brittiläinen-lyhytkarva kauniilla turkilla

Brittiläinen lyhytkarva

Tämä hiljainen ja vaatimaton brittiläinen kissa on varsin hyvä ehdokas sille, joka etsii sisäkissaa. Vaikka se ei olekaan yksi hellimmistä kissoista, sillä on kuitenkin tapana tulla toimeen hyvin kaikkien, myös muiden lemmikkien kanssa. Brittiläinen lyhytkarva on hyvin tasapainoinen ja ihmisrakas.

Se ei yritä kärkkyä jokaista mahdollista silitystuokiota, mutta on kyllä varsin tyytyväinen, jos sille sellaisen tarjoaa. Jotkut kissarodut ovat hyvin vilkkaita ja ne saattavatkin pomppia ja riehua pitkin taloa enemmän kuin usein.

Brittiläinen lyhytkarva on kaikkea muuta. Se on hyvin rauhallinen, joten rauhallisuutta ja helppoutta arvostavalle tässä voi olla juuri oikea rotu.

Brittiläinen lyhytkarva - sisällysluettelo

heart

Elinikä:

12-17 vuotta

measure

Pituus:

55-63 cm

weight

Paino:

3-9 kg

earth

Alkuperämaa:

Iso-Britannia

Perherakkaus
3/5
Karvanlähtö
3/5
Yleinen terveys
4/5
Leikkisyys
2/5
Älykkyys
3/5
Naukuminen
4/5
Lapsiystävällisyys
4/5
Vieraanvaraisuus
4/5
Hoidettavuus
4/5
Lemmikkiystävällisyys
5/5
brittiläinen-lyhytkarva-raitainen

Brittiläinen lyhytkarva - historia

Et kenties ole vielä hoksannut sitä, mutta brittiläinen lyhytkarva on saattanut olla osa lapsuuttasi. Se on juuri se fiksu kissa elokuvassa Saapasjalkakissa ja Irvikissa Liisa ihmemaassa elokuvassa.

Toinen asia, jonka olet jo saattanut hoksata, on tämän kissan alkuperä. Kyllä, se on kotoisin Englannista.

Viktoriaanisella aikakaudella vuosina 1837-1901, kissanäyttelyt alkoivat yleistyä ja kissoja alettiin kasvattaa tiettyjen standardien mukaan ja heille alettiin pitää sukutauluja. Ensimmäisissä näyttelyissä brittiläinen lyhytkarva oli ainoa rotukissa, kaikki muut kuvailtiin vain niiden turkin värin ja tyypin mukaan.

1900-luvun alkupuolen maailmansodat lähes tuhosivat tämän rodun, mutta ne saatiin elvytettyä muiden rotujen tuella. American Cat Association tunnusti rodun vuonna 1967, mutta Cat Fanciers Association tunnusti sen vasta vuonna 1980. Nykyään kaikki kissayhdistykset tunnustavat tämän rodun.

Koko ja ulkonäkö

Urokset painavat yleensä n. 5-9 kg ja naaraat n. 3-6 kg. Vartalo on lihaksikas ja pyöreämuotoinen. Sillä on leveä, pyörä pää ja sen alaleuka on vahva. Silmät ovat suuret ja pyöreät. Silmän väreinä yleisimmät ovat oranssi ja kuparinväri. Korvat ovat pienet ja pyöreäkärkiset.

Luonne

Tämä kissa on varsin rento ja rauhallinen, mikä tekeekin siitä lähes täydellisen perhekumppanin. Se tykkää huomiosta, mutta ei sitä määrätietoisesti koko ajan hae. Se tyytyy huomioon, joka sille annetaan ja viihtyy ihan vain istuen rauhassa vieressäsi. Brittiläinen lyhytkarva on aika iso kissa, joten se ei pidä kovin paljon siitä, että sitä kannetaan.

Tämän rodun aktiivisuustason voisi kuvailla olevan kohtalainen. Pentuna se on hyvinkin leikkisä ja aktiivinen, mutta yleensä n. yhden vuoden ikäisenä se alkaa rauhoittua. Se saavuttaa fyysisen täysikasvuisuuden vasta n. 3-5 vuotiaana.

Vanhempana niistä saattaa tulla sohvaperunoita, mutta joskus täysi-ikäiset urokset saattavat yllättää käytöksellään. Se saattaakin ryntäillä ympäri taloa pitäen kovaakin meteliä. Yleisesti ottaen, niiden tavat ovat kuitenkin lähempänä kuninkaallisia, kuin jalkapallohuligaaneja.

Tämä kissarotu toivottaa talon vieraat tervetulleiksi muitta mutkitta.

brittiläinen-lyhytkarva-oranssi

Brittiläisen lyhytkarvan hoito

Harjaa hampaat parodontiitin ja ientulehduksen estämiseksi. Päivittäinen hammashygienia on parasta, mutta viikoittainen harjauskin on parempi kuin ei mitään.

Leikkaa kynnet viikoittain. Pyyhi silmänkulmat pehmeällä, kostealla liinalla mahdollisten vuotojen poistamiseksi. Käytä erillistä kangasaluetta molemmille silmille, jotta et levitä tauteja.

Tarkasta korvat viikoittain. Jos ne näyttävät likaiselta, pyyhi ne puuvillapalloilla tai kostealla ja pehmeällä pyyhkeellä, johon on laitettu omenaviinietikkaa ja lämmintä vettä.

Kiinnitä huomiota hiekkalaatikon puhtauteen. Jos sen puhtaus ei miellytä kissaa, se saattaa alkaa tekemään jätöksiä muualle.

Kaunis brittiläinen lyhytkarva makoilemassa sängyllä

Turkin väri ja hoito

Brittiläisen lyhytkarvan lyhyt, sileä turkki on helppo hoitaa viikoittaisella harjauksella tai kampaamalla kuolleiden karvojen poistamiseksi. Kylpy on harvemmin tarpeen.

Turkki saattaa olla lähes mitä tahansa väriä tai kuviota, jota voit toivoa. Sitä on muun muassa seuraavan värisinä: lila, suklaa, musta, valkoinen ja monet muut. Tunnetuin väri on oheisessa kuvassa näkyvä siniharmaa ja näitä kissoja kutsutaan joskus nimellä British Blues.

Lapset ja muut eläimet

Tämä lempeä ja rauhallinen kissa soveltuu elämään lapsiperheen ja kissaystävällisten koirien kanssa. Se tykkää, jos saa kohteliasta ja kunnioittavaa huomiota lapsilta. Se osaa myös olla anteeksiantava kömpelöille pikkulapsille. Valvo pieniä lapsia ja näytä heille, miten kissaa tulee silittää.

Muut kissat eivät häiritse tämän rauhallisen kissan rauhaa. Kuitenkin parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi, tutustuta muut lemmikkieläimet hitaasti ja valvotussa ympäristössä.

Brittiläinen lyhytkarva pennut

Tykästyitkö Brittiläiseen lyhytkarvaan ja voisit harkita pennun ottamista hoitoosi?

Ainakin Suomen Brittikissat ry:n sivuilta kannattaa käydä katsomassa, jos juuri nyt olisi mahdollista ostaa itselleen suloisen pörröinen, brittiläisen lyhytkarvan pentu!

brittiläinen-lyhytkarva-pentu

Brittiläinen lyhytkarva hinta

Brittiläinen lyhytkarva on rotukissa ja se tietysti maksaa kohtuullisen summan rahaa. Miksi rotukissat maksavat? Moni luulee, että kissa pitäisi saada jopa ilmaiseksi.

Kasvattamisesta koituu kuitenkin kustannuksia:

  1. Ruokakustannukset
  2. Emokissan hankinta
  3. Kissaliiton rekisteröintimaksut
  4. Näyttelymaksut
  5.  Kasvattajanimen rekisteröinti
  6. Eläinlääkärimaksut
  7. Lääkemaksut
Tämän takia rotukissojen hinnat lähtevät usein min. 500€. Brittiläisen lyhytkarvan pentujen keskimääräiset myyntihinnat ovat olleet 900€-950€ välillä. 
 
Kannattaa myös muistaa, että se on vain kissan hankintahinta. Kissan huolehtimiseen täytyy varata kuukausittain rahaa ruokiin ja muuhun hoitoon. Mahdolliset eläinlääkärikäynnit maksavat myös, joten suositeltavaa on pitää pientä kissapuskurirahastoa.
 
Kaikenkaikkiaan kissan tuottamaa lisäarvoa ei voi edes mitata rahassa. Kaunis ja lojaali olento vierelläsi päivästä toiseen ilahduttamassa sinua. Pitämässä psyykkisestä terveydestäsi huolta ja viihdyttämässä sinua ja vieraitasi. Kyllä siitä kannattaakin maksaa – se on sijoitus!

Lisää kissajuttuja

Kissakirjat

Haluatko syventyä lisää kissojen ihmeelliseen maailmaan? Kissoista on tehty lukemattomia kirjoja ja niitä on myös käännetty suomen kielelle paljon. 

Kokosimme kirjat osioomme suosituimpia ja suositeltuja kissateoksia, joista varmasti tykkäät. 

Käy tutustumassa ja löydä itsellesi mielenkiintoisin kissakirja!

Äänikirjat

Tuntuuko, ettei aika riitä kaiken tekemisen lomassa pysähtyä lukemaan kirjaa? Silloin sinulle voi olla äänikirja paras vaihtoehto!

Äänikirjoja tarjoavissa BookBeatissa ja Storytelissä on hyviä kissakirjoja kuunneltavana ja palveluja voi testata 14 päivän ajan maksutta!

Käy luomassa maksuttomat testitunnukset ja uppoudu kissatarinoiden maailmaan vaikka heti.

* Storytelissä hinta kokeilun jälkeen on 16,99€/kk (Unlimited paketti) ja palvelun voi downgreidata 9,99€/kk, jos kuuntelua ei ole niin paljoa.

** Bookbeatissa hinta kokeilun jälkeen on 14,99€/kk, palvelun voi myös vaihtaa Basic versioon, joka on vain 9,99€/kk.