burman-kissa

Burman kissa

Burma kissaa on usein luonnehdittu “silkkiin käärityksi tiileksi”, mikä on osoitus sen vankasta ja lihaksikkaasta vartalosta.

Se on kissarotu, joka on tunnustettiin roduksi 1900-luvun alkupuolella

Burma kissan juuret ovat Aasiassa, missä niitä pidettiin pappien temppelikissoina. 

Lue lisää tästä “silkkitiilestä”!

Burma kissa - sisällysluettelo

heart

Elinikä:

10-16 vuotta

measure

Pituus:

45-55 cm

weight

Paino:

3-6 kg

earth

Alkuperämaa:

Burma ja Thaimaa

Perherakkaus
5/5
Karvanlähtö
2/5
Yleinen terveys
2/5
Leikkisyys
4/5
Älykkyys
5/5
Naukuminen
3/5
Lapsiystävällisyys
5/5
Vieraanvaraisuus
5/5
Hoidettavuus
5/5
Lemmikkiystävällisyys
4/5
Burman kissa nauttii auringosta

Burma kissa - historia

Burma kissan esi-isät ovat siamilaiskissa ja Burmasta (nykyisestä Myanmarista) peräisin oleva “kuparikissa”. Niiden uskotaan olleen temppeli- ja palatsikissoja, joita papit kasvattivat ja pitivät.

Nykyaikaisen burmankissan matriarkka oli pieni, tummanruskea kissa nimeltä Wong Mau. Hän kuului tohtori Joseph Thompsonille, joka joko osti hänet merimieheltä tai toi hänet itse matkoiltaan, riippuen siitä, kumpaa tarinaa uskoo.

Aluksi Wong Mau luultiin siamilaiseksi kissaksi, jolla oli suklaanvärinen turkki. Tällaiset siamilaiset kissat eivät olleet tuntemattomia. “Suklaa-siamilainen” kuvattiin 1880-luvulla.

 Niiden vartalo oli ruskehtava tai ruskea, ja niillä oli hylkeenruskeita tai lähes mustia merkkejä.

”Seal-point-siamilaisella”, joka tunnetaan myös nimellä Royal Siamese, oli vaaleampi turkki. Sen erityispiirre on sen väripisteissä eli “pointeissa” ja ne olivat suosittuja kasvattajien sekä yleisön keskuudessa.

Suklaakissat katosivat lopulta Isosta-Britanniasta, mutta niitä esiintyi edelleen Thaimaassa ja Burmassa (nykyisessä Myanmarissa), jossa ne olivat luultavasti luonnollisten, vapaana vaeltavien siamilaiskissojen ja yksiväristen burmalaiskissojen välisten paritusten jälkeläisiä.

Wong Mau oli yksi heistä. Sen kohtalona oli tulla kahden uuden rodun emäksi: burmalaisen ja myöhemmin tonkinese-rodun.

Tohtori Thompson astutti Wong Mau’n Seal Point Siamese -kissan nimeltä Tai Mau. Hänen jalostusohjelmansa tuotti yhteistyössä kasvattajien Virginia Cobbin ja Billie Gerstin sekä geneetikko Clyde Keelerin kanssa beigen, ruskean ja laikullisen turkin omaavia pentuja. 

Tulokset, mukaan lukien burman geenin löytäminen, olivat niin mielenkiintoisia, että Thompson julkaisi aiheesta artikkelin Journal of Heredity -lehden vuoden 1943 numerossa, joka oli ensimmäinen kissagenetiikkaa käsittelevä artikkeli.

Kissaharrastajien yhdistys aloitti burmalaiskissojen rekisteröinnin vuonna 1936, mutta lopetti rekisteröinnin vuonna 1947, koska kasvattajat käyttivät edelleen siameita jalostusohjelmissaan. 

Rekisteröintiä jatkettiin vuonna 1953, kun tämä käytäntö oli lopetettu. Nykyään burmalainen on suosittu rotu kissojen ystävien keskuudessa.

Koko ja ulkonäkö

Urokset painavat yleensä n. 5-9 kg ja naaraat n. 3-6 kg. Vartalo on lihaksikas ja pyöreämuotoinen. Sillä on leveä, pyörä pää ja sen alaleuka on vahva. Silmät ovat suuret ja pyöreät. Silmän väreinä yleisimmät ovat oranssi ja kuparinväri. Korvat ovat pienet ja pyöreäkärkiset.

Luonne

Burmalaiset ovat energisiä ja ystävällisiä.

Hänessä on siamilaisen esi-isänsä charmia ja päättäväisyyttä, ja hän nauttii viihdyttämisestä yhtä paljon kuin muutkin rodut, mutta hänen äänensä on pehmeä ja suloinen, mikä on ristiriidassa sen taipumuksen kanssa hallita taloutta samettiseen turkkiin verhotulla rautaisella tassulla.

Se on erittäin älykäs ja kaipaa ihmisen seuraa, joten se ei sovi kotiin, jossa se on yksin suurimman osan päivästä. Jos ympärillä ei ole ihmisiä, jotka työllistävät sen älyä, varmista, että sillä on seuraa toiselle lemmikille.

Se tulee hyvin toimeen muiden kissojen ja koirien kanssa, mutta toinen burmalainen on luonnollisesti sen paras ystävä.

Burma kissa on yhtä utelias kuin muutkin kissat. Odota, että hän tutkii kotisi perusteellisesti ja tuntee jokaisen nurkan ja kolkan.

Hän on leikkisä ja pysyy sellaisena aikuisuuteen asti. Stimuloi sen älykkäitä aivoja interaktiivisilla leluilla ja opeta sille temppuja, joita se voi esitellä yleisölle.

Sen lisäksi, että se osaa istua, istua, heiluttaa ja tulla, se voi oppia hakemaan pientä lelua tai kävelemään hihnassa. Jos se pääsee hyvään kuntoon jo varhain, automatkat ja eläinlääkärikäynnit ovat lastenleikkiä.

Burmalainen on hyvä valinta, jos et välitä menettää yksityisyyttäsi kokonaan.

Tämä kissa haluaa olla mukana kaikessa, mitä teet, lehden lukemisesta tietokoneella työskentelyyn, ruoanlaittoon ja television katseluun.

Tietenkin se nukkuu sängyssäsi kanssasi ja saattaa jopa halailla peiton alla. Kun istut alas, se istuu syliisi tai viereesi odottamaan silitystä.

Jos et välitä hänestä, sinua nuhdellaan. Vieraat saavat hänen täyden huomionsa, ja hän todennäköisesti voittaa jopa niiden ihmisten suosion, jotka väittävät, etteivät pidä kissoista.

Burmalainen naaras on kuin kuningatar. Hän pitää huomiosta ja haluaa olla johdossa. Uroskissat ovat hiljaisempia ja tyytyvät täyttämään sylin. 

Burman-kissanpentu ihmettelee omistajan tekosia

Burma kissan hoito

Burman pehmeää, lyhyttä turkkia on helppo hoitaa viikoittaisella harjauksella tai kampauksella kuolleiden karvojen poistamiseksi ja ihoöljyn levittämiseksi. Kylpy on harvoin tarpeen.

Harjaa hampaat parodontiitin ehkäisemiseksi. Päivittäinen hammashygienia on parasta, mutta viikoittainen harjaus on parempi kuin ei mitään.

Pyyhi silmäkulmat pehmeällä, kostealla liinalla mahdollisen vuodon poistamiseksi. Käytä liinasta erillistä aluetta kummallekin silmälle, jotta et ole vaarassa levittää tulehdusta.

Tarkista korvat viikoittain. Jos ne näyttävät likaisilta, pyyhi ne pumpulipallolla tai pehmeällä kostealla liinalla, joka on kostutettu 50-50 siiderietikan ja lämpimän veden seoksella. Vältä vanupuikkojen käyttöä, sillä ne voivat vahingoittaa korvan sisäosaa.

Pidä pentulaatikko tahrattoman puhtaana. Kuten kaikki kissat, burmalaiset ovat hyvin tarkkoja kylpyhuoneen hygieniasta.

Burmankissaa kannattaa pitää vain sisäkissana, jotta se on suojassa muiden kissojen levittämiltä taudeilta, koirien hyökkäyksiltä ja muilta vaaroilta, joita ulkona liikkuvat kissat kohtaavat.

Ulkona liikkuvat burmat ovat myös vaarassa joutua sellaisen henkilön varastamaksi, joka haluaisi saada näin kauniin kissan maksamatta siitä.

Burman kissapentu nälkäisenä

Turkin väri ja hoito

Burma kissaa kuvataan usein “silkkiin käärityksi tiiliskiveksi”, mikä on osoitus sen kiinteästä ja lihaksikkaasta kehosta.

 Alkuperäinen burmalainen oli väriltään tummanvärinen, kiinteän ruskea, jota kutsutaan nimellä sable, mutta nykyään sitä on saatavana myös muita sävyjä, kuten sinistä, samppanjaa ja platinaa.

Kissoilla on tiivis runko, jossa on pyöreä pää, suuret, ilmeikkäät silmät, joiden väri on kultainen tai keltainen, ja keskikokoiset korvat, jotka ovat kärjestä pyöreät ja kallistuvat hieman eteenpäin.

Turkki on lyhyt ja kiiltävä. Perinteinen sable on väriltään täyteläinen, lämmin ruskea, joka on hieman vaaleampi alaruumiista. Pennun turkki tummuu kypsyessään.

Nenänahka ja tassunpohjat ovat ruskeat. Samppanjanvärinen burmalainen on lämpimän hunajanbeige, joka varjostuu vaalean kullanruskeaksi alapuolella.

Nenänahka on vaalean lämpimän ruskeaa ja käpälät ovat lämpimän vaaleanpunaisen ruskehtavat. Siniburmanilla on keskisininen turkki ja hieman vaaleampi vatsa. Nenänahka ja käpälät ovat liuskekivenharmaat.

Platinaburmat ovat vaalean hopeanharmaita, joissa on vaalean ruskean sävyisiä sävyjä ja hieman vaaleampi väri alapuolella.

 Kuononahka ja käpälätassut ovat kauniin laventelinvaaleanpunaiset. Jotkut yhdistykset sallivat muita värejä, kuten kilpikonnankeltainen, lila ja punainen.

Lapset ja muut eläimet

Aktiivinen ja sosiaalinen burmalainen on täydellinen valinta lapsiperheille ja kissaystävällisille koirille. Se leikkii noutoa yhtä hyvin kuin kuka tahansa noutaja, oppii helposti temppuja ja rakastaa huomiota, jota se saa lapsilta, jotka kohtelevat sitä kohteliaasti ja kunnioittavasti.

Se elää rauhallisesti kissojen ja koirien kanssa, jotka kunnioittavat sen auktoriteettia. Tutustuta lemmikkieläimet aina hitaasti ja valvotuissa olosuhteissa, jotta ne oppivat tulemaan toimeen keskenään.

Mistä Burma kissan pentuja?

Tykästyitkö Burman kissaan ja voisit harkita pennun ottamista hoitoosi?

Burmakissan ystävät ry sivustolla on ilmoituksia uusista Burman kissan pennuista. Burmalaiset pennut ovat erittäin kysyttyjä ja siksi niitä voi olla vaikea saada. 

Kannattaa olla aktiivinen kasvattajien suuntaan ja varata hyvissä ajoin uusia kasvatettavia pentuja, ennen kuin ne ovat edes syntyneet.

 

burman-kissa-pentuja

Hinta - paljonko Burman kissa maksaa?

Burman kissa on rotukissa ja se tietysti maksaa kohtuullisen summan rahaa. Miksi rotukissat maksavat? Moni luulee, että kissa pitäisi saada jopa ilmaiseksi.

Kasvattamisesta koituu kuitenkin kustannuksia:

  1. Ruokakustannukset
  2. Emokissan hankinta
  3. Kissaliiton rekisteröintimaksut
  4. Näyttelymaksut
  5.  Kasvattajanimen rekisteröinti
  6. Eläinlääkärimaksut
  7. Lääkemaksut
Tämän takia rotukissojen hinnat lähtevät usein min. 500€. Burman kissan pentujen keskimääräiset myyntihinnat ovat olleet 900€-950€ välillä. 
 
Kannattaa myös muistaa, että se on vain kissan hankintahinta. Kissan huolehtimiseen täytyy varata kuukausittain rahaa ruokiin ja muuhun hoitoon. Mahdolliset eläinlääkärikäynnit maksavat myös, joten suositeltavaa on pitää pientä kissapuskurirahastoa.
 
Kaikenkaikkiaan kissan tuottamaa lisäarvoa ei voi edes mitata rahassa. Kaunis ja lojaali olento vierelläsi päivästä toiseen ilahduttamassa sinua. Pitämässä psyykkisestä terveydestäsi huolta ja viihdyttämässä sinua ja vieraitasi. Kyllä siitä kannattaakin maksaa – se on sijoitus!

Lisää kissajuttuja

Kissakirjat

Haluatko syventyä lisää kissojen ihmeelliseen maailmaan? Kissoista on tehty lukemattomia kirjoja ja niitä on myös käännetty suomen kielelle paljon. 

Kokosimme kirjat osioomme suosituimpia ja suositeltuja kissateoksia, joista varmasti tykkäät. 

Käy tutustumassa ja löydä itsellesi mielenkiintoisin kissakirja!

Äänikirjat

Tuntuuko, ettei aika riitä kaiken tekemisen lomassa pysähtyä lukemaan kirjaa? Silloin sinulle voi olla äänikirja paras vaihtoehto!

Äänikirjoja tarjoavissa BookBeatissa ja Storytelissä on hyviä kissakirjoja kuunneltavana ja palveluja voi testata 14 päivän ajan maksutta!

Käy luomassa maksuttomat testitunnukset ja uppoudu kissatarinoiden maailmaan vaikka heti.

* Storytelissä hinta kokeilun jälkeen on 16,99€/kk (Unlimited paketti) ja palvelun voi downgreidata 9,99€/kk, jos kuuntelua ei ole niin paljoa.

** Bookbeatissa hinta kokeilun jälkeen on 14,99€/kk, palvelun voi myös vaihtaa Basic versioon, joka on vain 9,99€/kk.