itämainen lyhytkarva isoine korvineen

Itämainen lyhytkarva

Itämaalaiset lyhytkarvat ovat erittäin kiintyneitä omiin ihmisiinsä ja kertovat sinulle tarkalleen mitä he ajattelevat, kovalla, karhealla äänellä.

Lue koko rotukuvaus alta!

Itämainen lyhytkarva - sisällysluettelo

heart

Elinikä:

10-15 vuotta

measure

Pituus:

45-55 cm

weight

Paino:

3-6 kg

earth

Alkuperämaa:

USA Thaimaa

Perherakkaus
5/5
Karvanlähtö
2/5
Yleinen terveys
2/5
Leikkisyys
4/5
Älykkyys
5/5
Naukuminen
3/5
Lapsiystävällisyys
5/5
Vieraanvaraisuus
5/5
Hoidettavuus
5/5
Lemmikkiystävällisyys
4/5
Uljas itämainen lyhytkarva

Itämainen lyhytkarva - historia

Itämainen lyhytkarva voidaan parhaiten kuvailla alkuperäisen “mustavalkoisen” siamilaisen värilliseksi muunnokseksi.

Rotu kehitettiin käyttämällä siameita perusrotuna ja risteyttämällä niitä sitten muiden rotujen kanssa. Alkuperäisenä tarkoituksena oli laajentaa siamilaisten geenipoolia Britanniassa, koska niin monet jalostusohjelmat olivat tuhoutuneet toisen maailmansodan aikana.

Risteytykset venäläisten bluesien, brittiläisten lyhytkarvaisten, abessinialaisten ja kotimaisten lyhytkarvaisten kanssa tuottivat pentuja, joilla ei ollut terävää siamilaiskuviota ja jotka sitten jalostettiin takaisin siamilaisiksi.

Vain muutamassa sukupolvessa kasvattajat tuottivat kissoja, jotka näyttivät aivan siamilaisilta, paitsi että niiden värit ja kuviot olivat erilaisia, sekä kissoja, joilla oli perinteinen terävä kuvio.

Siamilaisia pistekuvioisia kissoja käytettiin siamilaisissa jalostusohjelmissa, mutta ei-pistekuvioisista kissoista tuli uuden rodun, itämaisen rodun, perusta.

Kun kissoja alettiin tuoda Yhdysvaltoihin 1970-luvulla, risteytykset amerikankarvaisten lyhytkarvaisten kanssa tuottivat vielä lisää värejä ja kuvioita.

Myös pitkäkarvainen lajike kehitettiin. Nykyään itämaisia kissoja on yli 300 väriä ja kuviota, myös teräväkärkisiä lajikkeita.

Kaikki kissayhdistykset eivät hyväksy teräväkärkisiä itämaisia lyhytkarvoja, ja jotkut vaativat, että ne esitetään siamilaisina.

Koko

Itämaiset lyhytkarvat ovat keskikokoisia kissoja, jotka painavat tyypillisesti 3-6 kiloa.

Luonne

Siamilainen ja itämainen lyhytkarva saattavat erota toisistaan väriltään, mutta ihon alla ne ovat identtisiä. Itämainen lyhytkarva on puhelias ja omapäinen.

Se kertoo sinulle tarkalleen, mitä mieltä se on, kovalla, karhealla äänellä, ja se odottaa, että kuuntelet ja noudatat sen neuvoja. Itämaalaiset ovat äärimmäisen kiintyneitä ihmisiinsä. He haluavat olla “avuliaita” ja seuraavat sinua ympäriinsä ja valvovat jokaista liikettäsi.

Kun istut, itämaalainen on sylissäsi, ja yöllä se on sängyssäsi, luultavasti peiton alla pää tyynyllä.

Älä hanki itämaista lyhytkarvaa, jos eläminen puhelias ja kiireinen kaveri tekisi sinut hulluksi. Toisaalta, jos nautit siitä, että sinulla on joku, jonka kanssa voit jutella koko päivän, itämainen lyhytkarva voi olla paras ystäväsi.

Varmista vain, että sinulla on aikaa viettää aikaa tämän vaativan ja sosiaalisen kissan kanssa. Itämaiset lyhytkarvat eivät pidä siitä, että heitä jätetään yksin pitkäksi aikaa, ja jos työskentelet päivisin, voi olla viisasta hankkia kaksi kissaa, jotta ne voivat pitää toisilleen seuraa.

Itämainen lyhytkarva on erittäin älykäs, ketterä ja urheilullinen, ja se rakastaa leikkiä.

Pidä sen kiireiset aivot aktiivisina palapelileluilla ja sen keho liikkeellä kiusaajaleluilla, joita se voi jahdata, sekä isolla kissapuulla, johon se voi kiivetä. Se kykenee täysin avaamaan ovia ja laatikoita tai penkomaan käsilaukkuasi etsiessään jotain mielenkiintoista tai kiiltävää leikkitavaraa.

Älä koskaan jätä sitä ilman minkäänlaista viihdykettä, tai tulet todennäköisesti kotiin ja huomaat, että se on ohjelmoinut videonauhurisi tallentamaan vain luonto-ohjelmia tai ainakin päättänyt, että vessapaperirullat ja nenäliinalaatikot näyttävät paremmilta tyhjinä.

Valitse itämainen, jos odotat innolla, että voit viettää aikaa kissasi kanssa ja olla vuorovaikutuksessa sen kanssa. Tämä on uskollinen ja rakastava kissa, joka murjottaa ja murehtii, jos sille annetaan vähän tai ei lainkaan huomiota. Oikeassa kodissa se kuitenkin viihtyy vuosia.

itämainen-lyhytkarva-terveys

Itämaisen lyhytkarvan hoito

Itämaisten lyhytkarvojen lyhyt, hieno turkki on helppo hoitaa. Kampaa se parin viikon välein ruostumattomasta teräksestä valmistetulla kammalla tai pehmeäharjaisella harjalla kuolleiden karvojen poistamiseksi ja kiillota se sitten pehmeällä liinalla, jotta se kiiltää.

Harjaa hampaat parodontiitin ehkäisemiseksi. Päivittäinen hammashygienia on parasta, mutta viikoittainen harjaus on parempi kuin ei mitään.

Pyyhi silmäkulmat pehmeällä, kostealla liinalla, jotta voit poistaa mahdolliset vuodot. Käytä liinasta erillistä aluetta kummallekin silmälle, jotta et ole vaarassa levittää tulehdusta.

Tarkista korvat viikoittain. Jos ne näyttävät likaisilta, pyyhi ne pumpulipallolla tai pehmeällä kostealla liinalla, joka on kostutettu 50-50 siiderietikan ja lämpimän veden seoksella. Vältä vanupuikkojen käyttöä, sillä ne voivat vahingoittaa korvan sisäosaa.

Pidä kissasi hiekkalaatikko tahrattoman puhtaana. Kissat ovat hyvin tarkkoja sen puhtaudesta. Jos hiekkalaatikon jatkuva peseminen kyllästyttää, myytävänä on myös vaihtoehtoja, joita ei tarvitse pestä. Tälläinen on esimerkiksi Kissakirjalla myynnissä oleva La Toilette.

On hyvä pitää itämainen kissa vain sisäkissana, jotta sitä voidaan suojella muiden kissojen levittämiltä taudeilta, koirien hyökkäyksiltä ja muilta vaaroilta, joita ulkona liikkuvat kissat kohtaavat. Ulkoilevat itämaiset kissat ovat myös vaarassa joutua sellaisen henkilön varastamiksi, joka haluaisi saada näin kauniin kissan maksamatta siitä.

itämainen_lyhytkarva_katse

Turkin väri ja hoito

Väriä lukuun ottamatta siamilaisia ja itämaisia ei voi erottaa toisistaan, sillä niillä on hoikka mutta lihaksikas runko, jossa on pitkät linjat, ja kiilamainen pää, joka on pitkä ja kapenee kapeasta nenänkärjestä ulospäin korvien kärkiin muodostaen kolmion.

Epätavallisen suuret korvat ovat tyvestä leveät ja kärjestä teräväkärkiset, mikä antaa niille saman kolmiomaisen muodon kuin pää. Keskikokoiset silmät ovat mantelinmuotoiset.

Vartaloa kuvataan usein putkimaiseksi, ja sitä tukevat pitkät, hoikat jalat, joista takajalat ovat etujalkoja korkeammat. Itämainen lyhytkarva kävelee pienillä, siroilla, soikeilla tassuilla ja heiluttaa pitkää, ohutta häntää, joka kapenee hienoksi kärjeksi.

Itämaisella lyhytkarvalla on turkki, joka on hieno ja silkkinen.

Itämaisia kutsutaan usein lempinimellä “koristekarvat” niiden laajan värivalikoiman vuoksi ja niitä on enemmän värejä ja kuvioita kuin mitään muuta rotua, mukaan lukien yksivärisiä, tummennettuja, savu-, partio-, kaksivärisiä ja tabby-värisiä.

Turkin väristä riippuen silmät voivat olla siniset, vihreät tai parittomat (yksi sininen ja yksi vihreä).

Lapset ja muut eläimet

Aktiivinen ja sosiaalinen Itämainen lyhytkarva on täydellinen valinta lapsiperheille ja kissaystävällisille koirille. Se leikkii noutoa yhtä hyvin kuin mikä tahansa noutaja, oppii helposti temppuja ja rakastaa huomiota, jota se saa lapsilta, jotka kohtelevat sitä kohteliaasti ja kunnioittavasti.

Se tulee toimeen kissojen ja koirien kanssa, jotka kunnioittavat sen auktoriteettia. Tutustuta lemmikkieläimet aina hitaasti ja valvotuissa olosuhteissa, jotta ne oppivat tulemaan toimeen keskenään.

Mistä Itämaisen lyhytkarvan pentuja?

Tykästyitkö Itämaiseen lyhytkarvaan ja voisit harkita pennun ottamista hoitoosi? Mistä löytyisi sopiva lyhytkarvan kasvattaja?

Siam-Orient kissayhdistys ry sivustolla on ilmoituksia uusista Itämaisen lyhytkarvan pennuista ja kasvattajista. 

Kannattaa olla aktiivinen kasvattajien suuntaan ja varata hyvissä ajoin uusia kasvatettavia pentuja, ennen kuin ne ovat edes syntyneet.

 

itämainen-lyhytkarva-pentuja

Hinta - paljonko Itämainen lyhytkarva maksaa?

Itämainen lyhytkarva on rotukissa ja se tietysti maksaa kohtuullisen summan rahaa. Miksi rotukissat maksavat? Moni luulee, että kissa pitäisi saada jopa ilmaiseksi.

Kasvattamisesta koituu kuitenkin kustannuksia:

  1. Ruokakustannukset
  2. Emokissan hankinta
  3. Kissaliiton rekisteröintimaksut
  4. Näyttelymaksut
  5.  Kasvattajanimen rekisteröinti
  6. Eläinlääkärimaksut
  7. Lääkemaksut
Tämän takia rotukissojen hinnat lähtevät usein min. 500€. Itämaisen lyhytkarvan pentujen keskimääräiset myyntihinnat ovat olleet 900€-950€ välillä. 
 
Kannattaa myös muistaa, että se on vain kissan hankintahinta. Kissan huolehtimiseen täytyy varata kuukausittain rahaa ruokiin ja muuhun hoitoon. Mahdolliset eläinlääkärikäynnit maksavat myös, joten suositeltavaa on pitää pientä kissapuskurirahastoa.
 
Kaikenkaikkiaan kissan tuottamaa lisäarvoa ei voi edes mitata rahassa. Kaunis ja lojaali olento vierelläsi päivästä toiseen ilahduttamassa sinua. Pitämässä psyykkisestä terveydestäsi huolta ja viihdyttämässä sinua ja vieraitasi. Kyllä siitä kannattaakin maksaa – se on sijoitus!

Lisää kissajuttuja

Kissakirjat

Haluatko syventyä lisää kissojen ihmeelliseen maailmaan? Kissoista on tehty lukemattomia kirjoja ja niitä on myös käännetty suomen kielelle paljon. 

Kokosimme kirjat osioomme suosituimpia ja suositeltuja kissateoksia, joista varmasti tykkäät. 

Käy tutustumassa ja löydä itsellesi mielenkiintoisin kissakirja!

Äänikirjat

Tuntuuko, ettei aika riitä kaiken tekemisen lomassa pysähtyä lukemaan kirjaa? Silloin sinulle voi olla äänikirja paras vaihtoehto!

Äänikirjoja tarjoavissa BookBeatissa ja Storytelissä on hyviä kissakirjoja kuunneltavana ja palveluja voi testata 14 päivän ajan maksutta!

Käy luomassa maksuttomat testitunnukset ja uppoudu kissatarinoiden maailmaan vaikka heti.

* Storytelissä hinta kokeilun jälkeen on 16,99€/kk (Unlimited paketti) ja palvelun voi downgreidata 9,99€/kk, jos kuuntelua ei ole niin paljoa.

** Bookbeatissa hinta kokeilun jälkeen on 14,99€/kk, palvelun voi myös vaihtaa Basic versioon, joka on vain 9,99€/kk.