ohut karva joka peittää näitä kissoja voi mahdollisesti aiheuttaa allergisia reaktioita. Siitä huolimatta jotkut lääkärit suosittelevat Sfinxiä lemmikiksi ihmisille, jotka ovat allergisia ainoastaan kissan turkille.

Karvaton kissa koko perhe

Karvaton kissa - suositeltu ruokavalio

Karvattomat kissat, kuten monet muut kissarodut, rakastavat ruokaa. Saatat välillä huomata kuinka sen masu pullottaa – se kielii vain siitä että se tykkää syödä!

Voit siis arvata, että tämä kissa syö lähes kaiken minkä tarjoat sille, mutta sinun ei tietenkään tulisi antaa sen syödä mitä tahansa. Vaikka sillä onkin erittäin korkea aineenvaihdunta, sen ruuansulatus on erittäin herkkä.

Pienet ateriat ovat paras tapa pitää kissasi hyvässä kunnossa läpi päivän. Antamalla ruokaa pienissä määrissä estää kissaa menettämästä kiinnostustaan ruokaan.

Kuiva kissanruoka puhdistaa kissasi hampaat, mutta kannattaa harkita niiden säännöllistä pesua myös.

Varmista, että karvattomalla kissalla on paljon puhdasta vettä tarjolla ruuan jälkeen, koska ne voivat kärsiä nestehukasta. Kannattaa testata myös jotakin purutuotteita, jotta niiden ikenet ja hampaat pysyvät hyvässä kunnossa. 

Jotkut Sfinxejä omistavat luulevat, että raakaruokadieetti on paras vaihtoehto heidän kissaystävälleen, mutta on täysin sinusta kiinni päätätkö valita tämän polun.

Karvaton kissa - plussat ja miinukset

Plussat

+ Sfinxit ovat erittäin rakastavaisia ja lojaaleja

+ Niiden kanssa on mukava leikkiä

+ Hyviä viihdyttäjiä

+ Tulee toimeen muiden kissojen ja koirien kanssa hyvin

+  Tykkää olla ihmisten kanssa

+ Vähemmän ongelmia turkin kanssa kuin muilla roduilla

+ Ei tarvitse huolehtia karvanlähdöstä

Miinukset

– Vaativat paljon hoitoa

– Taipuvaisia joillekin sairauksille

– Eivät ole täysin hypoallergeenisiä

Hyödyllisiä vinkkejä karvattoman kissan hoitoon

Sfinx kissa on ilahduttava rotu omistaa. Täydellinen kaveri muille lemmikeille ja kaltaisilleen ihmisille. Nämä kissat saattavat näyttää oudoilta, mutta ne käyttäytyvät kuin kissan ja koiran välimaastosta – poikkeuksellisen löjaaleja kuten myös uniikki persoonallisuus.

Sfinx kissat ovat neljä celsiusastetta lämpimäpiä kuin muut kissat, mutta se ei estä sitä käpertymästä sylisi lämpöön heti kun siihen on mahdollisuus.

Tässä muutama mielenkiintoinen fakta karvattomasta kissasta:

 • Ne ovat kotoisin Kanadasta – huolimatta joistakin historiallisista tarinoista, jotka kertoo karvattomista kissoista ennen Sfinxin ensiesiintymistä.
 • Ne eivät itseasiassa ole kaljuja – suurimman osan ajasta niillä on hieno kerros turkkia.
 • Niitä on erivärisiä, ja kuvioisia – kuten muutkin perinteiset kissat
 • Ne tarvitsevat kylvyn viikoittain ja niillä on erittäin herkkä iho.
 • Ne ovat suosittuja kaikenlaisten lemmikkien omistajien keskuudessa ystävällisen luonteensa ansiosta.
 • Syövät paljon

Karvaton kissa – mitä siitä pitäisi ajatella?

Sfinxit ovat yksi kiinnostavimmista kissaroduista nykypäivän markkinoilla –  ja yksi joka kannattaa ehdottomasti harkita jos etsit ystävällistä kissaa. Nämä ihmeelliset kissat ovat varustettuna täynnä persoonallisuutta ja ne viihdyttävät sinua päivät pitkät.

Jos olet etsimässä vaihtoehtoa perinteisille kissoille, tai ehkä vain tykkäät Sfinxin erilaisesta ulkomuodosta, saat takuulla tästä kisusta hyvän seuralaisen!

 

Mistä Sfinxin pentuja?

Kiinnostuitko tästä karvattomasta kaverista ja haluaisit sellaisen kotiisi? 

Ainakin sFINxit ry:n sivuilta löydät ajankohtaista tietoa pentueista sekä kasvattajista. 

Vilkaise myös Suomen Rex-kissayhdistys ry:n sivuilta, sillä sieltä löydät hyödyllisiä vinkkejä ja kiinnostavaa tietoa liittyen niin sfinkseihin kuin muutamaan muuhun kissarotuun.

Sfinxin hinta

Tämän kissan ostohinta vaihtelee hyvin paljon ja riippuu täysin siitä, onko sinulla suunnitteilla näyttelykissa vai kenties pelkkä kotikaveri. 

Puhdasrotuinen Sfinx-kissa maksaa mitä tahansa 1477€ – 3694€ välillä.

Jos sinulla on suunnitelmissa kasvattaminen, otathan seuraavat kulut myös huomioon:

 1. Ruokakustannukset
 2. Emokissan hankinta
 3. Kissaliiton rekisteröintimaksut
 4. Näyttelymaksut
 5.  Kasvattajanimen rekisteröinti
 6. Eläinlääkärimaksut
 7. Lääkemaksut

Kannattaa myös muistaa, että se on vain kissan hankintahinta. Kissan huolehtimiseen täytyy varata kuukausittain rahaa ruokiin ja muuhun hoitoon.

Mahdolliset eläinlääkärikäynnit maksavat myös, joten suositeltavaa on pitää pientä kissapuskurirahastoa.

Kaiken kaikkiaan kissan tuottamaa lisäarvoa ei voi edes mitata rahassa. Kaunis ja lojaali olento vierelläsi päivästä toiseen ilahduttamassa sinua.
Pitämässä psyykkisestä terveydestäsi huolta ja viihdyttämässä sinua ja vieraitasi. 

Kyllä siitä kannattaakin maksaa – sinun kissallesi sekä kissasi sinulle antama rakkaus on korvaamatonta.

Lisää kissajuttuja