

Kissan silmät
Moni varmasti tietää, että kissa näkee paremmin pimeässä kuin me ihmiset ja sen aktiivisuus kasvaa pimeän tultua.
Kissat kuitenkin tarvitsevat pienen valonlähteen voidakseen nähdä pimeässä – tämä voi olla esimerkiksi kuunvalo.
Tiesitkö, että kissat eivät näe punaista tai vihreää? Sen sijaan ne näkevät paljon paremmin esimerkiksi sinisen ja keltaisen eri sävyjä!
Kissat navigoivat paljon paremmin valon kuin värin avulla.
Kissan silmät ovat myös hyvin tarkkaavaisia liikkeen suhteen – ovathan ne luontaisia metsästäjiä!
Tämän vuoksi kissasi helposti huomaa liikuttamasi leluhiiren tai sulkahuiskan ja osaa tarkasti arvioiden hypätä kohteen kimppuun.
Näköaisti on kissalle hyvin tärkeää, joten siksi sinun kannattaa oppia huolehtimaan kissasi silmistä oikein.
Terveet kissan silmät ovat kosteat sekä selkeät ja molempien silmien kuuluu olla täysin auki.
Jos huomaat kissallasi esimerkiksi punoitusta silmien ympärillä tai kisun silmämunissa, jotain saattaa olla pielessä.
Olemme listanneet alle merkit mahdollisista tulehduksista ja syyt kissan silmien vuotamiselle, jotta sinun on helpompi arvioida kissasi silmien terveyttä.
Jos sinulla on kuitenkin epäselvyyksiä tai et tiedä mitä sinun pitäisi tehdä, ota aina yhteys eläinlääkäriin!

Kissan silmienhoito
Yleensä kissan silmistä on helppo huomata, jos niissä on likaa tai kenties tulehdus.
Jotta kissasi silmät pysyvät terveinä, huolehdithan niiden puhtaudesta.
Tarkista, että kissasi silmissä ei ole rähmää tai muita epäpuhtauksia, jotka voivat helposti levitessään aiheuttaa erilaisia tulehduksia ja jopa sairauksia.
On olemassa paljon erilaisia puhdistusliinoja sekä kissoille tarkoitettuja silmäystävällisiä aineita, joilla voit puhdistaa kissasi silmät.
Kissanpennuilla voi olla hengitystietulehduksia, jotka lisäävät puolestaan silmien rähmäisyyttä. Ole siis tarkkana!
Voit kysyä eläinlääkäriltäsi mahdollisista pesuaineista ja oftalmisista voiteista, joita käytetään mirrien silmienhoitoon.
Varmista myös, että kissasi silmiin ei jää hiuksia tai karvoja – tämän vuoksi on hyvä trimmata kissaasi aina silloin tällöin, varsinkin pitkäkarvaisia. Tämä on tärkeää etenkin Persialaisen kissan hoidossa niiden kasvojen rakenteen vuoksi.
Myös esimerkiksi Persialaisten kissojen kyynel-märkivät silmät voivat aiheuttaa tulehduksia ja on yleinen ongelma mainitulla rodulla.
Siksi on tärkeää, että tarkkailet Persialaisesi silmännurkkauksia ainakin kerran viikossa voidaksesi leikata ylimääräistä karvaa ja puhdistaaksesi ongelma-alueen.
Turkinhoidosta löydät lisää täältä!
Jos huomaat mitään seuraavista oireista kisusi näkökiikareissa, ota yhteys välittömästi eläinlääkäriin:
Kissan…
- Silmät eivät aukea kokonaan
- Silmien ympärillä tai silmissä on verta
- Jatkuva ja/tai liika silmien siristäminen
- Silmien jatkuva hierominen tai kosketteleminen
- Silmät näyttävät sakeilta
- Käytös viittaa sokeuteen (esim. törmäilee huonekaluihin ja vaikuttaa sekavalta)
Jos taas näet jotain seuraavista ei-niin-vaarallisista oireista, sinun kissasi kannattaa silti käydä katsastuttamassa eläinlääkärillä:
Kissan…
- Silmät erittävät keltaista tai vihreää rähmää/likaa
- Satunnainen silmien siristäminen
- Silmien punoitus
- Lievä kyynel-märkiminen/kyynelehtiminen
Jos sinulla on koskaan epäilystä kissasi terveydentilasta, ota yhteys eläinlääkäriin, sillä ammattilainen osaa aina kertoa sinulle, jos kissallasi on ongelma.
Eläinlääkärit tietävät kaikista parhaiten nelijalkaistemme terveydestä ja kunnosta!
Kissan silmätulehdukset
Onko kissasi alkanut hieroa tai siristellä silmiään huomattavasti enemmän kuin aikaisemmin? Punoittavatko, vuotavatko tai rähmivätkö mirrisi silmät? Onko mirrisi alkanut myös aivastella?
Saattaa olla, että kissallasi on silmätulehdus.
Ei kuitenkaan huolta, silmätulehdus on nimittäin hyvin yleinen ja helposti hoidettavissa ja sitä voidaan lievissä tapauksissa hoitaa ihan kotioloissa.
Suurempaa hoitoa vaativissa tapauksissa kissa on hyvä viedä eläinlääkäriin.
Kissan silmätulehdus voi aiheutua mistä tahansa, mutta yleisimpiä syitä ovatkin esimerkiksi kissan kuivasilmäisyys tai sen alentunut kyynelnesteen tuotanto, jokin ulkoinen ärsyke kuten savu tai pöly.
Myös vierasesineet voivat aiheuttaa epämukavan silmätulehduksen. Näitä ovat mm. sisäänpäin kasvavat ripset tai karvat ja jotkin siemenet.
Silmätulehdus voi aiheutua myös kissasi allergiasta, silmäluomen kasvuhäiriöstä, ruumiin poikkeavuuksista ja tavallisimmin viruksista tai bakteereista.
Jos kissalla todetaan silmätulehdus, jonka voi hoitaa kotona, ohjeena on yleensä kissan silmien huuhtelu miedolla ja desinfioivalla silmähuuhteella.
Suositus on myös laittaa lemmikillesi kosteuttavia silmätippoja.
Kun huomaat kissallasi erilaisia silmiin liittyviä ongelmia tai oireita, on tärkeää ottaa heti yhteys eläinlääkäriin, sillä niiden silmien herkkyys johtaa usein myös tilanteen pahenemiseen nopeasti.
Ikävämmissä tapauksissa kissallasi saattaa olla sidekalvontulehdus, jossa silmänluomen sisäpintaa peittävässä limakalvossa on tulehdus.
Tämä on herkästi tarttuvaa kissojen kesken kuten ihmisilläkin, joten jos sinulla on taloudessasi useampi kissa ja huomaat yhdellä oireita, sinun kannattaa eristää kissa diagnosoinnin ja hoidon ajaksi muista nelijalkaisistasi.
Sidekalvontulehduksen aiheuttajaksi epäillään yleensä virus- tai bakteeriperäistä ylempien hengitysteiden sairautta tai kissan herpesvirusta, (FHV-1).
Sidekalvontulehduksessa kissan silmät vuotavat ja vuoto on yleensä harmaata, keltaista, vihreää tai kirkasta. Joissakin tapauksissa vuoto voi olla myös tummaa tai jopa ruosteenpunaista.
Jos molemmat tai vain toinen silmä vaikuttaa turvonneelta tai verestävältä ja kissasi aivastelee, kyseessä on todennäköisesti sidekalvontulehdus.
Tätä tulehdusta hoidetaan paikallisesti useimmiten tippa- tai voidemuotoisilla antibiooteilla.
Glaukooma johtuu liiasta nesteestä ja sen aiheuttamasta paineesta, joka on kertynyt kissasi silmään. Glaukooma syntyy yleisimmin anatomisista poikkeavuuksista, silmätulehduksista, ärsytyksestä, silmävammoista sekä mahdollisesti kasvaimista.
Jotkin kissarodut ovat geneettisesti alttiita tälle sairaudelle, jolloin glaukooma koskee molempia silmiä.
Glaukoomaa hoidetaan aina eläinlääkärin ohjeiden mukaisesti: pahimmissa tapauksissa silmä tai silmät voidaan joutua poistamaan, mutta lievemmissä tapauksissa glaukooma paranee hoidon avulla.
Hoidolla pyritään poistamaan kissan silmästä tai silmistä nestettä sekä painetta.
Kaihi tai katarakti on kissan yleinen, usein ikääntymisestä johtuva sairaus. Joskus taudin aiheuttaja voi olla diabetes tai silmän keskikalvon tulehdus.
Kaihissa silmän linssiin muodostuu samea alue, joka estää valon pääsyn silmän takaosaan. Tämä johtaa kissan näön heikentymiseen ja joissakin tapauksissa kissan sokeutumiseen.
Kaihin oireisiin kuuluvat mm. silmän sakeutuminen ja yleensä kissa osoittaa käytöksellään näkönsä huonontuneen. Tämä sairaus huomataan useimmiten vasta silloin kun näkö on selkeästi heikentynyt.
Jos kissan kaihi johtuu diabeteksesta, kissasi voi laihtua, juoda nesteitä paljon enemmän ja virtsata jatkuvasti.
Kataraktia hoidetaan leikkauksella, mutta ei hätää. Kissasi tottuu yleensä näön heikentymiseen tai sokeuteen todella hyvin ja tämä vahvistaa sen muita vaistoja.
Lääkärin on yleensä suljettava pois ne vaihtoehdot, jotka eivät liity ikääntymiseen.
Jos kissasi kaihi on diabeteksen seuraus, eläinlääkäri pyrkii ensin hoitamaan diabetesta.
Kun kissalla todetaan kaihi ja kun kissa leikataan, on kaikista parasta pitää kissa sisätiloissa turvassa ylimääräisiltä, silmää vaivaavilta ärsykkeiltä.


Kissan silmät vuotavat
Kissat voivat kärsiä monenlaista silmätulehduksista ja niiden yleisimpiä oireita ovatkin juuri kissan silmien vuotaminen, niiden hierominen ja silmien siristely.
Yleisimmin silmätulehdukset johtuvat juurikin ylempien hengitysteiden sairauksista, jotka leviävät silmiin.
Syynä voi kuitenkin olla myös esimerkiksi jokin bakteeri tai bakteerit, virukset, loiseläimet, lika ja pöly sekä sienet.
Vuotavia kissan silmiä hoidetaan yleensä eläinlääkärin määräämällä voiteella ja/tai puhdistusaineella sekä tietenkin ruokavaliolla, nesteytyksellä ja riittävällä levolla.
Jos kyseessä on vakavampi tulehdus, sitä hoidetaan paikallisesti antibiooteilla tai esimerkiksi voiteilla sekä silmätipoilla.
Kissan silmät rähmivät
Yleisimmin kissan silmien rähmiminen johtuu ärsytyksestä tai tulehduksesta. Joskus kissasi silmät voivat olla kuivat, jolloin ne oireilevat vuotamalla ja vähäisellä rähmimisellä.
Jos kissallasi on muita oireita rähmimisen lisäksi, kuten esimerkiksi punoitusta tai valon arkuutta, kyseessä voi olla silmätulehdus.
Jos kissallasi on kuivasilmäisyyttä, eläinlääkärisi voi määrätä sinulle sopivia tippoja nelijalkaisesti silmienhoitoon.
Joskus rähmimisen voi aiheuttaa ylempien hengitysteiden sairaus, sidekalvontulehdus, allergiat, leikkaus tai sokeus ja esimerkiksi ärsytys.
Pyri pyyhkimään kissan silmät usein, jos näet niiden rähmivän tai vuotavan. Jos rähmiminen on jatkuvaa ja rähmä on yleensä eriskummallisen väristä, ota yhteys eläinlääkäriin.
Jos sinulla on koskaan mitään epäselvyyksiä tai olet epävarma jostain kissasi terveyteen liittyvästä asiasta – eläinlääkäri auttaa sinua aina mielellään!
