abessinialainen-tummatausta1

Abessinialainen

Abessinialainen kissa rakastaa korkeita paikkoja. Mitä korkeammalle se pääsee, sen parempi. Sille kannattaakin hankkia useampi korkea kissapuu.

Abessinialaisella on suuret silmät ja sen korvat ovat valppaan oloisesti pystyssä. Se kiintyy ihmisiin ja luonnetta voi kuvailla uteliaaksi.

Abessinialaisen lempinimi on aby ja sitä kutsutaan myös pikkupuumaksi. Sillä onkin puumamainen keho, eli sulavat linjat, pitkät jalat ja se on kevytrakenteinen.

Abessinialainen - sisällysluettelo

heart

Elinikä:

9-15 vuotta

measure

Pituus:

30-40 cm

weight

Paino:

2,5-4,5 kg

earth

Alkuperämaa:

Kaakkois-Aasia

Perherakkaus
5/5
Karvanlähtö
3/5
Yleinen terveys
2/5
Leikkisyys
4/5
Älykkyys
4/5
Naukuminen
4/5
Lapsiystävällisyys
5/5
Vieraanvaraisuus
4/5
Hoidettavuus
2/5
Lemmikkiystävällisyys
5/5
abessinialainen-rentona

Abessinialainen - historia

Geenitestien avulla on pystytty selvittämään, että abessinialainen on kotoisin etelä-Aasian viidakoista. 

Tätä kissaa on alettu jalostamaan 1800-luvulla. Vuonna 1882 se hyväksyttiin virallisesti omaksi rodukseen.

Koko

Keskikokoinen kissa

Luonne

Kaikista kissaroduista eniten, abessinialaista voi kutsua kissaksi, joka elää täysillä. Se kiipeää korkeimmille paikoille, leikkii rajuimmin ja hyppää pisimmälle. Mikään ei jää huomaamatta tältä älykkäältä ja uteliaalta kissalta.

Jos yrität olla abyä askeleen edellä, se vaatii sinulta Jorma Uotisen jalkatyöskentelyn, Einsteinin älykkyyden ja loppumattoman huumorintajun. Et koskaan voi tietää, mille asialle abyn huomio seuraavaksi lankeaa.

Voit kuitenkin olettaa, että asia kuin asia, jonka tekemisen aloitat, aby tulee kyllä tutkimaan sitä ja tekemään omat johtopäätöksensä. Jotkut kutsuvat niitä englanniksi ’’Aby-grabbyiksi’’, niiden tavasta kaapata niitä kiinnostavat esineet haltuunsa.

Saattaa joskus tuntua, ettei aby koskaan lepää. Sillä on jatkuvasti kiikarissa joko viereisen pensaikon lintu tai puussa hyppivä orava. Voit huomata sen tarkkailevan sinua jääkaapin päältä ruokaa laittaessasi.

Tämä leikkisä kissa rakastaa huomionkeskipisteenä olemista ja tekeekin kaikkensa saavuttaakseen ja ylläpitääkseen sen. Sille kannattaa hankkia aimo valikoima kivoja leluja, jotta saat pidettyä sen toimeliaana, jos aikasi ei riitä leikkiä sen kanssa jatkuvasti. Se oppii myös temppuja hyvin nopeasti.

Se kiipeilee jokaisen huoneen korkeimpiin paikkoihin vaivatta, ja onneksi harvoin rikkoo liikkuessaan tavaroita, kiitos sen siroliikkeisyyden.

Abyt ovat sopeutuvaisia koko elämänsä ajan ja ne sopivatkin kotiin kuin kotiin, jossa niitä rakastetaan ja niille annetaan huomiota. Kodissa, jossa päivisin ei ihmisiä ole paikalla, aby ei viihdy parhaiten. 

Voitkin harkita siinä tapauksessa hankkivasi niitä kaksi, jotta ne voivat pitää seuraa toisilleen, kun talonväki on omissa päivähommissaan. Jos kuitenkin jätät abyn yksin pitkäksi aikaa, se on saattanut purkaa osan kodistasi löytääkseen jotain mielenkiintoista.

Sanotaan, että Abessinialaisiin jää koukkuun. Jos kerran tulet hankkineeksi yhden, ei muihin kissarotuihin välttämättä ole enää paluuta.

abessinialainen ihmettelee omistajan tekosia

Abessinialaisen hoito

Harjaa hampaat parodontiitin estämiseksi. Päivittäinen hammashygienia on parasta, mutta viikoittainen harjaus on parempi kuin ei mitään.

Kiinnitä huomiota hiekkalaatikon puhtauteen. Jos sen puhtaus ei miellytä kissaa, se saattaa alkaa tekemään jätöksiä muualle.

Leikkaa kynnet muutaman viikon välein. Perehdy oikeanlaiseen kynsienleikkaus tapaan ennen ensimmäistä kertaa, jotta et vahingossa aiheuta kissalle kipua kynsienleikkauksen yhteydessä. Musti ja mirri on koonnut aiheesta hyvän artikkelin.

abessinialainen-emo-ja-pentu

Turkki, ulkomuoto ja muut ruumiinosat

Sanotaan usein, että aby näyttää siltä, kun se olisi kävellyt juuri suoraan luonnosta olohuoneeseesi. Tämä johtuu sen turkista, joka muistuttaa villikissoja kuten puumia. 

Sen turkissa on vuorotellen vaaleita ja tummia värinauhoja jokaisessa karva-akselissa.

Kaikki abyssä viittaa sen luonnonläheiseen, vilkkaaseen luonteeseen. Sillä on hieman pyöristetty kolmiomainen pää ja suuret leveät korvat. 

Sen mantelinmuotoiset, kultaiset tai vihreät silmät, kiinnittävät huomion kaikkeen ympärillä tapahtuvaan.

Turkin värinauhat antavat Abylle lämpimän ja hehkuvan ulkonäön. Keskipitkät karvat ovat pehmeitä ja silkkisiä hienolla tekstuurilla.

Lyhyt, hieno abyn turkki hoidetaan viikoittaisella kampauksella kuolleiden karvojen poistamiseksi ja ihon öljyjen levittämiseksi. Kylvetä karvanlähtöaikoina, se auttaa poistamaan ylimääräiset karvat nopeammin.

Turkissa on neljä pääväriä:

 1. punaruskea, taiteellisemmin kuvattu palanut sienna ja kuvioita tummemmalla ruskealla tai mustalla, laatanpunaisella nenänahalla ja mustilla tai ruskeilla tassutyynyillä.
 2. punainen (joskus kutsutaan suolaheinäksi), jossa on merkkejä suklaanruskealla, vaaleanpunaisella nenänahalla ja tassutyynyillä.
 3. sininen, lämmin beige, joka on merkitty liuskekiven sinisillä sävyillä, nenänahkaa kuvataan vanhaksi ruusuksi ja tassutyynyjä violetiksi.
 4. Fawn, lämmin ruusu-beige, jossa on kohtia vaalealla kaakaonruskealla. Lohenvärisellä nenanahalla ja vaaleanpunaisilla tassutyynyillä.

Jotkut yhdistykset sallivat lisävärit, mukaan lukien suklaa, lila ja erilaiset hopeasävyt.

Lapset ja muut eläimet

Aktiivinen ja sosiaalinen Abessinialainen on täydellinen valinta lapsiperheille. Se tulee myös toimeen kissaystävällisten koirien kanssa. Se leikkii yhtä hyvin kuin monet noutaja koirat, oppii temppuja helposti ja rakastaa huomiota, jonka hän saa lapsilta, jotka kohtelevat häntä kohteliaasti ja kunnioittavasti.

Abessinialainen kissa on tarpeeksi älykäs pysyäkseen pois pikkulasten tieltä, mutta rakastaa kouluikäisiä lapsia, koska he sopivat hänen energiatasoonsa ja uteliaisuuteensa. 

Mikään ei juuri pelota häntä, etenkään koirat. Se ystävällisesti tutustuu heidän kanssaan, jos ne eivät aiheuta sille mitään ongelmia.

Abessinialaiset tunnetaan myös siitä, että ne voivat tulla toimeen suurten papukaijojen, frettien ja muiden eläinten kanssa. Tutustuta muut lemmikkieläimet kuten toiset kissat, aina hitaasti ja hallituissa olosuhteissa.

Abessinialainen pentu

Abessinialaisen pentuja saa hankittua mm. Abys ry:n nettisivuilta löytyvien ilmoitusten kautta.

abessinialainen-pentu haistelemassa uusia tuoksuja

Abessinialaisen kissan hinta

Abessinialainen kissa on rotukissa ja se tietysti maksaa kohtuullisen summan rahaa. Miksi rotukissat maksavat? Moni luulee, että kissa pitäisi saada jopa ilmaiseksi.

Kasvattamisesta koituu kuitenkin kustannuksia:

 1. Ruokakustannukset
 2. Emokissan hankinta
 3. Kissaliiton rekisteröintimaksut
 4. Näyttelymaksut
 5.  Kasvattajanimen rekisteröinti
 6. Eläinlääkärimaksut
 7. Lääkemaksut
Tämän takia rotukissojen hinnat lähtevät usein min. 500 euroa.  Abessinialaisen pentujen myyntihinnat ovat 700 eurosta ylöspäin. Tähän hintaan sisältyy todistus.
 
Kannattaa myös muistaa, että se on vain kissan hankintahinta. Kissan huolehtimiseen täytyy varata kuukausittain rahaa ruokiin ja muuhun hoitoon. Mahdolliset eläinlääkärikäynnit maksavat myös, joten suositeltavaa on pitää pientä kissapuskurirahastoa.
 
Kaikenkaikkiaan kissan tuottamaa lisäarvoa ei voi edes mitata rahassa. Kaunis ja lojaali olento vierelläsi päivästä toiseen ilahduttamassa sinua. Pitämässä psyykkisestä terveydestäsi huolta ja viihdyttämässä sinua ja vieraitasi. Kyllä siitä kannattaakin maksaa – se on sijoitus!

Lisää kissajuttuja

Kissakirjat

Haluatko syventyä lisää kissojen ihmeelliseen maailmaan? Kissoista on tehty lukemattomia kirjoja ja niitä on myös käännetty suomen kielelle paljon. 

Kokosimme kirjat osioomme suosituimpia ja suositeltuja kissateoksia, joista varmasti tykkäät. 

Käy tutustumassa ja löydä itsellesi mielenkiintoisin kissakirja!

Äänikirjat

Tuntuuko, ettei aika riitä kaiken tekemisen lomassa pysähtyä lukemaan kirjaa? Silloin sinulle voi olla äänikirja paras vaihtoehto!

Äänikirjoja tarjoavissa BookBeatissa ja Storytelissä on hyviä kissakirjoja kuunneltavana ja palveluja voi testata 14 päivän ajan maksutta!

Käy luomassa maksuttomat testitunnukset ja uppoudu kissatarinoiden maailmaan vaikka heti.

* Storytelissä hinta kokeilun jälkeen on 16,99€/kk (Unlimited paketti) ja palvelun voi downgreidata 9,99€/kk, jos kuuntelua ei ole niin paljoa.

** Bookbeatissa hinta kokeilun jälkeen on 14,99€/kk, palvelun voi myös vaihtaa Basic versioon, joka on vain 9,99€/kk.