cornish rexnew 1 cropped

Cornish Rex

Ellei olisi loukkaavaa tätä kissarotua kohtaan, voisi olla reilua kuvailla Cornish Rexiä ”koiramaiseksi”,  koska hän tykkää noutaa leluja kun heität niitä – aivan kuin koirat.

Cornish Rex on kuin kissojen urheiluauto: pitkät jalat, hoikka ja lihaksikas vartalo sekä ohut ja kihara turkki.

Luonteeltaan tämä kissa on aktiivinen ja temperamettinen. 

Lue koko rodun kuvaus ja tarina alta!

 

Cornish Rex - sisällysluettelo

heart

Elinikä:

11-15 vuotta

measure

Pituus:

Lyhyt

weight

Paino:

3-5 kg

earth

Alkuperämaa:

Iso-Britannia

Perherakkaus
5/5
Karvanlähtö
2/5
Yleinen terveys
3/5
Leikkisyys
5/5
Älykkyys
4/5
Naukuminen
2/5
Lapsiystävällisyys
5/5
Vieraanvaraisuus
5/5
Hoidettavuus
5/5
Lemmikkiystävällisyys
5/5
cornish rex-nukkuu

Historia

Englannin Cornwall on taianomainen paikka. Se oli Kuningas Arthurin synnynipaikka ja myös synnyinpaikka yhdelle epätyypillisimmälle ja kiinnostavimmalle kissarodulle mitä on olemassa: kiharaturkkiselle Cornish Rexille.

Tämä kiharaturkkinen kissa syntyi vuonna 1950 valkoiselle lemmikkikissalle nimeltään Serena, joka kuului Nina Ennismorelle ja Winifred Macalisterille.

Muut poikueen neljä kissaa olivat lyhytkarvaisia, jolloin Kallibunker, kuten kiharaturkkinen nimettiin, erottui joukosta kummallisen näkösen turkkinsa ansiosta, mikä oli syntynyt sattumanvaraisen mutaation kautta.

Poikueen isää ei tunnistettu, mikä on kovin tyypillistä. Tosin hänen epäiltiin olevan Ginger, lyhytkarvainen ja raidallinen kissa, joka oli Serenan kissa.

Ennismore oli uuden rodun syntymisestä innoissaan ja kyseli neuvoja uuden rodun perustamiseen. Hän päätti yrittää tuottaa lisää kissoja, parittamalla niitä keskenään ja risteyttämällä niitä lyhytkarvaisten kanssa.

Hän onnistui jokseenkin yrityksissään risteyttämällä muut Poldu ja LaMordna Cove -nimisten kissojen kanssa. Molemmat kyseisistä kissoista olivat merkittävässä roolissa uuden rodun syntymisessä.

Uusi rotu, Cornish Rex sai nimensä turkin tyypin ja synnyinpaikan mukaan. Sen turkki muistuttaa rex -kaniineja, siitä nimeen Rex viittaus.

LaMorna Coven tarina jatkui Amerikassa, mihin se tuotiin poikastensa kanssa. Siellä se auttoi vakinnuttamaan rodun jalansijaa. Jalostuskannan ollessa USA:ssa kuitenkin heikko, Cornish Rexejä risteytettiin Siamilaisten kanssa.

Poldhu -kissan poikasesta Sham Pain Chasista tuli uuden poikueen isä Iso-Britanniassa vuonna 1960, pitäen rodun elossa sen kotimaassaan.

Myös Itä-Saksassa syntyi noihin aikoihin kaksi kiharaturkkista kissaa, joilla tunnistettiin olevan sama mutaatio kuin Cornish Rexillä.

The American Cat Fanciers Association ja Canadian Cat Association tunnusti Cornish Rexin roduksi vuonna 1963. Rotun tunnustaa tänä päivänä kaikki kissarekisterit maailmassa, mukaan lukien Suomen kissaliitto ry.

Koko

Cornish Rex on keskikokoinen kissa ja painaa tyypillisesti 3-5 kg.

Luonne

Cornish Rexin vaikuttaa ensinäkemältä sulavana ja huolitellulta, mutta usein tämän hurmaavan ja erittäin älykkään kissan huumorintaju ja rakkaus ottavat vallan.

Silloin hän haluaa olla huomion keskipisteenä, valmiina soittamaan pianoa, esittämään temppuja tai ällistyttää katsojiaan kyvyllään hyppiä kepeästi huoneen korkeimpiin paikkoihin.

Pitkien varpaiden ansiosta hänen on helppo pyöritellä erilaisia asioita, sekä tietysti availla ovia ja kaappeja. Kannattaa laittaa aina kaikki asiat visusti piiloon, mitä et halua hänen ottavan (ja varmista myös, ettei se nää kun viet ne piiloon!).

Cornish Rex on itsevarma kissa, joka rakastaa ihmisiä ja seuraa niitä ympäriinsä, odottaen tilaisuutta hypätä syliin ja antaa suukkoja.

Hän nauttii kun häntä käsitellään, mikä tekee eläinlääkärikäynneistä mukavia, kuten myös hänen kasvattamisestaan terapiatyöhön.

Ellei jotkut kissat pitäisi loukkaavana, kun niitä kutsutaan koiramaiseksi, tätä kissaa voisi pienellä varauksella kutsua ”koiramaiseksi”. Koiramaisuus ilmenee sen haluna hakea heitettyjä leluja.

Sillä on vinttikoiran vikkelyys, mutta sen rentoa luonnetta taas ei. Cornish Rex on erittäin aktiivinen ja aina liikkeessä. Hänen nopeutensa ja trimmattu ulkomuoto muistuttaakin viritettyä ralliautoa: nopea starttaamaan ja hyvä mutkissa.

Vaikkakin hän on miellyttävä ja hellä, tämä kissa ei välttämättä ole sellaisen ihmisen valinta, joka kaipaa hiljaista kissaa koristeeksi ikkunalaudalleen.

Cornish Rexin ääni vaihtelee miellyttävän ja kiusallisen välillä. Ja vaikka hän ei olekaan yhtä puhelias kuin esi-isänsä Siamilainen kissa, hän ottaa varmasti osaa keskusteluun, jos hänen täytyy ilmaista mielipiteensä.

Tämä kissa säilyttää pentumaisen asenteensa hyvin vanhoille päivilleen asti. Hän ei koskaan menetä kiinostustaan toimia ihmisten kanssa ja hän soveltuu parhaiten kotiin missä hän saa rakkautta ja jatkuvaa kumppanuutta, mitä hän kaipaa.

Hoito

Cornish Rexin hoito on tyypillisesti helppoa kuin sen turkin silittäminen. Joillakin kissoilla on pidempi ja villaisempi turkki ja silloin niille täytyy näyttää pehmeää harjaa, jotta turkki pysyy hyvännäköisenä.

Harjaa sen turkkia hellästi, ettet katkaise hyvälaatuisia karvoja. Parasta Cornish Rexin turkissa on se, että ne ovat niin hienolaatuisia, etteivät ne näy vaatteissa tai huonekaluissa.

Kylvyt eivät ole kovinkaan tarpeellisia tälle kissalle, ellei kissa ole valkoinen tai sillä on paljon valkoista turkissaan. Nuo kissat alkavat näyttää likaiselta, jos niitä ei säännöllisesti pestä.

Harjaa hampaat, ettei kissalle tule ientulehdusta. Päivittäinen suuhygienia on tietysti paras, mutta viikon välein tehtävä hampaiden harjaus on parempi kuin ei mitään.

Pyyhi silmäkulmat päivittäin pehmeällä ja kostealla pyyhkeellä poistaaksesi kaikki liat. Käytä pyyhkeen toista puolta toiseen silmään, ettet levitä likaa tai tartuta sairauksia toiseen silmään.

Tarkasta korvat viikoittain. Jos ne näyttävät likaiselta, pyyhi ne vanulapuilla tai pehmeällä ja kostealla pyyhkeellä. Voit sekoittaa pyyhkeeseen omenaviinietikkaa ja lämmintä vettä 50/50 suhteessa.

Vältä vanupuikkojen käyttöä, koska ne saattavat vahingoittaa korvaa.

Pidä kissanhiekkalaatikko täysin puhtaana. Cornish Rex on kaikkien muiden kissojen tavoin erittäin tarkka kylpyhuonehygieniastaan.

Cornish Rex tuntuu lämpimältä koskettaa, mutta hän on todellisuudessa aina etsimässä lämmikettä. Jos sinulla itselläsi on kylmä, niin myös hänelläkin todennäköisesti on. Osta hänelle kiva takki (tai kaksi) pitääksesi hänet lämpimänä.

Cornish Rex kannattaa pitää ihan sisäkissana, jotta se ei altistu muiden kissojen levittämille taudeille, koirien hyökkäyksille tai muille kissoja vaaniville vaaroille. Ne voivat myös jäädä auton alle, mitä tosin melko harvoin tapahtuu.

Ulkona liikuskeleva kaunis Cornish Rex saatetaan myös varastaa, sillä rotukissat ovat arvokkaita.

Suosittelemme rakentamaan tälle kissalle ison ulkoilmatilan, missä se voi leikkiä, hyppiä, kiipeillä ja muutoin viihdyttää itseään. Mikäli se on siis mahdollista. Jos pihalle paistaa suoraan aurinko, varmista ettei se saa auringonpistosta.

cornish-rex-katsoo

Turkki

Tämä kiharakarvainen kissa on urheilullisen näköinen. Se on keskikokoinen ja hoikka kissa. Silti se on lihaksikas kissa ja sillä on idästä tulevien kissojen tavoin pitkät jalat. Sen häntä on myös pitkä ja ohut.

Sen silmät ovat suuret ja mantelinmuotoiset. Sen valpas olemus kielii kertoo tarinaa tämän kissan vilkkaasta, sosiaalisesta ja tarmokkaasta luonteesta.

Sen turkki on sen tunnusmerkki. Kihara turkki on seurausta pohjavillan vähyydestä, jonka vuoksi turkki tuntuu silkinpehmeältä.

Rotumääritelmän mukaan Cornish Rexille sallitaan seuraavat värit:

Yksivärinen: kissa voi olla yksivärinen ja jokainen väri voi esiintyä valkoisen värin yhteydessä. Kysytyt värit ovat suklaa, oranssi ja musta sekä niiden variaatiot: sininen, creme ja lila.

Raidallinen: Rotumääritelmän mukaan tämä kissa voi olla raitakuviollinen.

Kaksivärinen: Valkoisen kanssa yhdessä esiintyvät värit ovat sallittyja Cornish Rexille

Lapset ja muut eläimet

Aktiivinen ja sosiaalinen Cornish Rex on täydellinen valinta perheisiin missä on ystävällisiä lapsia ja koiria. Tämä kissa leikkii ja oppii uusia temppuja helposti ja rakastaa lapsilta saamaansa huomiota (jos ne kohtelevat häntä ystävällisesti).

Esittele lemmikit hitaasti ja hallitusti, varmistaaksesi niiden sujuvan yhteiselon pitkällä tähtäimellä

Cornish Rex pentuja

Cornish Rex pentuja on tarjolla mm. Suomen Rex-kissayhdistyksen sivuston pentulistalla. Tätä artikkelia kirjoittaessa (2.5.2021) siellä ei tosin ollut yhtään pentua tarjolla.

Kannattaa käydä tarkkailemassa sivustoa aika-ajoin ja ilmoittaa myös halukkuutesi pennun hankintaan esimerkiksi sähköpostitse.

Cornish Rex kasvattajat

Cornish Rex on kasvattanut suosiotaan tasaisesti kasvattajien parissa. Ensimmäiset kissat tuotiin Suomeen jo vuonna 1967 Tanskasta ja Englannista.

Vuosittain rekisteröidään uusia kissoja noin 200 kappaletta ja Suomessa niitä on tällähetkellä jo lähemmäs 4000.

Pennut luovutetaan aikaisintaan 12 viikon ikäisenä. Pennut oppivat emoltaan ja sisaruksiltaan tärkeitä taitoja ensimmäisten 12 viikon aikana.

Sen takia niitä ei luovuteta ennen sitä, koska nämä taidot ovat sille elintärkeitä selviytymisen kannalta.

Cornish Rex hinta

Cornish Rexin hinta alkaa usein 700 eurosta. Rotukissojen laadukkaaseen kasvattamiseen liittyy aina kuluja. Jos kissan hinta on erityisen alhainen, kannattaa olla tarkkana, ettei sen kasvattamisessa ole oiottu.

Lisää kissajuttuja

Kissakirjat

Haluatko syventyä lisää kissojen ihmeelliseen maailmaan? Kissoista on tehty lukemattomia kirjoja ja niitä on myös käännetty suomen kielelle paljon. 

Kokosimme kirjat osioomme suosituimpia ja suositeltuja kissateoksia, joista varmasti tykkäät. 

Käy tutustumassa ja löydä itsellesi mielenkiintoisin kissakirja!

Äänikirjat

Tuntuuko, ettei aika riitä kaiken tekemisen lomassa pysähtyä lukemaan kirjaa? Silloin sinulle voi olla äänikirja paras vaihtoehto!

Äänikirjoja tarjoavissa BookBeatissa ja Storytelissä on hyviä kissakirjoja kuunneltavana ja palveluja voi testata 14 päivän ajan maksutta!

Käy luomassa maksuttomat testitunnukset ja uppoudu kissatarinoiden maailmaan vaikka heti.

* Storytelissä hinta kokeilun jälkeen on 16,99€/kk (Unlimited paketti) ja palvelun voi downgreidata 9,99€/kk, jos kuuntelua ei ole niin paljoa.

** Bookbeatissa hinta kokeilun jälkeen on 14,99€/kk, palvelun voi myös vaihtaa Basic versioon, joka on vain 9,99€/kk.