kissan-korvat-ruskea-featured-cropped

Kissan korvat

Kissat ovat hyvin hygieenisiä luonnostaan, mutta joskus ne voivat tarvita apua vaikeiden paikkojen putsaamisessa. Korvat ovatkin yksi niistä paikoista ja kohdista, joissa sinun apusi tulee tarpeen.

Kissasi on hyvin vaikeaa puhdistaa itse omia korviaan, joten sinun kannattaakin pitää karvakamusi korvia silmällä ja tarkkailla aina silloin tällöin, josko ne tarvitsisivat puhdistusta.

On tärkeää, että kissan korvat ovat puhtaat, sillä näin vältät mahdolliset korvatulehdukset ja muut ongelmat, joita saattaa seurata likaisista korvista.

Mirrisi korvien tarkastaminen on tärkeää, sillä kissojen korvien rakenteen takia niiden on vaikeaa saada ulos mahdollista likaa ilman ulkoista apua.

Monet kissanomistajat eivät tiedä, miten kissan korvat putsataan, mutta ei hätää! Siihen ei tarvita erikoisia työkaluja tai välineitä.

Me olemme keränneet alle kaiken olennaisen nelijalkaisesi korvien siistimisestä.

kissan-korvat-vaaleanpunainen

Kissan korvat ja putsaaminen

On hyvä tehdä aika-ajoittaisia tarkastuksia, jotta tiedät, ovatko kissasi korvat kunnossa. 

Sinun kannattaa aloittaa kissasi korvien tutkiminen ja tarkastaminen mahdollisimman ajoissa, jotta kissasi tottuu esimerkiksi harjaamisen ja silittämisen yhteydessä siihen, että sen korviin kosketaan.

Jos kissasi on rauhallista sorttia, on todennäköisempää, että sille ei kehity liikaa vaikkua tai muita likoja korviinsa. Jos kissasi on taas ilkikurisempaa ja vilkkaampaa sorttia, korvat kannattaa katsastaa useammin.

Yleisimpiä korvatulehduksen oireita ovat paha haju, kaljuuntuneet kohdat, erilaiset ihomuutokset, pään ravisteleminen, korvien suuri rapsuttaminen, tummat kohdat korvien ympärillä, suuret määrät vaikkua ja kosketusarat korvat.

Jos kissasi osoittaa mitään ylläolevista oireista, kyseessä voi olla vakavampi ongelma ja sinun kannattaa suunnata eläinlääkärille tarkistamaan kissan korvat.

 

Vinkkejä korvien putsaamiseen

Kaikista parasta ja helpointa korvien tarkastaminen on silloin kun kissasi on rento. Tämä voi olla esimerkiksi silloin kun kissasi torkkuu tai kun olet juuri harjannut sen. Myös ruokailun jälkeinen väsymys on hyvä hetki rauhallisesti katsastaa lemmikkisi korvat.

Käännä kissan päätä hellästi nähdäksesi suoraan korvan sisään. Käytä taskulamppua tai jotain muuta pientä valonlähdettä. Tarkista molemmat korvat vaikun, punoituksen, tummien kohtien tai hajun varalta.

Kun lemmikkisi on terve, vaikkua tai likaa ei löydy liiaksi ja kissan korvat ovat yleensä sisältäpäin terveenvaaleanpunaiset.

Jos kissallasi tosin ilmenee jotain epäkohtia tai suuria määriä vaikkua korvissaan, sinun kannattaa ehdottomasti putsata ne. Käytä korvanpuhdistusainetta, jota saat lähimmästä lemmikkiliikkeestäsi tai eläinlääkäriltäsi.

Puhdistaaksesi kissasi korvat, käytä kädenlämpöisessä vedessä kostutettua vanulappua, johon laitat korvanpuhdistusaineen. Tällä voit siistiä kissasi korvat.

Ethän koskaan käytä tuotteita, jotka on tarkoitettu ihmisille tai joissa on alkoholia, sillä ne voivat pahentaa kissasi korvien tilaa tai ärsyttää niitä. Äläkä myöskään tunge mitään kissasi korvan sisään kuten vanupuikkoa tai nesteitä.

Jos kissasi ei ole tottunut korvien koskettelemiseen, on viisasta pyytää apua. Auttaja voi pitää kissastasi hellästi kiinni samalla kun putsaat nelijalkaisesi korvat. Jos apua ei kuitenkaan löydy lähettyviltä, voit kääriä kissasi pyyhkeeseen rauhoittaaksesi sen ja estääksesi kissaasi raapimasta tai puremasta sinua.

Muista aina palkita kissasi jälkeenpäin nameilla ja silityksillä, jotta ne yhdistävät korvien putsaamisen positiiviseen kokemukseen, jolloin ne voivat tottua putsaamiseen nopeammin.

Jos kissasi ei kuitenkaan anna sinun katsoa sen korvia tai puhdistaa niitä, sinun kannattaa viedä kissa eläinlääkärille, sillä lääkäri voi antaa kissallesi hieman rauhoittavaa ja pystyy näin katsastamaan lemmikkisi korvat huolella.

 

kissan-korvat-musta
kissan-korvat-tumman-harmaa

Korvatippojen antaminen

Joskus pelkkä korvien puhdistaminen ei riitä ja kissasi saa lääkkeen korvilleen, mutta miten se annetaan?

Tärkeintä on ensin puhdistaa kissasi korvat ylläolevien ohjeiden mukaisesti, jonka jälkeen voit laittaa kissasi korviin korvatipat.

Ota kissasi korvanpäästä hellästi kiinni ja taita sitä niin, että kissan korvakäytävä näkyy ja suoristuu. Laita korvatippojen mukana tulleissa ohjeissa määrätty määrä tippoja kissan korvaan – älä koskaan laita korvatippapullon päätä korvaan.

Jos pullon pää osuu kissasi korvaan, puhdista pullon pää puhtaalla vanulapulla tai pumpulipallolla, joka on kostutettu alkoholiin. Tällä estät mahdollisten bakteerien ja hiivan leviämistä.

Pidä korvanpäästä vielä kiinni ja hiero hellästi kissan korvanalustaa noin 30 sekuntia. Tämä mahdollistaa lääkkeen menemisen pitkin korvakäytävää aina alas asti. Kun kuulet hiljaisen, kahisevan äänen hieroessasi korvaa, tiedät tippojen liukuvan oikein.

Toista sama toiseen korvaan ja jälkeenpäin palkitse kissaasi sen hyvästä käytöksestä nameilla ja paijauksilla. 

Lisää kissajuttuja

Etsitkö muita tarvikkeita kissallesi? Käy katsomassa tarvikkeet-osiomme!