Balineesi-kissa makoilemassa omistajansa sylissä

Balineesi

Kiilamainen pää, maski, safiirisilmät ja solakka sekä virtaviivainen vartalo – näistä on muunmuassa balineesit tehty!

Koska balineesi rakastaa seuraa, se soveltuu hyvin moneen erilaiseen perheeseen.

Balineesi tunnetaan myös helppoudestaan käsitellä, mutta se ei viihdy pitkiä aikoja yksin, joten suositeltavaa olisi hankkia tälle karvakaverille toinen pörheä ystävä.

Jos olet harkitsemassa balineesin hankintaa, sinun kannattaa tutustua myös siamilaisen ominaisuuksiin, sillä näissä kahdessa on hyvin paljon samanlaisuuksia. 

Tämä sulavalinjainen tupatiikeri on sosiaalinen, fiksu, erittäin äänekäs ja vaatii saada olla osa perhettäsi!

Balineesi- sisällysluettelo

heart

Elinikä:

9-15 vuotta

measure

Pituus/Korkeus:

20-28 cm

weight

Paino:

2-4 kg

earth

Alkuperämaa:

Yhdysvallat ja Thaimaa

Perherakkaus
4/5
Karvanlähtö
3/5
Yleinen terveys
2/5
Älykkyys
5/5
Lemmikkiystävällisyys
4/5
Naukuminen
5/5
Lapsiystävällisyys
4/5
Vieraanvaraisuus
4/5
Hoidettavuus
4/5
Leikkisyys
4/5
Balineesi-kissa kiilamaisella päällä ja safiirisilmillä

Balineesi - historia

Balineesin arvellaan olevan luontainen mutaatio, joka syntyi kun siamilainen kissa risteytyi pitkäkarvaisen persialaisen tai turkkilaisen angoran kanssa. 

Rotu alkoi kehittyä kutenkin vasta 1940- ja 1950-luvulla ja se tunnistettiin vuonna 1961 CFA:n (Cat Fanciers Association) toimesta.

Tämä kissarotu alkoi yleistyä Amerikassa 1950-luvusta alkaen, jolloin rotua alettiin jalostaa. Ensimmäiset balineesit on kuitenkin rekisteröity jo vuonna 1928. 

Aivan alussa balineesi-kissojen luusto oli paljon painavampi kuin nykyään ja niiden turkki oli paksumpi kuin tavallisella siamilaisella.

Nimi balineesi liitetään usein Balilla oleviin eksoottisiin tanssijoihin, sillä balineesien hennot, virtaviivaiset ja liikkuvaiset linjat kuin myös sen hännän puolelta toiselle heilahteleminen muistuttavat tanssia!

Koko ja ulkonäkö

Balineesi on keskikokoinen kissa ja voi painaa mitä tahansa 2-4kg välillä. Tämä rotu on korkeudeltaan 20-28 cm.

Balineesi on sukua siamilaiselle, jonka vuoksi ne jakavat monia ominaisuuksia – aina ulkonäöstä lähtien. Yksin tämän kissan tunnistettavimmista piirteistä on joidenkin yksilöiden kieroon katsovat itämaiset, safiirinväriset silmät.

Rodun vartalo on virtaviivainen, keskikokoinen ja hoikahko, mutta kissa on kuitenkin lihaksikas. Balineesin häntä on yleisimmin pitkä ja ohut – hännän kärki on terävä. Jalat ovat pitkät ja hoikat, pää taas kiilamainen. Rodun voi tunnistaa myös sen hieman kapeammista ja pitenevistä kasvoista.

Rotua löytyy paljon erinäköisenä! Vaihtoehtoja ovatkin mm. valkoinen, punainen, oranssi, sininen, harmaa, kermainen, beige, suklaa, ruskea, liilahtava sekä riista.

Kissan keskipitkä turkki on silkkinen ja helposti hoidettava. Koska näillä nelijalkaisilla ei ole aluskarvaa, sen turkki voi vaikuttaa lyhyemmältä kuin mitä se todellisuudessa on.

Tämän tassuttelijan notkea ja pitkä vartalo mahdollistaa kiipeämisen ja hyppäämisen mitä hassuimpiin paikkoihin. Ne myös oppivat todella nopeasti esimerkiksi noutamaan, kävelemään valjaissa kuin myös avaamaan ovia.

Luonne

Yhtenä siamilaisen ja balineesin eroista lienee balineesin hieman hiljaisempi ja rauhallisempi luonne. Vaikka tämä kissa puhuisi paljon, se tekee sen hiljaisemmin kuin siamilainen.

Balineesi viettää mielellään aikaa sylissäsi ja soveltuu monenlaiseen kotiin. Se kulkee usein jaloissasi, joten kepin kanssa kulkevien ihmisten voi olla ajoittain hankalaa elää näiden kissojen kanssa.

Se on rauhallinen, leikkisä, lempeä, mutta myös vilkas. Nämä karvakaverit ”auttavat” sinua kernaasti ja seuraavat tarkasti sinun jokapäiväisiä askareitasi. Päivisin ne hakevat sylistäsi turvaa ja öisin ne nukkuvat todennäköisimmin vieressäsi peiton alla.

Balineeseilla on voimakkaat ja vahvat mielipiteet, mutta ne eivät kuitenkaan yritä komentaa sinua. Ne haluavat kuitenkin rakastavasti antaa sinulle ohjeitaan ja vinkkejään, joita sinun on parasta kuunnella! 

Onneksi nämä kissat kuitenkin puhuvat omaa kieltään, sillä sinulla ollessa vieraita, ne todennäköisesti kertoisivat aivan kaiken päivittäisestä elämästäsi heille…

Tämä ketterä, notkea, nopea ja aktiivinen kissa kaipaa paljon älyllisiä haasteita ja aivopähkinöistä purtavaksi. Olethan siis erityisen tarkkana lelujen suhteen. Balineesi haluaa leikkiä paljon – se tarvitsee niin älyllistä kuin fyysistä tekemistä.

Siksi sinun kannattaakin panostaa erilaisiin lasereihin, huiskuihin ja kenties herkku-leluihin, joita kissasi saa pompotella ympäri asuntoa halutessaan namin. Älä koskaan jätä balineesia kotiin ilman virikkeitä, sillä joku kerta sinun tullessasi kotiin, saatat huomata kissan asentaneen televisiosi uudestaan näyttämään vain luontokanavia.

Joskus balineesi kyllästyessään voi päättää, että vessapaperirullat näyttävät paljon paremmilta ilman paperia…

Balineesi sopii sinulle täydellisesti, jos kaipaat juttuseuraa, jolla on kokoajan jotain kerrottavanaan! Rotu on erittäin sosiaalinen ja rakastaa seuraa – tämän vuoksi sinun kannattaa hankkia balineesillesi jopa samaa rotua oleva leikkikaveri, joka vastaa sen energia- ja aktiivisuustasoja.

Kissasi hyväksyy poissaolosi, mutta vaatii sinulta huomiota palatessasi kotiin. Tämä kissa on lojaali, rakastava ja harmistuu saadessaan vain vähän huomiotasi. Olethan siis kissallesi hyvä.

Balineesi-kissa kotoisissa tunnelmissa

Balineesin hoito

Balineesit ovat helppohoitoisia kissoja.

Niiden turkki kaipaa harjausta kerran tai kaksi viikossa teräsharjalla roskien ja muiden epäpuhtauksien suitsimiseksi.

Hampaiden harjausta suositellaan noin kerran päivässä, mutta jos se ei ole mahdollista, kerta viikkoon sopii myös ja on parempi kuin ei koskaan. Kynnet kannattaa leikata kerran parissa viikossa ja silmät pestä kostealla liinalla, jos niissä ilmenee likaa tai rähmää.

Korvia suositellaan tarkistettavaksi kerran viikossa. Jos ne näyttävät likaisilta, ne kannattaa pyyhkiä vanulapulla tai kostealla liinalla, johon on käytetty pieni seos vettä sekä omenasiiderietikkaa.

Balineesi on hyvin tarkka omasta hiekkalaatikostaan, joka kannattaa pitää puhtaana aktiivisesti.

Vaikka tämä rotu tottuu valjaisiin helposti ja tykkää olla ulkona, se kannattaa kuitenkin pitää suurimmaksi osaksi ajasta sisällä.

Lapset ja muut eläimet

Tämä kissa on täydellinen vaihtoehto lapsiperheeseen tai perheeseen, jossa on kissaystävällinen koirakaveri! Balineesi noutaa yhtä hyvin kuin perheen Musti sekä oppii temppuja helposti.

Kunnioittavasti ja lempeästi balineesia kohtelevat lapset ovat erittäin mieluista seuraa tälle kissalle.

Jos perheestäsi löytyy koira, tutustutathan eläimet toisiinsa hitaasti, turvallisesti ja kärsivällisesti! Kaikista tärkeintä on lemmikkiesi viihtyvyys ja turvallisuus.

Balineesin pennut

Jäikö tämä seurallinen maukuja mieleesi ja tahtoisit nyt tämän kissan osaksi elämääsi? Loistavaa!

Suosittelemme lukemaan vielä enemmän tästä rodusta Suomen Rotukissayhdistyksen sivuilta kuin myös katsomaan mahdollisia, vapaana olevia kissoja sekä kasvattajia Incat Suomi -sivuilta.

Balineesin hinta

Tämä kissa maksaa mitä tahansa 550-800 euron välillä – riippuen tietenkin siitä ostatko kissan näyttelyitä varten vai kenties vain kotikumppaniksi.

Kannattaa kuitenkin myös muistaa, että se on vain kissan hankintahinta. Kissan huolehtimiseen täytyy varata kuukausittain rahaa ruokiin ja muuhun hoitoon.

Mahdolliset eläinlääkärikäynnit maksavat myös, joten suositeltavaa on pitää pientä kissapuskurirahastoa.

Kaiken kaikkiaan kissan tuottamaa lisäarvoa ei voi edes mitata rahassa. Kaunis ja lojaali olento vierelläsi päivästä toiseen ilahduttamassa sinua. Pitämässä psyykkisestä terveydestäsi huolta ja viihdyttämässä sinua ja vieraitasi. 

Kyllä siitä kannattaakin maksaa – sinun kissallesi sekä kissasi sinulle antama rakkaus on korvaamatonta.

Lisää kissajuttuja