
© Kissakirja.fi | Kaikki oikeudet pidätetään 2023 |
Me ihmiset tiedämme hyvin, miksi terveellinen ja oikeanlainen ruokavalio on niin oleellista sekä tärkeää. Sama toimii myös kissallesi. Liiat herkut, namit tai ruoka saavat aikaan ylipainoa, joka voi aiheuttaa kissallesi paljon erilaisia terveysriskejä.
Terveellinen ruokavalio myös vahvistaa kissan vatsaa ja sen hyvinvointia.
Ruoansulatusjärjestelmämme eivät eroa juuri lainkaan karvaisten ystäviemme kesken ja siksi on hyvä tietää, miten pidämme kissojemme masuista ja hyvinvoinnista huolta.
Kun kissa syö, ruoka pilkkoutuu pienempiin osiin sen vatsalaukussa ja suolistossa, jolloin erilaiset tärkeät ja terveelliset ravintoaineet imeytyvät sen suolisosta eri puolille kehoa.
Kissan suolistossa tapahtuu myös kuona-aineiden erittely, jotka muuttuvat myöhemmin ulosteeksi.
Sinun on hyvä tarkkailla kissasi ulostetta aina silloin tällöin, jotta huomaat mahdolliset ongelmat ja epäkohdat ajoissa. Yleinen sääntö on, että kissasi käy ulosteella noin kerran tai kaksi päivässä ja sen ulosteen kuuluisi olla kiinteää.
Hankkiessasi kissallesi terveellistä ja monipuolista ruokaa, se saa ruoastaan kaikki oikeat ravintoaineet – tämä vuoksi on erityisen tärkeää, että kissan vatsa ja suolisto toimivat normaalisti.
Kissan ruokahaluttomuuteen ja ruoansulatusongelmiin on olemassa hyvin monia syitä, joista olemme listanneet tärkeimmät alapuolelle.
Usein kissanomistaja huomaa, että kissan vatsa oireilee vasta kun kissan uloste on ripulimaista.
Oirehtivan ruoansulatusjärjestelmän oireita on kuitenkin monenlaisia ja ne pitävät sisällään seuraavia:
Kissasi voi osoittaa kärsivänsä kivusta maukumalla, parkumalla tai esimerkiksi epänormaaleilla asennoilla – esimerkkinä selkää notkistaessa, se kyyristää selkänsä.
Ripuli on aina tärkeää panna merkille, sille se kertoo todella paljon kissan vatsan terveydentilasta. Jotkut voivat erehtyä sanomaan, että kissa on vain todella herkkävatsainen. Tämä ei pidä paikkaansa, sillä ripulilla on aina lääketieteellinen perusta.
Jos kissasi ripuloi tihentyvään tahtiin ja erityisen paljon, kissallasi saattaa olla joku tietty ruoka-aineyliherkkyys, se stressaa tai jopa ärtyneen suolen oireyhtymä.
Tulehduksellinen, suht yleinen suolistosairaus (esimerkiksi IBS, IBD) on krooninen sairaus, jonka syntymiseen vaikuttavat bakteeriantigeenit, suoliston limakalvon immuunipuolustus sekä ympäristötekijät.
Oireet ovat erilaisia eri kissoilla – joillain kissoilla tämä sairaus voi näkyä pelkkänä oksenteluna, toisilla pelkkänä ripulina, joillain oksenteluna sekä ripulina ja joillakin yksilöillä taas ruokahaluttomuutena, liiallisella ruokahalulla, laihtumisena ja huonovointisuutena.
Jos kissallasi todetaan IBD, sen hoitoon käytetään mm. kortisonia, B-12-vitamiinia, folaattia ja ruokavaliota. Kuin myös ummetuksessa, tämän sairauden tukena voidaan käyttää hoidossa myös maitohappobakteeria.
Mahdollista lyhytaikaista ripulia on mahdollista hoitaa kotikonstein, mikäli karvakamusi voi muutoin täysin hyvin. Jos muita yllämainittuja oireita kuitenkin ilmenee, on syytä käydä näyttämässä nelijalkaistasi eläinlääkärillä.
Kun hoidat kissaa kotonasi, huolehdi, että kissa saa tarpeeksi nestettä. Ripulissa se menettää nesteitä nimittäin hyvin paljon. Tarjoa mahdollisimman terveellistä ruokaa ja muista tietenkin helliä ja paijata mirriäsi.
Varmista, että kissan hiekkalaatikko kuin myös kisun takamus on puhdas!
Kissallesi annettavan ruoan kuuluu olla hyvälaatuista, mahdollisimman hyvin sulavaa ja lihapitoista. Näiden lisäksi voit tarjota kissallesi myös maitohappobakteerivalmistetta.
Voit ennaltaehkäistä kotigepardisi vatsavaivoja tarkkailemalla sen normaalia käytöstä ja sen mahdollisia poikkeavuuksia, tarjoamalla sille mahdollisimman laadukasta ruokaa ottaen huomioon kissan mahdolliset ruoka-aineyliherkkyydet.
Huolehdi myös, että kissasi on saanut tarvitsemansa rokotukset!
Kissasi tarpeet kertovat sinulle paljon siitä, miten lemmikkisi voi.
Ja koska kissasi ei voi puhua, sinun kannattaa pitää silmällä sen kakkaa, joka on yleisen hyvinvoinnin mittaaja.
Jos kissasi uloste on vetistä: eli ripulimaista tai muuten vain nestemäistä, sinun kannattaa viedä kissa eläinlääkäriin, sillä usein taustalla saattaa olla jotain muuta kuin pelkkä ravinnosta johtuva ongelma. Ripuli voi pitkittyessään aiheuttaa kuivumista.
Jos kissasi uloste on liian löysää tai haisee pahalta: tämä on merkki siitä, että kissasi on saanut syödäkseen jotain sopimatonta. Kokeile siis vaihtaa sen nykyinen ruokavalio toiseen, joka on suunniteltu herkälle masulle ja jossa ei ole niin paljon erilaisia täyteaineita.
Kissasi voi oirehtia myös ikävin ilmavaivoin.
Uuden ruoan aloittaminen nopeasti voi kuitenkin stressata kissaasi, joten ota uusi ruokavalio käyttöön pienin askelin!
Jos kissasi uloste on kokkaremaista ja kuivaa: se on merkki on siitä, että kissasi on päässyt kuivumaan ja sen vuoksi kannattaakin käydä eläinlääkärillä. Joskus tämä on merkki kissalle sopimattomasta ruokavaliosta.
Jos kissasi uloste on kiinteää: tämä on esimerkillistä suoliston liikehdintää ja kissasi vatsa voi hyvin!
Muut mahdolliset ulosteet:
Tarkkaile myös kuinka usein kissasi tarvitsee käydä tarpeillaan – kissan kuuluisi ulostaa kerran tai kaksi päivässä ja jokaisen toimituksen kuuluisi sujua melko vaivattomasti.
Mahdollisen ummetuksen iskiessä, sitä voidaan hoitaa kotikonstein muutaman päivän ajan.
Ummetuksessa on tärkeää antaa kissalle paljon nesteitä ja sille sopivaa ruokaa.
Jos ummetus jatkuu kuitenkin epätavallisen pitkään, se on mahdollinen osoitus isommasta ongelmasta tai vaivasta, joka vaatii huomiota.
Jos kissalla ilmenee samaan aikaan erilaisia käytöksen muutoksia kuten suurta väsyneisyyttä, masentuneisuutta ja esim. apaattisuutta, viethän kissesi eläinlääkäriin.
Vaikka kissan ruokavalio on tärkeässä roolissa kissan vatsan hyvinvoinnissa, se ei kuitenkaan yksinään riitä.
Kissasi voi hyvin kun tarjoat sille laadukasta ja sille sopivaa ruokaa, kun se pääsee leikkimään ja pysyy normaalipainoisena ja saa riittävää kognitiivista ja psyykkistä aktivointia!
Kissasi henkinen terveys vaikuttaa sen sisäiseen vointiin ja tasapainoon, joten huolehdi, että teette paljon kaikkea sellaista yhdessä kissasi kanssa, jossa se saa ajatella, kokeilla, metsästää, leikkiä ja haastaa itseään.
Leikkiminen vähentää kissasi stressiä, joka ehkäisee mahdollisten vatsavaivojen ja muiden ongelmien ilmaantumista.
Kissat pitävät rutiineista. Stressi saa ne oireilemaan tavalla tai toisella, joten tarjoa kissallesi mahdollisimman stressitön elämä ja huolehdi sen perustarpeista.
Ennaltaehkäisemällä kissasi vatsa- ja suolisto-ongelmia, säästät itseäsi ja kissaasi stressiltä. Mutta jos kissasi oireilee ja sen on selvästi huono olla, vie kisu heti eläinlääkäriin, jotta saat selville ongelman aiheuttajan.
Eläinlääkärisi osaa myös neuvoa sinulle, millainen ruokavalio juuri sinun mirrillesi sopii.
Stressitön ja huoleton kissa on onnellinen kissa!
© Kissakirja.fi | Kaikki oikeudet pidätetään 2023 |