kissan-tassut-ja-kynnet-featured-cropped

Kissan tassut ja kynnet

Näiden nelijalkaiset pehmeät tassut paljastavat sisältään terävät ja niille tärkeät työkalut, nimittäin kynnet. Kun pidät kissasi tassuista huolta, kissasi voi paremmin ja sen onnellisuus kasvaa.

Kissat mm. kommunikoivat, tarkastelevat ympäristöään ja sen lämpötilaa, metsästävät ja pesevät itseään tassuillaan.

Oikeanlainen tassujen huolenpito ennaltaehkäiseekin anturoiden mahdollista halkeilua ja kuivumista.

Nämä pehmeät töpsöttimet onkin siis todella tärkeää pitää puhtaina ja kunnossa.

Tiesitkö, että kissasi tassut säätelevät sen lämpötilaa ja että kissallasi on tassuissaan suuri määrä erilaisia hermopäätteitä, joiden avulla ne aistivat maan värinää ja esimerkiksi painovoimaa? 

Nämä reseptorit auttavat mirriäsi arvioimaan esimerkiksi sen metsästyskohteen etäisyyden ja pitämään sen tasapainossa.

Kissasi kynnet myös eroavat meidän ihmisten kynsistä hyvin paljon ja niiden avulla ne metsästävät, pysyvät erilaisilla pinnoilla ja puolustavat alueitaan.

Miten näistä moniajo-pehmikkeistä ja kynsistä pidetään siis huolta? Olemme keränneet kaikkein tärkeimmät ja olennaisimmat ohjeet alas, joten jatka lukemista!

kissan-tassut-ja-kynnet-oranssi

Kissan tassujen hoito

Kun alat katsastaa kissasi tassuja mahdollisten ongelmien varalta, tarkasta, ettei sillä ole jäänyt tassuihinsa esimerkiksi jotain likaa tai paakkua. Nämä voivat aiheuttaa kissallesi kipua ja mahdollista ontumista.

On kuitenkin syytä muistaa, että kissat ovat todellisia mestareita kipunsa ja pahoinvointinsa piilottelemisessa, joten sinun pitää olla tarkkana!

Varmista aina, että kissallasi on hyvä ja mukava olla kun tarkistat sen kynsiä ja tassuja, sillä nämä osat ovat kissallesi hyvin herkkiä.

Kissa kannattaa aina totuttaa pienestä pitäen kaikkiin tarkastuksiin ja hoitotoimenpiteisiin, jotta se ei pelkäisi tilannetta niin paljon. Jos sinulla on kissanpentu, voit alkaa pikkuhiljaa totuttaa sitä siten, että silittäessäsi sitä hierot samalla sen tassuja.

Näin voit huomata myös pennullasi mahdollisesti tassuun jääneet irtoesineet ja roskan.

Jos kissasi pääsee kotonasi leikkimään ulkona tai ulkotiloissa, sinun on hyvä tarkastaa sen tassut melkeinpä joka kerta tällaisen ulkoiluhetken jälkeen. Löytäessäsi mahdollisen roskan tai muun tassusta, voit käyttää pinsettejä roskan poisottamiseen.

Muistathan, että kissasi tassut ovat herkät, joten jos roska ei lähde helposti pois, ole yhteydessä eläinlääkäriin!

Pestessäsi tassuja käytä vain ja ainoastaan vanulappuja tai pehmeää liinaa, jolla pyyhkäiset kissasi töpsöttimistä ylimääräisen lian pois. Pyyhi hellästi varpaiden välistä ja tyynysatuloiden päältä.

Jos kissallasi on selvä haava tassussaan, voit desinfioida sen antibakteerisella saippualla ja jos haava näyttää erityisen pahalta, olethan yhteydessä eläinlääkäriin jatko-ohjeiden varalta.

Kissan kynsien hoito

Moni kissanomistaja on varmasti kokenut ainakin muutaman raapaisun.

Jotkut kissat ovat luonteeltaan hyvin rauhallisia, eivätkä nosta käpäläänsä sinua mätkäistäkseen. Kissan raapiminen on kuitenkin täysin normaalia ja luontainen vaisto, joten jos olet saanut kissaltasi vähän osumaa, älä huolestu.

Hyvin moni kissaäiti tai kissaisä kuitenkin tietää, että mirrin kynsien leikkaaminen ei ole kaikista helpoin tai miellyttävin juttu – eikä pelkästään tupatiikerillesi.

Se on kuitenkin hyvä tehdä joka tai joka toinen viikko. Kun pääset rutiiniin kissasi kanssa, se tottuu siihen entistä enemmän. Rutiinit ovat kissalle tärkeitä.

Jos et ole leikannut kissasi kynsiä aikaisemmin, anna kissasi tutustua kynsileikkuriin ajoissa! Anna sen nuuhkia ja tutkia sitä niin kissasi ymmärtää, että kynsileikkuri ei ole sille uhka. Voit antaa kissallesi namin palkinnoksi hyvästä käytöksestä.

Jotkut kissat voivat pelätä leikkurista tulevaa naps-ääntä, joten voit kokeilla seuraavaa harjoitusta. 

Tarvitset vain keittämättömän spagetin- tai pastanpalan: ota kissa syliisi ja vie kynsileikkurit lähelle sen kynsiä. Hiero toista tassua hellin ottein ja leikkaa pala spagetista leikkureilla. Anna kissallesi heti nami palkinnoksi!

Kun alat trimmata kisusi kynsiä, varmistathan, että sinulla on juuri kissoille tarkoitettu trimmeri.

Leikkaa aina vain terävimmät kynnenpäät, sillä kynnen sisällä oleva ydin sisältää erittäin herkkiä suonia ja hermopäätteitä. Osuessasi kissan kynnen sisällä olevaan ytimeen aiheutat kissallesi kipua ja mahdollisesti jopa verenvuotoa.

Kun leikkaat kissan kynsiä säännöllisesti, myös kynnen ydin lyhenee kynnen mukana omalla ajallaan.

Jos kuitenkin vahingossa leikkaat kynnestä liian paljon ja kynsi alkaa vuotaa verta, on suositeltavaa pitää aina kynsienleikkaamisen yhteydessä lähettyvillä liinaa tai esimerkiksi styptistä jauhetta, joilla voit tyrehdyttää verenvuodon.

kissan-tassut-ja-kynnet-keltainen

Lisää kissajuttuja

Etsitkö muita tarvikkeita kissallesi? Käy katsomassa tarvikkeet-osiomme!