Kartusiaani-kissa leikkii kotona

Kartusiaani

Tarinan mukaan kartusiaanit kulkivat ensin juurikin kartusiaanien sääntökunnan munkkien sekä nunnien seurana hiljaisissa luostareissa. Tämä on kuitenkin vain taru.

Tämä myös hiljaiseksi miimikoksi nimetty kissa ilmeilee ja elehtii paljon, tehden siitä hyvin hauskan ja erikoisen seuralaisen omistajilleen.

Kartusiaani seuraa päivittäisiä askareitasi, ottaa mielellään päiväunia leikkiensä ja ruokailujensa välillä sekä saapuu vierellesi heti kun sinulla on huono päivä.

Näitä upeita ja harmaita tassuttelijoita voidaan kutsua lojaaleiksi ja suht vaatimattomiksikin. Ne rakastavat kun rapsutat niitä leuan alta tai korvien välistä, mutta ne eivät pompottele sinua.

Huomiosi halutessaan kartusiaani ilmeilee suurilla ja kurpitsanvärisillä silmillään, mutta jos se ei onnistu, tämä kissa päästää pienen maukaisun tai liverryksen.

Tämä suloinen sosiaalisen keskitien kulkija pitää sinulle ja vieraillesi seuraa halutessaan ja kartusiaani sopii todella hyvin sellaisiinkin koteihin, jossa omistajat ovat päivät poissa.

Kartusiaani tulee hyvin toimeen myös muiden kissojen ja koirien kanssa.

Kartusiaani - sisällysluettelo

heart

Elinikä:

7-18 vuotta

measure

Pituus/Korkeus:

38-45 cm

weight

Paino:

5-8 kg

earth

Alkuperämaa:

Ranska

Perherakkaus
4/5
Karvanlähtö
4/5
Yleinen terveys
4/5
Leikkisyys
3/5
Älykkyys
4/5
Naukuminen
1/5
Lapsiystävällisyys
3/5
Vieraanvaraisuus
3/5
Hoidettavuus
4/5
Lemmikkiystävällisyys
4/5
kartusiaani-kissa kotona

Kartusiaani - historia

Kartusiaani, eli ranskaksi Chartreux, tunnetaan ainakin 1500-luvulta lähtien rottien pyydystäjänä talleissa, kodeissa sekä kaupoissa. 

Näitä kissoja kuitenkin pyydystettiin valitettavasti myös niiden kauniin ja ainutlaatuisen turkin vuoksi. Jopa kissojen liha oli arvostettua.

Ei ole kuitenkaan täysin tarkkaa tietoa siitä, miten kartusiaani on saanut nimensä tai mistä ne ovat tulleet tai kuinka ne ovat syntyneet.

Kartusiaanit tunnettiin alun perin ranskalaisina kissoina, vaikka niitä pidettiin aivan tavallisen kansan kissoina.

Kun kartusiaanien kasvatusta on laajennettu, niiden määrä on lisääntynyt ja ensimmäisen maailmansodan jälkeen vanhojen rotujen säilyttäminen alkoi kiinnostaa entistä enemmän.

Kartusiaania voidaankin kutsua myös erittäin harvinaiseksi nykypäivän mittareilla, sillä sitä ei löydy kovinkaan paljoa.

Ensimmäinen tämän kissarodun edustaja saatiin Suomeen vuonna 1999 sen jälkeen kun FiFe (Fédération Internationale Féline) teki selvän eron kartusiaanin sekä sinisen brittiläisen välillä.

CFA (Cat Fanciers Association) tunnusti rodun vuonna 1987.

Koko ja ulkonäkö

Tämä kissa voi painaa mitä tahansa 5-8 kilogramman väliltä – uroksien ja naaraiden painossa on eroja. Kartusiaanit elävät vähimmillään seitsemän vuoden ikäisiksi, mutta perus elinkaari on 11-15 vuotta.

Kartusiaani on pituudeltaan 38-45 cm.

Nämä mirrit ovat vankkaa ja rotevaa tekoa. Kartusiaanien luut ja lihakset ovat vahvat. Niiden tassut ovat pyöreät ja jalat yleensä suorat sekä jykevät.

Kartusiaaneilla on useimmiten pyöreä ja leveä pää, jossa on vahva leuka ja pörröiset posket. Sen häntä on paksu tyvestä, mutta kaventuu loppua kohti ovaalinmalliseen kärkeen. Kissan häntä on eloisa ja elehtivä.

Silmienväri voi vaihdella kuparisesta kultaiseen – hunajaisen, kirkkaan ja syvänoranssin väriset silmät ovat kaikista tavoitelluimmat tällä rodulla.

Kaikista halutuin ja arvostetuin ominaisuus kartusiaaneilla on niiden turkki, joka on yleensä aina keskipitkä ja siinä on hieman villamainen koostumus. Tämä riippuu kissan sukupuolesta ja iästä kuin myös ilmastosta ja elinympäristöstä.

Turkki voi olla mitä tahansa siniharmaan sävyä. Karvojen päädyt näyttävät hopeisilta. Pennuilla saattaa ilmetä esimerkiksi tabby (tiikeri) merkintöjä niiden turkissa, mutta ne yleensä katoavat pentujen saavuttaessa aikuisuuden sekä kypsyyden.

Kirsikkana kakun päällä on ehdottomasti tämän missen harmaa nenä, siniset huulet ja ruusuisensävyiset tassuanturat!

Luonne

Lauhkea, lempeä, omistautunut, hassu, vaatimaton.

Kartusiaani on kaikkea tätä ja vielä enemmän! Nämä petipantterit kommunikoivat enimmäkseen ilmeillä, mutta saattavat joskus päästää pienen miekaisun tai sirkutuksen.

Tämän kissan elämään kuuluu ehdottomasti ruokailu, leikki ja lepo, jonka jälkeen sama toistuu.

Kartusiaani rakastaa omistajaansa ehdottomasti ja vaatimattomasti. Se haluaa olla aina lähelläsi ja osoittaa sinulle huomiota ja rakastaa saadessaan sitä myös sinulta.

Löydät kartusiaani yleensä vierestäsi sängyltä mennessäsi nukkumaan ja päivisin lähettyviltäsi tarkkaillen puuhiasi.

Tämän rodun luonteeseen kuuluu ehdottomasti vaatimattomuus, jonka vuoksi sinun onkin erityisen hyvä oppia tuntemaan kartusiaanisi läpikotaisin. Nämä kissat harvemmin näyttävät, jos niihin sattuu tai niillä on hätä, joten on hyvä tietää, jos kissasi käyttäytyy epätavallisesti.

Kartusiaani harvoin piileksii vierailtasi, mutta odottaa vain sopivaa hetkeä päättääkseen haluaako hän osallistua mukaan aktiviteetteihinne.

Rauhallinen ja sopeutuvainen luonne soveltuvat täydellisesti sellaisillekin omistajille, jotka viettävät paljon aikaa töissä tai ulkona – kartusiaani tulee nimittäin mielellään mukaan pidemmillekin matkoille tai ulkoilulle kanssasi.

Kunhan pidät kissasi päivittäiset rutiinit samanlaisina, kartusiaani on mitä mainioin kumppani juuri sinulle.

Rotu on perusluonteeltaan aurinkoinen, kohtelias ja vaatimaton, jonka vuoksi kartusiaanin kanssa on helppo elää yhdessä – tämä kissa tekee parhaansa totellakseen sinun ja kotisi sääntöjä.

Kohtelethan kartusiaania rakkaudella, lämmöllä ja kärsivällisyydellä.

kartusiaani-kissa-3

Kartusiaanin hoito

Kartusiaanien turkki on helppohoitoinen ja yleensä viikoittainen harjaaminen riittää. 

Karvanlähtö tapahtuu useimmiten keväisin, jolloin kartusiaani tarvitsee enemmän harjausta olonsa helpottamiseksi ja ylimääräisen lian sekä takkujen selvittämiseksi.

Tätä kissaa ei tarvitse kylvettää kuin erittäin harvoin.

Hampaiden harjausta suositellaan noin kerran päivässä, mutta jos se ei ole mahdollista, kerta viikkoon on myös sopiva ja parempi kuin ei koskaan. Kynnet kannattaa leikata kerran parissa viikossa ja silmät pestä kostealla liinalla, jos niissä esiintyy likaa tai rähmää.

Korvia suositellaan tarkistettavaksi kerran viikossa. Jos ne näyttävät likaisilta, ne kannattaa pyyhkiä vanulapulla tai kostealla liinalla, johon on käytetty pieni seos vettä sekä omenasiiderietikkaa.

Kartusiaani on hyvin tarkka omasta hiekkalaatikostaan, joka kannattaa pitää puhtaana aktiivisesti. Löydät lisää tietoa kissojen hiekkalaatikoista ja vessoista täältä!

Tätä kissaa kannattaa pitää sisällä suurimmaksi osaksi ajasta, mutta jos sinulta löytyy kissalle tarkoitettu ulkoilutila, eli catio, voit pitää kartusiaaniasi huoletta siellä! 

Tarkkailethan kuitenkin kaiken varalta, että kissallasi on kaikki hyvin tietyin väliajoin!

Lapset ja muut eläimet

Kartusiaanit sopeutuvat talouteen kuin talouteen ja tulevat erinomaisesti toimeen lapsien kuin myös hyvin koulutettujen koirien kanssa. 

Toinen kissamainen kaverikaan ei ole mikään este tämän rodun lauhkean ja mukautuvaisen luonteen vuoksi.

Jos kartusiaani ei pidä jostain, raapimisen sijaan se yleensä pinkaisee pois jättämättä sinuun jälkeä.

Tutustutathan lemmikkisi rauhallisesti ja kärsivällisesti toisiinsa!

Kartusiaani-pennut

Ihastuitko kartusiaaniin ja haluaisit tämän lauhkean ja omistautuvan kissan seuralaiseksesi?

Hienoa!

Käy katsomassa ajankohtaisimmat uutiset ja tiedotteet näistä kissoista Suomen Kartusiaanit ry:n sivuilta.

Kartusiaanin pentu voi maksaa mitä tahansa 1000 euron ympärillä.

kartusiaani-kissa makoilemassa omistajan kanssa

Kartusiaanin hinta

Tämä kissa maksaa mitä tahansa 700-1300 välillä – riippuen tietenkin siitä ostatko kissan näyttelyitä varten vai kenties vain kotikumppaniksi.

Kannattaa kuitenkin myös muistaa, että se on vain kissan hankintahinta. Kissan huolehtimiseen täytyy varata kuukausittain rahaa ruokiin ja muuhun hoitoon.

Mahdolliset eläinlääkärikäynnit maksavat myös, joten suositeltavaa on pitää pientä kissapuskurirahastoa.

Kaiken kaikkiaan kissan tuottamaa lisäarvoa ei voi edes mitata rahassa. Kaunis ja lojaali olento vierelläsi päivästä toiseen ilahduttamassa sinua.

Se pitää psyykkisestä terveydestäsi huolta ja viihdyttää sinua ja vieraitasi. Kyllä siitä kannattaakin maksaa – sinun kissallesi sekä kissasi sinulle antama rakkaus on korvaamatonta!

Lisää kissajuttuja