kissan-turkki-raidallinen-featured-cropped

Kissan turkki

Pitkää, lyhyttä, sileää, karheaa, paksua, ohutta ja nakua!

Kissoja löytyy niin paljon erilaisia, mutta niin myös turkkeja. Kissan turkki on yksi nelijalkaisesi hienoimmista ja upeimmista ominaisuuksista, joka kertoo myös sinulle paljon sen terveydestä.

Nämä eläimet putsaavat ja nuolevat itseään vaistomaisesti puhdistaen karhealla kielellään turkkiaan montakin kertaa päivässä. Kun kissan turkki voi hyvin, silloin kissasikin voi hyvin!

Kissan turkinhoito on tärkeää siinä missä mikä tahansa muukin kissan terveyteen liittyvä ominaisuus. Sinun kannattaa tutustuttaa kissasi jo varhain harjaukseen ja sen turkin huoltoon.

Koska kissoja on niin paljon erilaisia, löytyy myös jokaiselle turkille erilaiset hoito-ohjeet ja käymme seuraavissa osioissa läpi, mitä sinun pitää tietää juuri sinun kissasi turkin hoitamisesta.

kissan hoito harjaus

Kissan harjaus

Kun talouteesi saapuu kissa, sinun kannattaa sisällyttää harjaaminen ja turkin sukiminen jo ensimmäisiin rutiineihinne. Näin kissasi tottuu harjaamisen tunteeseen.

Voit aloittaa antamalla lemmikkisi haistella harjaa aluksi ja sitten harjan selkäpuolella vetää kissasi turkkia myötäkarvaan. Markkinoilta löytyykin paljon erilaisia harjoja, joista joku sopii taatusti sinun mirrillesi.

Alussa sinun kannattaa harjata vain pienissä erissä, esimerkiksi 10-15 minuuttia ja vain tiettyjä kohtia kissasi kehosta.

Jos harjaat harjaan totuttamatonta kissaa liian kauan, se voi kokea olonsa stressaantuneeksi, jolloin harjausprosessi voi jäädä lyhyeksi ja aiheuttaa kissalle negatiivisen konnotaation harjauksesta.

Tee kissasi harjaamisesta siis teille molemmille mukava hetki! Harjaa kissaasi vain silloin kun se on hyvällä tuulella ja rentoutunut, kuten esimerkiksi leikkimisen tai ruokinnan jälkeen.

Myös omistajan olotila on otettava huomioon – jos hoidat kissasi turkkia itse ollessasi stressaantunut tai huonolla tuulella, kissasi vaistoaa sen ja voi yhdistää harjaamisen aggressioon tai pelkoon.

Muista palkita kissaasi aina silittämisellä ja muulla huomiolla harjaamisen yhteydessä ja ennen kaikkea, ole kärsivällinen.

Jos kissasi osoittaa mieltään harjaamisen yhteydessä tai ei pidä siitä, odota hetki ja kokeile uudestaan. Jos harjaus sujuu tämän jälkeen, voit antaa kissallesi palkinnoksi hyvästä käytöksestä namin.

Lyhytkarvaisen kissan turkinhoito

Lyhytkarvaisia tupatiikereitä tarvitsee harjata kerran viikossa. Niillä on vähemmän karvaa ja se tarvitsee täten myös vähemmän huomiota.

Lyhyemmän karvan omaavien yksilöiden turkkia pitää harjata myötäkarvaan and kissasi päästä sen häntään asti. Tämä auttaa mahdollisen roskan ja lian irrottamisessa.

Keskity yhteen kohtaan kerrallaan, jotta saat varmasti kaikki epäpuhtaudet pois kissasi turkista.

Kun harjaat kissasi vatsaa ja rintaa, tee se varovaisesti, sillä nämä alueet ovat kissallesi hyvin arkoja ja herkkiä!

Lyhytkarvaisille kissoille suositellaan piikki- tai muoviharjaksisia harjoja, jotka auttavat poistamaan irronneita ja kuolleita karvoja.

kissan hoito lyhytkarvainen
misu-pitkakarvainen-kissa

Pitkäkarvaisen kissan turkinhoito

Jos kotonasi asustaa pitkäkarvainen kissa, olet varmaan huomannut, että sen turkki vaatii aktiivisempaa hoitamista kuin sen lyhytkarvaisen kaverin. Pitkäkarvaisen kissan turkki pitää harjata useammin kuin lyhytkarvaisen, esimerkiksi joka toinen päivä.

Tämä johtuu siitä, että niiden turkki takkuuntuu helpommin ja turkkiin voi ilmestyä karvapalloja. Mitä enemmän harjaat kissaasi, sitä vähemmän sille syntyy takkuja.

Aloita harjaamalla ensin pitkäkarvaisen kissasi vatsa ja jalat, sillä takut yleensä muodostuvat näille alueille kaikista helpoiten. On siis tärkeää, että selvität mahdolliset karvapallot ja takut sieltä.

Harjaa seuraavaksi kissasi koko keho myötäkarvaan piikki- tai muoviharjalla. Harjaa kissasi päätä, josta voit harjata alaspäin.

Ennen kissan häntää, pitkäkarvaisen yksilön turkkiin suositellaan tekemään pieni jakaus, jotta alavartalon karva jakautuu molemmille puolille sen kehoa. Näin saat kaiken mahdollisen lian ja roskan irti sen turkista. Seuraavaksi voit harjata hännän myötäkarvaan.

Jos pitkäkarvaisella kaverillasi on pahalta näyttäviä takkuja, suosittelemme käyttämään takkuharjaa, joka auttaa selvittämään pahimmat takut. 

Jos näyttää kuitenkin siltä, että et meinaa saada kissasi takkuja selvitettyä, sinun kannattaa viedä kissasi kissan turkin hoitoon erikoistuneelle ammattilaiselle tai eläinlääkäriin.

Karvattoman kissan ihonhoito

Usein ajatellaan, että karvattomat kissaystävämme eivät tarvitse harjaamista tai ihonhoitoa ollenkaan, mutta tämä ei pidä paikkaansa.

 Nakut kisukaverimme tarvitsevat kynsien-, hampaiden- ja korvienhoitoa siinä missä karvaiset toverimmekin.

Niitä pitää myös kylvettää useammin niiden turkin puutteen johdosta, sillä ilman turkkia ne altistuvat ulkoisille tekijöille vielä herkemmin. Nämä kissat omaavat myös hyvien ohuen nukan, joka tuntuu sileältä ja persikkamaiselta koskettaessa.

Koska karvaton kissaystäväsi ei pysty poistamaan öljyä tai hikeä iholtaan samalla tavalla kuin turkilliset sukulaisensa, se tarvitsee viikoittaisia kylvetyksiä. Kylvyssä tarvitsee käyttää lämmintä vettä ja hypoallergeenista, täysin reseptivapaata shampoota.

Voit myös kysyä eläinlääkäriltä mahdollisia shampoo-vaihtoehtoja.

Pesethän nakun kaverisi hyvin ja huolehdit, että shampoota ei jää yhtään sen iholle, sillä näiden karvattomien kissojen iho reagoi hyvin herkästi kuivuessaan ylimääräiseen shampooseen.

Kuivaa kissa kevyesti taputtelemalla sen keho pyyhkeellä heti kylvyn jälkeen – ethän halua, että lemmikillesi tulee kylmä sen iholle jääneestä kosteudesta.

kissan hoito naku kisse
kissan turkin hoito kissanpennut

Kissan kylvettäminen

Vaikka nämä luonnostaan hygieeniset olennot pitävät itsensä puhtaana, pitää joitakin yksilöitä kylvettää. Se, kuinka usein joitain kissoja tarvitsee pestä, riippuu täysin siitä, millainen turkki kissalla on.

Suosittelemme totuttamaan kissasi kylvettämiseen ja veteen mahdollisimman nuorena – myös lyhytkarvaiset ystävämme. Nelijalkaisemme voivat saada turkkiinsa erilaisia likoja ja roskia tai kenties jotain tahmeaa, jotka kaikki tulee pestä pois.

Kun kissasi turkki on puhdas, se parantaa maukujasi vastustuskykyä!

Lyhytkarvaiset kissat eivät tarvitse kylvetyksiä, sillä ne pysyvät helposti puhtaina karvansa ansiosta.

Pitkäkarvaiset kissat putsaavat itseään kuten lyhytkarvaiset tuttunsa, mutta ne tarvitsevat enemmän apua itsensä puhtaana pitämiseen. Kuinka usein peset pitkäkarvaisen kissan, riippuu kissasi turkin rasvakerroksesta. Yleinen suositus on joka toinen kuukausi.

Jos sinulla on näyttelykissa, sen turkin hoito vaatii enemmän kuin tavalliselta kotikissalta.  Näyttelykissojen turkin pesu ja hoito on ensisijaisen tärkeää.

Karvattomien kissojen ihonhoidosta kerrotaan ylhäällä, mutta nakut kissat pitää kylvettää paljon useammin kuin sukulaisensa. Suositus on kerran viikossa.

Pesu

Pestessäsi kissaasi, käytä aina lämmintä vettä, mutta älä kuumaa. Kun olet löytänyt kissallesi sopivan shampoon, pese sen turkki shampoolla ja huuhtele huolellisesti.

Pitkäkarvaisen kissakaverin turkkiin voi jättää hoitoainetta, jotta turkin harjaaminen ja hoito menee sujuvammin pesun jälkeen!

Kylvyn jälkeen kuivaa kissasi huolellisesti, mutta älä tee sitä liian vahvoin, hierovin liikkein sillä tämä saattaa aiheuttaa turkin takkuuntumista. Voit myös föönata turkin ja harjata sen lopuksi. Muista föönatessa käyttää lämmintä, muttei kuumaa ilmaa.

Kysymyksiä ja vastauksia liittyen kissan turkinhoitoon

1) Miksi kissani turkki takkuilee?

Kissan turkin hoitoon kuuluu sen aktiivinen harjaaminen ja riippuen siitä, onko sinulla pitkä- vai lyhytkarvainen hännäkäs, harjaamisen tiheys vaihtelee.

Pitkäkarvaisten yksilöiden turkki takkuuntuu helpommin kun irtoavat karvat jäävät jumiin sen pitkään karvaan. Tämä voi johtaa solmuihin ja takkuihin.

Yleisimmät paikat, joissa takkuja ilmenee pitkäkarvaisilla kissoilla, ovat jalkojen välissä, rinnassa, kaulapannan alueella sekä häntä.

2) Miten pääsen eroon kissani takuista?

Jos huomaat kissasi turkissa takkuja tai muita epäkohtia, sinun kannattaa tarttua toimeen heti.

Takkuuntunut turkki voi nimittäin aiheuttaa kissaeläimellesi monenlaisia ongelmia, kuten esimerkiksi ihon vaurioitumista. Tämä voi saada aikaan ärsyyntyneen ihon ja johtaa jopa tulehdukseen.

Koska kissat putsaavat itseään usein, ne voivat tehdä ongelmasta suuremman ja tämä voi johtaa muihin vaikeuksiin.

Jos näet, että kissallasi on takkuja, voit kokeilla saada sitä selväksi sormillasi, mutta jos takku ei selviä, kokeile metallikampaa ja takkusuihketta. Suosittelemme selvittämään, minkälainen suihke kissallesi sopii.

Sinun ei kannata koskaan pyrkiä itse leikkaamaan sotkeentunutta tai takkuuntunutta turkkia. Ole mahdollisimman hellä käsitellessäsi kissasi turkkia, mutta jos takut eivät lähde, suosittelemme sinua viemään kissasi trimmaajalle.

3) Miksi kissaltani lähtee karvaa?

Kissan karvanlähdölle löytyy monia syitä. Esimerkiksi:

  • Ihoallergiat
  • Syyhy, kapi ja muut vastustuskykyyn liittyvät taudit
  • Alopekia (eli kaljuuntuminen)
  • Perinnöllinen tauti
  • Silsa
  • Stressi
  • Hormonaalinen epätasapaino

Jos näät kissasi turkissa kaljuja tai kaljuuntuvia kohtia tai jos olet yleisesti huolissasi kissasi terveydentilasta, sinun kannattaa mennä eläinlääkärille.

 

kissan-hoito-turkki-harmaa-kisse

Lisää kissajuttuja

Etsitkö muita tarvikkeita kissallesi? Käy katsomassa tarvikkeet-osiomme!