Bengalin kissan turkki ja isot korvat

Bengalin kissa

Olet kenties hankkimassa kissaa kotiin ja mietit voisiko Bengali olla sopiva vaihtoehto. Kenties bengalin kaunis ulkonäkö on herättänyt kiinnostuksesi ja haluat tutustua siihen lisää – tulit oikeaan paikkaan!

Tässä artikkelissa kerron mahdollisimman tarkasti, millainen Bengalin kissa on. Jos innostut Bengalista, niin kerron myös miten saat sen itsellesi.

Bengalin kissa on TICA’n (The International Cat Association) hyväksymä kissarotu.

Paras tapa sukeltaa kissan luonteeseen on kurkistaa sen juurille. Eli seuraavaksi lyhyt oppimäärä Bengalin historiasta.

Bengalin kissa - sisällysluettelo

heart

Elinikä:

10-16 vuotta

measure

Pituus:

43-55 cm

weight

Paino:

4-7 kg

earth

Alkuperämaa:

USA

Rakastaa perhettä
5/5
Karvanlähtö
2/5
Yleinen terveys
3/5
Leikkisyys
5/5
Älykkyys
5/5
Taipumus naukumiseen
2/5
Lapsiystävällisyys
5/5
Vieraanvaraisuus
3/5
Hoidettavuus
4/5
Lemmikkiystävällisyys
5/5
Söpö Bengalin-kissa kuvauksissa

Bengalin historiaa

Onko Bengali kesy tiikeri? Ei aivan. Rodun isänä on pidetty yhdysvaltalaista geneetikkoa Jean Milliä, jonka tavoitteena oli jalostaa kotikissa, jolla on edeltäjänsä villi ulkonäkö.

Bengali syntyi siis kotikissan ja aasialaisen leopardikissan risteyttämisen tuloksena 1960-luvun alkupuolella.

Miten risteyttäminen käytännössä tapahtuu? Ellei risteytys ole tuttua sinulle vielä niin siinä toisen rodun naaraan munasolu hedelmöitetään toisen rodun siittiöllä.

Bengalin tapauksessa ensimmäisestä risteytyksestä syntyi risteytys, jota kutsutaan F1 -eläimeksi. F1 eläin risteytetään niin kauan sen rodun kanssa, jonka luonne sille halutaan. Bengali F1 eläin risteytetiin vielä 1-2 kertaa uudelleen kotikissan kanssa, jolloin sillä havaittiin kotikissan luonteeseen viittaava käytös.

Niin syntyi Bengali kissa.

Ulkonäkö

Bengalin kissan piirteistä näkee heti, että se on ollut villi – se juuri tekee siitä ainutlaatuisen! Täpläkuviot turkissa ja vaalea vatsapuoli saa sen muistuttamaan leopardiesi-isiään. Kissan jaloissa on usein raitoja, mutta joskus niissä voi olla lisäksi pilkkuja. Sen jalat ovat pitkät ja lihaksikkaat ja sen voimakkaaseen vartaloon nähden pää voi vaikuttaa hieman pieneltä.

Poskipäät ovat korkeat ja silmät mantelimaiset, yleensä väriltään vihreät tai siniset. Pienet ja pyöreäpäiset korvanlehdet ovat leveät juuresta.

Turkki

Turkin perusväri on oranssi, kulta, tumman keltainen ja hiekanväri, jotka voivat kimaltaa. Turkin väri jaetaan kahteen luokkaan: Marbled ja Spotted:

Spotted: Toivottavaa tässä on täplikkyys turkissa, sillä se tekee kissasta villin leopardin näköisen. Täplät voivat esiintyä rengasmaisena tai yksivärisenä.

Marbled: Marmorimainen kuviointi muistuttaa muiden kissarotujen raitakuviointia, mutta sen pitäisi silti muistuttaa kotikissan turkkia mahdollisimman vähän.

Paino ja pituus

Lihaksikas ja notkea bengalin kissa voi painaa jopa 6 kg ja se voi kasvaa korkeintaan 30cm korkuiseksi. Kyseessä ei ole siis ihan pikkumirri vaan kissa, joka vaikuttaa läsnäolollaan.

Luonne

Bengalin kissa on erittäin aktiivinen ja älykäs kissa. Sen takia Bengalin kanssa on hauska asua, vaikkakin se voi olla aika-ajoin haastavaa. Ylipäätään Bengali on itsevarma ja ”puhelias”, joka on aina valmiudessa.

Mikään ei mene ohi tältä kissalta. Hän tykkää leikkiä ja on hyvin kiinnostunut oppimaan uusia temppuja. Bengalin ketterät tassut ovat melkein yhtä hyvät kuin kädet  – ja on hyvä ettei hänellä ole peukaloja, sillä muuten Bengali voisi kenties hallita koko maapalloa!

Tylsät Bengalin kissat voivat omaksua joitakin omituisia tapoja, kuten kytkeä valoja päälle ja pois, repiä tiivisteitä irti ja laittaa vaikka CD’n tai DVD’n päälle soittimestasi.

Yksi mielenkiintoinen huomio on se, että Bengali rakastaa vedessä leikkimistä! Akvaariokalat ovatkin siten vaarassa Bengalin fiksuilta kynsiltä. Hän myös rakastaa kiipeillä ja hänet voi usein löytää kököttämässä talon korkeimmasta paikasta. Korkea kissan kiipeilypuu on aivan must tälle kissalle kuten myös erilaiset pelit, jotka haastavat Bengalin älykkyyttä.

Joskus harvoin, kun Bengali ei roiku kattokruunuissa tai ui altaassasi, voit saada sen syliisi makoilemaan rauhassa. 

Ai niin, Bengali tietysti jakaa sängyn kanssasi (ja varastaa myös peitot).

Hoito

Bengalin lyhyt ja paksu turkki on helposti hoidettavissa  harjaamalla viikottain irronneet karvat pois. Kylvettäminen on hyvin harvoin tarpeellista.

Harjaa hampaat välttääksesi ientulehduksia. Päivittäinen suuhygienia on tietysti paras, mutta viikoittain harjaaminen on parempi kuin ei mitään.

Leikkaa kynnet joka toinen viikko. Harjaa silmäkulmat pehmeällä ja kostealla pyyhkeellä poistaaksesi epäpuhtaudet. Käytä pyyhkeen eri puolia pyyhkeestä eri silmille välttääksesi levittämästä mahdollisia tartuntoja. 

bengalin-kissa-ulkonäkö

Tarkasta myös korvat viikoittain. Jos ne näyttävät likaiselta, puhdista ne puuvillapallolla tai pehmeällä ja kostealla pyyhkeellä, joka on kosteutettu 50-50 suhteessa lämpimää vettä ja omenaviinietikkaa. Vältä korvapuikkoja, jotka voivat vahingoittaa korvaa.

Pidä hiekkalaatikko puhtaana. Kissat ovat erittäin tarkkoja vessansa puhtaudesta ja likainen vessa voivat aiheuttaa sen, että kissa alkaa käyttämään muita paikkoja talossa sen sijaan.

Bengalin kissa kannattaa pitää ainoastaan sisäkissana suojellaksesi sitä muiden kissojen levittämiltä taudeilta, koirien hyökkäyksiltä ja muilta vaaroilta, jotka odottavat ulos luontoon meneviä kissoja. Pitämällä tämän kissan sisällä suojelet myös paikallisia lintuja ja muita eläimiä tältä innokkaalta metsästäjältä.

Jos mahdollista, rakenna Bengalillesi laaja ulkoilmatila, missä hän voi hyppiä ja kiipeillä turvallisesti. Itsenäisesti ulkoilevat Bengalit saatetaan myös varastaa.

bengali lapset ja muut eläimet

Lapset ja muut eläimet

Aktiivinen ja sosiaalinen Bengalin kissa on täydellinen valinta lapsiperheille, joissa on kissaystävällisiä koiria. Se voi leikkiä, oppii uusia temppuja heposti ja nauttii lasten antamasta huomiosta, jotka kohtelevat sitä ystävällisesti ja kunnioittavasti. 

Se on tarpeeksi fiksu pysyäkseen poissa taaperoiden tieltä, mutta suorastaan rakastaa kouluikäisiä lapsia, koska ne matchaavat paremmin Bengalin energiatasoon ja uteliaisuuteen.  

Tätä kissaa ei pelota mikään, eikä varsinkaan koirat ja se ystävystyy helposti niiden kanssa, elleivät ne aiheuta ongelmia Bengalille.

Esittele uudet eläimet aina hitaasti ja kontrolloidusti. Kuten monet aktiiviset kissat, Bengalilla on vahva saalistusvietti ja sitä ei pidä luottaa pienten eläinten kesken, kuten hamstereiden, pienten kanien ja marsujen.

Bengalin kissa hinta

Bengalin kissan hinta vaihtelee 500€ ja 3000€ välillä, riippuen turkin väristä ja kasvattajan laadusta. Miksi ne maksavat niin paljon, voisi kysyä? Yksinkertainen vastaus on, että ne ovat paljon harvinaisempia kuin tavalliset kissarodut. Ja ovathan ne kauniita ja luonteeltaan poikkeuksellisia eläimiä.

Bengalin kissat ovat jokatapauksessa yksiä kalliimpia kissoja, mitä voit omistaa. Saatat saada vähän iäkkäämmän Bengalin hiukan halvemmalla, mutta hyvälaatuiset pennut maksavat helposti yli 1000€.

Alla olevassa hintataulukossa on bengalin kissan esimerkkihintoja:

Bengalin tyyppiRuskeita täpliäRuskea marmorikuvioTäplikäs ilveskuvioMarmorinen ilveskuvioHopeisia täpliäHopienen marmoriTäplikäs minkkikuvio
Pentu+1500€+1300€+1500€+1300€+2500€+1750€+2300€
Aikuinen+500€+500€+550€+500€+600€+600€+750€

Hinta nousee mitä enemmän kissa saa terveydenhuoltoa ja mitä enemmän erilaisia varusteita se saa. Mitä eksoottisempi turkin väri, sitä kalliimpi Bengali on. Yleisemmät värit, kuten ruskea, maksaa vähemmän. Pennut maksavat huomattavasti enemmän, joten jos haluat päästä halvemmalla, kannattaa etsiskellä 2-3 vuoden ikäisiä kissoja.

Bengalin hintaan vaikuttaa myös kasvattajan maine. Arvokkaita kissoja saatetaan tuoda ulkomailta voittojen toivossa, mutta niiden kanssa kannattaa olla tarkkana. Pentujen kasvatusympäristö voi olla varsin puutteellinen, jolloin pentu voi pahimmassa tapauksessa menehtyä pian luovutuksen jälkeen. Verottaja on kirjoittanut aiheesta hyvän artikkelin, mistä asiaan voi perehtyä tarkemmin. 

Hyvällä taustatyöllä sekä riskitekijät ymmärtämällä teet varmasti onnistuneen Bengalin hankinnan!

Bengali pentu

Bengaleita voi löytää esimerkiksi erilaisten kissailmoitussivustojen kautta. Yksi sellainen on bengalikissa.fi -sivusto, jossa on oma ilmoituspalsta.

Pentua hankkiessa kannattaa tutustua huolella kasvattajan taustoihin sekä toimintatapoihin. Apua hyvän kasvattajan tunnistamiseen saa rotuyhdistysten sekä kissoihin liittyvien kattojärjestöjen kautta. Esimerkiksi Suomen Rotukissayhdistys tarjoaa apua pennun hankintaan sekä rotukohtaisia listoja kasvattajista.