american-curl-pentu

American curl

Tämä erikoiset ja tunnistettavat korvat omaava kissa tarkkailee kiinnostuksella jokapäiväisiä askareitasi ja hakeutuu seurallisuutensa vuoksi vierellesi mielellään.

American curlit ovat eloisia ja leikeistä nauttivia kissoja, jotka vaatimattomasti toivovat saavansa huomiotasi.

Kyseessä on rotu, joka sopeutuu kotiin kuin kotiin, joten jos siis asut yksin tai sinulta löytyy perheestäsi entuudestaan toinen karvainen kaveri tai lapsia, tämä kissarotu sopii sinulle hyvin!

American curl - sisällysluettelo

heart

Elinikä:

12-16 vuotta

measure

Pituus:

                      Vaihteleva

weight

Paino:

2,3-4,5 kg

earth

Alkuperämaa:

Yhdysvallat

Perherakkaus
5/5
Karvanlähtö
4/5
Yleinen terveys
5/5
Leikkisyys
4/5
Älykkyys
4/5
Naukuminen
5/5
Lapsiystävällisyys
4/5
Vieraanvaraisuus
4/5
Hoidettavuus
4/5
Lemmikkiystävällisyys
4/5
american curl 1

American curl- historia

Vuonna 1981 Joe ja Grace Ruga löysivät mustan pitkäkarvaisen kissan, jolla oli varsin poikkeukselliset korvat. He päättivät antaa kissan nimeksi Shulamith, joka tarkoittaa ”mustaa ja kaunista” Vanhasta testamentista löytyvän ”Laulujen laulun” mukaan.

American curl on tullut hyvin tunnetuksi suloisesta ulkonäöstään, mutta se on varsin uusi rotu. Ensimmäiset pennut syntyivät vain muutama vuosikymmen sitten ja kaikki american curl-rotuiset kissat ovatkin Shulamithin jälkikasvua!

Tämä kissarotu syntyi vuonna 1981 Kaliforniassa luonnollisen geneettisen muunnoksen ansiosta ja rotua alettiin jalostaa vuonna 1983. Ensimmäinen american curl rantautui Suomeen vuonna 2001.

Tämä kissalaji saavutti nopeasti hyvin suuren suosion ja The International Cat Association (kansainvälinen kissaliitto) tunnustikin rodun 1987 sekä maailman suurin rotukissarekisteri CFA (The Cat Fanciers’ Association) joka tunnusti rodun vuonna 1993.

 

Koko ja ulkonäkö

American curl on keskikokoinen kissa ja sen paino vaihtelee noin 2,3-4,5 kg:n välillä. Naaraiden ja urosten koossa sekä painossa on pieniä eroavaisuuksia. Kissarotu on vahva sekä terve.

Curleja löytyy lyhyt- sekä pitkäkarvaisina. Pitkäkarvaisten yksilöiden häntä on kuin suuri tupsu tai harja ja tämän rodun häntä on yleensä aina sen koko vartalon pituinen.

Tämän kissalajin ehdottomasti erikoisin ja tunnistettavin ominaisuus on sen ulospäinkääntyvät korvat, jotka alkavat kiertyä syntymästä muutaman päivän päästä. Ne voivat tosin suoristua myöhemmin, mutta korvat kiertyvät takaisin taaksepäin normaaliin muotoonsa noin neljän kuukauden iästä ylöspäin.

Luonne

Tämä rotu on luonteeltaan seurallinen, ystävällinen sekä kiltti. American curl tunnetaankin vahvasta kiintymyksestään ihmisiin sekä jopa lapsiin ja tämän lajin edustaja hakeutuukin mieluusti kaksijalkaisten seuraan.

Kippurakorvaiset ystävämme ovat melko aktiivisia, uteliaita ja fiksuja! Vaikka ne seuraavat sinua mielellään haluten tietää mitä teet seuraavaksi, ne eivät kuitenkaan yritä pompotella tai pomottaa sinua kuin jotkut toiset rodut.

American curl ei siis komenna sinua antamaan sille murkinaa, vaan se todennäköisesti hiljaisesti maukuen anoo sinulta ruokaa tai huomiota.

Ne tulevat sinua mielellään vastaan työpäivän jälkeen ja saattavat antaa jopa vieraille samanlaista ystävällistä huomiota. Nämä kissat eivät mielellään vietä pitkiä aikoja yksin.

Tätä rotua on kutsuttu myös kissamaailman Peter Paniksi, sillä näiden kissojen tiedetään olevan aktiivisia ja ei olekaan yllättävää nähdä vanhempiakaan rodun edustajia kiitämässä ympäri asuntoa.

American curl voi oppia avaamaan ovia, noutamaan ja rakastaa leikkimistä, mutta päivän lopuksi se käpertyy mielellään syliin tai sinun viereesi.

American curlin hoito

Näiden kissojen hoitamisessa tärkeimpiä seikkoja ovat turkki sekä korvat. 

Kissan korvat kannattaa tutkia viikoittain ja lian puhdistaminen hoitaa esimerkiksi vanulapulla tai kosteahkolla liinalla. Joskus korvia voi pestä pienellä seoksella vettä sekä omenasiiderietikkaa. Jos kissasi korvat vaikuttavat ärhäkkään punaisilta tai ärtyneiltä, kannattaa suunnata eläinlääkäriin.

Hampaiden säännöllinen harjaus ehkäisee erilaisia hammasongelmia ja itse harjauksen voi korvata silloin tällöin erilaisilla herkuilla, jotka poistavat plakkia. Niitä ei kuitenkaan kannata antaa liian usein niiden kaloripitoisuuksien vuoksi, joten hampaiden harjaus usein on myös tärkeää.

American curlit ovat hyvin tarkkoja hiekkalaatikostaan, joten sen tarkistaminen usein on hyvä tehdä usein.

Nämä kissat ovat aktiivisia ja tarvitsevatkin kodin, jossa sen kanssa leikitään monesti päivässä. Siksi olisikin fiksua panostaa leluihin, jotka haastavat näitä tassuttelijoita älyllisesti kuin myös fyysisesti. 

Erilaiset pulmapelit ja älypähkinät pitävät curlin varmasti tyytyväisenä. Nämä kisut leikkivät mielellään myös piilosta. Curlit ovat ehdottomasti sisäkissoja.

american curl yksin
american curl perhe

Turkin väri ja hoito

American curlin turkki voi olla joko lyhyt- tai pitkäkarvainen ja sen karva onkin yleisesti suora, silkkinen ja pehmeä. 

Tämän rodun värimaailmassa ei suinkaan ole valinnanpuutetta. American curleja nimittäin löytyykin monenlaisissa väreissä sekä kuvioissa!

Värivaihtoehtoja ovat mm. kilpikonnaväritys, musta, punainen, suklainen, liila, hopeinen, kultainen sekä ruskea. American curl voi myös olla yksivärinen, kaksivärinen, kolmivärinen, tabby (tiikeri) tai mm. täplikäs.

Kuinka usein kissojen turkki kannattaa harjata riippuu täysin kissan turkin pituudesta. Lyhytkarvaisen curlin turkki kannattaa harjata ainakin kerran viikossa, jotta se pysyy terveenä ja kiiltävänä. 

Pitkäkarvaisen kisun turkki kannattaa harjata ainakin kaksi kertaa viikossa mahdollisten takkujen sekä sotkujen selvittämiseksi.

Lyhytkarvaisilla esiintyy kausittaista karvanlähtöä useammin kuin pitkäkarvaisilla sukulaisillaan, mutta lämpiminä kuukausina pitkäkarvaiset jättävät enemmän jälkeensä karvaa. Näitä kissoja tarvitsee pestä vain erittäin harvoin.

Lapset ja muut eläimet

Seurallisuutensa ja sopeutuvaisuutensa vuoksi American curl sopii hyvin monenlaiseen kotiin. 

Tämä kissarotu tulee hyvin toimeen muiden nelijalkaisten kuin myös pienten kaksijalkaistenkin kanssa.

Jos sinulla on taloudessasi entuudestaan muita karvakamuja niin nämä kannattaa tutustuttaa hitaasti toisiinsa ja valvotuissa oloissa rauhanomaisen rinnakkaiselon turvaamiseksi sekä varmistamiseksi.

American curl pennut

Ihastuitko tähän seuralliseen ja kippurakorvaiseen nelijalkaiseen? Tuliko mieleesi tämän ystävällisen sekä sopeutuvaisen kissan hankita?

American curl sivua päivitetään melko usein uusien pentujen sekä muiden ajankohtaisten tietojen saralta ja sivun kautta löytyy myös erikseen Facebook-sivu, jonka kautta pääsee tekemään lisää taustatutkimusta tämän suloisen rodun saloista.

american curl 123

American curlin hinta

Tämän kissan ostohinta vaihtelee aina 650-1000€:n välillä riippuen siitä, onko sinulla haaveissasi lemmikkitasoinen vai näyttelytasoinen nelijalkainen.

Mahdollisesta kasvattamisesta koituu kuitenkin kustannuksia:

  1. Ruokakustannukset
  2. Emokissan hankinta
  3. Kissaliiton rekisteröintimaksut
  4. Näyttelymaksut
  5. Kasvattajanimen rekisteröinti
  6. Eläinlääkärimaksut
  7. Lääkemaksut

Tämän takia rotukissojen hinnat lähtevät usein min. 500€. 

Kannattaa myös muistaa, että se on vain kissan hankintahinta. Kissan huolehtimiseen täytyy varata kuukausittain rahaa ruokiin ja muuhun hoitoon. Mahdolliset eläinlääkärikäynnit maksavat myös, joten suositeltavaa on pitää pientä kissapuskurirahastoa.

Kaiken kaikkiaan kissan tuottamaa lisäarvoa ei voi edes mitata rahassa. Kaunis ja lojaali olento vierelläsi päivästä toiseen ilahduttamassa sinua. Pitämässä psyykkisestä terveydestäsi huolta ja viihdyttämässä sinua ja vieraitasi. Kyllä siitä kannattaakin maksaa – sinun kissallesi sekä kissasi sinulle antama rakkaus on korvaamatonta.

Lisää kissajuttuja